גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מוותרים הישראלים על מיליוני תיירים שיגיעו לים המלח

בחירת ים המלח לפלאי תבל תביא מיליוני תיירים, אך בישראל מעדיפים לסמס ל"כוכב נולד"

אולי זה הברום שממלא את האוויר, ייתכן שאלה הנופים המרהיבים שנגלו לעיניו מהמצוקים המשקיפים אל דרום ים המלח, לא מן הנמנע שזאת ההבנה שמהמקום הזה באמת אין עוד לאן לרדת.

על חוף ים המלח ראש הממשלה בנימין נתניהו נצפה רגוע, חייך, השתחרר: אחרי שהרשה לעצמו להתמסר לרומנטיקה שהאוויר זימן, הוא הקשיב לאוושת הגלים, צעד אל קו החוף, כרע והרים גביש מלח, יודע ששם, בגובה פני הים, עדיין מחכים לו בני משפחת שליט, האיום האיראני, המשט לעזה, שביתת הרופאים ועוד, כך שהוא לא מיהר לשום מקום.

מבחינתו, הרגע הזה היה יכול להימשך לעד. ואז, שריו באו והקיפו אותו, מישהו הושיט לו טלפון נייד, ביקש ממנו לשגר מסרון ולבחור בים המלח בתחרות שעורך ארגון אונסק"ו ותגיע לשיאה ב-11 בנובמבר השנה, למען יוכר המקום כאחד משבעת פלאי תבל של עולם הטבע. נתניהו התרצה, סימס, שאל כמה פעמים אפשר להצביע, תהה אם זה עובד כמו ב"כוכב נולד", וכשכולו עולץ קרא להמונים - "לכו להצביע".

באותו זמן עיניו של ראש המועצה האזורית תמר, דב ליטבינוף, נצצו: "האחרון שביקר כאן כראש ממשלה היה אולמרט. הוא בא לכאן, למועצה ולמפעלי ים המלח. גם שמיר ובן-גוריון ביקרו כאן, כל אחד בתקופתו. וזהו. ברק בא לכאן כשרצה להיבחר פעם נוספת לראשות הממשלה. פרס בא לכאן הרבה, רק כנשיא. הוא אוהב את האזור. אני לא איש של נתניהו. אני בכלל מקדימה. והוא בא, עשה כאן סיור של חצי יום, הביא איתו 5 שרים. הם מיצו את הסיור כולו, למרות החום, 42 מעלות בצל", סיפר מאוחר יותר ל"גלובס".

למעשה, ראש הממשלה בא לראות בעיניו את המצוקות של ים המלח ולהכריע בוויכוח של שריו איזה מבין שלל הפתרונות יציל את המקום הזה מקטסטרופה. על הדרך כבר רתמו אותו לדבר שמסעיר לפחות באותה מידה את האנשים שים המלח הוא בשבילם בית: הכרה באזור כאחד משבעת פלאי תבל, כזו שלהערכת ליטבינוף תמנף את המקום הנמוך ביותר בעולם לגבהים שלא ידע מעולם:

"אם נזכה, נכפיל את מספר התיירים שבאים לכאן מדי שנה. במקום מיליון וחצי איש, יבואו לכאן 3 מיליון. נשלש את מספר חדרי המלון מ-4,000 ל-12 אלף. נכפיל את מספר מקומות העבודה. זה יאיץ תהליכים להקמת תעלת הימים. תושבי האזור ירוויחו, כל מדינת ישראל תרוויח", הוא חולם.

מצביעים מהעולם הערבי

רק 300 מיליון קולות מכל רחבי העולם - וים המלח שלנו הוא בין שבעת פלאי תבל של עולם הטבע. ההצבעה החלה כבר לפני שנה וחצי. הקווים ייסגרו בעוד 5 חודשים. מי שבאמת רוצה עדיין יכול לסמס: לשגר מסרון "ים המלח" למספר 2244. עלות מסרון: שקל אחד. גביע קוטג' אחד שווה 6 קולות לים המלח. מישראל אפשר לסמס בלי הגבלה.

"מצבנו טוב", מכריז ליטבינוף: "את התחרות התחילו יותר מ-400 אתרי טבע בעולם, ואנחנו עלינו לגמר, ביחד עם עוד 27 אתרים מכל העולם ביחד עם האמזונס, הגלפאגוס, הגרנד קניון, השונית הגדולה באוסטרליה ועוד. איפשרנו את המועמדות של ים המלח בשם 3 עמים: הפלסטינים, הירדנים ואנחנו, הישראלים, כי זה היה התנאי של אונסק"ו. זה הישג, למרות האתגר הפוליטי".

בינתיים, אנשי מועצת תמר, בסיוע של אנשי משרד התיירות, פועלים ל"חריש עמוק" בכל רחבי העולם: "חתמנו על בריתות של ערים תאומות עם ישובים בעולם, הרבה פעילות בדרום אמריקה, בארגנטינה. בקרוב נחתום עם סין. יש לנו פעילות ענפה ברוסיה. עובדים חזק עם הקהילות היהודיות ועם הסוכנות היהודית בכל מיני מקומות בעולם, כדי שישכנעו אנשים להצביע בעד ים המלח.

"אנחנו חוששים שאירופה היא חוליה חלשה, כי מה לעשות, היבשת לא התברכה בהרבה אנשים שהם פרו-ישראלים. אנחנו מקווים שהם יתעלו על עצמם בהתחשב בעובדה שאין כאן הצבעה פוליטית.

"התחרות הזאת משותפת לנו, לפלסטינים ולירדנים. מבחינתנו זה גם יתרון, כי בגלל הפלסטינים והירדנים יש עוד מצביעים רבים מהעולם הערבי. עברנו תקופות לא פשוטות בשותפות עם הפלסטינים: בכל מיני משברים שהיו לנו איתם, הם איימו בפרישה מהתחרות. אם הם היו יורדים, המועמדות של ים המלח הייתה נופלת. שמרנו על זה. זה לא היה קל", אומר ליטבינוף.

כמה הצביעו עד כה בעד ים המלח, אין יודעים במועצת תמר. הבעיה של ליטבינוף היא עם המצביעים הישראלים. הוא מרגיש שהישראלי הממוצע מסמס בחדווה רבה יותר לתחרויות נוסח "כוכב נולד" מאשר לתחרות שבעת פלאי תבל:

"זה מתסכל ומבטא את היעלמות הפטריוטיזם בחברה שלנו. יש לנו בעיה קשה של פרגון. בעניין של גאווה לאומית. האנשים כאן אינדיבידואליסטים, צינים. אומרים על ים המלח שהוא גיגית, שעד ההכרזה של אונסק"ו הוא כבר יתייבש. שקרים. הנקודה הכי עמוקה של ים המלח היא 300 מטר. הוא לא ייעלם. אם הייתה נכונות, היקף הצבעות של 3 ערבים לתחרות 'כוכב נולד' היה עושה לנו את כל העבודה. אבל אנשים מעדיפים להצביע ל'כוכב נולד'".

צרות של עשירים

ליטבינוף מבטיח כי בתוך כשנה, תחל ההקמה של מרכז קונגרסים חדש בעין בוקק, בהשקעה של כ-40 מיליון שקל, בין מלון מרידיאן למרכז המסחרי המקומי פטרה. הוא יכיל 1,000 מקומות ישיבה. המועצה שבראשותו היא אחת העשירות בישראל, עם גביית ארנונה בהיקף של כמעט 70 מיליון שקל בשנה ממפעלי ים המלח ומבתי-המלון באזור.

ליטבינוף מתגונן: "כן, אין כאן מצוקה, אבל להגדיר אותנו עשירים זו דמגוגיה. המועצה שלנו מפנה כמות פסולת דומה לזו שמפנים בעיר בסדר גודל של קריית-גת ומפעילה 15 חופי רחצה לאורך כל ימות השנה, כולל תחנת מד"א, שירותי רפואה ועוד. הילדים שלנו לא נוסעים לחוגים במטוסי מנהלים ולא במכוניות מרצדס".

לדבריו, החיים שם קשים: "האמן לי, המדינה צריכה לשלם 5,000 שקל בכל חודש למי שמוכן לגור פה", הוא אומר: "לחם מגיע אל המכולות רק פעמיים בשבוע. התושבים מקבלים חשבונות חשמל מנופחים, כי בלי מזגן שפועל 24 שעות ביממה אי-אפשר לחיות פה. אתה יודע שהילדים שלנו נוסעים שעה לכל כיוון כדי ללמוד בבית-הספר?" הוא שואל, "מישהו באוצר אמר לי פעם שעם הכסף שיש למועצה הזאת היא יכולה לממן לכל ילדיה לימודים בתנאי פנימייה בבריטניה. סליחה? ומי יהיה כאן בדיוק וישמור על המקום הזה? אם אנחנו לא נזיע כאן, יהיו פה בדואים".

עוד כתבות

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● 
"עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בעליות קלות ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, בהיקף 25 מיליון שקל, עובר לראובני-פרידן

ב-12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס ● זהו התקציב הראשון בעידן המנכ"לים החדשים בראובני-פרידן, שירי הייסר ואסף גריס

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

מגמה חיובית באסיה; ההנג סנג מטפס בכ-1%

הניקיי עולה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה