גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלצות טובות, המלצות רעות

ההרגלים הווירטואליים באים לידי ביטוי גם בעולם האמיתי ופוגעים במתן המלצה לעבודה

כיום קל יותר מתמיד להמליץ על מכר לעבודה מסויימת, ישנם גם פחות מחסומים במקרים של המלצה גרועה על עובד לשעבר. למה זה קורה, ומה רע בזה?

פייסבוק זולג למציאות

בהסתכלות נקודתית בהקשר של עולם העבודה, הרשתות החברתיות מאפשרות ניהול נטוורקינג בקלות ובנגישות רבה יותר, זה דבר חיובי. אולם בהסתכלות רחבה, טושטשו מספר גבולות: בין קשרי חברות לקשרים מקצועיים, ובין מה שמותר לכתוב בעולם הווירטואלי למה שאסור להגיד בעולם האמיתי.

איך כל זה קשור להמלצות על עובדים? ובכן, טשטוש הגבולות זולג לעולם האמיתי, בין היתר הנטייה לשתף, לקשר ולהתקשר גוברת.

עובדים, מעסיקים ומתחרים - כולם מנהלים גם קשרים פחות רשמיים, וקל מתמיד למצוא עובדים וספקים. די בפרסום מודעה כבדרך אגב על "קיר" הפייסבוק, ותגובות מצוידות במילים חמות ובתיוגים מתחילות לזרום. כמה קל להמליץ כך על "חברים", באופן לא רשמי ולא מחייב.

האומנם חדשות טובות, או שצריך לחדד מחדש את אותם גבולות שנראה שנעלמו?

מועדון חברים

להמלצה על חבר כעובד חדש לארגון יש השלכות ברמה הבין-אישית. לדוגמה, כשהחבר מיועד להיות עובד של הממליץ שלו. על הממליץ לחשוב קדימה, ולצפות האם יהיה מסוגל להתמודד עם ניהול חבר - מצב שצפוי ליצור קונפליקטים שלא נולדים באינטראקציה שגרתית בין חברים.

לא מזמן התוודעתי למנהלת שהכניסה לצוות שלה אישה שהתחברה עמה דרך פורום קריירה וירטואלי שניהלה. היא ידעה שנזקקה לעבודה, ובשל הקשר הקרוב שנוצר ביניהן, ברגע שעלתה האפשרות הכניסה אותה לארגון כעובדת בצוות שלה. כעבור חודשיים, הגיע למנהלת מידע על כך שזו מלכלכת עליה עם חבריה לצוות. היא התחרטה על העזרה שהגישה לה, אך ידיה היו כבולות משום שחששה לנקוט בצעדים שיפגעו במעמדה בפורום שניהלה.

יתרה מזו, מוניטין שלילי זו מחלה מדבקת: עובד ממליץ על חברו באוזניי מנהלו, המנהל סומך עליו ומקבלו לעבודה. בדיעבד, זה מתברר כגיוס כושל, והמנהל המאוכזב זוכר את ה"אשם" העיקרי - העובד הממליץ. מהימנותו בעיני מנהלו נפגעת, כמו גם יכולת השיפוט שלו, והדבר עלול להובילוֹ למשבר תדמית אישי בארגון.

סכנה זו קיימת גם בהמלצה על חבר לארגון אחר. אז, כשהחבר לא מוכיח את עצמו, הממליץ מאבד אוטומטית את קרנו בעיני אותו מגייס. אפילו שאינו מנהלו - אם אי פעם היה כאן פוטנציאל לקשר עסקי, הוא צפוי להיפגע. ואם מדובר במגייס בעל שם והשפעה זה אף מסוכן יותר, שכן הדבר עלול להגיע, בקלות בלתי נסבלת בימינו, גם לאוזני אושיות אחרות מתחומו ("תשמע, הבחור הזה המליץ לי על חבר שלו, והכניס אותי לבעיה רצינית. ראיתי שגם אתה חבר שלו בפייסבוק, ורציתי להזהירך מפניו").

חוקי הג'ונגל

הסיפור מסתבך במקרים של המלצות שליליות. ישנם מעסיקים שחשים צורך לומר את המילה האחרונה כשעובד עוזב בנסיבות בעייתיות, או להזהיר מעסיקים אחרים מפניו. ייתכן ויש אמת בהמלצה השלילית, אולם היום, יותר מתמיד, הדבר לא נעשה בזהירות מרבית. מעסיקים אומרים יותר מדי - ולא רק למעסיק הפוטנציאלי שמתעניין לדעת - ומסתבכים בהוצאת לשון הרע.

פעמים רבות העובד לשעבר מגלה שקיבל ממעסיקו המלצה שלילית, ובקלות הידועה יוצר קשר עם קולגות לשעבר מהארגון ומספר להם על כך. באופן זה נוצרת למנהל תדמית שלילית, לא רגישה ולא מגבה, שאין לתת בה אמון. הדבר מסכן את יחסיו עמם, ובהיותם שגרירי הארגון, הפגיעה במוניטין שלו עלולה לגלוש גם אל מחוצה לו.

כשהמידע מתגלגל במהירות הרשת, מעסיקים צריכים להיזהר שבעתיים בדברם על עובדים לשעבר. וכשמעסיק מתקשר עמם לקבלת המלצה, עליהם לברור את המילים היטב: לא להציג מצג שווא, אך להצהיר הצהרות ודאיות רק באשר לנתונים הניתנים לבדיקה ולגיבוי, למשל: "שניים מהפרויקטים שהעובד השתתף בהם בוטלו בשל אי עמידה ביעדיהם".

יד על השכל

מה בכל זאת יש לעשות כשגואה האמפתיה במפגש עם מכר מובטל, ועולה הצורך להמליץ עליו לעבודה? ראשית, לשאול שאלות: האם אני באמת מכיר אותו? האם ההיכרות מעמיקה? עדכנית? נוגעת לפועלו התעסוקתי?

גם כשנדמה שההיכרות מספקת, חשוב לנהוג כמגייס ממש, ולחקור את האדם שעליו ממליצים. זאת כדי להימנע ממצבים מביכים, כדאי לעמוד גם על מידת רצינותו ולשוחח עמו על התרבות הארגונית, דרישות המשרה, חובות התפקיד, המדדים להצלחה בארגון וסגנון האנשים המועסקים בו. בהתאם לתגובותיו למידע ולשיתוף הפעולה שלו, אפשר להבין עד כמה הוא מעוניין בעבודה.

ובאשר לדעה שלילית על עובד לשעבר - זהירות. חשוב לנסח את הדברים כדעה אישית ומסויגת, ולא כעמדה נחרצת. למשל, במקום לקבוע "הוא היה עובד גרוע", לומר "אני חושב שהוא לא התאים למשרה". ואם בעקבות זאת מבקש המידע ירצה לדעת עוד על המשרה (כדי להבין מדוע "לא התאים" לה), אפשר לספר מעט ובאובייקטיביות על ה"טייטל" של התפקיד, משך הזמן שהחזיק בו, האם קוּדם או קיבל תגמולים ופרסים כלשהם אך לא יותר מזה.

לבסוף, מומלץ להימנע מתיאורים קיצוניים ("אידיאלי", "מדהים", "נוראי"). הם לא אמינים, ולרוב אינם מתארים את המציאות ומקדמים אכזבות. יש לשמור על ענייניות, ולספק רק מידע הרלוונטי לצרכי המגייס.

- אילו עוד בעיות אתם מכירים בהקשר של המלצות? איך אפשר להתמודד איתן?

- המלצתם על חבר לעבודה, והוא התגלה ככישלון גמור. כיצד תפעלו כעת למול הארגון והחבר?

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. תוכן מאמריה מבוסס על הניסיון והידע שרכשה באינספור תהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני היי-טק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להסתמך עליהם ככאלה. יודגש כי פרטי הסיפורים האישיים במאמרים טושטשו לצורך שמירת פרטיות מושאיהם.

פניות ליעל מהודר לקבלת ייעוץ אישי יש לשלוח לדוא"ל: Yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר ליצור עמה קשר גם בפייסבוק.

עוד כתבות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13