גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הוכח שחוות הדעת של ברנע הייתה מפוברקת"

לטענת שאול אשכנזי, הוא נאלץ למכור את החזקותיו בחברה לבעל השליטה צביקה בארינבוים במחיר נמוך יחסית ■ ברנע בתגובה: "אני מרגיש נוח עם חוות הדעת"

כשש שנים לאחר שפרופ' אמיר ברנע קבע שחברת התוכנה SPL - אז בשליטת איש העסקים צביקה בארינבוים - שווה כ-80 מיליון שקל בלבד, הגיש הבוקר מנכ"ל החברה לשעבר, שאול אשכנזי, שהחזיק במניות המיעוט ב-SPL, תביעה נגד ברנע בטענה שהערכת השווי שביצע בשנת 2005 גרמה לו לנזק, בדמות מכירת מניותיו בחברה לבארינבוים במחיר נמוך יחסית.

לטענת אשכנזי, התובע היום מברנע 15 מיליון שקל, "פרופ' ברנע הוציא תחת ידיו הערכת שווי חסרת שחר, מופרכת, מוטית ומטעה כלפי מטה... הוא ידע שהערכת השווי שלו הינה מפוברקת וחסרת שחר בעליל! וידע גם כי חוות דעת זו נועדה, בין השאר, לשמש את בעל השליטה בחברה במאבקו המר בבעל מניות המיעוט בה, תוך שבעל השליטה עושה שימוש בשמו של פרופ' ברנע ובעבודתו לצורך מאבקו האמור".

עוד לטענתו, "לפנינו תביעה פשוטה וקלה להוכחה. זאת, משום שעד מהרה הסתבר כי המציאות טפחה על פניו של ברנע (וחמור מכך, על פני בעל מניות המיעוט), וה'פלופ' הגדול שעמד מאחורי הערכת השווי נחשף חיש מהר. וכך, כעבור זמן קצר יחסית לאחר הוצאת אותה 'הערכת שווי' נמכרה SPL, תוך שהמכירה בפועל ממוכר-מרצון אל קונה-מרצון שיקפה לאותה חברה שווי ריאלי של כ-450 מיליון שקל. יוצא אם כן, כי כאשר פגשה הערכת השווי של פרופ' ברנע את קרקע המציאות, התברר והוכח כי הייתה מוזמנת מראש, מפוברקת וחסרת שחר, בהיקף של מאות ואף אלפי אחוזים".

SPL, עולה מכתב התביעה, היא חברת תוכנה מהמובילות והוותיקות בישראל, ועם לקוחותיה נמנים בין היתר הבנקים לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות והבינלאומי, חברות הביטוח מגדל, הראל, כלל והפניקס, המוסד לביטוח לאומי, סלקום, חברת החשמל, טבע, הבורסה לניירות ערך, ועוד. החברה מעסיקה מאות עובדים. מחזור המכירות השנתי שלה בשנת 2004 עמד על כ-100 מיליון שקל, עם רווח תפעולי של כ-30 מיליון שקל.

במהלך שנת 2004 פרץ סכסוך מר בין בארינבוים לאשכנזי, שגרר שורה ארוכה של הליכים משפטיים. בארינבוים אף הגיש נגד אשכנזי תלונה במשטרה, שהתפתחה לכתב אישום בגין סחיטה באיומים, והסתיימה בהסדר טיעון במסגרתו הורשע אשכנזי ונגזרו עליו שלושה חודשי עבודות שירות.

"נחשפתי לעושק מצד בעל השליטה"

אשכנזי טוען כעת, כי הערכת השווי שנעשתה ל-SPL על ידי ברנע שימשה את בארינבוים כדי להוביל למהלך דילול שהעמיד את החזקותיו של אשכנזי על 24.5% בלבד, ומנגד הגדיל בארינבוים עצמו את שיעור החזקותיו בחברה מ-68.5% ל-75.5%, על חשבון חלקו של אשכנזי, וזאת תמורת סכומים נמוכים יחסית. "בפועל, אשכנזי הפך לבעל מניות מיעוט קטן יותר, וממילא לאחר 'קיבוע' שווי החברה במהלך הדילול, הוא הפך גם לחשוף יותר לעושק מצד בעלי השליטה בחברה... נוכח מצבו זה ונוכח ה'תימוכין המקצועיים' שבאו לידי ביטוי באותה הערכת שווי מופרכת ומפוברקת, בה נופף בארינבוים כל העת הן כלפי אשכנזי והן כלפי כל צד שלישי עימו ניהל אשכנזי מו"מ למכירת החזקותיו ב-SPL, נאלץ אשכנזי בסופו של דבר להתפשר ולמכור את החזקותיו בחברה (25%) בסוף 2006 בתמורה לסך כולל של 48.5 מיליון שקל המשקף שווי חברה של 200 מיליון שקל.

כחודשיים בלבד לאחר שאשכנזי מכרת את מניותיו לבארינבוים, נעשו שתי עסקאות שהציפו ערך שונה לחלוטין לחברה מזה שהעריך ברנע: הראשונה - מכירת השליטה בחברה הבת, וורלדגרופ, לעמית ברגר וקובי טרייביש תמורת כ-120 מיליון שקל, והשנייה, מכירת בית התוכנה SPL לחברת סופטוור הגרמנית תמורת כ-330 מיליון שקל. שתי העסקאות שיקפו כאמור לחברה כולה שווי של כ-450 מיליון שקל.

לטענת אשכנזי, "פער עצום זה בין השווי האמיתי של SPL לשווי שצוין בהערכה המוזמנת, לא רק ששולל באופן חד-משמעי את האפשרות כי יש שמץ של נכונות בשווי שנטען על ידי פרופ' ברנע, אלא מחייב אחת משתי מסקנות אפשריות, ששתיהן חמורות וקשות: האחת, כי הערכת השווי שהוכנה על ידו, ומסקנתה, הוזמנו מראש מהפרופ', היו מפוברקות ומוזמנות, וברנע מכר את שמו תמורת בצע כסף; או מסקנה חמורה לא פחות, כי פרופ' ברנע כשל באופן מקצועי כישלון חרוץ, וכי הערכת השווי הוכנה על ידו בפזיזות וברשלנות רבתי, וממילא הערכת השווי שיצאה תחת ידו הייתה שווה כקליפת השום...

"כך או כך", מוסיף אשכנזי בתביעתו, "פרופ' ברנע, כמי ששמו המפואר והמתוקשר מתנוסס על הערכת השווי המוזמנת, אחראי באופן ישיר ומלא (יחד עם אחרים) לנזקים שנגרמו לאשכנזי, אשר נאלץ בסופו של יום למכור את כל החזקותיו במניות SPL במחיר נמוך ולא ריאלי, וזאת בין היתר כתוצאה מהערכת השווי המוזמנת שניתנה על ידי פרופ' ברנע".

אשכנזי טוען באמצעות עורכי הדין שמוליק קסוטו, גיא נוף, ושרון סחאי, כי הערכת השווי של ברנע "קלעה בדיוק למצגים של בעל השליטה בסכסוכו עם המיעוט". במסגרת ההיפרדות בין בארינבוים לאשכנזי, חתם האחרון על מספר סעיפים המונעים ממנו לתבוע את בארינבוים בשום צורה שהיא, כך שאם הוא מרגיש היום מרומה - הוא יכול לפנות אך ורק לפרופ' ברנע. אגב, SPL התחייבה לשפות את ברנע במקרה שתוגש נגדו בעתיד תביעה כלשהי.

ברנע: "חוות הדעת טובה ומקצועית"

במכתב תשובה ששלחה SPL לאשכנזי בשבוע שעבר, באמצעות עו"ד גילעד פורת ממשרד ברקמן וקסלר בלום, היא ציינה כי מדובר בטענות חסרות בסיס וכי התביעה מוגשת במטרה אחת ויחידה: להכפיש את פרופ' ברנע וצדדים נוספים כדי להפעיל עליהם לחץ לפעול להסרת הטענות נגדם.

החברה מזכירה כי במסגרת הסכם הפשרה עליו חתם אשכנזי עם SPL, הוא הסכים לוותר על כל טענות ודרישות הקשורות לסכסוך הכולל, לרבות כלפי צדדים שלישיים. כן נטען, כי הנפקת האג"ח (בה דולל אשכנזי) כלל לא בוצעה בהסתמך על הערכת השווי. בחוות הדעת אף נכתב במפורש כי אינה מיועדת למשקיעים ואין לראות בה מתן יעוץ או המלצה למכירת ני"ע.

לפיכך, על פי המכתב, "אשכנזי לא יכול לטעון כי הסתמך על הערכת השווי בכל צורה שהיא, ומשעה שהסכים למכור את מניותיו מסיבות שלו בשווי נמוך יותר, הוא אינו יכול להעלות כל טענה בהקשר זה".

פרופ' ברנע מסר בתגובה: "אני מרגיש נוח עם חוות הדעת. היא בסדר, טובה ומקצועית, ונעשתה לצורך אחד בלבד: קביעת שווי אופציות למנכ"ל החברה. היא הוזמנה על ידי SPL וניתנה לחברה, ולא לשום שימוש אחר. אין לי מושג על כך שהיו חילוקי דעות בין הצדדים לגבי שווי החברה, ואין לי שום עימות מול שאול אשכנזי. אני יוצא מתוך הנחה שהוא תובע אותי כדרך עקיפה לתבוע את החברה, ואני בעצם משמש פלטפורמה.

"מבחינתי זו סיטואציה בלתי אפשרית, כי אין לי שום יריבות איתו. שנתיים אחרי שפרסמתי את ההערכה הוא פתאום בא אלי בטענות, בעוד שבזמנו לא שמעתי ממנו שום מילת הסתייגות או תיקון. זה שהתברר אחרי זה שהחברה שווה יותר? שווי החברה עלה. לא מצאתי בכתב התביעה שלו שום פרט שמלמד על אינפורמציה שלא השתמשתי בה. אנו נתמודד עם הטענות בביהמ"ש".

השתלשלות העניינים ב-SPL

2002 - צביקה בארינבוים ושאול אשכנזי רוכשים את החברה תמורת 110 מיליון שקל

2004 - בין השניים פורץ סכסוך עם תביעות משפטיות ולבסוף הם מחליטים להיפרד

2005 - פרופ' אמיר ברנע מעריך את SPL ב-70 עד 90 מיליון שקל

2006 - בארינבוים רוכש את חלקו (25%) של אשכנזי לפי שווי של 200 מיליון שקל

2007 - בארינבוים מוכר את חברת הבת, וורלדגרופ, ואת SPL לפי שווי של 450 מיליון שקל

2011 - אשכנזי תובע את ברנע בטענה שגרם לו נזק, בגין הערכת השווי הנמוכה לדבריו

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

"לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל": ראש הממשלה שצפוי ללכת בדרכו של ארדואן

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"