גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תאגידי המים: "השלטון המקומי הוביל קמפיין שקרי ומבזה"

הממונה על התאגידים ברשות המים תוקף את מתווה ההסכם בין השלטון המקומי לאוצר: "לא אחתום על הסכם כזה. יש קווים אדומים" ■ זעם על שר הפנים ישי שהוזמן אך לא הגיע לכנס

העימות המתמשך בין מרכז השלטון המקומי לבין תאגידי המים הגיע גם אל חדרי הדיונים של הכנס השנתי, הרביעי במספר של תאגידי המים והביוב המתקיים בים המלח. כך, במסגרת של מושב מיוחד שהתקיים אמש (ב') ודן במורכבות הקשר שבין תאגידי המים לבין הרשויות המקומיות, הטיח הממונה על התאגידים מטעם רשות המים, ישראל עינב, בנציג השלטון המקומי, ראש עיריית קריית-אונו, יוסי נשרי: "אתם הובלתם נגדנו קמפיין שקרי ומבזה. אתם טוענים כל הזמן שהתאגידים הם שגורמים לבזבוז של כספים כשלמעשה, מי שמבזבז כאן את הכסף הן הרשויות עצמן. מדוע אתם רוצים להקים תאגיד מים לכל עיר במקום שיהיו בכל הארץ 10 תאגידים בלבד ובכך תחסכו המון כסף? אתם פשוט משטים בציבור, משכרים אותו על גבנו".

מקהל של עשרות מנכ"לים ובכירים בתאגידי מים עלו כלפי נציג מרכז השלטון המקומי עקיצות ודברי ביקורת קשים, נשרי עצמו אמר כי נכנס אל גוב האריות בידיעה ובהכרה מלאה. עינב, המשיך לתקוף: "מאז שהוקמו, תאגידי המים השקיעו בחידוש של תשתיות בכל המדינה פי שלושה מאשר אתם השקעתם, בשלטון המקומי במשך עשרות שנים. 80% ממוני המים שנמצאו בבאר שבע היו מקולקלים, לא ברי שימוש והתאגיד המקומי היה צריך להחליף אותם תוך השקעה של כסף רב",הוסיף עינב וכדי להמחיש את טענותיו, הקרין על שני מסכי ענק באולם הכנס תצלום של צינור מעוקם, חלוד ומחורר, שהוצא מן האדמה במסגרת חידוש של צנרת באחת מערי הצפון: "זה צינור שהיה אמור להוביל מים אל התושבים ולא תוחזק במשך עשרות שנים", הטיח בנשרי.

נשרי מצדו הודיע כי בראשית השבוע הוא עתיד לחתום בשם מרכז השלטון המקומי על הסכם עם האוצר, זאת בתום הדיונים שקיים למען הסדרת מעמד התאגידים הממונה על התקציבים, אודי ניסן. לדברי נשרי, ההסכם שעתיד להיחתם מגלם את הצלחת המאבק כביכול של הרשויות המקומיות בתאגידי המים: "בתוקף ההסכם הזה, ראשי הרשויות המקומיות יכהנו כיושבי ראש הדירקטוריונים של התאגידים; הגבייה של חובות המים מהתושבים תיעשה בידי הרשויות המקומיות ולא בידי התאגידים ומשרדי התאגידים יפעלו מתוך בנייני העיריות". עינב הצהיר מצדו כי יתנגד בתוקף להסכם המתהווה, אותו הגדיר "כניסיון להחזיר את משק המים בישראל לאחור" והבהיר כי לא יחתום עליו כי "יש קווים אדומים".

המתח המתוקשר בין התאגידים לבין השלטון המקומי תפס מקום מרכזי בשיח שהתנהל במושבי הכנס. כך, שר הפנים, אלי ישי, שלפני מספר חודשים הודיע לראשי הרשויות המקומיות שמסרבים להקים בתחומם תאגידי מים כי יפעל לפטור אותם מחובה זו, לא הגיע אל הכנס למרות שהוזמן אליו. עם זאת, אתמול, ישי דווקא הסתובב באזור ים המלח ונלווה לסיורו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו בעין בוקק: "אני מעריך שהיו לו חששות לבוא לכאן ולהתמודד עם השאלות שיש לאנשי הפורום הזה. אני לא מבין כיצד הוא, כשר בממשלת ישראל פועל בניגוד להחלטות הממשלה, שכן היא שהחליטה על הרפורמה שבמסגרתה הוקמו תאגידי המים", אמר מנכ"ל התאגיד מיתב מפתח תקווה, חנוך מילוא.

בלשכתו של ישי אמרו ל"גלובס" כי הוא נאלץ להיעדר מהכנס בשל אילוצים של לוחות זמנים. בסביבתו הבהירו כי עם זאת, עמדתו של ישי נגד התאגידים לא השתנתה וכי הוא פועל לפטור רשויות מקומיות מהחובה להתאגד- "בכל הכח", כהגדרת אחד ממקורביו.

לעומתו, שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו הגיע מוקדם יותר היום ונתן למנכ"לי התאגידים רוח גבית, על רקע האווירה הציבורית הקשה כלפיהם: "אתם החיילים של רשות המים- לטוב ולרע ונמצאים בחזית של המהפכה בתחום המים בישראל", אמר. לנדאו אמר כי בזכות שורה של מהלכים שהוביל בשנתיים האחרונות, ניתן יהיה להתפיל בתוך כ- 3 שנים כמויות מים שיספיקו לשקם את האקוויפרים, בהם חסרים בין מיליארד ל- 2 מיליארד מ"ק של מים: "מצב כזה יביא לשיפור איכות המים בישראל ויאפשר לנו גם למנוע מצבים שבהם המדינה תדרוש מחקלאים לנקוט בצעדים קיצוניים, כמו כריתת עצים ועקירת מטעים. פשוט כואב שאנשים שעמלו במשך שנים על דבר- נאלצים לגדוע אותו. עלינו כממשלה לעשות כל מאמץ כדי לא להגיע לשם", אמר.

כך, במסגרת הכנס בחר פורום מנכ"לים התאגידים במשה אשכנזי, מנכ"ל תאגיד מי-לוד לתפקיד יו"ר פורום התאגידים במקום דוד קוכמייסטר שכיהן בתפקיד במהלך השנתיים האחרונות. קוכמייסטר משמש במקביל כמנכ"ל תאגיד הגיחון בירושלים, הנחשב לתאגיד המים הגדול ביותר בארץ.

אושר בכנסת: המבקר יוכל לבדוק את תאגידי המים

לרשימת הגופים המבוקרים בידי מבקר המדינה יצטרפו בקרוב גם תאגידי המים, לאחר שמליאת הכנסת אישרה בראשית השבוע את הצעת ההחלטה שהגיש לה יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ יואל חסון. על-פי ההצעה, למבקר המדינה תהיה הסמכות לבדוק את התנהלות תאגידי המים וזאת, על-פי התלונות שיגיעו אליו מצד אזרחים שהם מקבלי השירות מצד התאגידים. בוועדה לביקורת המדינה נימקו את הצורך בבקרה זו, בכך שלתאגידים אין למעשה מתחרים.

בהצעת ההחלטה שהעלתה וועדת הביקורת למליאה נאמר כי מטרת הפעילות של תאגידי המים- ציבורית וחיונית במהותה ונועדה לספק לתושבי הערים מים ולסלק ביוב. חסון: "יש לזכור שכל תאגיד כזה מהווה למעשה מונופול בתחום הרשות שבה הוא פועל ולצרכנים אין אפשרות לבחור בספק אחר".

בדיון שקיימה וועדת הביקורת, לפני שבועות אחדים נאמר עוד כי "העמדת התאגידים לביקורת של משרד מבקר המדינה תגביר את השקיפות בפעילותם, תייעל את תפקודם ותביא לשינויים חיוביים ברמת האמון הציבורי בהם".

ברחבי הארץ 54 תאגידי מים שמספקים שירותים מים וביוב שניתנו בעבר בידי הרשויות המקומיות וזאת, במסגרת רפורמה מקיפה בתחום המים. לדברי יו"ר וועדת הביקורת, חסון "למרות שתאגידי המים הם לכאורה תאגידים פרטיים, יש אינטרס ציבורי מבוהק שעימדו לביקורת של מבקר המדינה. באחרונה נתגלו ליקויים רבים בתפקודם של תאגידים ורק ביקורת חיצונית של מבקר המדינה תצליח לחשוף ליקויים אלה בזמן אמת ולהוביל לרפורמה בתאגידי המים. האזרח כיום לא מקבל את השירות הטוב ביותר שהוא זכאי לו ומבקר המדינה יבדוק בדיוק למה".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם