גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

50+: "גם כשהפחתתי את הגיל בקורות החיים זה לא עזר"

ההתנכרות אכזרית של שוק העבודה בישראל לבני 50 פלוס מובילה אלפי מובטלים לנסות את מזלם כיזמים ■ איך זה נראה בשטח ומה צריך לעשות כדי להצליח

"אישה מעל גיל 50 שלא מוצאת עבודה, לא רוצה מספיק וסתם מתבכיינת", כך אמרה לפני כשבועיים ל"גלובס" אשת העסקים גליה אלבין, וספגה עשרות טוקבקים זועמים. "עשירה, מפונקת, ובעיקר מנותקת מהמציאות", כתב אחד. "תנסי לשלוח קורות חיים בשם בדוי ונראה כמה עבודה תמצאי", כתב שני. וכך הלאה.

אלבין התראיינה לכתבה שעסקה בכוונת האוצר להעלות את גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-67, כוונה שגררה ביקורת חריפה, בין היתר בשל החשש שיישומה תאלץ נשים שייפלטו ממעגל העבודה ולא יצליחו להשתלב בו שוב מפאת גילן, להמתין בבית עד לקבלת הפנסיה/קצבת הזקנה. בשבוע שעבר (יום ד'), האוצר נחל תבוסה כשהכנסת אישרה בקריאה טרומית הצעת חוק פרטית להשארת גיל הפרישה לנשים על כנו.

כך או כך, בני 50 פלוס - נשים וגברים כאחד - הם סוג של "פג תוקף" בשוק העבודה הישראלי. נכון לשנת 2009, חיפשו עבודה 41.8 אלף מובטלים מעל גיל 50, מהם 15.1 אלף חיפשו עבודה למעלה מ-50 שבועות. מתוך 41.8 אלף המובטלים, 23.5 אלף הם גברים ו-18.3 אלף הם נשים. להערכת בני פפרמן, ראש מנהל מחקר וכלכלה בתמ"ת, נתוני 2010 שטרם גובשו צפויים לשקף תמונת מצב דומה.

על האכזריות של שוק העבודה כלפי מבוגרים מלמד גם אחד מסקרי המעסיקים של מנהל המחקר והכלכלה, לפיו לא פחות מ-48% ממחפשי העבודה המבוגרים דיווחו כי נתקלו בסירוב הקשור, לתחושתם, לגילם. אריה רוטנברג, מבעלי חברת "50 פלוס", המספקת תכנים ומידע בענייני עבודה ותעסוקה לבני 50 פלוס, מוסיף כי מסקר שהם ערכו בחברה עולה כי 70% מהמובטלים בין גיל 50 לגיל פרישה היו רוצים מאוד לעבוד, אך הם לא מוצאים עבודה.

התנכרות שוק העבודה, כאמור, מובילה אלפי ישראלים מעל גיל 50 לנסות את מזלם כעצמאים ולפתוח עסק. על-פי נתוני מנהל המחקר והכלכלה, במהלך 2009, 14.9 אלף מובטלים ניסו להקים עסק (9.3 אלף גברים ו-5.6 אלף נשים), מהם 2.7 אלף מובטלים מעל גיל 50 ולמעלה מ-80% מהם גברים.

"אחוז המובטלים בני 50 פלוס שניסו להקים עסק עומד על 6.5% בלבד. מדובר באחוז נמוך ובניגוד לציפיות, לנוכח העובדה שאפשרויות התעסוקה העומדות בפניהם מצומצמות", אומר פפרמן ומסביר, שהאחוז הנמוך נובע ממכלול של גורמים: היעדר כוחות נפשיים גדולים הנחוצים להקמת עסק; חשש לסכן משאבים כספיים קיימים; חשש לאבד את דמי האבטלה או הבטחת ההכנסה, שהתנאי לקבלתם הוא המשך חיפוש עבודה באופן שוטף, מה שלא מותיר זמן ליזמות; ומחויבויות לספק ביטחון ויציבות כלכלית לפרט ולמשפחה.

"גיל 58 זה עדיין לא בית אבות"

בגיל 48 עזבה אתי קרואני את מקום עבודתה לאחר 25 שנה. עשור שלם ניסתה לחזור לשוק העבודה, ללא הצלחה. הקושי להתפרנס, דחף אותה להקמת עסק משלה

אתי קרואני / צילום: ליטל אבגי
"אני לא נותנת לאנשים שליליים להוציא לי את האוויר מהמפרשים". קרואני

בגיל 48, אחרי 25 שנה כמטפלת לגיל הרך, אתי קרואני, היום בת 58, הגיע לשובע ולמיצוי."כבר לא יכולתי לראות את עצמי קמה בבוקר עם הראש באדמה. מיציתי. נגמר לי הכוח. עזבתי, למרות שידעתי שלא יהיה פשוט בגילי למצוא מקום עבודה אחר", היא אומרת.

וזה אכן מה שקרה. לטענתה, במשך עשור חיפשה עבודה כשכירה ולא מצאה. "התנדנדתי הרבה שנים. בהתחלה עזרתי לבעלי בעסק ואחר-כך טיפלתי בילד חולה סרטן, אבל לא מצאתי את עצמי.

"במקביל, ניסיתי לחפש עבודה מסודרת כשכירה, אבל תמיד נעניתי בשלילה. היו מקומות שאמרו לי 'ניתן לך תשובה' ולא נתנו, והיו מקומות שאמרו לי בפירוש שהם מחפשים חבר'ה צעירים. זה היה מתסכל וקשה לעיכול, ובסופו של דבר גרם לי לרצות להקים עסק משלי".

- איזה עסק?

"בימים אלה אני הופכת את התחביב שלי לפיסול ולקדרות לעסק. אני מקימה במושב נתיב הגדוד בבקעת הירדן, בו אני מתגוררת, סטודיו לעבודות שאני יוצרת כמו פסלים, כלי בית, כלי נוי ותמונות מחמר, אותן אני מתכוונת לשווק החוצה. כבר התחלתי למכור פה ושם בירידים ובפסטיבלים".

- את מאמינה שתצליחי להתפרנס מעסק כזה?

"אני מקווה שזה ילך טוב. שיהיו מכירות יפות. אני לא מחפשת להתעשר, אבל בהחלט יש לי שאיפות וכוונות להצליח. זה לא עסק שצפוי לגלגל מחזורים גדולים, אבל אני מקווה להתפרנס בכבוד. אני אופטימית. ימים יגידו".

- האם היו לך מחשבות לפתוח עסק בתחום אחר?

"תמיד חשבתי שהתחביב שלי יפתח אותי. אני אוהבת את היצירה ונמשכת לחמר. כשאני יוצרת אני מקבלת הרבה כוח, תקווה ושמחה. לכן, כשהחלטתי להקים עסק לא חשבתי פעמיים איזה עסק. גם המחמאות שאני מקבלת מהמשפחה ומחברים נתנו לי דחיפה בכיוון".

- תהליך הקמת העסק מלווה אצלך בחששות?

"חששות תמיד יש, אבל צריך ללכת הלאה. אין טעם לחשוש כי זה לא עוזר ולא תורם".

- מה החיסרון בשינוי קריירה בגיל מבוגר?

"תחושת הפספוס. חבל לגלות בגיל 58 שמה שאני רוצה לעשות בעצם למחייתי זה פיסול. זה מאוחר וזה פספוס של הרבה שנים, אבל האופטימיות שלי מכסה על הכול.אני אומרת לעצמי 'לא נורא, גיל 58 זה עדיין לא בית אבות, עדיין יש זמן ליצור ולהתפרנס ממה שאוהבים'".

- איך נכון לדעתך לשנות קריירה אחרי גיל 50?

"לעשות את זה עם הרבה סבלנות, נחישות, ריענון קשרים ישנים ויצירת חדשים, והתייעצות עם אנשים חיוביים ולא עם אנשים שליליים שמוציאים לך את האוויר מהמפרשים".

"גם כשהפחתתי את הגיל בקורות החיים ל-48 זה לא עזר"

פתאום בגיל 53, עם קריירה מצליחה בשיווק ובמכירות, מצאה את עצמה טובה רגב מחוץ לשוק העבודה. התסכול וחוסר הרצון לפרוש לגמלאות בגיל צעיר הובילו אותה לעצמאות

טובה רגב / צילום: תמר מצפי
"קשה לעשות סוויץ' מראש של שכיר לעצאמי". רגב

"הגיל היה בעוכריי", אומרת טובה רגב, שבגיל 53 - אחרי 30 שנות קריירה בשיווק ובמכירות בארץ ובחו"ל - חיפשה עבודה. "עזבתי את מקום העבודה האחרון כי חלו בו שינויים שלא אהבתי. לא ראיתי את עצמי שם יותר", היא מסבירה.

רגב, היום בת 62, שלחה קורות חיים וכצפוי לא נענתה כלל. "גם כשהפחתתי את הגיל בקורות החיים ל-48 זה לא עזר. התראיינתי גם לתפקיד רל"שית של הנשיא לשעבר משה קצב, אבל לא התקבלתי. אין לי מושג למה. לא אמרו לי. מה שבטוח, אי-אפשר להגיד שאין לי כישורים. התחושה הייתה תחושה של תסכול. אני נראית צעירה לגילי, אני מתנהלת צעיר, אני חולה על גאדג'טים ורגילה להצלחות, ופתאום אני מוצאת את עצמי חסרת תועלת. כאילו אני בת 80, שגם בגיל הזה יש לפי דעתי תועלת".

- התסכול וההפנמה ששוק העבודה הישראלי אכזרי למבוגרים הם שגרמו לך להקים עסק?

"אני אנרגטית ולא רציתי לפרוש לגמלאות בגיל צעיר כל-כך. המצב הזה בהחלט גרם לי להגיד לעצמי שאם הייתי טובה כל-כך עבור אחרים, אין שום סיבה שלא אהיה טובה עבור עצמי.

"אז החלטתי שאני הולכת לעשות לביתי משהו שאני אוהבת. עשיתי קורס מאמני כושר בוינגייט, אחר-כך למדתי קואוצ'ינג ומאסטר-קואוצ'ינג. לקחתי המון קורסים בתחום. היום אני מאמנת לאימון אישי וזוגי ולאורח חיים בריא, ומעבירה סדנאות והרצאות בנושאים הללו. פיתחתי שיטת אימון שאני קוראת לה 'משולש החיים' המתאימה לכל מי ששואף להגשים אורח חיים בריא ורוצה להתמודד טוב יותר עם מצבים, לקבל החלטות נכונות, לבחור מקצוע או לעשות הסבה מקצועית. בקיצור - כל מי שמרגיש שהוא זקוק לשינוי ורוצה לעבור את התהליך באופן היעיל ביותר".

- מה הקושי והחיסרון בשינוי קריירה אחרי גיל 50?

"לבוא ממקום של הרגלים קבועים למשהו חדש, ומשהו חדש הוא תמיד מפחיד. ככל שמתבגרים פתיחת דף חדש ושינויים, נעשים קשים יותר. קשה גם לעשות סוויץ' מראש של שכיר שרגיל לתלוש משכורת מסודר בסוף חודש לראש של עצמאי שלא ברור כמה כסף יכניס, אם בכלל".

- עד כמה חששת מהשינוי?

"אני אוהבת ומתחברת לאנשים, לכן לא היה לי פחד להיות קואוצ'רית. בחרתי במקצוע שאני אוהבת. אין שמחה יותר גדולה מזה, גם אם זה מכניס פחות כסף. וזה המסר שאני רוצה להעביר למבוגרים שמחפשים את עצמם, תלכו על מה שאתם אוהבים. היום לא הייתי חוזרת להיות שכירה, גם אם הייתה ניתנת לי ההזדמנות. יש לי היום חופש ויכולת בחירה ואני לא עבד של אף אחד".

- מה מהניסיון שצברת כשכירה את מיישמת בעסק?

"הייתי אשת שיווק ומכירות וזה עוזר לי היום לשווק את עצמי ואת העסק שלי. אני יודעת לדחוף את עצמי למקומות. אני לא פוחדת ואני מאמינה שאני טובה. אני קמה בבוקר עם חיוך על הפנים וברק בעיניים".

- מה באשר לשכרך היום בהשוואה לשכרך כשכירה?

"כשפתחתי את העסק הרווחתי כ-30% פחות ממה שהרווחתי כשכירה. היום אני מרוויחה פחות או יותר אותו דבר. אבל אני יודעת שאם אני אחליט לעבוד הרבה יותר, אז גם ארוויח יותר. אני שולטת בזה".

- איך נכון לדעתך לשנות קריירה אחרי גיל 50?

"קודם לבחור בתחום שאוהבים ולא לעשות משהו מחוסר ברירה. להתייעץ וללמוד איך פותחים עסק ואיך בכלל אוכלים את הדבר הזה. לבדוק את הנקודות המפחידות, למשל, ההתנהלות מול הרשויות ולגלות שהשד לא נורא כל-כך".

10 טיפים להצלחת יזמות עסקית אחרי גיל 50

על-פי ד"ר גיל אבנימלך, ראש מרכז ומועדון היזמות בקריה האקדמית אונו

ד

1. חפשו את נקודת החוזק שלכם

לבני 50 ומעלה לרוב יש ניסיון לא מבוטל בתחום עיסוקם: השכלה, ידע וקשרים עסקיים וחברתיים. לכן, נכון לחפש הזדמנויות עסקיות המתבססות על נקודות החוזק שלכם. הקמת עסק בתחום מוכר מגדילה את הסיכויים להצליח. כדאי להתמקד בתחומים בהם יש לשיקול הדעת ולניסיון המצטבר יתרון מהותי.

2. פעלו בתחום שמרגש אתכם

חשוב לבחון עד כמה באמת המיזם מרגש אתכם. יזמות היא נתיב תעסוקה תובעני הכרוך בקשיים רבים, בעיקר בתחילת הדרך. לכן, מי שיוצא לדרך עם מוטיבציה נמוכה או כי אין לו ברירה ומתוך לחץ, צפוי למעוד במהמורה הראשונה. אם העסק לא מרגש אתכם ואין לכם מוטיבציה גבוהה להצליח, סביר להניח שתיכשלו.

3. אל תפסלו שותף צעיר

אם החלטתם להקים עסק בשותפות עם מישהו, אל תפסלו שותף צעיר. פער הגילאים והניגודיות דווקא עשויים לתרום לכם ולשותפות. מצד שני, שותפות מוצלחת חייבת להיות מבוססת על חיבור טוב בין השותפים וחיבור עם שותף צעיר אמנם יכול ליצור סינרגיה משמעותית, אך הוא גם טומן בחובו אתגרים לא קטנים.

4. השאירו את האגו מחוץ למשוואה

למרות שבני 50 פלוס הם בעלי ניסיון תעסוקתי עשיר, הקמת עסק דורשת מיומנויות וידע שחסרים גם להם. לכן, חשוב להיוועץ באנשי מקצוע להשלמת הידע. חשוב להוציא את האגו מהמשוואה ולדעת להיעזר במומחים, גם אם הם צעירים יותר מכם.

5. אל תסכנו חסכונות או כספי פנסיה

הקמת עסק כרוכה לרוב בהשקעה כספית ניכרת, עוד בטרם מגיעות ההכנסות. אורך נשימה כלכלי הוא אחד היתרונות של יזמים מבוגרים. אך חשוב לקחת סיכון מחושב. קרי, לא להשקיע בעסק החדש את כל כספי הפנסיה שלכם או החסכונות שצברתם בעמל של שנים רבות.

6. אל תפחדו להתעדכן

אחד החסמים המרכזיים ביזמות בגיל מבוגר הוא חוסר הכרה של טכנולוגיות ומגמות חדשות. חשוב להתגבר על הפחד הראשוני ולהתעדכן בטכנולוגיות ובמגמות חדשות.

7. הפגינו ביטחון עצמי

ביטחון עצמי חשוב להצלחה עסקית. אם אתם לא מאמינים בעצמכם ובמוצר או בשירות שלכם, אף אחד אחר לא יאמין בו. מומלץ להתמקד בהבלטת שיקול הדעת והניסיון הרב שלכם, מאשר לנסות ולהתחרות בחזקות של הצעירים.

8. נסו לאתר הזדמנויות חדשות

ישנם כיום שווקים, כמו השווקים הטכנולוגיים, הפונים בעיקר לקהל הצעיר ומתעלמים מקהל מבוגר. נסו לאתר נישות שהחברות הקיימות מתעלמות מהן, חקרו אותן וחשבו על פתרון.

9. חפשו סביבה יזמית תומכת

בישראל פועלים מועדונים ופורומים רבים בתחום היזמות. חשוב ותורם לקחת בהם חלק, למרות שהם נשלטים על-ידי צעירים.

10. כתבו תכנית עסקית

בהקמת עסק חדש יש לא מעט נעלמים ורכיבי אי-ודאות. לכן, הכרחי לכתוב תכנית עסקית שעושה סדר, מראה כדאיות או אי-כדאיות ומסייעת בקבלת החלטות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדירות בתל אביב זינקו? הנתונים שבלמ"ס לא הביאו בחשבון

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה