גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיוחד: כל המספרים מאחורי 261 אלף עובדי ההיי-טק

יחידת המחקר של אתוסיה בדקה עבור "גלובס" את המספרים שמאחורי האנשים ■ "ישראל היא מדינת ארכיטקטורה ותכנון, כשהייצור והפיתוח מבוצעים במדינות זולות יותר"

לכאורה, לא קשה למצוא נתונים על היקף תחום ההיי-טק בישראל. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, למשל, מעריכה כי בהיי-טק הועסקו 261 אלף עובדים בשנת 2010 - גידול מהיקפה בשנת 2009 - 243 אלף עובדים. אלא שהלמ"ס הרחיבה את הקריטריונים לבדיקה (גם לאור הגדרות ארגון ה-OECD), והיא כוללת בתחום ההיי-טק, למשל, את תעשיית המכונות המשרדיות או את תעשיית כלי הטיס. על-כן, הדעות חלוקות לגבי המספר האמיתי של המועסקים בתחום.

על הרקע הזה ביצעה יחידת המחקר של חברת ההשמה אתוסיה - העוקבת אחרי מגמות בתחומי התעסוקה בענפי ההיי-טק, הביוטק והקלינטק - מיפוי של התעשייה עבור "גלובס", וממנו עולה כי בענף כולו מועסקים בישראל 198.5 אלף עובדי היי-טק. במספר זה לא נכללו, למשל, עובדי הייצור של ענף התרופות, אך הוא כולל את אנשי המו"פ של התחום - מה שלא תמיד מופיע במחקרים ובבדיקות אחרות.

באתוסיה מיפו את התעשייה ולפי נתוני יחידת המחקר של החברה, יש בישראל 3,366 חברות היי-טק פעילות העוסקות באופן פעיל במחקר ובפיתוח ומגייסות עובדים. כ-660 מהם עוסקות במכשור רפואי ובביוטק והן מעסיקות 12.5 אלף עובדים.

מדינת ארכיטקטורה ותכנון

עוד עולה מהנתונים כי התעשייה האווירית בישראל היא המעסיקה הגדול ביותר בתחום ההיי-טק עם 15 אלף עובדים, ואחריה חברה ביטחונית אחרת, אלביט מערכות, המעסיקה 10,000 עובדים ורפאל עם 5,600 עובדים.

החברות הביטחוניות, כמו התעשייה האווירית, הצליחו להפוך לגופים הגדולים במשק - לא רק על סמך רכישות של חברות אחרות או מיזוגים המאפיינים את חברות ההיי-טק הבינלאומיות, אלא על-ידי גיוסי עובדים.

אחרי החברות הביטחוניות, המעסיקה הגדולה בישראל שאינה בית תוכנה היא אינטל עם 7,057 עובדים; אמדוקס ו-HP עם 5,000 עובדים מקומיים, ECI שמעסיקה 2,600 עובדים בישראל ו-IBM וקבוצת רד, שמעסיקות 2,000 עובדים כל אחת.

תעשיית ההיי-טק נמצאת במגמת גידול ברורה. המספרים המדויקים משתנים, בשל המגמות השונות הפוקדות את התעשייה, אך החלק היחסי של התעשייה גדול. לפי נתוני הלמ"ס, ענפי טכנולוגיית המידע בישראל היו אחראים ל-16% מהתוצר העסקי של ישראל ב-2010 - מספרים מרשימים בהתחשב בכך ששיעור המועסקים בהיי-טק הוא 8.4% מכלל העובדים במגזר העסקי בישראל, הנחשב גבוה בהשוואה למדינות מערביות.

"תעשיית ההיי-טק מרכזת את משאביה בעיקר במחקר, בפיתוח ובמכירות, כאשר שאר התפקידים מהווים תמיכה ביחידות המרכזיות האלה בארגונים השונים", אומר ל"גלובס" אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה. "הנתונים מאותתים על מגמה ברורה שלפיה ישראל היא מדינת ארכיטקטורה ותכנון, כשהייצור אבל גם הפיתוח, מבוצעים במדינות זולות יותר".

בשנים האחרונות יחידות הפיתוח והייצור בחברות ההיי-טק בארץ מועברות לחו"ל, במיוחד לאחר רכישות ומיזוגים. מגמה זו מתחזקת כשבוחנים את ההעדפה של הסטארט-אפים להעביר פיתוח למדינות זולות יותר, מה שמחזק את הצורך בישראל בארכיטקטים, במהנדסי מערכת ובמנהלי פרויקטים עם יכולת לעבוד מול קבוצות פיתוח הפרוסות על פני מדינות שונות ומגוונות כגון הודו, סין ומדינות מזרח אירופה.

אחת התופעות המפתיעות בנתונים של אתוסיה היא העלייה במספר מנהלי הפרויקטים. עד לאחרונה, היה זה תפקיד בעל רמת ביקוש נמוכה, ומשמעות הגידול הנוכחי היא צמיחה במספר הכולל של הפרויקטים המבוצעים על-ידי התעשייה.

מובייל ואינטרנט - שוק של עובדים

כאשר בוחנים את נתוני התעשייה בחלוקה לפי ענפים, אפשר לראות שבתעשיית האינטרנט יש 1,050 חברות פעילות, מעט יותר מענף התוכנה, שם פעילות 1,010 חברות. בענף התקשורת יש 710 חברות פעילות. "אנחנו מזהים נהירה של מפתחי תוכנה לתוך תעשיית האינטרנט והמובייל, שם אנחנו מזהים טרנד לוהט ושוק שהופך להיות של עובדים בעיקר", אומר סלומון. לדבריו, הסיבות המרכזיות לכך הן חסמי כניסה נמוכים של מתכנתים לתעשייה, וביקושים גבוהים למפתחי מובייל.

בחלוקה לפי מקצועות, תחום התוכנה הוא המוביל בכמות המועסקים בהיי-טק לפי אתוסיה עם 37.4 אלף עובדים ובתחום החומרה מועסקים 15.4 אלף איש. בפיתוח אלגוריתמים מועסקים 3,262 עובדים ועוד 4,741 עובדים מועסקים במערכות מידע ו-4,604 בבדיקות תוכנה. כמו-כן, מועסקים בתחומים שונים בתעשיית ההיי-טק 9,084 סטודנטים.

רק בהיי-טק: רמות שכר לנשים הגבוהות פי 3-4

על-פי נתוני הלמ"ס, מספר הגברים השכירים בתחום ההיי-טק עלה מ-162.6 אלף בשנת 2009 ל-168.1 אלף בשנת 2010, ומספר הנשים השכירות בתחום עלה מ-90.7 אלף בשנת 2009 ל-93 אלף בשנת 2010 - כך שהן מהוות 35.6% מכלל עובדי ההיי-טק. חלקן היחסי של הנשים המנהלות מתוך מכלל המנהלים במשק עלה מ-16% ב-1990 ל-32.9% בסיום העשור שעבר.

"תקרת הזכוכית של הנשים בתעשייה נפרצה, ויותר נשים מצליחות להשתלב בתפקידים אטרקטיביים ואף בתפקידי ניהול", אומר אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה. "מגמת זו נובעת מהגידול במספר בוגרות האוניברסיטה, שעולה כיום על מספר בוגרי האוניברסיטה".

עדיין יש תעשיות שמפלות לרעה

לדבריו, תעשיית ההיי-טק כיום מציעה לנשים רמות שכר גבוהות פי שלושה ואף פי ארבעה מתעשיות אחרות אשר לעתים מפלות אותן לרעה. מגמות נוספות כוללות כניסה של נשים חרדיות רבות וגם חילוניות לתחום בדיקות התוכנה ופריסתן על פני מיקומים גיאוגרפיים, שעד כה לא נחשבו לאזורי היי-טק; עלייה במספר מנהלי הפרויקטים שהביאה לכניסתן של נשים רבות לתפקידי ניהול וליווי של פיתוחים אל מול לקוחות - בעיקר בתעשיית האינטרנט; וכן השאיפה של החברות לייצר איזון טוב יותר ביחס שבין הגברים לנשים.

עשרת המעסיקים הגדולים בהייטק הישראלי

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר