גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה תמצאו נדל"ן בעשרות אלפי שקלים? בקרקע חקלאית

החיפוש אחר מציאות והזדמנויות הוליד לאחרונה גל פרסומים ומניפולציות בתחום הכי מסוכן והכי לא ודאי בענף המקומי ■ "קונים קרקע ספקולטיבית ואחרי שנים מקבלים פתאום התרעה על הפקעה"

עד לפני מספר שנים התנהל מסחר בקרקעות החקלאיות האטרקטיביות למדי שמוקמו בין ראשון לציון לבאר יעקב. הקרבה לאזורי המגורים גרמה לרוכשים הרבים להאמין שמדובר בקרקע עם סבירות גבוהה להפשרה.

עד שיום אחד התברר להם שהקרקע הופקעה לטובת סלילת כביש הרוחב 431. "אם הרוכשים הללו היו בודקים את התוכניות לפני הרכישה הם היו מגלים שמתוכנן במקום כביש" מסביר עו"ד זיו כספי, ממשרד גינדי כספי. "הכביש לא צץ מהיום למחר. הם היו צריכים ללכת לוועדה המקומית ולבדוק מה מתוכנן, אילו תוכניות יש בהכנה על השטח. אנשים קונים קרקע ספקולטיבית ואחרי שנים מקבלים פתאום התרעה על הפקעה. צריך גם לזכור שבגלל שההפקעה מתייחסת לשטח הקרקע כולו ולא למגרשים ספציפיים שחילקו ביניהם הרוכשים, חלקות מסויימות הופקעו לחלוטין ללא כל פיצוי".

ושוב חוזר גל העסקאות בקרקעות החקלאיות. בימים שבהם צריך לגייס הון עצמי בגובה מאות אלפי שקלים כדי לרכוש דירה במרכז הארץ, נדמה שכולם מחפשים מציאות. ודאי בתחום שתמיד קרץ למשקיעים - חובבים או מקצועניים, ובזמן שההשקעות הקלאסיות כבר לא בהישג יד.

בחודשים האחרונים ניתן לראות אינפלציה של ממש בפרסומות צבעוניות ומפתות המציעות לישראלים רכישה של קרקע, באזור המרכז בדרך כלל, במחיר שמגיע גם ל-90 אלף שקל לפיסת קרקע (רבע או חמישית דונם). יש רק בעיה אחת - מדובר בקרקע חקלאית שבמרבית המקרים זמן הפשרתה יוכל לשרת את הזוגות הצעירים של הדור הבא במקרה הטוב. במקרה הפחות טוב, והשכיח לא פחות, מדובר בחטיבת קרקע שכנראה לעולם לא תופשר.

"צריך להזהיר את הציבור מחוסר האמינות שיש בפרסומים. הם נותנים הרגשה כאילו כבר מחר ניתן לבנות שם קוטג'", אומרת שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין. "השקעה בקרקע חקלאית היא ספקולטיבית, לטווח ארוך ובטח לא מיועדת לזוגות צעירים".

לדברי אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות', "השקעה בקרקע חקלאית היא בדיוק כמו השקעה במניות. על הרוכש לפנות לתכנית המתאר המחוזית ולבדוק האם הקרקעות החקלאיות מסווגות באזור לפיתוח עירוני עתידי ולבדוק אם בכלל יש עתיד לקרקע. כדי לשנות את יעוד הקרקע, יש ליזום תכנית, לעבור במסלול התכנוני הארוך (ועדה מקומית, ועדה מחוזית, ועדה לשמירה על קרקע חקלאית), תכניות איחוד וחלוקה חדשות ועוד. במציאות הקיימת, הליכי התכנון עלולים להימשך 8-15 שנים, ולכן אגב גם יש להיזהר מהלוואות להשקעה מסוג זה, מאחר והריבית עלולה לאכול את כל הרווח".

"נוף כפרי פתוח"

שמאי המקרקעין דן לאופר, שעוסק בעצמו גם בתיווך קרקעות ומכירת קרקעות חקלאיות, מסביר את ההבדל בין ייעודי הקרקע השונים: "צריך להבין שיש שוק אמיתי של קרקע חקלאית, עם סיכויים אמיתיים ועם מחירים אמיתיים, אבל לצידו יש שוק מפותח של הצעות מפתות במחירים נמוכים, שם סיכוי ההפשרה לטווח ארוך מאוד, אם בכלל".

הסוג ראשון כולל קרקע חקלאית המסומנת בתכנית מתאר מחוזיות ביעודים לפיתוח - פיתוח עירוני, פיתוח עירוני בדגש מגורים ועוד. מדובר בקרקע הקרובה ליישובים קיימים ומסומנת בתכניות המתאר בכתם צהוב או כתום. קרקעות אלו למעשה סומנו בתוכנית כמיועדות להפשרה לבנייה, והן עתודת הקרקע הראשונה שתופשר לבנייה ביישובים באזורי הביקוש.

חשוב לקחת בחשבון, שגם המוכר יודע על התוכניות הללו וממילא גם המחיר בהתאם. בפרדס חנה, למשל, מוכרים כיום דונם קרקע חקלאית המיועדת להפשרה למגורים ברבע מיליון שקל. במערב רעננה ובדרום חולון הסכומים כבר קופצים עד למיליון וחצי שקל לדונם. אין קרקעות חינם.

הסוג השני הוא כאמור הקרקעות המאוד מפוקפקות. לא מעט רוכשים עוד יתפללו שהקרקע תישאר לחקלאות. "מדובר על קרקעות ביעוד חקלאות או נוף כפרי פתוח, נחל וסביבותיו, גן לאומי ושמורות נוף", מסביר לאופר. "קרקעות אלו מיועדות למעשה להפשרה בדור הבא, עת יאושרו תכניות מתאר חדשות במחוזות". וכאמור, אף אחד לא מבטיח שהתוכניות העתידיות לא יותירו את הקרקע המדוברת כגן לאומי, ויותירו בידי הבעלים פיצוי נמוך בעשרות אחוזים משווי הקרקע הספקולטיבית.

לאופר, למשל, משווק כיום בפרדס חנה קרקע ביעוד חקלאות או נוף כפרי פתוח במחיר העומד על כ-120 אלף שקל לדונם - מחצית ממחיר קרקע חקלאית ביעוד לפיתוח עירוני.

חשוב להסביר שאישור תוכניות חדשות הוא לא תהליך של יום או יומיים. תכנית מתאר מחוזית תמ"מ 3/21 של מחוז מרכז, למשל, הופקדה ב-1998 לאחר שנים של הכנה וויכוחים בוועדה המחוזית והארצית, ואושרה למתן תוקף רק בשנת 2003. תמ"מ 5 במחוז דן הופקדה ב-2004 ואושרה רק ב-2010. תמ"מ 6 של מחוז חיפה, הופקדה ב-2004 וטרם אושרה. כלומר, לכל קרקע חקלאית שכזו צפויות שנים ארוכות של המתנה עד להפשרה המיוחלת, אם בכלל.

הפופולאריות של הקרקעות החקלאיות היא תולדה של מחירי הדירות הגבוהים - שלא מאפשרים למשקיעים לבחור באופציה הקלאסית והסולידית של רכישת דירה וגם נוטעים ברבים תקוות שאו-טו-טו נראה פה הפשרה המונית של קרקעות ושינוי ייעודן למגורים. אבל בנוסף, היא קשורה כמובן לתופעה רווחת בעולם הנדל"ן: הקלות להפוך חטיבת קרקע למצגת מפתה של דירות ושכונות שכבר פוסעים בהן זוגות צעירים ומאושרים.

חברות רוכשות היום שטחי קרקע בני כמה עשרות דונמים בייעוד שאינו פיתוח אלא נוף כפרי פתוח, נחל וסביבותיו, אזור נופש וספורט מטרופוליטני, שמורת נוף, גן לאומי וכו' - מה שהופך די מהר ל"פרויקט" עטור מצגות ופרוספקטים.

לדברי לאופר, בדרך כלל אותן חברות יקנו את הקרקע החקלאית במחירים זולים במיוחד, כיאה לקרקעות ללא ייעוד צפוי להפשרה, אבל בעזרת מצגות והבטחות קוסמות הן יגלגלו הלאה לציבור את הקרקע בנתחים קטנים ובמחיר יקר יותר אף מקרקע בייעוד פיתוח עירוני, כלומר, במחיר יקר יותר מקרקע המיועדת להפשרה בטווח זמן הנראה לעין.

הסימן הראשוני שצריך להדליק נורה אדומה אצל הרוכשים הוא מחיר נמוך מאוד. "כל מי שמחזיק בקרקע חקלאית שנכללת בתוכניות עתידיות ומיועדת להפשרה כחלק מהתרחבות יישובים למשל מכיר את הנושא. הוא מקבל פניות על הקרקע הזו כבר הרבה זמן, ואם הוא עוד לא מכר הוא יודע כמה היא שווה ולא ימכור אותה במחירים נמוכים".

בוגין מציעה למתעניינים לשים לב לכמה פרטים משמעותיים: "יש גופים שלא מתביישים לקחת תצלום אוויר ולסמן עליו בעצמם חלוקה למגרשים אותם הם מוכרים. הרי את החלוקה עושים רק כשיש תוכנית ועל קרקע חקלאית כזו עוד אין אחת כזו". לדברי בוגין, אם במהלך התעניינות ברכישת קרקע חקלאית בהיקף קטן לא מדברים על הסכם שיתוף, הרוכש הפוטנציאלי צריך להבין שמשהו לא בסדר.

60% הפקעה

ובכל מקרה, צריך לזכור שגם שינוי ייעוד של קרקע חקלאית, אם וכאשר, לא הופך בן לילה את בעל הקרקע למיליונר. גם אם הוחלט שעל כל דונם יוכלו לקום כעת 7 דירות מגורים.

לדברי עו"ד שמואל שוב, שותף מנהל במשרד משה שוב ושות', הדבר נכון במיוחד אם מדובר בקרקע בבעלות מינהל מקרקעי ישראל: "בחוזה החכירה של בעל הקרקע מול המינהל יש סעיפים לפיהם עם שינויי היעוד תחזור הקרקע למינהל. כך, בפועל, גם אם תהייה השבחה תכנונית לא החוכר הוא זה שייהנה ממנה".

שוב מוסיף ומסביר כי יש דבר נוסף אותו כדאי לקחת בחשבון: "השטחים הנרכשים, גם כאשר יש סיכוי לתוכנית ההפשרה, הם שטחים ברוטו. בפועל, בכל הליך תכנוני יהיה צורך בהפרשת שטחים נרחבים לשטחי ציבור ובין 50% ל-60% מקרקע חקלאית אחרי ההשבחה תוקצה לשטחים ציבוריים". כלומר, מי שרכש שטח של 250 מ"ר וחשב שיתאפשר לו מתישהו להקים עליו את בית חלומותיו, הרי שגם אם תצלח ההפשרה הוא עלול להישאר עם שטח נטו של כ-100 מ"ר, שלא יאפשר בניית צמוד קרקע.

כל אנשי המקצוע שבים ומדגישים כי השקעה בקרקע חקלאית היא לא התשובה למצוקת הדיור ולא השקעה נבונה לזוגות צעירים. בוגין: "גם מי שחושב שיש לו רק כמה שנים להמתין, כי מדובר בקרקע שיש עליה תוכנית כלשהי, צריך לזכור שהליכי התכנון בארץ ארוכים, מייגעים ובלתי צפויים. גם אם החברה שמשווקת נראית רצינית, וגם אם אנשי המקצוע עשו עבודתם נאמנה והכל מתקדם, אי אפשר לצפות מה יהיה אורך התהליך".

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית