גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל התמ"ת: "זהבית כהן לא רודפת בצע"

שרון קדמי ל"גלובס": "הסיכוי להטלת פיקוח ממשלתי על מחירים אינו גבוה, אנחנו לא אוהבים את הפתרון הזה" ‏‏■ על המצב הכלכלי של האזרח הישראלי: "יש מצוקה אמיתית. לא רק השכבות החלשות נפגעות, גם המעמד הבינוני נשחק" ■ "מארק צוקרברג אחראי להצלחת חרם הקוטג'"

‏"הורדת המחירים שעליה החליטה הנהלת תנובה היא מעטה מדי, מאוחרת מדי, ואני לא בטוח שבעקבותיה לא יהיו עליות מחירים של מוצרים אחרים" - כך אומר ל"גלובס" שרון קדמי, מנכ"ל משרד התמ"ת.‏

קדמי, שהגיע לוושינגטון לרגל כנס שעורך ‏BIO‏ (ארגון הביו-טכנולוגיה הגדול בעולם), עומד בראש הוועדה לבדיקת המחירים בענף המזון בישראל.

קדמי ביקר באופן נוקב את מדיניות המחירים של תנובה והיצרניות האחרות בענף החלב, ואמר כי החברה הייתה צריכה לפעול מהר יותר מכפי שפעלה ובהיקף רחב הרבה יותר.

"בתנובה היו צריכים לעשות משהו מעבר לקוטג'. היום זה גבינה, מחר משהו אחר יתייקר. יש בסך-הכול שתי מחלבות נוספות. בשוק שמספר שחקניו מצומצם, ה'שפיל' שיש לצרכנים מצומצם גם הוא. זה כשל שוק".

לדברי קדמי, ברצף - רפתנים, מחלבות ורשתות שיווק - למקטע הרפתנים יש השפעה מועטה על המחיר הסופי, בגלל הפיקוח על מחירי החלב. לעומת זאת, "במקטעי הייצור והשיווק אנו רואים ששולי הרווח גדלו בחודשים האחרונים ללא סיבה נראית לעין, מעבר לרצון של בעלי המניות לרשום רווחים", מוסיף קדמי.

- ‎וזה רע?

‎‎‏"בישראל, להרוויח זו לא עבירה. תנובה היא חברה עסקית. זהבית כהן אינה רודפת-בצע. היא עושה מה שהיא צריכה לעשות - בעל מניות או מנכ"ל ששואפים למקסם רווחים אינם רודפי-בצע. הם ממלאים את תפקידם".

‎‎‏"הסיכוי לפיקוח מחירים - לא גבוה"

‎‎אתמול (ד') אמר שר התמ"ת, שלום שמחון, כי לעבודת הוועדה בראשות קדמי תהיה השפעה גדולה על שוק המזון, וקדמי מרחיב: "אנחנו לא רוצים פתרון ספציפי לקוטג'. מחיר הקוטג' הוא רק סימפטום. אנחנו מתכוונים ללכת על עסקת חבילה. כל אחד מהשחקנים יטה כתף - הרפתנים, היצרנים, המשווקים והממשלה. מדובר במכלול כלים על מכלול מוצרים".

קדמי לא פירט מה צריכה להיות תרומת היצרנים ורשתות השיווק, אך רמז כי סירוב מצדם להוזיל מחירים עלול להוביל לפיקוח ממשלתי על מחירים והיתרי יבוא של מוצרים, אם כי משרד התמ"ת אינו שש לנקוט צעדים אלה.

‏"הממשלה מצדה יכולה להטיל פיקוח על מחירים", אמר קדמי. "אנו לא אוהבים זאת, אבל אי-אפשר לומר שזה לגמרי ‏OUT‏. אומר רק שהסיכוי להטלת פיקוח ממשלתי על מחירים אינו גבוה".

מנכ"ל משרד התמ"ת אף לא פוסל את הרחבת היבוא של מוצרים מסוימים במטרה להוזיל את המחיר של מוצרים זהים שמיוצרים בישראל.

"מכסות היבוא שלנו אינן מנוצלות", אומר קדמי, "אפשר להגדיל את היבוא, אבל המשמעויות של צעד כזה עלולות להיות הרות-גורל. הרחבת ניצול המכסות תשחק כמובן לידי המדינות המייצאות. מה תקבל ישראל בתמורה? וכמובן, הרחבת היבוא תשפיע על החקלאים. אנו נצטרך לעשות צעד כזה במשורה ובחיל וברעדה".

‏קדמי מקדם בלהט אופציה נוספת: מע"מ דיפרנציאלי. "אנו מטילים מע"מ כמעט על כל דבר, למעט פירות וירקות ומכירות באילת", הוא אומר, "אבל אפשר לכוונן את הכלי הזה כדי להקל על מצוקת הצרכנים, ובמילים אחרות, לקצץ משמעותית את המע"מ על מצרכים חיוניים, כגון מוצרי חלב, ולהותיר על כנו את המע"מ על מוצרי מותרות. המטרה שלנו היא להגדיל את כוח הקנייה של הצרכן לדברים שחשובים באמת".

לדברי קדמי, "משרד התמ"ת אימץ למעשה את יוזמתו של נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש: ויתור על יוזמת הממשלה לקצץ את המע"מ מ-16% ל-15.5%, מהלך שיגרע כ-2 מיליארד שקל מקופת האוצר, ובמקום זאת להוריד משמעותית את המע"מ רק על מוצרי יסוד, אך בהיקף שלא יגרע מהאוצר יותר מ-2 מיליארד שקל".

‎- משרד האוצר מתנגד למהלך כזה.

‎‏"לאוצר יש עמדה קבועה. הם רוצים מע"מ גורף, על כל דבר. זו התנגדות קונספטואלית. האוצר ניסה לבטל את המע"מ על ירקות ופירות ועל מכירות באילת. יש לזה אולי היגיון כלכלי. זה מה שמלמדים בפקולטה לכלכלה. אבל צריך לחשוב גם על מה שטוב למשק הישראלי. אנחנו לא חיים במעבדה, בעולם האידיאלי של ספרי הלימוד. בשעה שהאוצר מתנגד למע"מ דיפרנציאלי, כמה מדינות 'מפגרות', כגון גרמניה או שבדיה, מקיימות בהצלחה בדיוק את המודל הזה".

‎‎ותודה למארק צוקרברג

‎‎ברקע מחאת הקוטג' נשמעו טענות שמדובר בהתפרצות פופוליסטית ולא במצוקה אמיתית. קדמי דוחה את הטענה. "אני חושב שמדובר במצוקה אמיתית. 10,000 שקל ברוטו לפני שנה אינם 10,000 שקל היום. לא כל אחד יכול להתעלם מעליות במחירי הקוטג'. הנה, מחירי החשמל צפויים לעלות ב-20%, עלייה שתבוא על חשבון יכולת הצרכן לקנות משהו אחר. לא רק השכבות החלשות נפגעות, גם המעמד הבינוני נשחק והולך".

- ‎נראה שמשרד התמ"ת שש להיכנס לעבי הקורה. בארה"ב זה לא היה קורה, הממשל היה נותן לכוחות השוק לפעול את פעולתם.

‏"אני חסיד של כוחות שוק. בדרך-כלל ממשלה לא צריכה להתערב, אך גם לא להיות אטומה. אם יש כשל שוק, עליה לפעול. לא שאני אוהב זאת, אבל לפעמים אין מנוס. ועם זאת, אני חושב שאוי לממשלה שתקבל החלטות על בסיס פייסבוק. אי-אפשר לפתור את בעיות המשק על סמך מחאה ברשת החברתית. כל צעד ממלכתי צריך להישען על מסד של נתונים ומדיניות".

‏‏- מי לדעתך אחראי להצלחתה של מחאת הקוטג' בישראל?

‏"אחד בשם מארק צוקרברג, מקליפורניה".

- אתה מצפה שישראלים יחקו מה שקרה בקהיר ובטוניס?

‎‎‏"קשה לי לראות שעם ישראל יוצא לכיכר תחריר הישראלית כדי להיאבק בתנובה".

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ