גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה תמצאו נדל"ן בעשרות אלפי שקלים? בקרקע חקלאית

החיפוש אחר מציאות והזדמנויות הוליד לאחרונה גל פרסומים ומניפולציות בתחום הכי מסוכן והכי לא ודאי בענף המקומי ■ "קונים קרקע ספקולטיבית ואחרי שנים מקבלים פתאום התרעה על הפקעה"

עד לפני מספר שנים התנהל מסחר בקרקעות החקלאיות האטרקטיביות למדי שמוקמו בין ראשון לציון לבאר יעקב. הקרבה לאזורי המגורים גרמה לרוכשים הרבים להאמין שמדובר בקרקע עם סבירות גבוהה להפשרה.

עד שיום אחד התברר להם שהקרקע הופקעה לטובת סלילת כביש הרוחב 431. "אם הרוכשים הללו היו בודקים את התוכניות לפני הרכישה הם היו מגלים שמתוכנן במקום כביש" מסביר עו"ד זיו כספי, ממשרד גינדי כספי. "הכביש לא צץ מהיום למחר. הם היו צריכים ללכת לוועדה המקומית ולבדוק מה מתוכנן, אילו תוכניות יש בהכנה על השטח. אנשים קונים קרקע ספקולטיבית ואחרי שנים מקבלים פתאום התרעה על הפקעה. צריך גם לזכור שבגלל שההפקעה מתייחסת לשטח הקרקע כולו ולא למגרשים ספציפיים שחילקו ביניהם הרוכשים, חלקות מסויימות הופקעו לחלוטין ללא כל פיצוי".

ושוב חוזר גל העסקאות בקרקעות החקלאיות. בימים שבהם צריך לגייס הון עצמי בגובה מאות אלפי שקלים כדי לרכוש דירה במרכז הארץ, נדמה שכולם מחפשים מציאות. ודאי בתחום שתמיד קרץ למשקיעים - חובבים או מקצועניים, ובזמן שההשקעות הקלאסיות כבר לא בהישג יד.

בחודשים האחרונים ניתן לראות אינפלציה של ממש בפרסומות צבעוניות ומפתות המציעות לישראלים רכישה של קרקע, באזור המרכז בדרך כלל, במחיר שמגיע גם ל-90 אלף שקל לפיסת קרקע (רבע או חמישית דונם). יש רק בעיה אחת - מדובר בקרקע חקלאית שבמרבית המקרים זמן הפשרתה יוכל לשרת את הזוגות הצעירים של הדור הבא במקרה הטוב. במקרה הפחות טוב, והשכיח לא פחות, מדובר בחטיבת קרקע שכנראה לעולם לא תופשר.

"צריך להזהיר את הציבור מחוסר האמינות שיש בפרסומים. הם נותנים הרגשה כאילו כבר מחר ניתן לבנות שם קוטג'", אומרת שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין. "השקעה בקרקע חקלאית היא ספקולטיבית, לטווח ארוך ובטח לא מיועדת לזוגות צעירים".

לדברי אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות', "השקעה בקרקע חקלאית היא בדיוק כמו השקעה במניות. על הרוכש לפנות לתכנית המתאר המחוזית ולבדוק האם הקרקעות החקלאיות מסווגות באזור לפיתוח עירוני עתידי ולבדוק אם בכלל יש עתיד לקרקע. כדי לשנות את יעוד הקרקע, יש ליזום תכנית, לעבור במסלול התכנוני הארוך (ועדה מקומית, ועדה מחוזית, ועדה לשמירה על קרקע חקלאית), תכניות איחוד וחלוקה חדשות ועוד. במציאות הקיימת, הליכי התכנון עלולים להימשך 8-15 שנים, ולכן אגב גם יש להיזהר מהלוואות להשקעה מסוג זה, מאחר והריבית עלולה לאכול את כל הרווח".

"נוף כפרי פתוח"

שמאי המקרקעין דן לאופר, שעוסק בעצמו גם בתיווך קרקעות ומכירת קרקעות חקלאיות, מסביר את ההבדל בין ייעודי הקרקע השונים: "צריך להבין שיש שוק אמיתי של קרקע חקלאית, עם סיכויים אמיתיים ועם מחירים אמיתיים, אבל לצידו יש שוק מפותח של הצעות מפתות במחירים נמוכים, שם סיכוי ההפשרה לטווח ארוך מאוד, אם בכלל".

הסוג ראשון כולל קרקע חקלאית המסומנת בתכנית מתאר מחוזיות ביעודים לפיתוח - פיתוח עירוני, פיתוח עירוני בדגש מגורים ועוד. מדובר בקרקע הקרובה ליישובים קיימים ומסומנת בתכניות המתאר בכתם צהוב או כתום. קרקעות אלו למעשה סומנו בתוכנית כמיועדות להפשרה לבנייה, והן עתודת הקרקע הראשונה שתופשר לבנייה ביישובים באזורי הביקוש.

חשוב לקחת בחשבון, שגם המוכר יודע על התוכניות הללו וממילא גם המחיר בהתאם. בפרדס חנה, למשל, מוכרים כיום דונם קרקע חקלאית המיועדת להפשרה למגורים ברבע מיליון שקל. במערב רעננה ובדרום חולון הסכומים כבר קופצים עד למיליון וחצי שקל לדונם. אין קרקעות חינם.

הסוג השני הוא כאמור הקרקעות המאוד מפוקפקות. לא מעט רוכשים עוד יתפללו שהקרקע תישאר לחקלאות. "מדובר על קרקעות ביעוד חקלאות או נוף כפרי פתוח, נחל וסביבותיו, גן לאומי ושמורות נוף", מסביר לאופר. "קרקעות אלו מיועדות למעשה להפשרה בדור הבא, עת יאושרו תכניות מתאר חדשות במחוזות". וכאמור, אף אחד לא מבטיח שהתוכניות העתידיות לא יותירו את הקרקע המדוברת כגן לאומי, ויותירו בידי הבעלים פיצוי נמוך בעשרות אחוזים משווי הקרקע הספקולטיבית.

לאופר, למשל, משווק כיום בפרדס חנה קרקע ביעוד חקלאות או נוף כפרי פתוח במחיר העומד על כ-120 אלף שקל לדונם - מחצית ממחיר קרקע חקלאית ביעוד לפיתוח עירוני.

חשוב להסביר שאישור תוכניות חדשות הוא לא תהליך של יום או יומיים. תכנית מתאר מחוזית תמ"מ 3/21 של מחוז מרכז, למשל, הופקדה ב-1998 לאחר שנים של הכנה וויכוחים בוועדה המחוזית והארצית, ואושרה למתן תוקף רק בשנת 2003. תמ"מ 5 במחוז דן הופקדה ב-2004 ואושרה רק ב-2010. תמ"מ 6 של מחוז חיפה, הופקדה ב-2004 וטרם אושרה. כלומר, לכל קרקע חקלאית שכזו צפויות שנים ארוכות של המתנה עד להפשרה המיוחלת, אם בכלל.

הפופולאריות של הקרקעות החקלאיות היא תולדה של מחירי הדירות הגבוהים - שלא מאפשרים למשקיעים לבחור באופציה הקלאסית והסולידית של רכישת דירה וגם נוטעים ברבים תקוות שאו-טו-טו נראה פה הפשרה המונית של קרקעות ושינוי ייעודן למגורים. אבל בנוסף, היא קשורה כמובן לתופעה רווחת בעולם הנדל"ן: הקלות להפוך חטיבת קרקע למצגת מפתה של דירות ושכונות שכבר פוסעים בהן זוגות צעירים ומאושרים.

חברות רוכשות היום שטחי קרקע בני כמה עשרות דונמים בייעוד שאינו פיתוח אלא נוף כפרי פתוח, נחל וסביבותיו, אזור נופש וספורט מטרופוליטני, שמורת נוף, גן לאומי וכו' - מה שהופך די מהר ל"פרויקט" עטור מצגות ופרוספקטים.

לדברי לאופר, בדרך כלל אותן חברות יקנו את הקרקע החקלאית במחירים זולים במיוחד, כיאה לקרקעות ללא ייעוד צפוי להפשרה, אבל בעזרת מצגות והבטחות קוסמות הן יגלגלו הלאה לציבור את הקרקע בנתחים קטנים ובמחיר יקר יותר אף מקרקע בייעוד פיתוח עירוני, כלומר, במחיר יקר יותר מקרקע המיועדת להפשרה בטווח זמן הנראה לעין.

הסימן הראשוני שצריך להדליק נורה אדומה אצל הרוכשים הוא מחיר נמוך מאוד. "כל מי שמחזיק בקרקע חקלאית שנכללת בתוכניות עתידיות ומיועדת להפשרה כחלק מהתרחבות יישובים למשל מכיר את הנושא. הוא מקבל פניות על הקרקע הזו כבר הרבה זמן, ואם הוא עוד לא מכר הוא יודע כמה היא שווה ולא ימכור אותה במחירים נמוכים".

בוגין מציעה למתעניינים לשים לב לכמה פרטים משמעותיים: "יש גופים שלא מתביישים לקחת תצלום אוויר ולסמן עליו בעצמם חלוקה למגרשים אותם הם מוכרים. הרי את החלוקה עושים רק כשיש תוכנית ועל קרקע חקלאית כזו עוד אין אחת כזו". לדברי בוגין, אם במהלך התעניינות ברכישת קרקע חקלאית בהיקף קטן לא מדברים על הסכם שיתוף, הרוכש הפוטנציאלי צריך להבין שמשהו לא בסדר.

60% הפקעה

ובכל מקרה, צריך לזכור שגם שינוי ייעוד של קרקע חקלאית, אם וכאשר, לא הופך בן לילה את בעל הקרקע למיליונר. גם אם הוחלט שעל כל דונם יוכלו לקום כעת 7 דירות מגורים.

לדברי עו"ד שמואל שוב, שותף מנהל במשרד משה שוב ושות', הדבר נכון במיוחד אם מדובר בקרקע בבעלות מינהל מקרקעי ישראל: "בחוזה החכירה של בעל הקרקע מול המינהל יש סעיפים לפיהם עם שינויי היעוד תחזור הקרקע למינהל. כך, בפועל, גם אם תהייה השבחה תכנונית לא החוכר הוא זה שייהנה ממנה".

שוב מוסיף ומסביר כי יש דבר נוסף אותו כדאי לקחת בחשבון: "השטחים הנרכשים, גם כאשר יש סיכוי לתוכנית ההפשרה, הם שטחים ברוטו. בפועל, בכל הליך תכנוני יהיה צורך בהפרשת שטחים נרחבים לשטחי ציבור ובין 50% ל-60% מקרקע חקלאית אחרי ההשבחה תוקצה לשטחים ציבוריים". כלומר, מי שרכש שטח של 250 מ"ר וחשב שיתאפשר לו מתישהו להקים עליו את בית חלומותיו, הרי שגם אם תצלח ההפשרה הוא עלול להישאר עם שטח נטו של כ-100 מ"ר, שלא יאפשר בניית צמוד קרקע.

כל אנשי המקצוע שבים ומדגישים כי השקעה בקרקע חקלאית היא לא התשובה למצוקת הדיור ולא השקעה נבונה לזוגות צעירים. בוגין: "גם מי שחושב שיש לו רק כמה שנים להמתין, כי מדובר בקרקע שיש עליה תוכנית כלשהי, צריך לזכור שהליכי התכנון בארץ ארוכים, מייגעים ובלתי צפויים. גם אם החברה שמשווקת נראית רצינית, וגם אם אנשי המקצוע עשו עבודתם נאמנה והכל מתקדם, אי אפשר לצפות מה יהיה אורך התהליך".

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

העליות בבורסה מתמתנות; מדד הבנקים יורד ב-1%

ההתפתחות הבטחונית בצפון מעיקה על הבורסה ●  השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.766 שקלים ● אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו