גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

50+: "גם כשהפחתתי את הגיל בקורות החיים זה לא עזר"

ההתנכרות אכזרית של שוק העבודה בישראל לבני 50 פלוס מובילה אלפי מובטלים לנסות את מזלם כיזמים ■ איך זה נראה בשטח ומה צריך לעשות כדי להצליח

"אישה מעל גיל 50 שלא מוצאת עבודה, לא רוצה מספיק וסתם מתבכיינת", כך אמרה לפני כשבועיים ל"גלובס" אשת העסקים גליה אלבין, וספגה עשרות טוקבקים זועמים. "עשירה, מפונקת, ובעיקר מנותקת מהמציאות", כתב אחד. "תנסי לשלוח קורות חיים בשם בדוי ונראה כמה עבודה תמצאי", כתב שני. וכך הלאה.

אלבין התראיינה לכתבה שעסקה בכוונת האוצר להעלות את גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-67, כוונה שגררה ביקורת חריפה, בין היתר בשל החשש שיישומה תאלץ נשים שייפלטו ממעגל העבודה ולא יצליחו להשתלב בו שוב מפאת גילן, להמתין בבית עד לקבלת הפנסיה/קצבת הזקנה. בשבוע שעבר (יום ד'), האוצר נחל תבוסה כשהכנסת אישרה בקריאה טרומית הצעת חוק פרטית להשארת גיל הפרישה לנשים על כנו.

כך או כך, בני 50 פלוס - נשים וגברים כאחד - הם סוג של "פג תוקף" בשוק העבודה הישראלי. נכון לשנת 2009, חיפשו עבודה 41.8 אלף מובטלים מעל גיל 50, מהם 15.1 אלף חיפשו עבודה למעלה מ-50 שבועות. מתוך 41.8 אלף המובטלים, 23.5 אלף הם גברים ו-18.3 אלף הם נשים. להערכת בני פפרמן, ראש מנהל מחקר וכלכלה בתמ"ת, נתוני 2010 שטרם גובשו צפויים לשקף תמונת מצב דומה.

על האכזריות של שוק העבודה כלפי מבוגרים מלמד גם אחד מסקרי המעסיקים של מנהל המחקר והכלכלה, לפיו לא פחות מ-48% ממחפשי העבודה המבוגרים דיווחו כי נתקלו בסירוב הקשור, לתחושתם, לגילם. אריה רוטנברג, מבעלי חברת "50 פלוס", המספקת תכנים ומידע בענייני עבודה ותעסוקה לבני 50 פלוס, מוסיף כי מסקר שהם ערכו בחברה עולה כי 70% מהמובטלים בין גיל 50 לגיל פרישה היו רוצים מאוד לעבוד, אך הם לא מוצאים עבודה.

התנכרות שוק העבודה, כאמור, מובילה אלפי ישראלים מעל גיל 50 לנסות את מזלם כעצמאים ולפתוח עסק. על-פי נתוני מנהל המחקר והכלכלה, במהלך 2009, 14.9 אלף מובטלים ניסו להקים עסק (9.3 אלף גברים ו-5.6 אלף נשים), מהם 2.7 אלף מובטלים מעל גיל 50 ולמעלה מ-80% מהם גברים.

"אחוז המובטלים בני 50 פלוס שניסו להקים עסק עומד על 6.5% בלבד. מדובר באחוז נמוך ובניגוד לציפיות, לנוכח העובדה שאפשרויות התעסוקה העומדות בפניהם מצומצמות", אומר פפרמן ומסביר, שהאחוז הנמוך נובע ממכלול של גורמים: היעדר כוחות נפשיים גדולים הנחוצים להקמת עסק; חשש לסכן משאבים כספיים קיימים; חשש לאבד את דמי האבטלה או הבטחת ההכנסה, שהתנאי לקבלתם הוא המשך חיפוש עבודה באופן שוטף, מה שלא מותיר זמן ליזמות; ומחויבויות לספק ביטחון ויציבות כלכלית לפרט ולמשפחה.

"גיל 58 זה עדיין לא בית אבות"

בגיל 48 עזבה אתי קרואני את מקום עבודתה לאחר 25 שנה. עשור שלם ניסתה לחזור לשוק העבודה, ללא הצלחה. הקושי להתפרנס, דחף אותה להקמת עסק משלה

אתי קרואני / צילום: ליטל אבגי
"אני לא נותנת לאנשים שליליים להוציא לי את האוויר מהמפרשים". קרואני

בגיל 48, אחרי 25 שנה כמטפלת לגיל הרך, אתי קרואני, היום בת 58, הגיע לשובע ולמיצוי."כבר לא יכולתי לראות את עצמי קמה בבוקר עם הראש באדמה. מיציתי. נגמר לי הכוח. עזבתי, למרות שידעתי שלא יהיה פשוט בגילי למצוא מקום עבודה אחר", היא אומרת.

וזה אכן מה שקרה. לטענתה, במשך עשור חיפשה עבודה כשכירה ולא מצאה. "התנדנדתי הרבה שנים. בהתחלה עזרתי לבעלי בעסק ואחר-כך טיפלתי בילד חולה סרטן, אבל לא מצאתי את עצמי.

"במקביל, ניסיתי לחפש עבודה מסודרת כשכירה, אבל תמיד נעניתי בשלילה. היו מקומות שאמרו לי 'ניתן לך תשובה' ולא נתנו, והיו מקומות שאמרו לי בפירוש שהם מחפשים חבר'ה צעירים. זה היה מתסכל וקשה לעיכול, ובסופו של דבר גרם לי לרצות להקים עסק משלי".

- איזה עסק?

"בימים אלה אני הופכת את התחביב שלי לפיסול ולקדרות לעסק. אני מקימה במושב נתיב הגדוד בבקעת הירדן, בו אני מתגוררת, סטודיו לעבודות שאני יוצרת כמו פסלים, כלי בית, כלי נוי ותמונות מחמר, אותן אני מתכוונת לשווק החוצה. כבר התחלתי למכור פה ושם בירידים ובפסטיבלים".

- את מאמינה שתצליחי להתפרנס מעסק כזה?

"אני מקווה שזה ילך טוב. שיהיו מכירות יפות. אני לא מחפשת להתעשר, אבל בהחלט יש לי שאיפות וכוונות להצליח. זה לא עסק שצפוי לגלגל מחזורים גדולים, אבל אני מקווה להתפרנס בכבוד. אני אופטימית. ימים יגידו".

- האם היו לך מחשבות לפתוח עסק בתחום אחר?

"תמיד חשבתי שהתחביב שלי יפתח אותי. אני אוהבת את היצירה ונמשכת לחמר. כשאני יוצרת אני מקבלת הרבה כוח, תקווה ושמחה. לכן, כשהחלטתי להקים עסק לא חשבתי פעמיים איזה עסק. גם המחמאות שאני מקבלת מהמשפחה ומחברים נתנו לי דחיפה בכיוון".

- תהליך הקמת העסק מלווה אצלך בחששות?

"חששות תמיד יש, אבל צריך ללכת הלאה. אין טעם לחשוש כי זה לא עוזר ולא תורם".

- מה החיסרון בשינוי קריירה בגיל מבוגר?

"תחושת הפספוס. חבל לגלות בגיל 58 שמה שאני רוצה לעשות בעצם למחייתי זה פיסול. זה מאוחר וזה פספוס של הרבה שנים, אבל האופטימיות שלי מכסה על הכול.אני אומרת לעצמי 'לא נורא, גיל 58 זה עדיין לא בית אבות, עדיין יש זמן ליצור ולהתפרנס ממה שאוהבים'".

- איך נכון לדעתך לשנות קריירה אחרי גיל 50?

"לעשות את זה עם הרבה סבלנות, נחישות, ריענון קשרים ישנים ויצירת חדשים, והתייעצות עם אנשים חיוביים ולא עם אנשים שליליים שמוציאים לך את האוויר מהמפרשים".

"גם כשהפחתתי את הגיל בקורות החיים ל-48 זה לא עזר"

פתאום בגיל 53, עם קריירה מצליחה בשיווק ובמכירות, מצאה את עצמה טובה רגב מחוץ לשוק העבודה. התסכול וחוסר הרצון לפרוש לגמלאות בגיל צעיר הובילו אותה לעצמאות

טובה רגב / צילום: תמר מצפי
"קשה לעשות סוויץ' מראש של שכיר לעצאמי". רגב

"הגיל היה בעוכריי", אומרת טובה רגב, שבגיל 53 - אחרי 30 שנות קריירה בשיווק ובמכירות בארץ ובחו"ל - חיפשה עבודה. "עזבתי את מקום העבודה האחרון כי חלו בו שינויים שלא אהבתי. לא ראיתי את עצמי שם יותר", היא מסבירה.

רגב, היום בת 62, שלחה קורות חיים וכצפוי לא נענתה כלל. "גם כשהפחתתי את הגיל בקורות החיים ל-48 זה לא עזר. התראיינתי גם לתפקיד רל"שית של הנשיא לשעבר משה קצב, אבל לא התקבלתי. אין לי מושג למה. לא אמרו לי. מה שבטוח, אי-אפשר להגיד שאין לי כישורים. התחושה הייתה תחושה של תסכול. אני נראית צעירה לגילי, אני מתנהלת צעיר, אני חולה על גאדג'טים ורגילה להצלחות, ופתאום אני מוצאת את עצמי חסרת תועלת. כאילו אני בת 80, שגם בגיל הזה יש לפי דעתי תועלת".

- התסכול וההפנמה ששוק העבודה הישראלי אכזרי למבוגרים הם שגרמו לך להקים עסק?

"אני אנרגטית ולא רציתי לפרוש לגמלאות בגיל צעיר כל-כך. המצב הזה בהחלט גרם לי להגיד לעצמי שאם הייתי טובה כל-כך עבור אחרים, אין שום סיבה שלא אהיה טובה עבור עצמי.

"אז החלטתי שאני הולכת לעשות לביתי משהו שאני אוהבת. עשיתי קורס מאמני כושר בוינגייט, אחר-כך למדתי קואוצ'ינג ומאסטר-קואוצ'ינג. לקחתי המון קורסים בתחום. היום אני מאמנת לאימון אישי וזוגי ולאורח חיים בריא, ומעבירה סדנאות והרצאות בנושאים הללו. פיתחתי שיטת אימון שאני קוראת לה 'משולש החיים' המתאימה לכל מי ששואף להגשים אורח חיים בריא ורוצה להתמודד טוב יותר עם מצבים, לקבל החלטות נכונות, לבחור מקצוע או לעשות הסבה מקצועית. בקיצור - כל מי שמרגיש שהוא זקוק לשינוי ורוצה לעבור את התהליך באופן היעיל ביותר".

- מה הקושי והחיסרון בשינוי קריירה אחרי גיל 50?

"לבוא ממקום של הרגלים קבועים למשהו חדש, ומשהו חדש הוא תמיד מפחיד. ככל שמתבגרים פתיחת דף חדש ושינויים, נעשים קשים יותר. קשה גם לעשות סוויץ' מראש של שכיר שרגיל לתלוש משכורת מסודר בסוף חודש לראש של עצמאי שלא ברור כמה כסף יכניס, אם בכלל".

- עד כמה חששת מהשינוי?

"אני אוהבת ומתחברת לאנשים, לכן לא היה לי פחד להיות קואוצ'רית. בחרתי במקצוע שאני אוהבת. אין שמחה יותר גדולה מזה, גם אם זה מכניס פחות כסף. וזה המסר שאני רוצה להעביר למבוגרים שמחפשים את עצמם, תלכו על מה שאתם אוהבים. היום לא הייתי חוזרת להיות שכירה, גם אם הייתה ניתנת לי ההזדמנות. יש לי היום חופש ויכולת בחירה ואני לא עבד של אף אחד".

- מה מהניסיון שצברת כשכירה את מיישמת בעסק?

"הייתי אשת שיווק ומכירות וזה עוזר לי היום לשווק את עצמי ואת העסק שלי. אני יודעת לדחוף את עצמי למקומות. אני לא פוחדת ואני מאמינה שאני טובה. אני קמה בבוקר עם חיוך על הפנים וברק בעיניים".

- מה באשר לשכרך היום בהשוואה לשכרך כשכירה?

"כשפתחתי את העסק הרווחתי כ-30% פחות ממה שהרווחתי כשכירה. היום אני מרוויחה פחות או יותר אותו דבר. אבל אני יודעת שאם אני אחליט לעבוד הרבה יותר, אז גם ארוויח יותר. אני שולטת בזה".

- איך נכון לדעתך לשנות קריירה אחרי גיל 50?

"קודם לבחור בתחום שאוהבים ולא לעשות משהו מחוסר ברירה. להתייעץ וללמוד איך פותחים עסק ואיך בכלל אוכלים את הדבר הזה. לבדוק את הנקודות המפחידות, למשל, ההתנהלות מול הרשויות ולגלות שהשד לא נורא כל-כך".

10 טיפים להצלחת יזמות עסקית אחרי גיל 50

על-פי ד"ר גיל אבנימלך, ראש מרכז ומועדון היזמות בקריה האקדמית אונו

ד

1. חפשו את נקודת החוזק שלכם

לבני 50 ומעלה לרוב יש ניסיון לא מבוטל בתחום עיסוקם: השכלה, ידע וקשרים עסקיים וחברתיים. לכן, נכון לחפש הזדמנויות עסקיות המתבססות על נקודות החוזק שלכם. הקמת עסק בתחום מוכר מגדילה את הסיכויים להצליח. כדאי להתמקד בתחומים בהם יש לשיקול הדעת ולניסיון המצטבר יתרון מהותי.

2. פעלו בתחום שמרגש אתכם

חשוב לבחון עד כמה באמת המיזם מרגש אתכם. יזמות היא נתיב תעסוקה תובעני הכרוך בקשיים רבים, בעיקר בתחילת הדרך. לכן, מי שיוצא לדרך עם מוטיבציה נמוכה או כי אין לו ברירה ומתוך לחץ, צפוי למעוד במהמורה הראשונה. אם העסק לא מרגש אתכם ואין לכם מוטיבציה גבוהה להצליח, סביר להניח שתיכשלו.

3. אל תפסלו שותף צעיר

אם החלטתם להקים עסק בשותפות עם מישהו, אל תפסלו שותף צעיר. פער הגילאים והניגודיות דווקא עשויים לתרום לכם ולשותפות. מצד שני, שותפות מוצלחת חייבת להיות מבוססת על חיבור טוב בין השותפים וחיבור עם שותף צעיר אמנם יכול ליצור סינרגיה משמעותית, אך הוא גם טומן בחובו אתגרים לא קטנים.

4. השאירו את האגו מחוץ למשוואה

למרות שבני 50 פלוס הם בעלי ניסיון תעסוקתי עשיר, הקמת עסק דורשת מיומנויות וידע שחסרים גם להם. לכן, חשוב להיוועץ באנשי מקצוע להשלמת הידע. חשוב להוציא את האגו מהמשוואה ולדעת להיעזר במומחים, גם אם הם צעירים יותר מכם.

5. אל תסכנו חסכונות או כספי פנסיה

הקמת עסק כרוכה לרוב בהשקעה כספית ניכרת, עוד בטרם מגיעות ההכנסות. אורך נשימה כלכלי הוא אחד היתרונות של יזמים מבוגרים. אך חשוב לקחת סיכון מחושב. קרי, לא להשקיע בעסק החדש את כל כספי הפנסיה שלכם או החסכונות שצברתם בעמל של שנים רבות.

6. אל תפחדו להתעדכן

אחד החסמים המרכזיים ביזמות בגיל מבוגר הוא חוסר הכרה של טכנולוגיות ומגמות חדשות. חשוב להתגבר על הפחד הראשוני ולהתעדכן בטכנולוגיות ובמגמות חדשות.

7. הפגינו ביטחון עצמי

ביטחון עצמי חשוב להצלחה עסקית. אם אתם לא מאמינים בעצמכם ובמוצר או בשירות שלכם, אף אחד אחר לא יאמין בו. מומלץ להתמקד בהבלטת שיקול הדעת והניסיון הרב שלכם, מאשר לנסות ולהתחרות בחזקות של הצעירים.

8. נסו לאתר הזדמנויות חדשות

ישנם כיום שווקים, כמו השווקים הטכנולוגיים, הפונים בעיקר לקהל הצעיר ומתעלמים מקהל מבוגר. נסו לאתר נישות שהחברות הקיימות מתעלמות מהן, חקרו אותן וחשבו על פתרון.

9. חפשו סביבה יזמית תומכת

בישראל פועלים מועדונים ופורומים רבים בתחום היזמות. חשוב ותורם לקחת בהם חלק, למרות שהם נשלטים על-ידי צעירים.

10. כתבו תכנית עסקית

בהקמת עסק חדש יש לא מעט נעלמים ורכיבי אי-ודאות. לכן, הכרחי לכתוב תכנית עסקית שעושה סדר, מראה כדאיות או אי-כדאיות ומסייעת בקבלת החלטות.

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תשיב מיליארד שקל לבעלי דירות בגין גביית מס שבח שלא כדין

ביהמ"ש המחוזי בת"א קיבל תביעה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גבייה שלא כדין של מס שבח מבעלי דירות שהשכירו אותן לאורך השנים בפטור ממס ● כאשר בעלי הדירות ביקשו למכור אותן, הרשות החליטה לחשב "פחת" על הדירות, באופן שהגדיל את מס השבח ● בכוונת הרשות לערער על פסק הדין

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

כשבנק ישראל, הבנקאים והקבלנים מוודאים שלא נפסיק לקנות דירות בכל מחיר

בעוד מחירי הקרקעות ירדו נוכח השינויים בתנאי המימון, המחיר הממוצע של דירה דווקא עלה ב–24% בתוך שנתיים ● הגורם לפער טמון בבנקים, שצריכים לדאוג שהציבור ימשיך לקנות דירות במחירים הישנים

משרדי משרד העבודה של מדינת ניו יורק. פחות משרות חדשות מהצפוי / צילום: Reuters, Anthony Behar

התופעה החריגה הזו התרחשה רק שש פעמים ב-50 השנים האחרונות. בכל פעם הגיע אחריה מיתון

התופעה החריגה שבה הריבית על אג"ח לטווח קצר גבוהה מהריבית על אג"ח ארוכות התרחשה שש פעמים בלבד ב–50 השנים האחרונות ● העננים מצטברים: הסבירות למיתון בשיא לפי הפד, נתוני התל"ג והתעסוקה מדשדשים ופשיטות הרגל בעלייה ● השינויים המהירים בריבית בעשור זה וההדפסה המסיבית של פרוץ הקורונה מגיעים בקרוב למאני טיים

רגב גור / צילום: דן ליאור

"בארה"ב יוצר תוכן טס במטוס פרטי ומסתובב עם מאבטח. כאן כולם קרובים למעיין אדם"

לרגב גור, בעלי חברת יוצרי התוכן נרטיב, אין בבית טלוויזיה, הוא לא צופה בחדשות, ובארון יש לו כמעט רק חולצות שחורות, כדי "לא לבזבז זמן" ● הוא עובד עם חברות טכנולוגיה ופיננסים, שמגלגלות מאות מיליוני דולרים בשנה, ומחבר בינן לבין היוטיוברים המובילים בעולם ● החודש יקיים כנס בת"א יחד עם היוצר הערבי־ישראלי נאס דיילי, שבו יתייחסו גם לאירועי ה־7 באוקטובר

הסופרת הסומלית שהצטרפה לאחים המוסלמים והיום נלחמת באסלאם הקיצוני בעולם

אייאן חירסי עלי גדלה במשפחה אדוקה בסומליה, עברה מילת נשים והתקרבה לאסלאם הפוליטי - עד שהפכה לפליטה בהולנד, שם הגיעה לכהן בפרלמנט ● הסופרת מבחינה בין הבעיה האסלאמיסטית באירופה לעומת אמריקה, ומדגישה: "אנחנו לא רוצים לחכות עד שמה שקרה ב־7 באוקטובר יקרה בשאר המערב"

יו''ר המחנה הממלכתי בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ הגיש הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית למלחמת "חרבות ברזל"

יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, הגיש היום למזכירות הממשלה הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי אסון ה-7 באוקטובר ● "הקמת ועדת חקירה ממלכתית תעביר מסר חשוב ומאחד לציבור הישראלי כי כלל מערכות השלטון והביטחון העומדים בראשן מחויבים בבחינה מעמיקה, אובייקטיבית ומקצועית"

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

ביה"ד הבינלאומי לצדק בהאג הורה לישראל לעצור את הפעולה ברפיח

בעקבות הבקשה שהגישה דרום אפריקה, בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג הורה לישראל לעצור את פעולת צה"ל ברפיח שיכולה להשפיע על תנאי החיים של האזרחים, והורה לאפשר גישה חופשית לסיוע הומניטרי ● השופטים לא הוציאו צו גורף להפסקת המלחמה - חרף הבקשה ● בניגוד לדיון הקודם, השופטים כמעט ולא הזכירו את סוגיית החטופים ואת אירועי ה-7.10

חבר המשלחת מצטלם ליד בית שרוף בקיבוץ ניר עוז / צילום: באדיבות משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות

משלחת מובילי דעה מדרום אפריקה הגיעה בשבוע שעבר למתחם הנובה. ואז נשמעה אזעקה

השבוע הגיעה לישראל משלחת ייחודית של מובילי דעה, הוגים, אנליסטים, כלכלנים וסופרים מדרום אפריקה שאינם יהודים ● המשתתפים ביקרו בעוטף, בצפון ובכיכר החטופים בתל אביב ● ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הבורר הכריע, ו־48 בעלי דירות ניצחו את בעלי הפנטהאוזים בבניין בוויכוח היסטורי

העליון הסדיר את הסוגיה הנוגעת לאופן שבו יש להתחשב בתשלומי משכנתה לאחר הפרידה ● בית המשפט לענייני משפחה קבע בהחלטה עקרונית כי יש לפרסם פסקי דין והחלטות בתחום המשפחה ככלל ● וגם: 48 בעלי דירות מול 3 בעלי פנטהאוזים - מי ניצח בבית המשפט?

מהמנכ''לים שפרשו / צילומים: איל יצהר, שלומי יוסף, רמי זרנגר, יונתן בלום, יוסי זמיר, ענבל מרמרי, עידן גרוס, קרן בן ציון, גבע טלמור, שרפן לופו, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

53 מנכ"לים עזבו את תפקידם מאז החלה המלחמה. השאלה היא למה

קושי לגייס משקיעים, לחץ גובר והזדמנויות חיצוניות: בשמונה חודשי המלחמה 10% ממנכ"לי חברות בבורסה המקומית עזבו בזה אחר זה את תפקידם ● התופעה, שחוצה ענפי מסחר - החל מנדל"ן, דרך תעשייה ועד תחום הקנאביס - אפילו התפשטה לחברות ישראליות שנסחרות מעבר לים ● מדוע זה קורה דווקא עכשיו, ואיך אפשר להסביר את התופעה?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: רמי זרנגר, Shutterstock

מה הוביל לצלילה ואז לנסיקה במניית קומפיוג'ן השבוע?

וגם: הבעיה הכי גדולה של חברות מכשור רפואי? עזרה בדרך ● אלי לילי תשקיע עוד 5.3 מיליארד דולר כדי לייצר עוד מתרופות הלהיט להשמנה, הנמצאות במחסור ● השבוע בביומד

ארתור מנש, מנכ''ל Mistral AI / צילום: ap, Ludovic Marin

מתחרה בענקיות הטק: הכירו את הרוקסטאר החדש של שוק הבינה המלאכותית

ארתור מנש בן ה-31 הוא כוכב עולה בתחום ה-AI, ועומד בראשו של סטארט־אפ צרפתי קטן שהספיק לגייס מאות מיליוני דולרים, כמו גם תמיכה ממיקרוסופט - על אף שנוסד רק לפני כשנה ● כך הוא מתכנן להתחרות בענקיות הטכנולוגיה

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

"בשנים הקרובות נראה 8,000 היתרי בנייה בשנה בירושלים, ואפילו יותר"

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

וול סטריט 40. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: Shutterstock, AP

הצניחה בשוק המשרדים מגיעה למגדל של טראמפ בוול סטריט

מגדל המשרדים במנהטן איבד שוכרים, ובשנה הבאה מחכה לו תשלום גדול למשכנתה - שצפויה לגדול בשל עליית הריבית ● טראמפ הכיר במצבו של שוק המשרדים בניו יורק כשכתב בתצהיר: "למרבה הצער הוא הלך לעזאזל"

ביל גייטס / צילום: Shutterstock

ביל גייטס: חבל שלא למדתי את הלקח הזה מוורן באפט מוקדם יותר

מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר פרסם פוסט ובו גילה שהיה שמח ללמוד מהמשקיע האגדי כיצד לנהל אחרת את היומן שלו

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

המנכ"ל שהתחיל כמוכר פרוזן יוגורט: "לחזור מביקור בסין זה כמו לחזור מהעתיד"

כבר לפני יותר מעשור הבין אורן עזר שהעולם הולך לכיוון הרכבים החשמליים והקים סטראט-אפ לכבישים שיטעינו את הרכב באופן אלחוטי ● כיום, אחרי שהמוצר שלו כבר עבר פיילוטים, הוא בטוח שהעתיד של התעשייה טמון בפיתוח שלו

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מהמוסד ועד ראשי ערים: במדינת ישראל כל אחד יכול לבקש לעצמו תחנת רכבת

בניגוד לדעת הדרג המקצועי והתוכניות המאושרות, וגם במחיר של פגיעה בשכונות מגורים והזזת קו מטרו: משרד התחבורה בראשות מירי רגב מקדם בימים אלו הקמת תחנות רכבת במוקדים שונים בארץ, שיפגעו בשירות התחבורה ● הסיבה, לפי גורמים: לחצים ושיקולים פוליטיים

חתולים בחצר / צילום: Shutterstock

חתולים לא באמת שונאים אותנו, הדרך לליבם היא פשוט ארוכה יותר

נהוג לראות בחתולים בעל חיים אגואיסטי ומנוכר, וגם מחקרים מצאו שהיחס של החתול לבעליו מושתת על אינטרסים ● אלא שיש לכך קשר הדוק ליחס המועט שהם התרגלו לקבל מאיתנו

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

בצל המלחמה והאמברגו: החברה הטורקית שמוכרת אחזקות בישראל

חברת זורלו הטורקית מוכרת לאדלטק את מלוא אחזקותיה בתחנות הכוח אשדוד אנרגיה ורמת נגב אנרגיה ● ברקע בין היתר, הסנקציות שהטיל ארדואן על סחר עם ישראל