גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד סנו על חוק החרם: "אני מודאג; אולי יחרימו גם אותי"

איך באמת ישפיע "חוק החרם" על התעשייה באיו"ש? ■ יריב אופנהיימר: "החרם על מוצרי התנחלויות מעולם לא היה כל-כך לגיטימי"

חוק החרם, שצריך לצלוח את מבחן בג"ץ בדרך אל ספר החוקים של מדינת ישראל, הוביל לתוצאה בלתי צפויה. אחרי עשור, או יותר של תרדמת, השמאל הישראלי המתון מפגין פתאום סימני התעוררות. בליל ההצבעה, אחרי קריאות בפייסבוק ובטוויטר למחאה נגד חופש הביטוי, התקבצו בכיכר רבין כמה מאות מפגינים. יחסית לכמות המשתתפים הממוצעת באירועים דומים, מדובר בהישג מרשים.

אנשי התעשייה ביהודה ושומרון התעודדו מההשלכות החיוביות של החוק, אולם הם עדיין מהחרם שהטילה הרשות הפלסטינית. הדיון סביב החוק עורר רעש תקשורתי, שחלקו עורר הדים שליליים ואילו הסעיפים שהתייחסו לבעיה המקורית נמחקו בסופו של יום מהחוק בעקבות לחץ שהפעיל ראש הממשלה.

קשה לדעת האם התעשיינים בשטחים ייפגעו בסופו של דבר ממחאת הנגד שצוברת תאוצה ברשתות החברתיות ובעולם.

נכון לעכשיו מנסים לשדר שם עסקים כרגיל ומספרים על קונים חדשים שרוצים לתמוך בהם, כדי לפוגג את אפקט החרם. ואם זה לא יצליח, אומרים שם, עכשיו יש חוק וניתן יהיה לתבוע פיצוי ממי שמפר אותו.

כוסות רוח למת

ברונו לנדסברג, מייסד סנו, הצטרף באחרונה ליוזמת השלום שמוביל עידן עופר. לנדסברג, איש תעשייה ותיק, מוטרד מאוד מחרמות מכל סוג ולא מתרשם מהחוק. "לא הבינותי את חוק החרם, כמו שאני לא מבין חוקים שמנסים לאסור כל שינוי טריטוריאלי. יש דברים שמתרחשים, ואי אפשר למנוע אותם בחוק של הכנסת".

- החרם מבהיל אותך?

"אני באמת מודאג כי אם יעשו חרם על מוצרים מסוימים, אחר כך יעשו חרם גם עליי. אני מדבר על חרם בחו"ל, שלא יכול להיות נעים למדינת יצוא. אנחנו צריכים לחשוב שאנחנו לא לבד בעולם. חוקים לא יעזרו. צריך להבין למה עושים את החרם, את הסיבות לחרם".

- הסיבה היא הכיבוש.

"על זה אני מדבר. צריך לתקן את הדברים, צריך לרפא את זה על-ידי טיפול בגורם לחרם. אני לא אוהב שום חרם לא חשוב מאיזה כיוון הוא בא, אבל החוק הוא כוסות רוח למת. כל דבר שיהיה נגדנו נעשה חוק? אפשר לאכוף אותו בארץ, אבל מה נעשה בחו"ל?".

- נתקלת בחרם נגד סנו בחו"ל?

"אני עוד לא נתקלתי במדינה שמחרימה אותי. יכול להיות שסנו חזקה מכל חרם. אנחנו משתדלים לא לערבב מסחר עם פוליטיקה ואני חושב שהאפקטיביות של החוק מוגבלת, אפילו ביחס אזרחים ישראליים. יש הבדל בין לעשות חרם לבין להכריז על עשיית חרם. אתה אולי תוכל למנוע הכרזה, אבל אם אנשים יחרימו, אף אחד לא יוכל למנוע את זה".

האאוטינג של הקואליציה

יריב אופנהיימר, מזכ"ל "שלום עכשיו", מתרשם שחוק החרם השיג דווקא את המטרה ההפוכה והצליח לרתום למאבק את אנשי השמאל. "התוצאה המיידית של החוק", אומר אופנהיימר, "היא שהיום יותר אנשים החרימו מוצרים מהתנחלויות מאי-פעם".

"המודעות לנושא והלגיטימיות עלתה. הסיבה היא, בין היתר, הרצון של האנשים להגיד 'החוק הזה לא מקובל עלינו'. לא כל מי שמחר לא יקנה מוצרים מההתנחלויות עושה את זה רק מטעמים של שטחים כן או לא, אלא גם מתוך ניסיון למחות נגד החוק הזה", דברי אופנהיימר.

- "שלום עכשיו" מעולם לא תמכה בחרם הזה עד היום.

"אף פעם לא עודדנו לקנות מוצרים מהתנחלויות, אבל כזה מהלך כמו שעשינו בימים האחרונים לא עשינו מעולם. גם לא כאינדיבידואלים. ברמה הכי אישית שלי, אני משתדל לא לקנות מוצרים מההתנחלויות, אבל אף פעם לא ראיתי בזה משהו דרמטי. היום, אחרי שהחוק עבר, אני הרבה הרבה יותר תקיף. לא מתוך מחשבה שזה מה שיעצור את הכיבוש, אלא מתוך מחשבה שזו חייבת להיות התשובה הציבורית לחוקים האלה".

- החוק בא לקלל ויצא מברך?

"מבחינת הציבור הישראלי, החרם על מוצרי ההתנחלויות לא היה מעולם כל כך לגיטימי כמו אחרי החוק הזה. אנחנו כארגון שמאל די תקיף אף פעם לא הלכנו על קמפיין כזה, אבל החוק פשוט יצר לגיטימציה, גם אצל גורמים הרבה יותר מתונים בישראל ובעולם, להחרים את מוצרי ההתנחלויות".

- הנזק יגלוש גם אל תוך הקו הירוק?

"ברור. כל היצור מהשטחים הוא לא דבר שעוזר לישראל, כיוון שברגע שמייצאים דברים מהשטחים, יש הרבה גורמים שכבר מסמנים את כל התוצרת הישראלית כתוצרת שטחים. זה לא מועיל למפעלים בשטחים, ולדעתי גם לא ליצואנים מתוך הארץ. אני חושב שאם תשאל באופן אישי את האנשים שעובדים ואת בעלי המפעלים בשטחים, הם יגידו לך שהחוק רק הזיק להם".

- הדרישה הזו הגיעה מהם.

"אבל הם היו מעדיפים לשמור על היותם בשטחים כמה שיותר בשקט בפרופיל נמוך, והקואליציה הזאת עשתה להם אאוטינג, הוציאה אותם לאור".

- השמאל מסוגל להתמיד בחרם כזה?

"אני לא יודע מה יוליד יום. אני מאוד חרד שהשמאל יתעצבן ויקבל חום למשך שבוע, ואחרי זה יחזור לענייניו השוטפים. אבל כל מכה כזאת, כל מהלך חקיקתי כזה, מעיר עוד אנשים. מה שהימין עושה זה ללכת כמה צעדים יותר מדי, וזה מה שיחזיר את השמאל לעניינים. אני כמובן מעדיף שלא נגיע למקום הזה".

כבר פניתי לשר האוצר

מנכ"ל מועצת יש"ע, דני דיין, מאמין שהיצרנים ביהודה ושומרון לא נזקקו אפילו לשבוע כדי להתגבר על הסערה שנוצרה בעקבות החוק. "אני מכיר פניות של צרכנים שלקחו את הרשימות וביקשו לברר איפה אפשר למצוא את המוצרים", אומר דיין, "אני מאמין שזה לא יגרום לעוד נזק ואני מקווה שמפעלים שיוחרמו באמת יתבעו, כי עכשיו הם יכולים לתבוע ולקבל פיצוי שלא היה קיים קודם. גם אם זה ייצור דלתא מסוימת של יותר מחרימים, בגלל הכעס על החוק, התוספת של התומכים בנו תקזז את המחרימים החדשים".

- החרם יתנחל גם בלבבות של השמאל המתון?

"הדיבור הזה ימשיך להיות נחלתם של גורמים הזויים וקיצוניים. אני לא חושב שגורמים שפויים בחברה הישראלית יצטרפו לחרם בגלל החוק. בתחום התרבותי זה יהיה אותו רמי הויברגר ובתחום הכלכלי זה יהיה אותו אורי אבנרי, ולא מעבר לזה, להיפך.

"יש בחוק סעיף שמדבר על זה ששר האוצר יכול להתקין תקנות ולמנוע מחברות שנכנעות לחרם להשתתף במכרזים ממשלתיים. אני חושב שמי שמוכר אותנו כדי להרוויח כמה גרושים מהפלסטינים, לא ראוי שהוא יוכל להתפרנס מהקופה הציבורית שלנו. כבר פניתי לשר האוצר בנושא".

יש כאלה שרוצים לקנות

חיה בן דור היא יועצת עסקית במט"י, מרכז טיפוח יזמות של משרד התמ"ת במחוז ש"י. במסגרת תפקידה מלווה בן דור שלל העסקים בהתנחלויות. "אני מכירה מפעלים שסבלו מהחרם, שניזוקו מלכתחילה מהעניין. מה שקורה בארץ זה לא תמיד מה שקורה בחו"ל. העובדה זה שזה עלה פה למודעות, לא בהכרח תשפיע על יבואנים מחו"ל".

- איך העסקים התמודדו עם החרם בחו"ל?

"זה גרם לפתוח שווקים חדשים. מול כל אלה שרוצים להחרים, יש כאלה שרוצים דווקא לקנות. מבחינה שיווקית לפעמים זה עשה רק טוב. עם זאת, כשמבטלים לך הזמנות או לא מוכנים שתשתתף במכרז, זה לא נעים".

- האיחוד האירופי דרש מהממשלה לסמן מוצרים מההתנחלויות.

"הייתה תקופה שבה משרד התמ"ת סימן, או אישר לסמן, או הכריח לסמן סחורה. בתמ"ת החליטו שמסמנים סחורה שמגיעה מעבר לקו הירוק".

- איך התמודדתם עם זה?

"הרבה תעשיינים פשוט פתחו משרד בראש העין, תל אביב, או איפה שצריך, והעבירו את הסחורה דרך איזה מחסן או משהו כזה. זו הייתה הדרך לפתור את העניין. בסופו של דבר היהודים מצאו את הדרך".

ביקשתי עין תחת עין

אחד השמות שמופיעים ברשימות שהופצו השבוע הוא משק אחיה המייצר שמן זית. יאיר הירש, המנכ"ל, שאמור היה להיפגע מהמהלך, מתקשה להתמודד עם זרם הפניות של ישראלים שרוצים לרכוש את המוצרים. "נערכנו לסבב חלוקה נוסף ברשתות בגלל הביקוש. ממש משגעים אותנו".

- החרם עשה לכם רק טוב?

"תסתכל על כל הראיונות שהיו בימים האחרונים בנושא, על כמות הטוקבקים ועל איך אנשים מגיבים. לא ייאמן איך עם ישראל בריא ומצביע ברגליים. משק אחיה הוא חווה חקלאית של 1,000 דונם, בית בד מהגדולים בארץ. יש לנו ימנים, שמאלנים, שעובדים איתנו, שמעריכים את האיכות של המוצר. זכינו בארבע מדליות זהב בינלאומיות וכל ניסיון לפגוע בדבר הזה לא הולך, מה לעשות.

"יש הרבה אנשים שאמרו 'אני רוצה לתמוך ואני לא יודע אפילו איך'. אנשים רוצים לקנות מוצרים שלנו לא בגלל שהם רוצים לכבוש, אלא כי הם חושבים שהמוצרים שלנו טובים וזכו במדליות".

זה לא החוק שביקשתי

יהודה כהן, מנכ"ל ליפסקי תעשיות פלסטיק מאזור התעשייה ברקן, מתגאה בתרומתו לגיבוש החוק, אולם איננו מרוצה מהתוצאה הסופית. "אפשר להגיד שהחקיקה התחילה בגללנו, בגללי, בגלל מועצה אזורית שומרון", אומר ליפסקי, "אבל זה לא החוק שאני ביקשתי. אני מוחרם על-ידי הרשות הפלסטינית זה שנה וחצי בחוק הכי לא דמוקרטי שיש: פלסטיני שמחזיק מוצר שלי צפוי לחמש שנות מאסר ו-15 אלף דולר קנס. זה לא כמו שאצלנו עושים קמפיין קנו כחול-לבן ומי שרוצה יבחר. הם לא עושים קמפיין 'קנו אדום-ירוק". אצלם מי שיימצא עם מוצר של ליפסקי - ייענש.

"במקביל, המתחרה שלי בחברון ממשיך גם היום למכור את תוצרתו במדינת ישראל. באתי לוועדת הכלכלה וביקשתי עין תחת עין. איך יכול להיות שהסחורה שלי מוחרמת ברשות הפלסטינית ולעומת זאת סחורה פלסטינית זהה נמכרת בישראל ללא כל בעיה? מזה התחיל הסיפור".

- והחוק מטפל בזה?

"החוק שנחקק השבוע בכנסת הוא מצוין למי שיש גאווה לאומית. אבל בבעיה המקורית, החרם של הרשות הפלסטינית, הוא לא מטפל. בהתחלה הוא טיפל גם בזה, אבל ביבי שלח את שר המשפטים נאמן כדי שיוריד את זה עוד בקריאה הראשונה לפני ארבעה חודשים. החוק שהתקבל לא מטפל בבעיה של התעשיינים שמוחרמים ברשות".

- אתם לא רואים ירידה במכירות בישראל?

"אתה מדבר על הרשימות שמתפרסמות היום. מי עושה את הרשימות? 'שלום עכשיו'? זה גוף לא רלוונטי, שולי לחלוטין בחברה הישראלית. הם לא מהווים רבע מהצרכנים שלי. ובכלל רוב העם מתעב את 'שלום עכשיו'. אז הם עושים רשימות? שיעשו. אני לא מתנחל, אני אמנם מנכ"ל ליפסקי אבל אני בן משק ממושב שיתופי תימורים בשפלה. כל מה שאני עושה למען התעשייה בברקן אני עושה מתוך ציונות. אני חושב שאזור התעשייה הזה הוא הסיכוי שלנו לשלום ומזמין את כולם לראות את הדו-קיום שיש אצלנו".

כוחניות מיותרת

לכהן יש גם מסר לתקשורת. "אתם צריכים להבין שחל שינוי דרמטי בחברה הישראלית. 'שלום עכשיו' עושים רעש והתקשורת, שהיא ברובה שמאלנית, נותנת לו במה. כל שטות שיריב אופנהיימר מוציא, אתם מפרסמים. אם תלך ליחידות הקרביות שפעם היו מלאות בקיבוצניקים ולא תמצא אפילו אחד בעל דעות שמאלניות".

- אתה מרגיש שניצחת?

"אנחנו עם אחד. אסור לנו להחרים אחד את השני. החרמות זו כוחניות מיותרת. 'שלום עכשיו' הופך את עצמו לעוד יותר שולי עם התמיכה בחרם. תבואו, תביעו את דעתכם, אבל בלי חרמות, בלי לרגל אחרי הפעילות שלנו".

- בשמאל מאמינים שצעדים כאלה יובילו להסכם.

אני מציע להם לא לפגוע באזורי התעשייה, שהם הגשר לשלום. זו התקווה שלנו. הם מספקים פרנסה לשני העמים ואם נהרוס את התעשייה, אז לא נשאיר פתח לתקווה ולדו-קיום. זה מקום בלי פוליטיקה, עבודה נטו. הפלסטינים שעובדים אצלי חלקם מנהלים, וזה תענוג לי לעבוד איתם ולנהל חברה בברקן. אני לא מתווכח עם מי שאומר שזה לא אזור שלי. בסדר, אם בהסדרי הקבע יחליטו שזה שייך לרשות הפלסטינית, אז לא חייבים לפרק, שהרשות תנהל את העסק. בינתיים אנחנו מספקים פרנסה לאנשים".

דוד ונטורה, עלה מצרפת לישראל והקים יקב בוטיק בעפרה, מודה שסבל מתוצאות החרם. "באתי מפריז", אומר ונטורה, "אבל לא הלכתי להרצליה או רעננה או נתניה כמו הרבה צרפתים. ישר הלכתי לאזור יהודה ושומרון".

על היין שהוא מייצר, "דומיין ונטורה", מופיעה כתובת בצרפתית: "תוצרת יהודה ושומרון". "אני מגיע להרבה מקומות, למשל רמת אביב ושואלים אותי, איפה זה ג'דה וסמרי? הרבה ישראלים לא מכירים, אז אני אומר להם שזה נמצא ליד ירושלים. אני מוכר לכולם, צרפתים, ישראלים, פרטיים, חנויות, מסעדות".

- איזה תגובות אתה מקבל?

"לפעמים אני רואה בתערוכות ובטעימות הרבה אנשים, דתיים, לא דתיים, חרדים, דתי-לאומי, חילוני, שמאלני, הכל. ואז שואלים אותי, 'איפה נמצא היקב?' בהרי ירושלים. איפה זה? במטה בנימין. 'אהה, מטה בנימין, בסדר'. אם תגיד להם עפרה, ליד רמאללה - לא שותים. בן אדם רואה את הבקבוק, נראה סטייל צרפתי, רואה עפרה מאחורה, 'עפרה? לא, לא רוצה. אתה לא בקו הירוק'".

- אתה חושב שהחוק יעזור?

"בטח יהיה יותר שקט. אנשים לא יוכלו להגיד אני לא קונה סחורה משטחים. תהיה בעיה עם כל האנשים שעושים רעש, צועקים, אבל אני חושב שזה הולך לעצור אותם. תשמע, אם היה לנו פחות רעש אולי זה היה פחות בלגן מההתחלה. כל הרעש שהיה וכל הבלגן זה הצגה".

- מה דעתך על החוק?

"אני חושב שהחוק טוב, אני מאוד שמח שיש חוק כזה, אני מאוד שמח. אנשים מתרגלים לחוק ונגמר הסיפור. אין מה לעשות, חוק זה חוק".

כמו באמריקה

אנשי משפט בכירים מחו השבוע על ההשלכות השליליות של "חוק החרם" על הדמוקרטיה הישראלית. בראש המחאה התייצבו פרופסורים למשפטים מהאוניברסיטאות בכל רחבי הארץ, שחתמו על עצומה שיתשלח ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין. לטענת החותמים, החוק יפגע בחופש הביטוי, בזכות המחאה ובכבוד האדם וככזה הוא אינו חוקתי ולכן יש לפסול אותו.

פרופסור רון שפירא, דיקן הפקולטה למשפטים באונ' בר-אילן בעבר ונשיא "המרכז האקדמי פרס" בהווה, סבור שחלק מהסעיפים של החוק בעייתיים. "מה שלא בסדר בחקיקה הזו הוא האיסור להתבטא ולקרוא לחרם - האיסור על 'התבטאויות נטו'. התבטאות צריכה להיות אסורה רק כשקיים חשש ממשי שהיא תגרום לאלימות", אומר שפירא. "בכך, יש פגיעה קשה מדי בחופש הביטוי".

פרופ' שפירא מציין עם זאת שהחרם עצמו איננו מוצדק ולכן יש למדינה לגיטימציה לחוקק חוקים על מנת להתמודד איתו. כיצד ניתן להילחם בחרם בצורה ראויה ולגיטימית? שפירא מציג כדוגמה את החוק שהעביר הקונגרס האמריקאי נגד החרם הערבי על מדינת ישראל.

החרם הערבי הכלכלי על ישראל התחיל באמצע שנות ה-40 של המאה הקודמת, עוד לפני הקמת המדינה ונמשך עשרות שנים. בשיאו, החרימו מדינות ערב כ-8,500 חברות שקיימו קשרים כלכליים עם ישראל (כולל חברות ענק כמו "קוקה קולה" ו"פורד").

כדי להילחם בחרם הערבי הוחלט בארה"ב להטיל קנס על חברות אמריקאיות שמשתפות פעולה עם החרם ישראל. כדי לעקוב אחר יוסד, במסגרת משרד המסחר האמריקני, גוף שקיבל את השם ה- Office of Antiboycott Compliance. חלק מהחברות, מקדונלד'ס למשל, העדיפו בשלב מסוים לשלם את הקנס ולא לציית לחוק.

"חוק החרם היה יכול להיות ראוי וחוקתי אילו היה דומה לחוק האמריקאי והיה כתוב בו שכל חברה שמתקשרת בחוזה, שכולל חרם כלכלי נגד מדינת ישראל, עוברת עבירה פלילית. לחוקק חוק שאוסר על פעולות זה לגיטימי. לא לגיטימי לחוקק חוק שאוסר התבטאויות", מסכם שפירא.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר