גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייה חדה בהגשת תביעות ייצוגיות, בעיקר נגד חברות התקשורת

149 בקשות לתביעות ייצוגיות הוגשו במחצית הראשונה של 2011 - לעומת 217 בשנת 2010 כולה ■ בראש הנתבעות - סלקום, פרטנר, פלאפון ובזק; ואחריהן העיריות ותאגידי המים

פייסבוק התגלה לאחרונה כאחד הכלים האפקטיביים לפתיחת מלחמת צרכנים על מוצר מסוים, אלא שלצידו קיים לציבור כלי נוסף והוא התובענות הייצוגיות, שאמור לסייע לו להילחם בתאגידים הפועלים בניגוד לחוק ומנצלים את כוחו הדל.

נתונים שהגיעו לידי "גלובס" ונאספו בעזרת הנהלת בתי המשפט, מלמדים כי בהשוואה לאשתקד, בחצי השנה האחרונה חלה עלייה חדה במספר התובענות הייצוגיות המוגשות לבתי המשפט.

בכל שנת 2010 הוגשו לבית המשפט המחוזי בתל-אביב 217 בקשות לאשר תובענות ייצוגיות, לעומת 149 שהוגשו רק במחצית הראשונה של שנת 2011.

האחוז הגדול ביותר של התביעות הופנה כלפי חברות התקשורת: 33 (כ-15%) תביעות הוגשו ב-2010, ו-28 (כ-19%) הוגשו במחצית הראשונה של שנת 2011.

גם העיריות ותאגידי המים הם יעד לתביעות מצד הצרכנים: 16 (כ-7%) בקשות לאשר תביעה ייצוגית נגדם הוגשו בשנת 2010, ו-12 (כ-8%) הוגשו במחצית הראשונה של שנת 2011.

חשוב להדגיש כי העלייה היחסית בתביעות בשנת 2011, במקרה הזה, נבעה מהקמת תאגידי המים, שרבים מהצרכנים טוענים להטעיות מצידם.

התפלגות התביעות נגד חברות התקשורת ב-2011 היא לפי הפירוט הבא: סלקום - 8 תביעות; פרטנר - 7; בזק - 6; פלאפון - 5; הוט טלקום - 1; וחברת הלוויין yes תביעה אחת.

מהנתונים עולה כי העילות העיקריות של התביעות הייצוגיות נגד חברות תקשורת עוסקות בכפיית שירותים חדשים על לקוחות, חיוב בניגוד להסכמים חתומים, שירותים לא מספקים, אי-עדכון מבצעים וחיוב עבור שירותים שלא ניתנו; העילות המרכזיות של התביעות נגד עיריות עוסקות בחיוב ארנונה שלא כדין וגביית אגרות שלא כחוק; והעילה המרכזית לתביעות המוגשות נגד תאגידי המים עוסקת בחיוב שגוי ועודף.

לדברי עו"ד יצחק אבירם, המתמחה בתובענות ייצוגיות, התביעות הייצוגיות נגד הבנקים פינו את מקומן לטובת תביעות נגד גופי תקשורת. "חברות התקשורת יכולות להתלונן רק על עצמן ועל שיטת החיוב בה הן נוקטות. אין ספק כי ריבוי התביעות נובע מסיבוך עצום בכל הקשור לחשבונות, לגבייה, לפירוט התשלומים ולמגוון ההסדרים שהם מפעילים מול לקוחות", אומר אבירם.

בהתייחס לריבוי התביעות נגד העיריות ותאגידי המים, אבירם סבור כי הדבר נובע מריבוי הגופים ולא בהכרח מפעולותיהם.

באשר לסכום התביעה הנקוב בבקשה לאשר את התביעה כייצוגית - הממוצע ב-2010 עמד על כ-564 מיליון שקל, ואילו במחצית הראשונה של 2011 הוא עמד על כ-131 מיליון שקל.

עוד עולה מהנתונים כי ממוצע סכום תביעה נגד חברות תקשורת עמד בשנת 2010 על 283 מיליון שקל לתביעה, ועל כ-100 מיליון שקל במחצית הראשונה של שנת 2011.

לדברי אבירם, הסכום לא מהווה תמיד פרמטר לנכונותו. "קשה מאוד לכמת תביעות כאלה ולקבוע את סכומן מראש. למען האמת, ראוי היה שהמחוקק יבטל את הצורך בנקיבה של סכום תביעה בשלב הזה, שכן מדובר במידע מוקדם מדי, שהוא בדרך-כלל נסמך על ניחוש מושכל ולא על נתוני אמת", טוען אבירם.

פתרון כללי

ההליך של תובענה ייצוגית מחייב תחילה הגשת בקשה לאשר תביעה כייצוגית, ורק אם בית המשפט מאשר את הבקשה - הרי שהתביעה נדונה; בתום ההליך הדיוני מחליט בית המשפט אם לקבל את התביעה. לעתים קרובות - עוד לפני שבית המשפט מכריע בשאלה אם לאשר את הבקשה לדון בתביעה כייצוגית - מגיעים הצדדים לפשרה.

"ההליך המשפטי של התובענה הייצוגית הוא ייחודי. בגלל החששות שמדובר בתביעה לא ממשית, בית המשפט מחליט קודם כל אם יש עילה לדון בבקשה, ורק לאחר מכן דן בה". מסביר עו"ד ברק לייזר, יועץ בכיר למנהל בתי המשפט. "גם האישור לא מהווה אינדיקציה או ראייה נסיבתית לכאורה שהתביעה תתקבל".

"תביעות ייצוגיות משמשות היום כלי, כמעט יחיד, למאבק הצרכני בתאגידים הגדולים", אומר עו"ד אבירם. לדבריו, אין ספק כי רשויות המדינה כושלות בנושא זה ואינן מסוגלות או אינן רוצות לטפל בבעיות האמיתיות במשק מבחינת הצרכן הקטן.

"ברור לכולם כי צרכן בודד לא ינהל תביעה על 10 שקלים או אפילו 100 שקל כנגד חברת ענק. הזמן שיידרש לניהול תביעה כאמור וגישת בתי המשפט, שאינם פוסקים פיצויים עונשיים מעבר לנזק, מונעת תביעה והופכת אותה ללא כדאית", אומר אבירם.

לדבריו, מוסד התביעות הייצוגיות נועד לפתור בעיה זו. "הוא מאפשר על-ידי כריכת מספר עצום של תובעים יחדיו, לדון בעוולות קטנות ולהביא פתרון כללי" אומר אבירם. "חשוב לזכור, עם זאת, כי תביעה ייצוגית היא מכשיר מסוכן לתובע כאשר התביעה נכשלת, שכן התובע עלול להיחשף להוצאות ניכרות. מצד שני, משך הטיפול בתביעה ייצוגית הוא ארוך מאוד ונמשך שנים".

הליך ארוך

בהתייחס למספר התביעות שהסתיימו בהצלחה - לדברי אבירם, בשנים האחרונות מדובר על בין 10 ל-20 תביעות בשנה שמסתיימות בפשרה - חלקן בסכומים של מספר מיליוני שקל, וחלקן בפיצוי שאינו כספי.

"חשוב לציין כי מסלול התביעה הייצוגית לא תמיד נגמר בהחלטה, אלא ממשיך לעתים לערעור לעליון שאורך כשנתיים-שלוש, ומעכב את הדיון", מציין אבירם.

כדוגמה מציין אבירם את התביעה הייצוגית הידועה שהוכרעה לטובת התובע הייצוגי בהחלטת בית המשפט בפרשת הסיליקון בחלב העמיד של חברת תנובה. ואולם, הדיון בתביעה זו, שמתנהלת מ-1995, טרם הסתיים, והיא נמצאת עדיין בהליכי ערעור בבית המשפט העליון.

למעשה, עד היום רק תביעה ייצוגית אחת שהסתיימה בהחלטת בית המשפט לטובת התובע - ולא בפשרה - צלחה את כל ההליכים, ואולם היא התנהלה במשך 16 שנה. מדובר בתביעה בנושא ניירות ערך שהגישו בעלי מניות ברייכרט תעשיות, שטענו לקיפוחם - וזכו לפיצוי של 10 מיליון שקל.

העילות בתביעות

* חברות תקשורת - כפיית שירותים חדשים על לקוחות, חיוב בניגוד להסכמים חתומים, שירותים לא מספקים, אי-עדכון מבצעים, חיוב עבור שירותים שלא ניתנו.

* עיריות - חיובי ארנונה שלא כדין, גביית אגרות שלא כחוק.

* תאגידי מים - חיוב שגוי וחיוב עודף.

מחוזי תל אביב

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"