גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": שליש מקרנות הנאמנות העלו דמי ניהול

הצרכן הישראלי משלם מחירים מופקעים: מבדיקת "גלובס" ו-S&P מעלות עולה כי שליש מקרנות הנאמנות שינו מ-2009 את דמי הניהול שלהן ■ כתוצאה מכך הכנסות 8 הגופים הגדולים גדלו מתחילת השנה ב-42 מיליון שקל ■ מגמת הזגזוג בולטת אצל פסגות, כלל פיננסים והראל פיא

מחאת הקוטג' החזירה לסדר היום את נושא המחירים המופקעים שמשלם הצרכן הישראלי על מוצרי הצריכה השונים. אבל לא רק שם נרשמו בשנים האחרונות עליות מחירים משמעותיות, גם בענף ניהול הכסף עלו המחירים באופן ניכר, כשאחת הדוגמאות הבולטות לכך הן קרנות הנאמנות, בהן מנוהלים כ-154 מיליארד שקל מכספי הציבור.

יחד עם זאת, בענף הקרנות התופעה מורכבת יותר: מצד אחד, נרשם גל העלאות דמי ניהול בחלק מהקרנות, כשבמקביל נרשמת הורדת דמי ניהול בקרנות אחרות, או השקת קרנות חדשות בהן דמי ניהול נמוכים עד אפסיים. בסך הכל, כשליש מהקרנות (356 במספר) שינו את דמי הניהול שלהן בשנתיים האחרונות, כשמבדיקת "גלובס" ו-S&P מעלות עולה כי בשורה התחתונה רוב מנהלי הקרנות הגדולים בענף הגדילו את הכנסותיהם מתחילת השנה, וזאת על אף שהנכסים של רובם קטנו בתקופה זו, ועל אף ההנחות שהם נותנים כחלק מ"מחיר החדירה לשוק".

נושא המחירים בקרנות הפך בשנים האחרונות, בעיקר לאחר ועדת בכר, לאחד הפרמטרים החשובים לפיו בוחרים המשקיעים (דרך יועצי ההשקעות בבנקים) את הקרנות בהן הם משקיעים. בעבר, כאשר קרנות הנאמנות נוהלו בבנקים, המודעות לנושא זה הייתה נמוכה, בעיקר כי הלקוחות היו שבויים וכספיהם נותבו אוטומטית לקרנות שבבעלות הבנק.

כיום, התחרות החריפה בענף, ביחד עם ריבוי המוצרים שרבים מהם דומים זה לזה, מביאה את המנהלים להעניק הנחות מפליגות בדמי הניהול. זאת, על מנת למשוך אליהם את הלקוחות, כשבמקביל הם מפצים את עצמם על כך דרך העלאת דמי ניהול בקרנות בהן הכסף יציב יותר, והסיכוי כי הלקוחות ישימו לב לעליית דמי הניהול בהן, קטן יותר.

חשיבות דמי הניהול עולה בעיקר בתקופות כמו זו הנוכחית, בהן כספי המשקיעים מנותבים בעיקר לאפיקים הסולידיים, שם התשואה ממילא נמוכה יחסית, ולכן דמי הניהול משפיעים באופן משמעותי עליה.

אז עד כמה רחבה התופעה בקרב בתי ההשקעות, ומהן ההשלכות שלה? בבדיקה משולבת של "גלובס" וחברת הדירוג S&P מעלות, ניסינו לענות על השאלות הללו.

356 זהו, כאמור, מספר הקרנות שביצעו שינויים בדמי ניהול בשנתיים האחרונות. מדובר בשליש מענף קרנות הנאמנות, הכולל כ-1,300 קרנות. מהבדיקה עולה כי כמחצית מהקרנות בהן נרשם שינוי (172) העלו את דמי הניהול, ובמחצית השנייה דמי הניהול ירדו.

הבדיקה חידדה את תופעת ה"זיגזג" - או הסבסוד הצולב - שמבצעות הקרנות. התופעה הזו באה לידי ביטוי בכמה דרכים: בראשונה, בית ההשקעות משווק קרן באגרסיביות בדמי ניהול מאד נמוכים, ולאחר שהקרן צוברת נכסים או הופכת ללא אופנתית, דמי הניהול שבים ועולים. גירסה שנייה לתופעה הזו היא שבמקביל למכירת הקרן בהפסד, מעלים המנהלים את דמי הניהול בקרנות אחרות, שכבר צברו נכסים ואין בהן תזוזה רבה של כסף.

עוד עולה מהבדיקה כי תקופת ההנחה הממוצעת שנתנו המנהלים בשנתיים החולפות עמדה על 6-12 חודשים. למרות שישנם מנהלים שמדווחים על משך ההנחה, לא תמיד היועצים מודעים לסוף המבצע - רוב הלקוחות בוודאי לא מודעים לכך - וכך הכסף נשאר בקרן.

גם הלקוחות שכבר טורחים לבדוק את הישגי הקרן יתמקדו בדרך כלל, באופן טבעי, בשורה התחתונה של התשואה, ורק קומץ מהם עוקב באמת אחר השינויים בדמי הניהול, ומודע לאופן בו הם עשויים לכרסם בתשואה. בנוסף לכך, כדי להסוות אף יותר את שינוי דמי הניהול, רבים מהגופים מודיעים על כך בשעות הערב או בסוף השבוע.

42 מיליון שקל זוהי תוספת ההכנסות השנתיות מדמי ניהול של שמונת המנהלים הגדולים בענף הקרנות, לפי בדיקת "גלובס". הבדיקה כוללת את כל שינויי דמי הניהול שביצעו המנהלים הגדולים מתחילת השנה, ומהנתונים עולה כי הסכום שנכנס לכיסם כתוצאה מההעלאות השונות של דמי הניהול, הוא גדול מהסכום שירד מהם כתוצאה מההפחתות.

באופן לא מפתיע, את המגמה מוביל בית ההשקעות פסגות שבבעלות קרן אייפקס. מבדיקת "גלובס" עולה כי פסגות העלה דמי ניהול בקרנות הגדולות שלו, ומנגד הוריד דמי ניהול בקרנות הקטנות יותר או בקרנות החדשות שלו (כמו למשל קרנות המק"מ), והשורה התחתונה היא שהגדלת דמי הניהול בחצי השנה האחרונה הגדילה את הכנסות בית ההשקעות בקרוב ל-12 מיליון שקל. את האסטרטגיה הזו מובילה יו"ר פסגות ומנכ"ל קרן אייפקס בישראל, זהבית כהן.

גם כלל פיננסים ביצע מהלך דומה, בהובלת המנכ"ל טל רז. כלל פיננסים בעיקר העלה דמי ניהול מתחילת השנה, ולפי בדיקת "גלובס" התוספת להכנסות השנתיות שלו בשל כך עומדת על כ-8.8 מיליון שקל.

גידול דומה בהכנסות מציג גם דש שבניהול ידין ענתבי, שהוסיף להכנסותיו השנתיות כ-8.8 מיליון שקל. בדש, לא ביצעו את העלאת דמי הניהול בצורה מרוכזת, אלא העלו אותם בקרן אחת או בכמה קרנות בודדות כל כמה שבועות.

0 זה הגידול בהכנסות של הראל-פיא ואי.בי.אי מדמי הניהול. מבין השחקנים הגדולים, רק שני בתי ההשקעות הללו לא ביצעו מתחילת השנה שינויים משמעותיים בדמי ניהול שהם גובים. בהראל-פיא, שבניהול סמי בבקוב, העלו דמי ניהול בשלוש קרנות (שתיים מהן לא גבו דמי ניהול), אולם בהיקפים זניחים ביותר. בקרנות אי.בי.אי., שבניהול עודד גל, לא ביצעו שינויים כלל. ואכן, עקביות היא אחד המאפיינים הבולטים של קרנות בית ההשקעות הזה, הן בתמחור, הן בביצועים והן בדירוגים.

42% זהו שיעור הקרנות של פסגות ששינו דמי ניהול בשנתיים החולפות. פסגות מנהל 140 קרנות, ומבדיקת S&P מעלות עולה כי 59 קרנות בו לא שמרו על עקביות בדמי ניהול.

כגוף הגדול בענף, לפסגות תמיד היה חשוב לשמור על נתח השוק הגבוה והוא עשה שימוש רב בכלי של דמי הניהול על מנת למשוך אליו לקוחות. השינויים בדמי הניהול, אם כן, אינם מדיניות חדשה בפסגות, אולם מאז העברת השליטה בבית ההשקעות לקרן אייפקס, המדיניות הפכה לא אחידה. תחילה הורתה כהן על העלאת דמי ניהול בכספיות שהסבו לפסגות הפסדים של מיליוני שקלים בשנה בגלל שפסגות נהג שלא לגבות בהן דמי ניהול כלל. בשלב מאוחר יותר הוחלט להעלות דמי ניהול גם בקרנות נוספות. כתוצאה מכך, הפדיונות לא איחרו לבוא - כ-7 מיליארד שקל מאז הועברה הבעלות - ובפסגות החליטו לחזור לאסטרטגיה הישנה של מכירת קרנות בהפסד, והשיקו סדרת קרנות מק"מ.

45 זו כמות הקרנות ששינו דמי ניהול בכלל פיננסים. כלל פיננסים, שמנהל 106 קרנות, הוא גוף נוסף שבולט באי היציבות בדמי הניהול שלו. ב-45 מבין הקרנות שלו נרשם שינוי בדמי הניהול, כאשר ב-60% מביניהן דמי הניהול עלו.

כאשר בוחנים את כמות השינויים בדמי ניהול בשנתיים האחרונות, הראל-פיא חוזר לטבלה. שיעור השינויים בקרנות אלה עומד לאורך התקופה על 36%, כשבית ההשקעות שינה דמי ניהול ב-35 קרנות מתוך 98 הקרנות שלו, אך רק ב-26% מהמקרים שינוי דמי הניהול היה כזה שהוביל לעלייה בהם.

באקסלנס שיעור השינוי נמוך יותר: 27%. 32 קרנות מתוך 117 שינוי את דמי הניהול שלהן בשנתיים האחרונות וגם כאן מרבית השינויים היו כלפי מטה. אין זה מפתיע כי דווקא המנהלים הגדולים הם אלה שעושים את השינויים הרבים ביותר בדמי ניהול. בתקופות של פדיונות הם סופגים את מרבית הפדיונות פשוט כי יש להם יותר נכסים לאבד, ולכן המלחמה שלהם על הגיוסים היא חריפה יותר.

46 זה מספר קרנות הנאמנות המשקיעות באג"ח קונצרניות ששינו את דמי ניהול שלהן. מדובר באפיק בו בוצעו מרבית שינויי דמי הניהול, וזה לא מפתיע לאור העובדה שהתופעה נפוצה בעיקר באפיקים שנחשבים לפופולאריים, ומרכזים את מרבית הגיוסים. 46 קרנות אג"ח קונצרניות ביצעו שינויים בדמי הניהול בשנתיים האחרונות, כשמתוכן ב-48% היו העלאות. קרנות אלה גייסו בשנים 2009-2010 מעל 40 מיליארד שקל, והן היום האפיק הגדול בענף עם 54 מיליארד שקל (וזה אחרי שמתחילת השנה נרשמו בהן פדיונות).

בסך הכל, 77 קרנות אג"ח, הכוללות גם את קרנות האג"ח הקונצרניות וגם את קרנות האג"ח הכללי, ביצעו שינויים בדמי ניהול, כאשר 39 מהן העלו דמי ניהול. מתוך 77 הקרנות, 46 הן קרנות אג"ח קונצרניות.

מעניין לציין כי רק עשר קרנות מנייתיות - אפיק שבשנים 2009-2010 גייס כ-3.5 מיליארד שקל - שינו את דמי הניהול בהן, רובן כלפי מעלה. אפיק מענין נוסף הוא קרנות האג"ח השקליות במח"מ של עד שנה. כאן רק 11 קרנות שינו דמי ניהול, ורק אחת כלפי מעלה. כל שאר הקרנות הורידו את דמי הניהול, ודוגמה מצוינת לכך הן קרנות המק"מ של פסגות שגובות דמי ניהול של 0.1%-0.25% בלבד.

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"