גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשאף למאה. אולי נגיע לתשעים

ביקור בית פיצו קדם

לא הולך לתחרויות "הדבר שהכי חשוב לי כאדריכל הוא שמה שתכננתי ייבנה. אני רואה מגרש ריק, והסיפוק שלי מגיע מכך שצמח עליו מבנה. בגלל זה אני לא הולך לתחרויות ולבנייה ציבורית. בתחום הזה אפשר לתכנן שנים, ממש לתכנן - מקונספט רעיוני, דרך הצעת חלופות ואפילו ירידה לפירוט, ואז זה לא נבנה, כי הכל תלוי בתקציבים, והם יכולים להשתחרר או לא, להגיע או לא, ואז - כל מה שתוכנן יורד לטמיון או נדחה לזמן בלתי ידוע. כי תורם שבנו עליו לא תרם. כמו המוזיאון באום אל פאחם, או יותר גרוע - כי מישהו החליט שהזוכה לא מתאים, ראה מקרה בצלאל".

כמו מורה "אני אדריכל בתים פרטיים. אני קובע, בהחלטות שלי, את האופן שבו אנשים יחיו ויתנהלו בביתם. זו אחריות ויש לה השלכות פיננסיות ואחרות. צריך להיזהר מאוד מטעויות. כל אדריכל משפיע - מזה שמעצב ידית לדלת וכסא ועד זה שמכין תוכנית בניין עיר וארץ. זה כמו במערכת החינוך: מי משפיע יותר - שר החינוך או המורה בכיתה? מי שמלין על אדריכלים שיורדים לפרטים, צריך לחשוב בדיוק על הדימוי הזה: שאי אפשר למנות לניהול בית ספר את מי שמעולם לא היה מורה בכיתה".

בחירה במקצוע "באתי ממשפחה שבה נשאלה השאלה 'ממה מתפרנסים'. למרות, ואולי בגלל קיומו של גב הכלכלי - הייתי צריך לענות לעצמי על השאלה הזו. אחרי שנת לימודי צילום בבצלאל, יצאתי לחו"ל ושם החלטתי להתחבר לארכיטקטורה, ואם בחו"ל - אז ב-AA, חלומו של כל ארכיטקט. הבחירה בארכיטקטורה נבעה גם מהמשיכה לעבודת צוות, בניגוד לעבודת הצלם, שהיא אינדיבידואליסטית. אני גאה ביכולת עבודת הצוות שלי, גם כמנהל משרד. יש כאן 7 אדריכלים, אף אחד לא עזב מעולם, עברנו כאן 4 חופשות לידה - ומכולן חזרו, ואני דורש מכולם ללכת הביתה בחמש וחצי. גם אני הולך. אעבוד אחרי - אבל רק בסיום המקלחות וההשכבות של הילדים".

סילקאט "חומרים יחודיים הם הערך המוסף של חלל אדריכלי. אני אוהב לעבוד בחומרים בתצורה המקורית והראשונית שלהם: בטון חשוף, ברזל מוחלד וקורטן. אני אשתמש בחומר מיוחד כדי להדגיש קיר ולהפוך אותו לציר מרכזי במבנה, למשל, בבית בן 5 קומות בלב תל אביב שאנחנו מתכננים כבית למשפחה אחת במקום חמש הדירות המותרות לפי הזכויות. בקומת הבית העליונה מתוכננים החללים הציבוריים, בין היתר בריכה, ואל חללי השינה יורדים בקומות עד לקומת הקרקע בחלל מדרגות שהוא פתוח לכל גובה המבנה. קיר גרם המדרגות מתנשא לגובה 17 מטר ועל מנת להדגישו חיפינו אותו בלבני סיליקט אפורות שהעצימו את נוכחותו וגם חיברו אותו לסביבה התל אביבית".

דמי תיווך "שכר הטרחה הנמוך שמקבלים אדריכלים, מכתיב להם מקורות הכנסה לא נכונים. כך קורה שאדריכלים שלוקחים דמי תיווך מספקים המשלמים להם על שימוש בסחורה שלהם בפרויקט. הם נאלצים לעשות זאת, פשוט כי הם זולים מדי. הם יורדים במחיר - ומשלימים בערוץ אחר. זו אחת הבעיות במקצוע. אני לא עושה זאת. הלקוחות שלי כאדריכל מספקים לי די פרנסה".

אחד מעשרה "בזמן האחרון אני מקבל פרויקט אחד מכל עשרה שפונים אלי. החלטתי לא לגדול, כי הבנתי שזה יגבה מחיר שאיני רוצה לשלם. אני עובד כיום על 70 פרויקטים בו זמנית, אין סיכוי שאצליח להגדיל את המשרד ועדיין להיות מעורב בכל אחד בעומק שאני רוצה להיות".

אדריכל יקר "אני אדריכל יקר? לא נכון בכלל. אני לא יקר ולא זול. ובכלל אדריכלות טובה אינה אדריכלות יקרה בהכרח. אני ארחיק ואומר אפילו שאדריכלות רעה יכולה לעלות הרבה כסף, ואדריכלות טובה, יכולה לפעמים אפילו לחסוך. תכנון טוב ותכנון רע - עולים אותו דבר. מה שמעלה את המחיר הן עלויות הבנייה ומה שיכול לעלות עוד יותר את המחיר - הן טעויות".

אדריכל גדול "אין דבר כזה אדריכלים גדולים. יש אדריכלים טובים. גדולים זה כמותי, טובים זה איכותי. פיטר זומטו, שזכה עכשיו בפרס היוקרתי ביותר לאדריכלות, לא בנה הרבה, אך בנה טוב. וגם לא עשה דווקא דברים מונומנטאליים - ספא בשוויץ, מוזיאון לאמנות באוסטריה. אדריכל גדול משאיר מבנים גדולים ממנו. אדריכל שמצליח להגיע לעמק השווה בין תביעותיו מעצמו כאדריכל לבין האילוצים שבתוכם הוא בונה - מהלקוח ועד לתנאי המגרש".

צומת סואן "אדריכל עומד בצומת דרישות, אילוצים ולחצים, בין התב"ע, הלקוח, תנאי השטח, ושם הוא צריך לומר את דברו. אם לא תהיה בו הבערה המקצועית, שמניעה וחותרת לתוצאה שהוא מאמין בה, אין לו שום סיכוי. יצא לי לא אחת להתעקש על החלטות שלי, ברמה עקרונית, מתוך מחשבה שאנחנו צריכים, כאדריכלים, לשמור על זקיפות הקומה המקצועית שלנו. על תפקידנו המרכזי בפרויקט, על מעמדנו בענף הבנייה, בעיקרון. בין כל האילוצים והקשיים האלה, זה מה שאני אומר לעצמי ולמי שעובד איתי תמיד - אם נשאף למאה, אולי נגיע לתשעים".

השולחן הארוך "יש לי טביעת אצבע, אבל אני לא נצמד לתחום מסוים באדריכלות. לדעתי, לצד ההתמחות זה יכול להביא לקיפאון יצירתי - אנשים שמתכננים רק בתי חולים, למשל. כשפנו אלי לתכנן את חנות הדגל של Apple בישראל, בקניון רמת אביב, מה שמצא חן בעיניהם היה דווקא העובדה שלא תכננתי בעבר חנויות. חנות הדגל בישראל אינה של Apple - אסור שהיא תראה כזו, משום שהם רק זכיינים ולא נציגות רשמית של החברה. לכן אסור היה לנו שהיא תראה דומה מדי לחנויות החברה ברחבי העולם. אפילו היה ויכוח - אני רציתי להציב בחלל שולחנות ארוכים לתצוגה, ו-Apple ביקשו למנוע זאת, וטענו שזה המצאה שלהם שאסור לנו להשתמש בה".

בית רכטר "כשנפלה בחלקי הזכות הגדולה להיות זה שישפץ את בית רכטר בשיכון צמרות בתל אביב, שמחתי מאד. התייחסתי לעבודה הזו בחרדת קודש. התעקשתי שם על כל מיני דברים קיצוניים: למשל לא הסכמתי בשום פנים ואופן להכניס לבית קירות גבס. יש גבול. זו יצירה אדריכלית. היום הבעלות היא של אזרח צרפת שמתגורר בבית בביקוריו בישראל. אני יודע שהשיפוץ שאני עשיתי, גרם לעליית ערך הבית".

אדריכלות כופה "ביתן הלנה רובינשטיין הוא חלל מדדיטבי. אני מבחין אותו, כחלל תצוגה לאמנות, מהמוזיאון בבילבאו, שתכנן פרנק גרי - שפשוט מתנפל עליך בנוכחות שלו. זה סגנון שאני מכנה אדריכלות כופה".

יודעים מי אני "אני בונה בעיקר בנייה פרטית לאוכלוסייה אמידה. לקוח שמגיע אלי יודע למי הגיע, ראה דברים שעשיתי, מכיר את הסגנון ובא לכאן, כי כנראה מה שראה מצא חן בעיניו. לכן, מראש, הדיאלוג עם הלקוחות שלי הוא טוב. ברור שיש ויכוחים, אבל אפשר לשכנע כל לקוח. השאלה אינה 'מי קובע', אלא איך מגיעים לתוצאה. כשאני מצליח להטמיע בלקוח הרגשה שאנחנו באותה סירה - שההצלחה שלי היא ההצלחה שלו וכך גם הכישלון - אפשר לעבוד יחד".

השיר החמישי "אני מתכנן בתים במחשבה על מכלים - חללים שיכילו את הייחודיות של מי שייכנסו לגור בהם. אני משתדל שיהיו כמה שיותר מינימליסטים ונייטראלים, חפים מקישוטיות וסממני אופנה. התקווה שלי היא שהם יהיו רלבנטיים בעוד הרבה זמן. אני מדמה את התכנונים שלי לשיר החמישי באלבום של הרכב מצליח - זה לא הלהיט שכולם יאזינו לו בהתחלה, שיפתח או ינעל את האלבום. הבית שלי הוא השיר שמגיעים אליו אחרי שנמאס מהלהיט, אבל שאחרי זמן מה מבינים שדווקא בגללו היה שווה לקנות את הדיסק".

גדרות " הגדרות שבונים סביב בתים - זה רעה שהתב"עות מנסות להילחם בה. את הבית שלי, בשכונת נווה מגן, אני בונה בלי גדר. בתוך חורשת איקליפטוסים, שזה הדבר הקרוב ביותר שיכולתי להציע לאשתי, בת קיבוץ גבעת חיים".

פיצו קדם

גיל 30

מצב משפחתי נשוי 3

מגורים בית שכור ברמת השרון. בונה כעת בית משלו על שטח בשכונת נווה מגן ברמת השרון

לימודים שנה צילום ב"בצלאל", לימודי אדריכלות ב-AA באנגליה

משרד 8 אדריכלים בדירת קרקע בלב תל אביב, בבניין המיועד להריסה שתחתיו יבנה מלון (להלן: 'פרויקטים מתוכננים')

פרויקטים ניצבים 60 דירות ווילות שעיצב (בתמונה למעלה - ברמת השרון). שיפוץ בית רכטר בשיכון צמרות בת"א. עיצוב פנים לחנות הדגל של iDigital - נציגת Apple בארץ, עיצב את דירתו התל אביבית ולשכתו הנוכחית של ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים

פרויקטים בתכנון עוד וילות ודירות, מלון בוטיק בן 50 חדרים, המתוכנן לקום בפינת הרחובות מזא"ה ושדרות רוטשילד בת"א.

עוד כתבות

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?