גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברזל וספקות

מאז שהתחלתי להתאמן לתחרות "איש הברזל" אני עסוק באימונים מפרכים, אך גם בשאלה בשביל מה אני צריך את זה. בעוד שלושה ימים - התחרות > ליאור טומשין

ביום ראשון הקרוב, 24 ביולי 2011, בשעה 07:00, אתייצב לראשונה (ולדעתי גם לאחרונה) בחיי על אדן הזינוק בפרנקפורט, לתחרות אליפות אירופה באיש ברזל. אחרי כל ההכנות, מה שנותר לעבור הם רק 3.8 קילומטרים בשחייה, 180 קילומטרים ברכיבת אופניים ו-42.2 קילומטרים בריצה. מי שכבר מגיע לשער הסיום עובר לאוהל גדול שבו הוא מחובר לאינפוזיה, למשך שעה ארוכה, להחזרת נוזלים ומלחים לגוף. לפעמים, כשאני משתעשע באפשרות שיעלה בידי לסיים את התחרות, אני מתפנה לעסוק בפחד העיקרי שלי - מזריקות ומאינפוזיות. בימים אלה, כשיש שקט בחדר, אני שומע את דפיקות הלב שלי הולמות ברעש מחריד. אני מנסה לברר לעצמי מה יש שם חוץ מפחד, ובשלב זה - הוא מסתיר את כל השאר.

לפני כחמישה חודשים נטלתי על עצמי משימה - להשתתף בתחרות איש הברזל - ואת מרבית זמני מאז אני מחלק בין שני עיסוקים מרכזיים: מצד אחד אימונים מפרכים, ומצד שני עיסוק בשאלה בשביל מה אני צריך את זה, ומנין אוגרים את האומץ להודות שטעיתי כשנטלתי משימה גדולה מכפי מידותיי ולפרוש בזמן.

אני חייב לברר מי טבע את המשפט "כל מסע של אלף קילומטרים מתחיל בצעד אחד קטן". לדעתי היה זה עוד אחד שרק דיבר. אם הוא עשה אלף קילומטרים אני צנצנת. כאלה הם אנשי הרוח - הם משתמשים לרוב ביותר מילים ממה שנחוץ, על מנת להגיד יותר ממה שהם יודעים. התגלגלתי למשימה הזו בעיקר בטעות, כפי שדבר מתגלגל לידי דבר אחר פעמים רבות.

זה החל כתחביב חביב, קצת ריצה להפחתה במשקל, גיוון עם רכיבה, פה טריאתלון, שם מרתון - מטלות שכל אחת מהן נראתה לי בזמנו כפסגה שאין אחריה. כמו בדברים אחרים - מתברר כי פסגתו של הר אחד היא רק מרגלותיו של הר אחר. וכך נגררתי, לתחושתי, רחוק מדי. האימונים לקראת התחרות הזו מפרכים ומתסכלים. בשיא העומס מדובר ב-18 שעות אימון שבועיות. באימונים הקשים ביותר מתרגלים מרחקים שמגיעים כדי מחצית מהמרחקים בתחרות עצמה, כך שאפילו תחושה שסיום התחרות הוא בהישג ידך אינה מתקבלת. הצורך בהשקעה עצומה באימונים, תוך שמירת סדר עדיפויות הגיוני - המעמיד את המשפחה, יעלי והילדים, ואת העבודה, משרד עורכי דין ודאגה לפרנסתם של שלושים עובדי המשרד, לפני התחביב, שבחודשים האחרונים הפך אותי בעיקר לכחוש, לרעב, לעצוב ולמתוח - אינו פשוט. דומה שאין דבר מעייף ומכביד יותר מאשר צלה של משימה שיש לסיימה. אחרי הכול - למה נועדו תחביבים.

הפיתוי להרים ידיים היה גדול. כמעט בכל אימון משמעותי שנקבע לי הפסקתי באמצע מפאת כושרי המוגבל. הידיעה כי הסיכוי שאצליח לסיים את התחרות הוא נמוך, מרפה ידיים ורגליים. אמירה חילונית ידועה היא "האמן באלוהים, אך אל תשכח לנעול את הבית כשאתה יוצא"; אמירה שכולה אומרת - תתאמן, תתרגל, תעשה מבחינתך הכול כדי שזה יצליח. שיננתי אותה בכל פעם שבה יצאתי לאימון מיד לאחר שנעלתי את הבית. ועתה אני רגע לפני האתגר הגדול - חילוני עד לשד עצמותיי - כשכל מה שנותר לי זה להאמין באלוהים ולקוות לטוב.

אריה מליניאק, שבעבר עסק בעיקר בפרשנות משחקי כדורסל, ציין באחד המשחקים לגבי שחקן מסוים, כי בקליעות עונשין יש לו אחוזים נמוכים מאוד - כ-50% הצלחה בלבד. אחר כך הוסיף מליניאק כי לו עצמו יש 5% הצלחה: בכל יום הוא מתקשר לעשרים נשים שונות ומציע להן לצאת איתו, ורק אחת מסכימה; ולמרות שיעורי ההצלחה הנמוכים שלו הוא מאושר.

בחרתי ללמוד ממנו, אולם מאחר שאין ברשותי מספרי טלפון של עשרים נשים ומחשש שבמקרה שלי אפילו אחת מהן לא תסכים, למדתי להציב מטרות וללכת עליהן. גם בידיעה שכישלון במשימה זו אחרת נמצא בארסנל האפשרויות.

מרבית המבוגרים אינם מתחרים ואינם מציבים מטרות ברורות. רובנו מומחים, לכאורה, בלהכיר את עצמנו, לדעת את גבולות היכולת שלנו ולהישאר בתחום הבטוח. רבים מאיתנו אמנים בלשרטט לעצמם גבולות עד כדי כך שהם מוצאים עצמם יום אחד כלואים בגבולות אלה - בטוחים ומתוסכלים. אבל הם יכולים לזקוף לזכותם כי לא נכשלו. הם לא יהיו לוזרים כמו שמעון פרס, למשל, שסימן מטרות ושם עצמו לבחירה והפסיד כל-כך הרבה פעמים, כך שכל מה שהוא הצליח להיות בסופו של דבר זה שר ביטחון, שר אוצר, שר חוץ, ראש ממשלה, חתן פרס נובל לשלום ונשיא המדינה - רשימה חלקית.

אני מביא בחשבון שאחרי כארבעה קילומטרים שחייה (קצת יותר מצליחת הכינרת) ו-180 קילומטרים רכיבה (תל אביב-חיפה וחזרה) הסיכוי שהגוף שלי יסכים לרוץ מרתון הוא נמוך מאוד. עם המטען הזה על הכתפיים אני יוצא לדרך בידיעה שזה לא העומס ששובר אותנו - אלא זו הדרך שבה אנו סוחבים אותו.

מה שמלחיץ בתחרות הזו הם לוחות הזמנים. מי שלא מסיים את השחייה בתוך זמן מסוים מוצא מהתחרות, וכך גם בשלב האופניים ולבסוף בריצה - כעבור פרק זמן קצוב התחרות נסגרת. וזה בגרמניה. שם הכללים והדיוק שולטים בכיפה. הריצה על אדמת גרמניה, כשכל רצוני הוא לחצות את השער לפי שהגרמנים יבואו ויסגרו אותו והכול ייגמר - עשויה להפיח בי את מעט האנרגיה שחסרה לי באימונים לקראת המשימה. יש גם קצת תקווה.

כולם רוצים לסיים בהצלחה, אני מתפלל להצליח לסיים. החלום שלי לסיים את זה, להירגע ולנוח, כפי שתומצת במילות שירו הקסום של אהוד מנור ז"ל, שזומזם בפי בכל פעם שהיעד נראה רחוק ומאיים: "עד סוף הקיץ אדע את התשובה, את פשר הקולות אלמד, את כל החלומות, אפתור את הפחדים, עד סוף הקיץ שוב אשב בין ידידים".

מחכה בעיקר לאבטיח ולבירה שאחרי, וחולם שעד סוף הקיץ שוב אשב בין ידידים.

עוד כתבות

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

על רקע הירידה החדה בפרמיית הסיכון: החשב הכללי מוציא לדרך הנפקת חוב בינלאומית

באגף החשב הכללי בראשות יהלי רוטנברג יוצאים בהנפקת חוב דולרית ראשונה השנה בחו"ל ● זאת, על רקע הירידה החדה בפרמיית הסיכון של ישראל, שחזרה לרמה דומה לזו שהייתה טרום המלחמה ● החתמים והריביות הצפויות: כל הפרטים על ההנפקה

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

פרופ' ליאו ליידרמן פרסם הודעה חריגה לעוקביו

בהודעה שפרסם התריע כי נוכלים השתמשו בשמו ובתמונתו כדי לקדם השקעות ברשתות החברתיות, והבהיר כי אין לו כל קשר לקבוצות או לתכנים שהופצו

הפשרת קרח ממטוס בגרמניה / צילום: ap, Michael Probst

טיסות משובשות, פקקים ורבבות מתושבי ברלין בחשיכה: גל קור ארקטי באירופה

הגל הנוכחי של מזג האוויר, שמלווה בשלג רב באזורים מסוימים במערב אירופה ובטמפרטורות נמוכות באזורים אחרים, אמור להימשך עד סוף השבוע לפחות ● בצרפת, סערות שלגים סמוך לתעלה גרמו לפקקי תנועה כבדים, בהולנד בוטלו אתמול כ-700 טיסות בשדה התעופה סכיפהול, ובברלין הטמפרטורות צנחו לשמונה מתחת לאפס

הרס של בניין כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

דוח מבקר המדינה: כך נוצרו העיכובים הגדולים במתן פיצויים בזמן המלחמה

מבקר המדינה פרסם היום את הדוח שלו בנוגע לקרן הפיצויים של רשות המסים ● בדוח נכתב כי משרד האוצר ורשות המסים לא יזמו הסדרה של תנאי הזכאות לפיצויים בגין נזקים עקיפים ושל אופן חישובם בחקיקה ● עוד נכתב, כי משך הזמן הממוצע לסיום הטיפול בעררים שהוגשו לוועדות הערר של קרן הפיצויים עומד על 851 ימים ● תגובת רשות המסים: "קרן הפיצויים מקבלת את רוב ההערות בדוח המבקר"

פאנלים סולאריים / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

על דונם ועד 200 קילוואט: ההקלה שתאפשר הקמת שדות סולאריים במושבים

מינהל התכנון מקדם: בעלי קרקעות במושבים לא יצטרכו לשלם היטל השבחה על הקמת מתקנים סולאריים בחלקותיהם ● להערכת משרד האנרגיה, הפוטנציאל למשק החשמל שווה־ערך לייצור של תחנות כוח שלמות

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

גזירות האוצר עבדו: זינוק של 12% בשנה בגביית המסים בישראל

רשות המסים גבתה בשנת 2025 סכום שיא של 509.3 מיליארד שקל ● מנהל הרשות שי אהרונוביץ' מסר כי ההכנסות לקופת המדינה ממסים חצו את יעד הגבייה המעודכן מהחודשים האחרונים ב-1% ועלו על היעד המקורי לשנה החולפת ב-8%

אילוסטרציה: איל יצהר

סוף להלכת אפרופים? התיקון שמשנה את כללי המשחק החוזיים

תיקון החוק של שר המשפטים ויו"ר ועדת החוקה לצמצום הלכת אפרופים בדיני החוזים אושר אמש בכנסת ● מהי הלכת אפרופים, מדוע היא עוררה ביקורת, מה קובע התיקון החדש, ואיך זה ישפיע על השוק? ● גלובס עושה סדר

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

האם כדאי למחזר משכנתא כשהריבית יורדת?

ב־2025 נרשם מספר שיא של מחזורי משכנתאות, שעקף לראשונה אפילו את היקף ההלוואות החדשות ● כעת, כשהריבית והאינפלציה בדרך למטה, נוטלי המשכנתאות מחפשים דרך לתקן את נזקי השנים האחרונות ● מי חייב לבחון את התמהיל מחדש, ובאילו מסלולים אסור לגעת

ועדת הכספים, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה את ההצעה לביטול החוק להכפלת הפטור ממע"מ למליאת הכנסת

ועדת הכספים אישרה להעביר למליאת הכנסת את ההצעה לביטול הצו המכפיל את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל־150 דולר ● גורמים הבקיאים בפרטים דיווחו לגלובס כי ישנו רוב מסתמן להצבעה נגד המשך תחולת הצו שהעביר סמוטריץ'

סניף המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock

מרמ"י ועד הביטוח הלאומי: כיסאות ההנהלה שנותרו ריקים

הביטוח הלאומי מתנהל כבר שלוש שנים עם ממלאי מקום בראש, ברמ"י טרם מונה מחליף למנכ"ל הפורש ינקי קוינט וכיסאות יו"ר נותרו ריקים בתעשייה האווירית וברשות שדות התעופה ● רצף עיכובים ומאבקים פוליטיים מותיר שורת גופי מפתח במשק ללא הנהגה יציבה

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

למרות חובת המיגון בדירות חדשות: מספר התושבים ללא ממ"ד עלה בכ־600 אלף איש

דו"ח המבקר אנגלמן מצביע על כ־3.2 מיליון תושבים בישראל ללא מיגון תקני בתחילת 2025, לעומת כ־2.56 מיליון בשנת 2018 ● לכ־42 אלף תושבים בגבול הצפוני אין מיגון תקני ● תוכנית "מגן הצפון" תוקצבה בפחות ממחצית מהנדרש, ופקע"ר לא מבצע ביקורות כנדרש ● כ-56% ממיטות האשפוז בבתי החולים הכלליים אינן מוגנות

"לקנות ולא לגעת": התשואה המפתיעה שהניבו 10 המניות שהיו הגרועות ביותר בת"א בשנה הקודמת

"כלבי הדאו" - שיטת השקעה במניות שהציגו את תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר, עבדה בוול סטריט אשתקד, כשאלה עקפו את מדדי דאו ג'ונס ו–S&P 500 ● לעומתה, השקעה ב–10 המניות עם הביצועים הגרועים ביותר במדד ת"א 125 הניבה תשואה ממוצעת של כמעט 50%, בזכות הקאמבק של חברות האנרגיה המתחדשת ● וגם: מי ברשימת "הכלבים" של וול סטריט ות"א לשנת 2026

אילוסטרציה: Shutterstock, alexfan32

גניבות הרכב מתגברות, אבל בענף מעריכים: מחירי הביטוח ימשיכו לרדת

ברבעון האחרון של 2025 חלה עלייה חדה בניסיונות ובגניבות רכבים ● עם זאת, גורמים בענף מסבירים כי השינוי לא בהכרח ישפיע על מחירי ביטוח הרכב השנה, והם צופים שהללו ימשיכו לרדת ב־2026 ● מה יכול להקפיץ שוב את המחירים?

מערכת הגנת הגבולות של תע''א / צילום: תע''א

לקוחות מחו"ל כבר מתעניינים: תע"א חושפת מערכת הגנת גבולות חדשה

פתרון הגנת הגבולות, הטומן בחובו אלגוריתמים ובינה מלאכותית ברמות המתקדמות ביותר, משלב שיטות לחימה חדשות מבוססות כלים אוטונומיים מסוגים שונים הפועלים בסנכרון משימתי תחת מערכת ניהול מרכזית ● מנכ"ל תע"א: "הטופוגרפיה והגבולות של מדינת ישראל הם מהמורכבים והמאתגרים שיש בעולם"

ארקדי וולוז' וצחי נחמיאס / צילום: יח''צ, ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס לא עוצר: מגה די סי תבנה חוות שרתים בכ-900 מיליון דולר עבור נביוס

מגה די סי, בבעלות מגה אור, תספק לנביוס ההולנדית שירותי חוות שרתים בהספק של 80 מגה-וואט בשני מתקנים במסמיה ובבית שמש, בהשקעה כוללת של 880 מיליון דולר ● החברה צופה תוספת הכנסות של כ־300 מיליון שקל בשנה, על רקע האצה חדה בביקוש לתשתיות ענן ו־AI בישראל

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

עוד עסקת ענק: אלביט תספק מערכות חץ דורבן למדינות אירופיות

חברת אלביט זכתה בחוזים חדשים בהיקף כולל של כ-150 מיליון דולר לאספקת מערכת הגנה אקטיבית חץ דורבן לחברת BAE Systems, לצורך שילובה בנגמ"שים של מדינות אירופיות החברות בנאט"ו ● אתמול הודיעה אלביט על עסקה בהיקף דומה לאספקת מערכות DIRCM למדינה באירופה

חבילות מחו''ל שהגיעו לישראל / צילום: איל יצהר

מתי בכל זאת נשלם? סימני השאלה שעולים סביב רפורמת היבוא האישי

שבועיים חלפו מאז שהוכפל הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל ל־150 דולר, והשאלות בשטח גוברות ● בינתיים ועדת הכספים החליטה השבוע לפעול לביטולו בדיעבד, וההכרעה עוברת לכנסת

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

אחרי 8 חודשים, איש הנדל"ן אורן קובי משתחרר למעצר בית

ביהמ"ש הורה לשחרר את אורן קובי, הנאשם כי הפר את האיסור לעסוק בנדל"ן, למעצר באיזוק אלקטרוני – והפרקליטות הודיעה כי לא תערער על ההחלטה ● שירות המבחן התנגד למעצר בית לנוכח "אופיו המניפולטיבי" של קובי

לוחמי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

בכוחות גדולים: צה"ל ערוך לפעולה משמעותית בלבנון

באיראן מדווחים: אדם שהואשם בריגול עבור ישראל הוצא להורג ● הצבא חיסל שני מחבלים שעסקו בשיקום תשתיות צבאיות של חיזבאללה ● האמריקאים הציעו להקים בגבול בין ישראל לסוריה אזור כלכלי מפורז ● עדכונים שוטפים

שימוש ממושך בחניה אינו מקנה זכויות קנייניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

חנו בחניה בבניין במשך 48 שנים. ביהמ"ש קבע כי היא לא שלהם

המפקח על המקרקעין קבע כי שימוש ממושך בחניה אינו מקנה זכויות קנייניות - החלטה שצפויה להסיר חסמים משמעותיים בפרויקטים של התחדשות עירונית