גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם האינטרנט בעידן ה-web 2.0 טוב או רע?

חברות ומותגים החלו לנקוט באסטרטגיית RAK - ראשי תיבות של אקט נדיבות רנדומלי ■ למה שוטרים בדנמרק מחבקים עבריינים, מי מחלק מטריות צהובות, ואיך זה קשור לאופרה וינפרי?

לדירוג מדד המותגים 2011

האם האינטרנט טוב או רע? חברת התקשורת AOL החליטה לבחון את הסוגיה הזו בשנת 2005, בימים שבהם מהפכת ה-web 2.0 יצאה לדרך. הקמפיין של AOL כלל שתי פרסומות מנוגדות: באחת הוצג האינטרנט כמקום טוב, שמספק חופש ביטוי להמונים, מאפשר גיוס תרומות למען נזקקים ומוגן מפני רגולציה וצנזורה של המדינה.

הפרסומת השנייה הציגה את הרשת כסדום ועמורה - מקום שבו הפרטיות שלנו הולכת לאיבוד וכל פעולה שאנו מבצעים מנוטרת. בנוסף, טען הקמפיין, מדובר בפלטפורמה שמאפשרת לגורמים חתרניים להפיץ את האידיאולוגיה המרושעת שלהם, בהיעדר פיקוח. הפרסומות הסתיימו בשאלה פתוחה - What do you think?

התשובה, מן הסתם, איננה חד משמעית. יש בעולם הדיגיטלי לא מעט היבטים בעייתיים ושליליים. דווקא המכניזם החופשי שלו, שמאפשר עודף דמוקרטיה ושקיפות בלתי מוגבלות, מאפשר ואפילו מעודד אצלנו התנהגות לא נורמטיבית.

אנשים שלעולם לא יחשבו לגנוב משהו, מוצאים עצמם גונבים ומשתפים בשירים ואלבומי מוזיקה, סדרות טלוויזיה, סרטים, תוכנות משחקים ועוד. רובנו עושים את זה בלי להרגיש שאנחנו עושים משהו רע או להודות בכך שאנחנו למעשה פיראטים שמפרים זכויות יוצרים ופוגעים בהכנסות של גופים מסחריים. דוגמה נוספת הם כמובן הטוקבקים, מדיום ארסי שמאפשר לכל אחד מאיתנו ללכלך חופשי, בקלות ובעילום שם, על כל אחד.

במקביל, לדנ"א של האינטרנט יש גם צד חיובי מאוד: מהפכת השיתופיות של הרשת יצרה רמה גבוהה מאוד של הדדיות בין אנשים שכלל לא מכירים זה את זה אך למרות זאת מסייעים ותורמים זה לזה. בעולם הדיגיטלי נדיבות היא ערך עליון. השומרוני הטוב חי ונושם ברשת: אנשים שונים מכל רחבי העולם תורמים מזמנם וממרצם להעלאה ושיתוף חינמי של תכנים, לפתרון בעיות של אחרים ולתרומה לנזקקים. חלקם מגיבים בפורומים לאנשים זרים, עונים להם על שאלות, מספקים להם פתרונות ומשתפים בידע האישי שלהם, אחרים משקיעים שעות רבות כדי לתרגם פרקים של סדרות מחו"ל כדי שאלפי אנשים אחרים יוכלו לצפות בפרק המתורגם מיד לאחר שידורו בארה"ב, ויש מי שמקדיש מזמנו כדי לכתוב ערכים בוויקיפדיה למען הידע של הדורות הבאים (ושל תלמידים שצריכים להכין שיעורי בית).

בשורה התחתונה, לצד הפוטנציאל הבעייתי, המנגנון הבסיסי של הרשת הוא נדיב, אלטרואיסטי וחיובי. בפייסבוק, וכנראה לא במקרה, קיימת רק אפשרות לעשות Like ולא Unlike.

מעשים טובים באמצע הדרך

המשבר בכלכלה העולמית תרם להגברת ההדדיות. במהלך התקופה הקשה נולד ברשת דור חדש - Generation G, קיצור של Generosity, נדיבות. המאפיינים המרכזיים של בני דור זה, הם מוכנות, רצון ויכולת גבוהים לסייע, להעניק ולשתף פעולה.

לא מדובר בתרומות של אנשים עשירים ו/או של תאגידים גדולים, אלא פשוט בכמות גדלה והולכת של אנשים פשוטים, שמתחילים להתנהג בצורה נדיבה יותר ופשוט, עד כמה שיישמע מוזר, לעשות טוב לאחרים.

הנדיבות והאדיבות קיבלו בעולם האמיתי את הכינוי Gift Economy. מדובר בכלכלה בלי כסף. הערכים שלה מתבססים על הקניה (Transference) ולא על קנייה (Purchase). הלוגיקה שלה מתמקדת בחוסר אנוכיות ובמה שמכונה "תשומת לב חיובית", שמטרתה לעשות טוב לאחרים. כבר לא חייבים להשקיע מיליוני דולרים כדי להפגין נדיבות. לפעמים מספיק לעשות משהו קטן וסמלי, שיפתיע, ישמח ויעלה חיוך. מדובר ב-RAK - Random Act of Kindness, פעולה אקראית של אדיבות וטוב לב ללא כל תמורה, מעשה לא אנוכי שנעשה אך ורק למען הזולת.

אנשים טובים באמצע הדרך פשוט הקימו "רשתות חברתיות" של מעשים טובים. בפיטסבורג הקימו מיזם קהילתי שזכה לכינוי Here You Go. אנשי המיזם חילקו מטריות צהובות לעוברים ושבים, בחינם כמובן, וביקשו מהם להעביר את הנדיבות הלאה על-ידי כך שיעשו משהו טוב למען מישהו אחר. לכל מטרייה הוצמדה גלויה, מבוילת ועמידה בפני מים. מי שקיבל את הגלויה התבקש לכתוב מה עשו למענו ולשלוח את הגלויה לאתר, כדי להוכיח שאפשר גם אחרת.

ה-Goodness הפך לטרנד שכלל חלוקת חפצי יד שנייה ואפליקציות משחק סלולריות לסמארטפונים שאפשרו לשחקנים לצבור ניקוד גבוה, בתמורה למעשים טובים. כוכבת הטלוויזיה אופרה וינפרי החליטה לרכב על הגל. בתוכנית שקיבלה את השם Oprah's big give ליקטה וינפרי עשרה מתמודדים ושלחה אותם לשוטט ברחבי ארצות הברית עם סכום כסף גדול ולעזור לאנשים בצורות שונות. המנצח זכה לתואר המחייב America's greatest unknown philanthropist.

לשמח את הלקוח ב-Live

הנדיבות והאדיבות אומצו גם על ידי גופים ממשלתיים. משטרת דנמרק הורתה לשוטרי התנועה שלה לעצור נהגי אופניים שרכבו ללא קסדה. במקום לנזוף בהם ולתת להם דוח, זכו הרוכבים להפתעתם לקבל חיבוק כפול מהשוטרים שעצרו אותם, יחד עם מתנה שימושית - קסדה בחינם.

בשלב הבא הצטרפו למגמה החיובית גם חברות מסחריות ומותגים. מתברר שאף פעם לא מזיק להיות נדיב, או להצטייר ככזה. טרנד ה-RAK מאפשר למותגים להפתיע את הלקוחות ולספק להם חוויה בלתי נשכחת, תוך יצירת באזז חיובי. המגמה הזו זכתה לחיזוק בעקבות חדירת הסמארטפונים והשירותים מבוססי המקום.

כאשר חברות ומותגים יכולים לעקוב אחר שיחות במדיה החברתית ולנטר את המיקום הפיזי שבו נמצאים הלקוחות, הם יכולים לעשות להם RAK ב-Live. המטרה היא להפתיע ולשמח את הלקוח בעלות מינימלית, ולעתים ללא עלות כלל, על ידי הענקת תשומת לב חיובית.

אהבה בשחקים

תראו מה שטוויט יכול לעשות: אחד ממהלכי ה-Live RAK הטובים של השנה שייך לחברת התעופה ההולנדית KLM. ב-KLM הבינו שהלקוחות שלהם מתבאסים מההמתנה הממושכת בשדה התעופה והחליטו להפוך את השעמום לאושר.

חברת התעופה החליטה להיעזר ברשתות החברתיות: ברגע שנוסע שיתף בפורסקוור, פייסבוק או טוויטר שהוא נמצא בשדה התעופה וממתין לטיסה של החברה, אנשי KLM הפתיעו אותו עם מעשה טוב סמלי ומותאם אישית בעודו בשדה. צוותי החברה איתרו את אותם אנשים וערכו חיפוש בפרופיל החברתי (הפומבי) שלהם כדי להכיר אותם טוב יותר ולהתאים להם מתנה אישית. נציגים של החברה רכשו את המתנה בזריזות והתרוצצו ברחבי הטרמינל כדי לאתר את הנוסעים ולהפתיע אותם.

בחורה חובבת ספורט שטסה לרומא קיבלה מאנשי KLM ערכת נייקי פלוס; בחור שצייץ מהאייפד שלו קיבל קופון של 15 יורו להורדת אפליקציות, ואישה מבוגרת, אשר מכר שלה כתב שהיא טסה באותו היום, שודרגה למקום ישיבה משופר, עם מקום מרווח לרגליים, כדי שתהיה לה טיסה נעימה יותר.

הנוסעים שזכו לקבל מהחברה מתנה מפתיעה, כתבו על כך וסיפרו לכל חבריהם ברשתות החברתיות על הנדיבות של KLM, מה שסייע לחברה להשיג מעל למיליון אזכורים רק בטוויטר.

בגדי המלך הנדיבים

ARK ("Acts of Random Kindness"), הוא מיזם ללא כוונות רווח שמעודד מעשי אדיבות אקראיים באמצעות ליין של בגדים.

חברות בגדים יכולות לתרום לסביבה על ידי שימוש בחומרים מתכלים, שיטות יצור ואריזה ירוקות וכד'. מותג הבגדים ARK מצפון אירלנד בחר לעשות זאת אחרת - הוא מבקש מהצרכנים שלו לעשות מעשה טוב אחד עבור מישהו אחר בכל פעם שהם לובשים את בגדי המותג - לקנות למישהו קפה, לקום לאישה מבוגרת באוטובוס, לתרום לקבצן ברחוב וכד'. מטרת המיזם היא "להראות טוב בזמן שאתה עושה טובה".

להפוך זר למאושר

חברת הפרסום הבלגית, בעלת השם המחייב Happiness Brussels, השיקה לרגל חד המולד האחרון מהלך מסקרן. החברה אפשרה לגולשים ללהפיץ שמחה בעולם ולשלוח מתנה למישהו שהם אף פעם לא פגשו ולא מכירים, להפוך אנשים זרים לחלוטין למאושרים.

החברה הקימה אתר אינטראקטיבי שאפשר לגולשים לבחור כתובת אקראית ברחבי העולם ולשלוח מתנה למי שגר בה. האתר נעזר במערכת קידוד של גוגל, על מנת לאתר כתובות אקראיות. מישהו, אי שם בעולם, קיבל ישירות לביתו מתנה מאדם שהוא מעולם לא פגש.

כנסו כנסו!!!1

הדבר היחיד שבלוגרים (וכותבי תוכן בכלל) שונאים יותר מאשר טוקבקים שליליים זה לא לקבל טוקבקים בכלל.

על התובנה הזו התבסס המהלך של מותג האופנה הספרדי Desigual, שהחליט לשמח בלוגרים ולהפוך את האינטרנט למקום קצת יותר שמח על ידי הצפת הרשת בתכנים חיוביים.

המותג השיק מיזם שמטרתו לתגמל את האוהדים שלו עבור מעשים טובים שהם עושים לבלוגרים אקראיים, מתוך ההבנה ששום דבר לא משדרג בלוג - ואת מצבו רוחו של הבלוגר - יותר מאשר ריבוי תגובות חיוביות. הנרשמים למיזם נתבקשו לבחור את הבגד שהם הכי אוהבים מתוך קטלוג החברה. מיד אחר כך הם קיבלו מהחברה הפנייה לפוסטים ספציפיים בבלוגים רנדומליים, שם היה עליהם להפציץ בכמה שיותר טוקבקים חיוביים / תומכים / מעודדים, כדי לעזור לאותו הבלוג לקבל מאות תגובות חיוביות ביום אחד ולהפוך בלוגר אנונימי לקצת יותר מאושר. המגיבים החרוצים זכו בבגד מתוך הקטלוג. שולתתת!!!1.

עוד כתבות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

הירידות החדות במניות התוכנה בעקבות החשש מהשפעות ה־AI - מובילות לשורה של הפחתות מחירי יעד, בהן של חברות מישראל, שעדיין גבוהים ממחיר השוק ● בג'פריס מסמנים את המניות המועדפות בתחום, ואילו בבנק אוף אמריקה מזהירים: הירידה במכפילים רק התחילה

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו