גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אינטל פספסה את הטאבלטים, אבל עוד לא מאוחר"

דדי פרלמוטר, סגן נשיא בכיר באינטל ומי שעשוי להיות המנכ"ל הבא של החברה ששוויה 120 מיליארד דולר, סבור כי היא עדיין לא איחרה את הרכבת של עולם המחשוב החדש

התקופה הנוכחית סוערת בעולם השבבים בכלל ובאינטל בפרט, כחברת הענק שהובילה את התחום בעשרות השנים האחרונות. על דדי פרלמוטר (57), סגן נשיא בכיר שמנהל את קבוצת הארכיטקטורה בחברה, סימני התקופה לא נראים - לפחות כלפי חוץ. הוא נכנס לחדר הישיבות במשרדי החברה בפתח תקווה עם ג'ינס, חולצת טי-שירט וסנדלים, ומרגיש מספיק בבית כדי להרים את רגליו על הכיסא שליד. למרות שהוא נמצא במרחק נגיעה מכיסא המנכ"ל של אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות והשמרניות בעולם, הוא רחוק מאוד מהקודים של אמריקה התאגידית.

המרחק הזה - שגדול כמעט כמו המרחק שבין פתח תקווה למטה החברה בעמק הסיליקון - הוא זה שעשוי להכריע בשאלת מינויו של פרלמוטר למנכ"ל כאשר פול אוטליני יפרוש. לפרלמוטר יש תשובה מוכנה כשהוא נשאל לגבי הסיכויים שינהל את החברה, ששווי השוק שלה הוא 120 מיליארד דולר. "תמיד התרכזתי בתפקיד הנוכחי ולא בתפקיד הבא", הוא אומר, "גם להגיע לתפקיד שלי וגם לראות את מרכז הפיתוח בחיפה, ששם צמחתי, הופך למרכזי עבור אינטל - לא היה דבר טריוויאלי. כמו בעבר, גם היום אני לא נותן לספקולציות להפריע בביצוע התפקידים שלי".

וזה לא קל למלא את התפקיד שלו, לפחות לא כרגע. תחום האחריות של פרלמוטר כולל כמעט את כל המוצרים של אינטל מלבד התוכנה והזיכרונות - כלומר, מעבדים וערכות שבבים לתחומי תקשורת, התקני מחשוב שונים, ניידים ונייחים, שרתים ואחרים.

פרלמוטר אחראי על 12.2 מיליארד דולר מההכנסות הרבעוניות של החברה - 95% מההכנסות הכוללות של החברה, שמכירותיה השנה יהיו 53 מיליארד דולר.

למרות שהתחומים הרלבנטיים לנושאי הניידות והתקשורת הם חלק קטן בלבד מתמהיל ההכנסות שתחת אחריותו של פרלמוטר - כמה מאות מיליוני דולרים - משקלם הסגולי גדול בהרבה, לפחות מבחינת תדמית החברה.

אינטל, כך נראה, נרדמה בשמירה בתחום: בעוד שבשוק המחשוב המסורתי היא המשיכה להוביל, בעולם המחשוב החדש, זה שבו טלפון הוא גם מחשב, וההגדרה הבסיסית של המחשב השתנתה, היא לא חלק עיקרי. מדבקת ה-Intel Inside, שתמיד סימלה שהטכנולוגיה שלה בפנים, לא אומרת דבר למשתמשי הטאבלטים והסמארטפונים.

"נכון", מודה פרלמוטר, "יש לנו עבודה רבה בנושא התקני המחשוב החדשים. עלינו עוד להוכיח שאנחנו יכולים להתחרות בשוק הזה כמו בשווקים האחרים. מרחב המחשוב החדש שינה את הכללים, ואנחנו צריכים להמשיך להתחרות בתהליך שלא יהיה פשוט בשנים הקרובות".

מלחמה מול ARM

לאינטל, שבמשך השנים הדירה את רגליה מרצון או בלית ברירה משוק הטלפונים הניידים, יש חסרון ממשי. מי שמספקת את המנוע לתחרות מולה היא ARM הבריטית, ספקית טכנולוגיות וארכיטקטורת מחשוב שונה משל אינטל, שמתאימה יותר לסביבה הניידת מבחינת צריכת אנרגיה וזמן עבודה.

ענקיות השבבים כגון TI, Nvidia, קוואלקום ואחרות, יוצרות באמצעות הטכנולוגיה של ARM אלטרנטיביות ראויות לאינטל שמשולבות בטלפונים ניידים ובטאבלטים.

התגובה של פרלמוטר לשאלות הנוגעות לחסרון של אינטל נשמעת כמו הכאה על חטא. "זו עובדה, אין היום טאבלטים וסמארטפונים רבים שמבוססים על אינטל", הוא מודה, "האתגר שלנו הוא להוכיח שגם אם יש אלטרנטיבה למחשב האישי, זה לא אומר שיש אלטרנטיבה לאינטל.

"ייתכן שפספסנו בעניין התחזיות לעולם המחשוב החדש, אבל ההיסטוריה מוכיחה שמי שמגיע ראשון הוא לא בהכרח זה שינצח, ומצבנו ייבחן בשנה-שנתיים הקרובות. אם בעוד שלוש שנים לא יהיה לנו כלום - אז באמת איחרנו את הרכבת. עדיין מוקדם לומר מי יהיה המנצח בתחום, והקלפים עדיין פתוחים".

ברמה האסטרטגית משיבה אינטל מלחמה בשתי חזיתות. הפעילות הראשונה היא בחיזוק מעמד המחשב האישי. החברה הכריזה לפני מספר שבועות בכנס Computex על סגמנט חדש של מחשבים אליהם היא מייעדת את מעבדיה, שנקרא Ultrabook, ומזכיר מבחינת המראה את ה-Macbook Air. אינטל מאמינה כי בתוך שנתיים, 40% מהמחשבים הניידים שיימכרו יהיו דומים לכך.

"כאשר המחשב האישי ייראה כך ויהיה מספיק זול ומחובר תמידית לרשת, הרבה אנשים ירצו לרכוש אותו", משוכנע פרלמוטר, שמסתובב בעצמו עם מקבוק של אפל, שמבוסס על מעבד אינטל.

אינטל אף הכריזה לאחרונה על גרסת מעבדי Atom שמיועדים לטאבלטים, והיא מתחילה לדחוף מוצרים שמיועדים לסגמנט מוצרים זה כבר למספר דגמים כגון אלו של Asus ולנובו.

"יש לנו עוד מוצרים שמיועדים לשוק זה, ויש לנו מה להוכיח. אבל הצלחת העבר לא מוכיחה את הצלחת העתיד", אומר פרלמוטר, "זה רלבנטי לעתיד החברה, כי אינטל צריכה לגדול מעבר למחשבים האישיים".

תשובה אחרת מגיעה באמצעות אותו מרחב טכנולוגי שאינטל מכירה כבר יותר מ-30 שנה - פרוסת הסיליקון. לפני כחודשיים הודיעה החברה על מהפך אמיתי באופן ייצור השבבים. אינטל תעבור לייצר את הדור הבא של השבבים ב-2012 בליטוגרפיה - כלומר, תהליך יצירת הטרנזיסטורים על גבי מצע הסיליקון - של 22 ננומטר, תוך יישום טכנולוגיה (Tri-Gate) שבה הטרנזיסטור יעביר את הזרם בשלושה ממדים במקום באופן שטוח עד כה.

כך, אינטל משפרת ביצועים ומפחיתה את צריכת האנרגיה. זה לא רק שינוי קוסמטי, יש כאן מהפך אמיתי בדרך החשיבה. העברת הזרם מקצה אחד של הטרנזיסטור - שיש מיליארד כמוהו על מעבד מתקדם - לקצה האחר, תהיה הרבה יותר יעילה ותתפוס פחות מקום על שטח הנדל"ן של פיסת הסיליקון.

ההישג הטכנולוגי המרכזי הוא מעניין במיוחד. אינטל תשיג כך הפחתה ניכרת בדליפת המתח החשמלי כאשר הטרנזיסטור אינו פעיל (כלומר לא עובר בו זרם). לטענת החברה, צריכת הזרם יורדת פי 10, כך שתשאף לאפס - וכאן אינטל נותנת קונטרה לנקודה החזקה של ARM. "הפיתוח מיועד לכל תחום המוצרים שלנו, החל ממעבדים ניידים וכלה באלו שמתאימים לשרתים, אך המוצרים הראשונים יהיו בתחום הניידים", אומר פרלמוטר.

ב-ARM טענו באחרונה שאתם מכוונים לשרתים. זה נכון?

"מה הם יודעים על הטכנולוגיה של אינטל? הם טועים טעות חמורה, אבל אין לי בעיה, שימשיכו לחשוב כך".

תחנות בקריירה של פרלמוטר באינטל

הצטרף ב-1980 למרכז הפיתוח של החברה בחיפה, לאחר שסיים תואר ראשון בהנדסת אלקטרוניקה בטכניון

הוביל צוותי פיתוח במעבד ה-387

מנהל מרכז הפיתוח בחיפה

מנכ"ל חטיבת מעבדים בסיסיים

סגן נשיא בקבוצת מוצרי המעבדים

סגן נשיא ומנכ"ל קבוצת הפלטפורמות הניידות

סגן נשיא ומנכ"ל קבוצת הניידות

סגן נשיא בכיר ומנכ"ל

קבוצת הארכיטקטורה

התחנה הבאה - מנכ"ל החברה?

ה-WiMAX כבר לא מפותח בחיפה

סימן שאלה בחברה, שנמצא בתחום האחריות של דדי פרלמוטר, הוא בצד תשתיות התקשורת הסלולריות. אינטל הימרה על טכנולוגיית ה-WiMAX כמי שתוביל את הדור הבא של התקשורת הסלולרית להתקני מחשוב ניידים. אלא שהיא לא הימרה נכון, ונכשלה. כדי לאזן את המצב רכשה החברה את חטיבת הפתרונות האלחוטיים של אינפיניון תמורת 1.2 מיליארד דולר. "ההימור על WiMAX היה גדול אך לא התממש כמו שחשבנו. נמשיך עם WiMAX, אך נפתח גם LTE", אומר פרלמוטר.

מרכז הפיתוח המרכזי של אינטל בתחום ה-WiMAX הוא זה שבחיפה. קבוצה גדולה של מפתחים עבדה שם על טכנולוגיית התקשורת של הדור הבא, אך לא עוד. "הסטנו את הקבוצה בחיפה לעשות דברים אחרים בתחומי הקישוריות ותקשורת אלחוטית ברשתות ארגוניות", אומר פרלמוטר. "ביטלנו פרויקטים והעברנו אנשים מאגף לאגף לא פעם בעבר, זה טבעי ואני לא רואה את זה כמשהו יוצא דופן. יש מספיק עבודה. לא פיטרנו איש".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם