גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

9 סיבות לכך שמחאת הדיור תיכשל

זה לא קוטג' או כיכר תחריר, בקרוב יבינו משתתפי המחאה שאין להם את הדרוש לשינוי

כמו במחאה במצרים שהביאה מאות אלפי תושבי קהיר לכיכר תחריר, ובדומה לקבוצת המחאה כנגד מחיר הקוטג', כך גם "מחאת האוהלים" בשדרות רוטשילד החלה את פעילותה בפייסבוק. בדיוק לפני שבוע, ביום שני שעבר, הופיעה הקריאה הראשונה של הקבוצה הראשונה שקראה להקמת מאהל מחאה ליד תיאטרון הבימה, כביטוי לתסכול על מחירי הדיור המאמירים.

הקבוצה "לוקחים אוהל ונוקטים עמדה", קבעה מועד ברור לתחילת המחאה: יום חמישי. למחאה, שעל פי עמוד הפייסבוק הרשמי שלה אמורה להימשך שבועיים, נרשמו עד כה 5,600 איש שרשמו כי יגיעו (Attending) לאירוע המדובר.

כמו במחאות עממיות נוספות שהחלו ברשת, גם כאן אפשר היה לעקוב מראש אחר התהוותה עוד לפני שירדה לשטח. אבל כאן נגמר הדמיון בין מחאת הנדל"ן לבין כיכר תחריר ומחאת הקוטג'.

למרות שמדובר במחאה הגיונית וצודקת, היא נועדה לכישלון. לא מדובר בהערכה לאחר ביקור במאהל המחאה אלא מניתוח השיח הציבורי במדיה החברתית, לצד השתלשלות המחאה עד כה.

אלו מצביעים על 9 סיבות לכך שיוזמי המחאה לא רק שלא ישיגו את מטרותיהם, הם גם יקפלו את האוהל חזרה לבוידעם מוקדם מהצפוי:

1) היעד הטאקטי של המחאה לא מציאותי - תנובה היתה יכולה להוריד את מחיר הקוטג' ל-5.9 שקלים כבר בתחילת המחאה, עובדה שבסופו של דבר היא עשתה זאת. מצוקת הדיור במרכז, עם זאת, היא סוגיה מורכבת וסבוכה לאין שיעור: לא רק שמעורבים בה אינספור גורמים (קבלנים, עיריות, משרדי ממשלה, מנהל מקרקעי ישראל) היא גם בעיה שאף צד לא יכול להציע פתרון ברור.

2) דירה זה לא קוטג' - גם אם מתעלמים מהקושי לרתימת הגורמים שיביאו להוזלה ממשית של מחירי הדיור, המחאה הנוכחית לא סימנה לעצמה אפילו יעד מוגדר מראש. ברור שנטל שכר הדירה מכביד, אבל מה רוצים מארגני המחאה בעצם?

מחאת הקוטג' שאבה כוחה מהמצב האבסורד שמשפחה צריכה לשלם כמעט 8 שקלים על מוצר בסיסי כל כך, מחיר גבוה בכל קנה מידה. המשוואה של דירת 2.5 חדרים בתל-אביב שווה 1.5 מיליון שקל לא מצליחה ליצור אפקט דומה.

נכון, גם קורת גג היא צורך אוניברסאלי בסיסי, אבל כאן כבר מדובר בהשקעה שעשויה להחזיר את עצמה בעתיד, אפילו אם היום היא כרוכה במחיר גבוה.

3) קושי ביישום המחאה - חרם הקוטג' היה מאוד נוח לצרכן: הוא הצריך הקלקה אחת על כפתור ה"לייק", והימנעות ממוצר בודד מתוך כל מדפי הגבינות בסופר. עבור הרבה צרכנים, זה היה בחזקת גימיק חביב, לא הקרבה אמיתית. עכשיו תשוו את זה לרביצה באוהל ביולי-אוגוסט, בלי מזגן ומים זורמים.

בינתיים, בימים הראשונים, יש אווירת טיול שנתי: מגיעים אומנים וזמרים, יש חבר'ה טובים, וגם ככה אין מה לעשות עם הילדים בחופש לכן פסטיבל על חשבון רצועת הנדל"ן היקרה בארץ הוא פיתרון נהדר. מהר מאוד יגלו שהחרם הזה מתחיל להעיק, וירצו לחזור לרביצה בסלון הקריר.

4) קושי בביסוס צדקת הדרך - למרות שיש התארגנויות להעתיק את עיר האוהלים גם לירושלים, באר שבע וערים אחרות, בינתיים נראה שמחאת הדיור מוגבלת למאהל בשדרות רוטשילד. כל עוד אין למאבק הזה רוח גבית בקנה מידה ארצי - הוא ידעך מהר מאוד.

הסיבה לכך היא שבלי מאהלי מחאה בערים ויישובים אחרים, ההפגנה הנוכחית נראית ונשמעת כמו קיטור של כמה תל אביבים, שלא יאה להם לגור כמה קילומטרים מלב העיר. פער המחירים בין תל-אביב למעגל השני (רחובות, אשדוד, גדרה) הוא כזה שבינתיים יש אלטרנטיבה ממשית למחירים המחרידים של רוטשילד והסביבה.

5) מחאה מצומצמת ברשת - אפשר וצריך להחמיא לשלושת הצעירים שיזמו את "מחאת האוהלים": לא כל אחד יכול להשיג 5,600 חתימות בשבוע. אבל צריך להסתכל על התמונה הרחבה ולראות שאין בינתיים פעילויות נוספות שקוראות למחאה דומה בתל-אביב או בערים אחרות.

אין כאן צמיחה אורגנית של כמה קבוצות, כל אחת מהן מונהגת על ידי כמה פעילים שקמו והצליחו לסחוב אחריהם מחנה אוהדים. כשיש גוף אחד שמוביל למחאה הרבה יותר קל ללכת בעקבותיו. מרי אזרחי אמיתי עוד אין כאן, אחרת היינו רואים הרבה יותר פעילות בפייבסוק ובטוויטר, כפי שאכן היה בתקדים שנוצר במחאת הקוטג'.

6) פוליטיקה שמפלגת את המחנה - המארגנים אולי לא התכוונו לכך, אבל מחאת האוהלים הולכת ומקבלת צביון פוליטי של שמאל נגד ימין. אולי זה בגלל שהימין נמצא בשלטון, ואולי כי מנהיגים מהשמאל המובהק מזוהים עם עקרונות הסוציאליזם. העובדה היא שניצן הורוביץ ודב חנין התקבלו במאהל המחאה בברכה ובאהדה, ואילו מירי רגב הותקפה בגידופים.

מבלי לומר מילה על אישיותם של השלושה, צריך להסכים עם הדבר הבא: הזדהות עם מחנה פוליטי מסוים תוציא את הרוח ממפרשי המאבק, שהוא כלכלי-חברתי במהותו.

אפשר לצעוק שמחירי הדירות לא סבירים, אבל ברגע שמוסיפים לכך את ההסבר לכאורה - הזרמת כספים להתנחלויות - באופן מיידי המחאה הופכת בעיני רבים את ההזדהות לאנטגוניזם.

החיבוק של דב חנין יהפוך לחיבוק דב, שאולי יעזור לו למצב את עצמו כחברתי, אבל ממש לא יתרום למחאה. זאת לא הנחה או ספקולציה, אלא שיקוף של הקולות שכבר נשמעים ברשת:

יואב תגובות פייסבוק

7) נפח השיחה ברשת מצומצם - פעילות המחאה בהחלט הצליחה לייצר כותרות בכלי התקשורת, ובמידה רבה גם סיקור אוהד. אבל אם בוחנים באופן כמותי את נפח השיחה ברשת על מחאת האוהלים מתקבלת התמונה הבאה: הנושא בהחלט מדובר, ואפילו הפך לאחד מנושאי השיחה העיקריים, אבל הוא לא מתקרב לתהודה שנוצרה סביב מחירי הקוטג' בחודש שעבר.

גם בהשוואה לאירועים אחרים על סדר היום, כמו חוק החרם, נפח השיחה על מחאת הדיור מצומצם למדי:

יואב גרף נפח שיחה

8) אירוע לאומי יבלום את המחאה - הסלמה בדרום, התקדמות בעסקת שליט, משט נוסף לעזה - כל אחד מאלה יכול בקלות לדחוק הצידה את הסיקור התקשורתי של המחאה, ובלעדיו היא תאבד מומנטום.

בכנס "גלובס" בשבוע שעבר ניתח העורך הראשי של העיתון, חגי גולן, את הסיבות להצלחת מאבק הקוטג', והסביר שאחד הגורמים לסיקור העיתונאי המוגבר לחרם הצרכנים היה "בצורת חדשותית" במהלך חודש יוני - פשוט לא קרה שום דבר גדול אחר במדינה באותה תקופה.

כמה קסאמים על יישובי הדרום ישנו את התמונה התקשורתית, ותדביק אנשים למסכי הטלוויזיה בסלון.

9) לקחי העבר נלמדו - מחאה צריכה להיתקל באש נגדית כדי להתעצם. מובארק ירה במפגינים, זהבית כהן, להבדיל, התייצבה בחדשות השבת ואמרה שלא תוזיל את הקוטג'. התגובה הזו היא מה שדחפה את כל מי שהתנדנד על הגדר לרחובות.

ברור בדיעבד שתגובה רכה, אמפתית ומתונה יותר היתה מאפשרת למוחים לשחרר קיטור ולנטרל חלק מחומר הנפץ. אין זה פלא, אפוא, ששורה של חברי כנסת, גורמים מהממשלה וגם ראש עיריית תל-אביב, רון חולדאי, כיתתו רגלם למאהל המחאה כדי לפגוש את המוחים בגובה העיניים.

גם אם בטווח המיידי נראה כאילו חלק מהביקורים נכשלים ורק מלבים את האש, בפועל הם ככל הנראה מפרקים את יסודות ההתנגדות, ומראה שהמנהיגים לפחות מקשיבים לרחבי ליבם של האזרחים - גם אם אין להם פתרונות קסם.

הכותב הינו מנכ"ל חברת Buzzilla למחקרים במדיה החברתית

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק