גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מנסים האוסטרלים להחזיר את המקומיים שמעדיפים סרטים אמריקניים

פסטיבל הקולנוע האוסטרלי השנתי בסינמטקים מציג השנה סרטים המשקפים את הרוח החדשה בקולנוע האוסטרלי, בניסיון לחזר אחר הקהל המקומי שממעט לצפות בסרטים שאינם אמריקניים

הם מפסידים, האוסטרלים. יש להם קולנוע נועז, מקורי ומרתק, אבל הם מעדיפים לצפות בסרטים אמריקניים. רובם הגדול, לפחות. אחת הטענות השכיחות בקרב אנשי קולנוע אוסטרליים היא שבאוסטרליה נעשים סרטים ש"אף אחד כמעט לא רוצה לראות".

אם מתרגמים את הטענה למידת ההצלחה של סרטים אוסטרליים בקופות אוסטרליה, אזי שהאוסטרלים לא מעוניינים בסרטים שיציגו בפניהם שיקוף מראה. הם לא רוצים לראות סרטים אשר עוסקים בבעיות פליטים - או על פליטים בכלל.

הם לא מעוניינים לראות סרטים בהם הגיבורים מכורים לסמים או לאלכוהול. הם משתעממים מסרטים על אבוריג'ינים, או מכאלה שעלילותיהם מתרחשות בעיירות שכוחות אל, ולכל הפחות הם רואים בכך קלישאות סטריאוטיפיות של אורח החיים האוסטרלי. אם כבר, הקהל המקומי מעדיף לצרוך בידור שכולו אסקפיזם, ואל המקום הזה נכנסים בדרך-כלל יוצרים לא מוכשרים כשבידיהם תסריטים גרועים.

העניין מעסיק רבות את קרנות הקולנוע באוסטרליה, שמנסות למצוא נוסחה - או יותר נכון: פשרה, שתביא את הקהל המקומי אל בתי הקולנוע בשביל לראות סרטים אוסטרליים. עד שתימצא הנוסחה הזו, שעתידה לפצל את העשייה הקולנועית האוסטרלית לשניים: סרטים לכל המשפחה לצד סרטי טראש (אימה, סרטי מתבגרים), מזומנים לנו לא מעט סרטים שנוצרו בהשראת הקרנות: דרמות מתח ודרמות משפחתיות בעיקר. סרטים נועזים, ניסיוניים, לא תמצאו בתוכנייה.

פסטיבל הקולנוע האוסטרלי, אותו יזמה ומפיקה זו השנה השמינית עמותת "אייס"- העמותה לחילופי תרבות אוסטרליה ישראל, שייפתח הערב (ה') בסינמטקים ברחבי הארץ, מביא מבחר מהם. יש לקוות כי בעתיד תתמקד פעילות העמותה בשיתופי פעולה נוספים בתחום הקולנוע, שכן כפי שפעילותה משתקפת כיום, כמעט ואין קשר בין תעשיית הקולנוע הישראלית לתעשיית הקולנוע האוסטרלית. על שיתוף פעולה הפקתי כלל אין מה לדבר.

כלב אדום

בימוי: קריב סטנדרס

סרט הפתיחה של הפסטיבל הוא "כלב אדום", שהוקרן לראשונה בפסטיבל ברלין האחרון. הסרט עוד לא עלה למסכי הקולנוע באוסטרליה, והציפיות ממנו להצלחה קופתית גבוהות.

זהו סרט לכל המשפחה, עיבוד לקולנוע של ספר הנושא אותו שם של הסופר לואי דה-ברנייר. ספרו של האחרון מבוסס על סיפור אמיתי אודות כלב חכם באופן מיוחד, בעל פרווה אדומה, שהפך לאטרקציה המרכזית של עיירת כורים אוסטרלית נידחת, אי שם בשנות ה-70 של המאה הקודמת, ולא בשל צבעו. הכלב מחדיר שמחת חיים בחיי השגרה המשמימים של התושבים, והוא למעשה מחייה את חיי הקהילה המקומית ההולכת וגדלה. לאורך הסרט מודגש הפער ההולך וגדל בין האהבה הטוטאלית של הכלב לבעליו, לבין חוסר העניין שמגלה בו בעליו. ההכנסות מההקרנות של "כלב אדום", שיסתובב, כמו כל סרטי הפסטיבל, בסינמטקים ברחבי הארץ, יעברו כתרומות לעמותת "תנו לחיות לחיות" תל אביב ו"צער בעלי חיים" חיפה.

מתחת לגבעה 60

בימוי: ג'רמי סימס

מבוסס על סיפור אמיתי, מה שהופך את המחזות הקשים המוצגים בסרט לתחושה כללית קשה. אך אין זו סיבה לדלג על הסרט, שהינו מרשים מכל בחינה. הרבה מהצלחת הסרט תלוי היה במלאכת הצילום, ועבודת הצלם בסרט מופתית: לאו דווקא תיעוד נופים עוצרי נשימה, אלא יותר בזכות צילום תחת מגבלות תאורה. צילום בתוך תעלות ובשוחות מלחמה.

המלחמה היא מלחמת העולם הראשונה, והשנה 1916. מחלקה של כורי תעלות ומנהרות אוסטרלים, שבראשה עומד אוליבר וודוורד, נשלחת לחרף את נפשה בשדות האש, המוקש והקטל. ללא הכשרה צבאית הולמת, נאלצים הכורים לנסות ולשרוד במקום בו חיילים אמיתיים לא הצליחו לשרוד. תסריט שנון ומורכב, משחק מצוין ומלאכת בימוי יוצאת דופן, מביאה אל המסך את אחד מסרטי המלחמה הטובים של השנים האחרונות.

הצלה

בימוי: טוני איירס

דרמת מתח עוצרת נשימה של הבמאי המוכשר טוני איירס. משבר ביחסים של ג'וליה ופיטר מביא את ג'וליה האומללה לחפש קרבה במחוזות שבהם הייאוש גבוה עוד יותר משלה עצמה: בית כלא בו שוהים אסירים ביטחוניים, ביניהם סטודנט מוסלמי נאה בשם אמיר עלי, עמו ג'וליה מפתחת קשר רגשי עמוק.

אמיר מספר שהוא סטודנט איראני, לוחם חופש הנרדף על-ידי ממשלתו. היא בוחרת להאמין לו, למרות שגרסתו לא מאומתת בידי הרשויות. ג'וליה חלשה ובודדה מדי וכושר השיפוט שלה לא מווסת. כשאמיר מספר לה שהוא עומד להיות מגורש, היא נלחמת למענו כדי למנוע את הגירוש המתקרב ובא. היא נאבקת באופן טוטאלי ואובססיבי, עבור מי שהיא כלל איננה מכירה, והיחסים עם בעלה, שמלכתחילה אינם יציבים במיוחד, מוסיפים להתדרדר.

כשמאבקיה נושאים פרי ואמיר משוחרר מבית הסוהר, היא מאמצת אותו לביתם. היא נמשכת אליו והוא מרגיש את זה. גם בעלה מרגיש. ג'וליה לוקחת סיכון, שהופך מוחשי לא רק עבור המשך חיי הנישואין שלה ושל בעלה. הסיפורים של אמיר נשמעים לא אמינים. קשה שלא לפקפק בהם. יותר מדי חורים בסיפור. יותר מדי סדקים. הייתכן ומאחורי הסטודנט האמיץ מסתתר פושע מסוכן?

גריף הבלתי נראה

בימוי: לאון פורד

קומדיה רומנטית מקסימה. קיטשית מעט, אבל מדובר בקיטשאות איכותית. גריף בן ה-28 מדמיין שהוא בעל כוחות על. שהוא גיבור על, כמו גיבורי על המוכרים לנו מספרי הקומיקס ומהסרטים ההוליוודיים, וכמו חלקם, הגיבור הוא האנטי גיבור המושלם. בבקרים הוא חנון המושפל בידי חבריו לעבודה ואחיו הגדול. בערבים ובלילות הוא לובש חליפה ומנקה את הרחובות מפושעים. לפחות בדמיונו המפותח (למעשה הוא סכיזופרן, אבל הסרט לא מדבר על כך במפורש).

כאשר מלודי, חברתו החדשה והיפה של אחיו הגדול, מתאהבת בו נואשות, יחסי הכוחות-על משתנים.

לא בדיוק הוליווד

בימוי: מארק הארטלי

אם אמרנו שהקולנוע האוסטרלי מושך כיום לשני כיוונים מנוגדים, כאשר אחד מהם - בו גלומים הז'אנרים הקלילים יותר: סרטי אימה, סרטי הרפתקאות וקומדיות גרוטסקיות בעיקר, זהו בדיוק הזמן לחזור לימים בהם היה הקולנוע האוסטרלי אנטיתזה מובהקת לקולנוע המיינסטרים האמריקני, כמו גם לזרם המוביל של קולנוע האירופאי. לטוב ולרע. את זה עושה "לא בדיוק הוליווד", סרט דוקומנטרי על ז'אנרים מובילים בקולנוע האוסטרלי בשנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת.

שם תמצאו למשל את סרטו של טד קטצ'וף Wake in Fright"" (1971), שמייצג עבור הקהל האירופאי המגדיר עצמו כאנין טעם את הטוב (למרות שהח"מ משוכנע שהסרט מוערך יתר על המידה). זהו סרט ריאליסטי אלים אודות השתלבותו של בן טובים בכנופיית בריונים כפריים משועממים באזור ספר אוסטרלי. "מקס הזועם" (1979), הסרט שגילה לעולם את מל גיבסון, והמשכיו, שבה את הקהל בארה"ב, ובעצם, בכל העולם כמעט. והיו גם לא מעט סרטים דלי תקציב אך עשירים במסרים אנטי ממסדיים.

והיה גם לא מעט רע. סרטים המשפריצים דם וסקס, מביכים מבחינה עלילתית. במאי הסרט מצא מעריץ נלהב של הקולנוע הזה, שייאות לדבר בהרחבה על הנושא, בין ויטיארים - זהו קוונטין טרנטינו, שהידע שלו בקולנוע האוסטרלי של אותן שנים מפליא במפליגותו. שיעור מעניין (וקצבי) בקולנוע. לא להחמיץ.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי