גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": שליש מקרנות הנאמנות העלו דמי ניהול

הצרכן הישראלי משלם מחירים מופקעים: מבדיקת "גלובס" ו-S&P מעלות עולה כי שליש מקרנות הנאמנות שינו מ-2009 את דמי הניהול שלהן ■ כתוצאה מכך הכנסות 8 הגופים הגדולים גדלו מתחילת השנה ב-42 מיליון שקל ■ מגמת הזגזוג בולטת אצל פסגות, כלל פיננסים והראל פיא

מחאת הקוטג' החזירה לסדר היום את נושא המחירים המופקעים שמשלם הצרכן הישראלי על מוצרי הצריכה השונים. אבל לא רק שם נרשמו בשנים האחרונות עליות מחירים משמעותיות, גם בענף ניהול הכסף עלו המחירים באופן ניכר, כשאחת הדוגמאות הבולטות לכך הן קרנות הנאמנות, בהן מנוהלים כ-154 מיליארד שקל מכספי הציבור.

יחד עם זאת, בענף הקרנות התופעה מורכבת יותר: מצד אחד, נרשם גל העלאות דמי ניהול בחלק מהקרנות, כשבמקביל נרשמת הורדת דמי ניהול בקרנות אחרות, או השקת קרנות חדשות בהן דמי ניהול נמוכים עד אפסיים. בסך הכל, כשליש מהקרנות (356 במספר) שינו את דמי הניהול שלהן בשנתיים האחרונות, כשמבדיקת "גלובס" ו-S&P מעלות עולה כי בשורה התחתונה רוב מנהלי הקרנות הגדולים בענף הגדילו את הכנסותיהם מתחילת השנה, וזאת על אף שהנכסים של רובם קטנו בתקופה זו, ועל אף ההנחות שהם נותנים כחלק מ"מחיר החדירה לשוק".

נושא המחירים בקרנות הפך בשנים האחרונות, בעיקר לאחר ועדת בכר, לאחד הפרמטרים החשובים לפיו בוחרים המשקיעים (דרך יועצי ההשקעות בבנקים) את הקרנות בהן הם משקיעים. בעבר, כאשר קרנות הנאמנות נוהלו בבנקים, המודעות לנושא זה הייתה נמוכה, בעיקר כי הלקוחות היו שבויים וכספיהם נותבו אוטומטית לקרנות שבבעלות הבנק.

כיום, התחרות החריפה בענף, ביחד עם ריבוי המוצרים שרבים מהם דומים זה לזה, מביאה את המנהלים להעניק הנחות מפליגות בדמי הניהול. זאת, על מנת למשוך אליהם את הלקוחות, כשבמקביל הם מפצים את עצמם על כך דרך העלאת דמי ניהול בקרנות בהן הכסף יציב יותר, והסיכוי כי הלקוחות ישימו לב לעליית דמי הניהול בהן, קטן יותר.

חשיבות דמי הניהול עולה בעיקר בתקופות כמו זו הנוכחית, בהן כספי המשקיעים מנותבים בעיקר לאפיקים הסולידיים, שם התשואה ממילא נמוכה יחסית, ולכן דמי הניהול משפיעים באופן משמעותי עליה.

אז עד כמה רחבה התופעה בקרב בתי ההשקעות, ומהן ההשלכות שלה? בבדיקה משולבת של "גלובס" וחברת הדירוג S&P מעלות, ניסינו לענות על השאלות הללו.

356 זהו, כאמור, מספר הקרנות שביצעו שינויים בדמי ניהול בשנתיים האחרונות. מדובר בשליש מענף קרנות הנאמנות, הכולל כ-1,300 קרנות. מהבדיקה עולה כי כמחצית מהקרנות בהן נרשם שינוי (172) העלו את דמי הניהול, ובמחצית השנייה דמי הניהול ירדו.

הבדיקה חידדה את תופעת ה"זיגזג" - או הסבסוד הצולב - שמבצעות הקרנות. התופעה הזו באה לידי ביטוי בכמה דרכים: בראשונה, בית ההשקעות משווק קרן באגרסיביות בדמי ניהול מאד נמוכים, ולאחר שהקרן צוברת נכסים או הופכת ללא אופנתית, דמי הניהול שבים ועולים. גירסה שנייה לתופעה הזו היא שבמקביל למכירת הקרן בהפסד, מעלים המנהלים את דמי הניהול בקרנות אחרות, שכבר צברו נכסים ואין בהן תזוזה רבה של כסף.

עוד עולה מהבדיקה כי תקופת ההנחה הממוצעת שנתנו המנהלים בשנתיים החולפות עמדה על 6-12 חודשים. למרות שישנם מנהלים שמדווחים על משך ההנחה, לא תמיד היועצים מודעים לסוף המבצע - רוב הלקוחות בוודאי לא מודעים לכך - וכך הכסף נשאר בקרן.

גם הלקוחות שכבר טורחים לבדוק את הישגי הקרן יתמקדו בדרך כלל, באופן טבעי, בשורה התחתונה של התשואה, ורק קומץ מהם עוקב באמת אחר השינויים בדמי הניהול, ומודע לאופן בו הם עשויים לכרסם בתשואה. בנוסף לכך, כדי להסוות אף יותר את שינוי דמי הניהול, רבים מהגופים מודיעים על כך בשעות הערב או בסוף השבוע.

42 מיליון שקל זוהי תוספת ההכנסות השנתיות מדמי ניהול של שמונת המנהלים הגדולים בענף הקרנות, לפי בדיקת "גלובס". הבדיקה כוללת את כל שינויי דמי הניהול שביצעו המנהלים הגדולים מתחילת השנה, ומהנתונים עולה כי הסכום שנכנס לכיסם כתוצאה מההעלאות השונות של דמי הניהול, הוא גדול מהסכום שירד מהם כתוצאה מההפחתות.

באופן לא מפתיע, את המגמה מוביל בית ההשקעות פסגות שבבעלות קרן אייפקס. מבדיקת "גלובס" עולה כי פסגות העלה דמי ניהול בקרנות הגדולות שלו, ומנגד הוריד דמי ניהול בקרנות הקטנות יותר או בקרנות החדשות שלו (כמו למשל קרנות המק"מ), והשורה התחתונה היא שהגדלת דמי הניהול בחצי השנה האחרונה הגדילה את הכנסות בית ההשקעות בקרוב ל-12 מיליון שקל. את האסטרטגיה הזו מובילה יו"ר פסגות ומנכ"ל קרן אייפקס בישראל, זהבית כהן.

גם כלל פיננסים ביצע מהלך דומה, בהובלת המנכ"ל טל רז. כלל פיננסים בעיקר העלה דמי ניהול מתחילת השנה, ולפי בדיקת "גלובס" התוספת להכנסות השנתיות שלו בשל כך עומדת על כ-8.8 מיליון שקל.

גידול דומה בהכנסות מציג גם דש שבניהול ידין ענתבי, שהוסיף להכנסותיו השנתיות כ-8.8 מיליון שקל. בדש, לא ביצעו את העלאת דמי הניהול בצורה מרוכזת, אלא העלו אותם בקרן אחת או בכמה קרנות בודדות כל כמה שבועות.

0 זה הגידול בהכנסות של הראל-פיא ואי.בי.אי מדמי הניהול. מבין השחקנים הגדולים, רק שני בתי ההשקעות הללו לא ביצעו מתחילת השנה שינויים משמעותיים בדמי ניהול שהם גובים. בהראל-פיא, שבניהול סמי בבקוב, העלו דמי ניהול בשלוש קרנות (שתיים מהן לא גבו דמי ניהול), אולם בהיקפים זניחים ביותר. בקרנות אי.בי.אי., שבניהול עודד גל, לא ביצעו שינויים כלל. ואכן, עקביות היא אחד המאפיינים הבולטים של קרנות בית ההשקעות הזה, הן בתמחור, הן בביצועים והן בדירוגים.

42% זהו שיעור הקרנות של פסגות ששינו דמי ניהול בשנתיים החולפות. פסגות מנהל 140 קרנות, ומבדיקת S&P מעלות עולה כי 59 קרנות בו לא שמרו על עקביות בדמי ניהול.

כגוף הגדול בענף, לפסגות תמיד היה חשוב לשמור על נתח השוק הגבוה והוא עשה שימוש רב בכלי של דמי הניהול על מנת למשוך אליו לקוחות. השינויים בדמי הניהול, אם כן, אינם מדיניות חדשה בפסגות, אולם מאז העברת השליטה בבית ההשקעות לקרן אייפקס, המדיניות הפכה לא אחידה. תחילה הורתה כהן על העלאת דמי ניהול בכספיות שהסבו לפסגות הפסדים של מיליוני שקלים בשנה בגלל שפסגות נהג שלא לגבות בהן דמי ניהול כלל. בשלב מאוחר יותר הוחלט להעלות דמי ניהול גם בקרנות נוספות. כתוצאה מכך, הפדיונות לא איחרו לבוא - כ-7 מיליארד שקל מאז הועברה הבעלות - ובפסגות החליטו לחזור לאסטרטגיה הישנה של מכירת קרנות בהפסד, והשיקו סדרת קרנות מק"מ.

45 זו כמות הקרנות ששינו דמי ניהול בכלל פיננסים. כלל פיננסים, שמנהל 106 קרנות, הוא גוף נוסף שבולט באי היציבות בדמי הניהול שלו. ב-45 מבין הקרנות שלו נרשם שינוי בדמי הניהול, כאשר ב-60% מביניהן דמי הניהול עלו.

כאשר בוחנים את כמות השינויים בדמי ניהול בשנתיים האחרונות, הראל-פיא חוזר לטבלה. שיעור השינויים בקרנות אלה עומד לאורך התקופה על 36%, כשבית ההשקעות שינה דמי ניהול ב-35 קרנות מתוך 98 הקרנות שלו, אך רק ב-26% מהמקרים שינוי דמי הניהול היה כזה שהוביל לעלייה בהם.

באקסלנס שיעור השינוי נמוך יותר: 27%. 32 קרנות מתוך 117 שינוי את דמי הניהול שלהן בשנתיים האחרונות וגם כאן מרבית השינויים היו כלפי מטה. אין זה מפתיע כי דווקא המנהלים הגדולים הם אלה שעושים את השינויים הרבים ביותר בדמי ניהול. בתקופות של פדיונות הם סופגים את מרבית הפדיונות פשוט כי יש להם יותר נכסים לאבד, ולכן המלחמה שלהם על הגיוסים היא חריפה יותר.

46 זה מספר קרנות הנאמנות המשקיעות באג"ח קונצרניות ששינו את דמי ניהול שלהן. מדובר באפיק בו בוצעו מרבית שינויי דמי הניהול, וזה לא מפתיע לאור העובדה שהתופעה נפוצה בעיקר באפיקים שנחשבים לפופולאריים, ומרכזים את מרבית הגיוסים. 46 קרנות אג"ח קונצרניות ביצעו שינויים בדמי הניהול בשנתיים האחרונות, כשמתוכן ב-48% היו העלאות. קרנות אלה גייסו בשנים 2009-2010 מעל 40 מיליארד שקל, והן היום האפיק הגדול בענף עם 54 מיליארד שקל (וזה אחרי שמתחילת השנה נרשמו בהן פדיונות).

בסך הכל, 77 קרנות אג"ח, הכוללות גם את קרנות האג"ח הקונצרניות וגם את קרנות האג"ח הכללי, ביצעו שינויים בדמי ניהול, כאשר 39 מהן העלו דמי ניהול. מתוך 77 הקרנות, 46 הן קרנות אג"ח קונצרניות.

מעניין לציין כי רק עשר קרנות מנייתיות - אפיק שבשנים 2009-2010 גייס כ-3.5 מיליארד שקל - שינו את דמי הניהול בהן, רובן כלפי מעלה. אפיק מענין נוסף הוא קרנות האג"ח השקליות במח"מ של עד שנה. כאן רק 11 קרנות שינו דמי ניהול, ורק אחת כלפי מעלה. כל שאר הקרנות הורידו את דמי הניהול, ודוגמה מצוינת לכך הן קרנות המק"מ של פסגות שגובות דמי ניהול של 0.1%-0.25% בלבד.

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

חיזבאללה מפרסם את שמותיהם של 5 מפעילי הארגון שנהרגו בחלב

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין