גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

9 סיבות לכך שמחאת הדיור תיכשל

זה לא קוטג' או כיכר תחריר, בקרוב יבינו משתתפי המחאה שאין להם את הדרוש לשינוי

כמו במחאה במצרים שהביאה מאות אלפי תושבי קהיר לכיכר תחריר, ובדומה לקבוצת המחאה כנגד מחיר הקוטג', כך גם "מחאת האוהלים" בשדרות רוטשילד החלה את פעילותה בפייסבוק. בדיוק לפני שבוע, ביום שני שעבר, הופיעה הקריאה הראשונה של הקבוצה הראשונה שקראה להקמת מאהל מחאה ליד תיאטרון הבימה, כביטוי לתסכול על מחירי הדיור המאמירים.

הקבוצה "לוקחים אוהל ונוקטים עמדה", קבעה מועד ברור לתחילת המחאה: יום חמישי. למחאה, שעל פי עמוד הפייסבוק הרשמי שלה אמורה להימשך שבועיים, נרשמו עד כה 5,600 איש שרשמו כי יגיעו (Attending) לאירוע המדובר.

כמו במחאות עממיות נוספות שהחלו ברשת, גם כאן אפשר היה לעקוב מראש אחר התהוותה עוד לפני שירדה לשטח. אבל כאן נגמר הדמיון בין מחאת הנדל"ן לבין כיכר תחריר ומחאת הקוטג'.

למרות שמדובר במחאה הגיונית וצודקת, היא נועדה לכישלון. לא מדובר בהערכה לאחר ביקור במאהל המחאה אלא מניתוח השיח הציבורי במדיה החברתית, לצד השתלשלות המחאה עד כה.

אלו מצביעים על 9 סיבות לכך שיוזמי המחאה לא רק שלא ישיגו את מטרותיהם, הם גם יקפלו את האוהל חזרה לבוידעם מוקדם מהצפוי:

1) היעד הטאקטי של המחאה לא מציאותי - תנובה היתה יכולה להוריד את מחיר הקוטג' ל-5.9 שקלים כבר בתחילת המחאה, עובדה שבסופו של דבר היא עשתה זאת. מצוקת הדיור במרכז, עם זאת, היא סוגיה מורכבת וסבוכה לאין שיעור: לא רק שמעורבים בה אינספור גורמים (קבלנים, עיריות, משרדי ממשלה, מנהל מקרקעי ישראל) היא גם בעיה שאף צד לא יכול להציע פתרון ברור.

2) דירה זה לא קוטג' - גם אם מתעלמים מהקושי לרתימת הגורמים שיביאו להוזלה ממשית של מחירי הדיור, המחאה הנוכחית לא סימנה לעצמה אפילו יעד מוגדר מראש. ברור שנטל שכר הדירה מכביד, אבל מה רוצים מארגני המחאה בעצם?

מחאת הקוטג' שאבה כוחה מהמצב האבסורד שמשפחה צריכה לשלם כמעט 8 שקלים על מוצר בסיסי כל כך, מחיר גבוה בכל קנה מידה. המשוואה של דירת 2.5 חדרים בתל-אביב שווה 1.5 מיליון שקל לא מצליחה ליצור אפקט דומה.

נכון, גם קורת גג היא צורך אוניברסאלי בסיסי, אבל כאן כבר מדובר בהשקעה שעשויה להחזיר את עצמה בעתיד, אפילו אם היום היא כרוכה במחיר גבוה.

3) קושי ביישום המחאה - חרם הקוטג' היה מאוד נוח לצרכן: הוא הצריך הקלקה אחת על כפתור ה"לייק", והימנעות ממוצר בודד מתוך כל מדפי הגבינות בסופר. עבור הרבה צרכנים, זה היה בחזקת גימיק חביב, לא הקרבה אמיתית. עכשיו תשוו את זה לרביצה באוהל ביולי-אוגוסט, בלי מזגן ומים זורמים.

בינתיים, בימים הראשונים, יש אווירת טיול שנתי: מגיעים אומנים וזמרים, יש חבר'ה טובים, וגם ככה אין מה לעשות עם הילדים בחופש לכן פסטיבל על חשבון רצועת הנדל"ן היקרה בארץ הוא פיתרון נהדר. מהר מאוד יגלו שהחרם הזה מתחיל להעיק, וירצו לחזור לרביצה בסלון הקריר.

4) קושי בביסוס צדקת הדרך - למרות שיש התארגנויות להעתיק את עיר האוהלים גם לירושלים, באר שבע וערים אחרות, בינתיים נראה שמחאת הדיור מוגבלת למאהל בשדרות רוטשילד. כל עוד אין למאבק הזה רוח גבית בקנה מידה ארצי - הוא ידעך מהר מאוד.

הסיבה לכך היא שבלי מאהלי מחאה בערים ויישובים אחרים, ההפגנה הנוכחית נראית ונשמעת כמו קיטור של כמה תל אביבים, שלא יאה להם לגור כמה קילומטרים מלב העיר. פער המחירים בין תל-אביב למעגל השני (רחובות, אשדוד, גדרה) הוא כזה שבינתיים יש אלטרנטיבה ממשית למחירים המחרידים של רוטשילד והסביבה.

5) מחאה מצומצמת ברשת - אפשר וצריך להחמיא לשלושת הצעירים שיזמו את "מחאת האוהלים": לא כל אחד יכול להשיג 5,600 חתימות בשבוע. אבל צריך להסתכל על התמונה הרחבה ולראות שאין בינתיים פעילויות נוספות שקוראות למחאה דומה בתל-אביב או בערים אחרות.

אין כאן צמיחה אורגנית של כמה קבוצות, כל אחת מהן מונהגת על ידי כמה פעילים שקמו והצליחו לסחוב אחריהם מחנה אוהדים. כשיש גוף אחד שמוביל למחאה הרבה יותר קל ללכת בעקבותיו. מרי אזרחי אמיתי עוד אין כאן, אחרת היינו רואים הרבה יותר פעילות בפייבסוק ובטוויטר, כפי שאכן היה בתקדים שנוצר במחאת הקוטג'.

6) פוליטיקה שמפלגת את המחנה - המארגנים אולי לא התכוונו לכך, אבל מחאת האוהלים הולכת ומקבלת צביון פוליטי של שמאל נגד ימין. אולי זה בגלל שהימין נמצא בשלטון, ואולי כי מנהיגים מהשמאל המובהק מזוהים עם עקרונות הסוציאליזם. העובדה היא שניצן הורוביץ ודב חנין התקבלו במאהל המחאה בברכה ובאהדה, ואילו מירי רגב הותקפה בגידופים.

מבלי לומר מילה על אישיותם של השלושה, צריך להסכים עם הדבר הבא: הזדהות עם מחנה פוליטי מסוים תוציא את הרוח ממפרשי המאבק, שהוא כלכלי-חברתי במהותו.

אפשר לצעוק שמחירי הדירות לא סבירים, אבל ברגע שמוסיפים לכך את ההסבר לכאורה - הזרמת כספים להתנחלויות - באופן מיידי המחאה הופכת בעיני רבים את ההזדהות לאנטגוניזם.

החיבוק של דב חנין יהפוך לחיבוק דב, שאולי יעזור לו למצב את עצמו כחברתי, אבל ממש לא יתרום למחאה. זאת לא הנחה או ספקולציה, אלא שיקוף של הקולות שכבר נשמעים ברשת:

יואב תגובות פייסבוק

7) נפח השיחה ברשת מצומצם - פעילות המחאה בהחלט הצליחה לייצר כותרות בכלי התקשורת, ובמידה רבה גם סיקור אוהד. אבל אם בוחנים באופן כמותי את נפח השיחה ברשת על מחאת האוהלים מתקבלת התמונה הבאה: הנושא בהחלט מדובר, ואפילו הפך לאחד מנושאי השיחה העיקריים, אבל הוא לא מתקרב לתהודה שנוצרה סביב מחירי הקוטג' בחודש שעבר.

גם בהשוואה לאירועים אחרים על סדר היום, כמו חוק החרם, נפח השיחה על מחאת הדיור מצומצם למדי:

יואב גרף נפח שיחה

8) אירוע לאומי יבלום את המחאה - הסלמה בדרום, התקדמות בעסקת שליט, משט נוסף לעזה - כל אחד מאלה יכול בקלות לדחוק הצידה את הסיקור התקשורתי של המחאה, ובלעדיו היא תאבד מומנטום.

בכנס "גלובס" בשבוע שעבר ניתח העורך הראשי של העיתון, חגי גולן, את הסיבות להצלחת מאבק הקוטג', והסביר שאחד הגורמים לסיקור העיתונאי המוגבר לחרם הצרכנים היה "בצורת חדשותית" במהלך חודש יוני - פשוט לא קרה שום דבר גדול אחר במדינה באותה תקופה.

כמה קסאמים על יישובי הדרום ישנו את התמונה התקשורתית, ותדביק אנשים למסכי הטלוויזיה בסלון.

9) לקחי העבר נלמדו - מחאה צריכה להיתקל באש נגדית כדי להתעצם. מובארק ירה במפגינים, זהבית כהן, להבדיל, התייצבה בחדשות השבת ואמרה שלא תוזיל את הקוטג'. התגובה הזו היא מה שדחפה את כל מי שהתנדנד על הגדר לרחובות.

ברור בדיעבד שתגובה רכה, אמפתית ומתונה יותר היתה מאפשרת למוחים לשחרר קיטור ולנטרל חלק מחומר הנפץ. אין זה פלא, אפוא, ששורה של חברי כנסת, גורמים מהממשלה וגם ראש עיריית תל-אביב, רון חולדאי, כיתתו רגלם למאהל המחאה כדי לפגוש את המוחים בגובה העיניים.

גם אם בטווח המיידי נראה כאילו חלק מהביקורים נכשלים ורק מלבים את האש, בפועל הם ככל הנראה מפרקים את יסודות ההתנגדות, ומראה שהמנהיגים לפחות מקשיבים לרחבי ליבם של האזרחים - גם אם אין להם פתרונות קסם.

הכותב הינו מנכ"ל חברת Buzzilla למחקרים במדיה החברתית

עוד כתבות

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק