גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסטרטגיית "כפתור ופרח"

בהתנהלות מול ועדת חייק בזק מקריבה משהו אחד - כדי להשיג את מה שהיא באמת רוצה

1. בימים הקרובים, ייתכן שעוד השבוע, אמור משרד התקשורת, בניהולו של עדן בר טל, להורות לבזק להפחית את מחירי קו האינטרנט העירום (Naked Adsl). בשבועות האחרונים מחליפות ביניהן ניירות המחלקה המשפטית והמחלקה הכלכלית במשרד, כדי להגיע לעמדה אחידה שתאפשר לדרוש מבזק להפחית את המחיר של הקו הייעודי - כיום 25 שקל לחודש. בבזק אומרים שהמחיר צריך היה להיות 40 שקל, אך החברה הפחיתה אותו מיוזמתה.

הסיבה לכך שהתהליך מתארך והמשרד לא מגיע לעמדה מהודקת נעוצה בכך שקשה למצוא את הדרך המשפטית לדרוש מבזק להפחית את המחיר של השירות מבלי שנעשית בדיקה כלכלית אמיתית של עלויותיה.

המשרד יצטרך להישען על פרקטיקות אחרות כדי לחייב את בזק להפחית את המחיר, ואם זה לא יתאפשר ובזק תתנגד, לא תהיה ברירה אלא לקבוע את העלות האמיתית, אך יהיה לזה מחיר.

מחיר השירות גבוה מדי, והעניין בלט כאשר בזק החליטה למכור במבצעיה חבילות שכוללות תשתית פלוס דקות שיחה ב-20 שקל לחודש, שכוללים גם את התשלום הקבוע. נוסף על כך, מרבית לקוחות בזק רשומים לתוכניות שיווקיות ובאנדלים מסוגים שונים, כך שבעיני המשרד העובדה שהחברה לא תרגמה את ההנחות שקיבלה היתר להציע גם לשירות ה-Naked Adsl - מעלה תהיות.

במילים אחרות, השאלה היא מדוע בזק הפחיתה את מחיריה בשנים האחרונות בשיעור של עשרות אחוזים, בשורה של מוצרים, אך רק לגבי מוצר אחד בלבד סירבה לעשות כן.

מחיר השירות נקבע על-ידי בזק, והוא נקבע על בסיס הקו הקל, כלומר קו שמיועד למי שאינו מוציא הרבה שיחות, ולכן דמי השימוש שלו מופחתים - אך בד בבד, מחיר דקת השיחה בו יקר יותר.

הקו מיועד ללקוחות הטלפוניה של ספקיות האינטרנט שצריכים רק את התשתית מבזק - ואת הטלפוניה הם מקבלים על גבי השירות מסמייל, נטוויז'ן או בזק בינלאומי, לדוגמה.

כך, בזק לא מציעה הנחות בשירות שמיועד למתחרותיה, אבל בשירותים שהיא מספקת בעצמה היא דאגה להפחית את המחיר בשיעור של 40%, לדברי משרד התקשורת. "זה אומר דרשני", אומר בכיר במשרד. "זה לא הגיוני לתת הנחות על כל השירותים - למעט זה".

ואולם, העובדה שגורם במשרד דורש הבהרות לגבי המחיר אינה פותרת את הבעיה; השאלה היא אם אפשר לבוא ולהורות לבזק להוריד את המחיר גם של ה-Naked Adsl באותו שיעור.

במשרד מסתמכים על העלות השולית שבזק מוכרת שירות ומציינים שאם לחברה יש שירות מפוקח שאושר לה בהיותה מונופול, היא חייבת למכור את השירות למתחרותיה באותו המחיר שהיא מוכרת לעצמה. הרי העלות השולית של בזק למכירת שירות לעוד מנוי היא אפסית.

אי לכך, מונופולים אינם יכולים להתחבא מאחורי העובדה שמחיר מסוים אושר להם כחוק על בסיס עלות על-ידי משרד התקשורת. אם הם מוכרים לעצמם את אותו השירות במחיר נמוך יותר, הם חייבים למכור אותו הלאה למתחרים באותו המחיר. לכן, יש מצבים שבהם ההיצמדות לעלויות אינה הדבר הנכון, במיוחד כשמדובר על מונופול שצריך לתת שירותי גישה למתחרים שלו.

הדבר ישפיע גם על עתיד התחרות בשוק התקשורת ולאופן שבו יפוקחו (או לא) שירותי בזק. כלומר, אם לבזק ניתנת גמישות מחירים בתמורה לזה שהיא תסכים למכור שירותים בהנחה למתחרותיה, כפי שוועדת חייק רוצה לעשות, המשרד יהיה חייב לנהל מדיניות פיקוח ובקרה על בזק, כדי לוודא שמחיריה יהיו שווים לכולם.

מי שמאמין שזה אפשרי, ושבידי המשרד הכלים לפקח בצורה רצינית ויעילה, לוקה בפרץ של אופטימיות. אבל למה לקלקל את החגיגות של חסידי השוק הסיטונאי.

2. חבל שוועדת חייק אינה מפרסמת את עמדות המפעילים שהוגשו לה. העמדות היו צריכות להגיע לידי הציבור כדי שהוא יוכל להבין מה העמדה של כל חברה לגבי הדרך המומלצת להסדרת השוק. ואולם הוועדה, משיקוליה, החליטה שבינתיים אינה מפרסמת אותן.

זהו משגה שראוי שיתוקן בהקדם - עוד לפני שהוועדה תגבש את מסקנותיה הסופיות. זה לא יהיה רלבנטי עוד לאחר גיבוש ההמלצות.

אחד הדברים המעניינים והמסקרנים שנאמרו בוועדה היה דווקא מטעם בזק. אבי גבאי, מנכ"ל החברה, סיפק בהופעתו בפני הוועדה את אחד המשפטים החשובים, וכדאי לראות אם הוועדה תמצא לנכון להתייחס אליהם.

גבאי אמר כי 40% מהרשת של בזק אינם ממופים - כלומר, שהרשת של בזק לא מטויבת כראוי. זה לא מפתיע במיוחד - שהרי ברשת אקטיבית שמשתנה כל הזמן, לא ניתן תמיד לגלות ולדעת היכן בדיוק עובר כל קו ובאיזה תעלה. זה גם מזכיר את המצב בצרפת, שכאשר חברות תקשורת חדשות כמו FREE טלקום רצו לחכור מקטעים מחברת פראנס טלקום, או להניח ציוד תקשורת שלהן לצד ארונות התקשורת של המונופול הצרפתי, השיבו להם הטכנאים שהם "אינם זוכרים" איפה הוא מונח - כדי לעכב את התחרות.

חלילה לנו מלחשוב שבזק תעשה כך, אבל כאשר גבאי מתבטא כך, ובנוסף אומר שלחברה יידרשו שנתיים על-מנת להיערך לשוק סיטונאי, נשאלת השאלה מה הם סיכוייו של השוק הסיטונאי להצליח.

אבל בזק, בתחכום רב, רוצה לבנות מערכת יחסים טובה ודו-שיח פורה עם הוועדה ועם משרד התקשורת. היא יודעת היטב שבכל מקרה ובכל מצב, שיתוף פעולה הוא חיובי עבורה יותר מאשר מהלכים חד-צדדיים.

סמנכ"לית הרגולציה של בזק, שרון פליישר, אחראית על האסטרטגיה הזו שהכינוי "כפתור ופרח" מתאים לה.

בזק לא רוצה להצטייר כמי שמסכלת מהלך כלשהו, לכן היא נמצאת בקשר הדוק עם הוועדה, כדי להביא להמלצות שבהן תקריב מעצמה אלמנט כלשהו בתמורה להקלות שתקבל. ועל זה כבר נכתב במשל בספר ישעיהו: "וגר זאב עם כבש ונמר עם גדי ירבץ".

עוד כתבות

לבנת מזרחי רינסקי / צילום: אילן בשור

הכירו את מנהלת המסחר שהפכה לשיאנית השכר של בתי ההשקעות

תגמולים בעלות של יותר מ־7 מיליון שקל הפכו את לבנת מזרחי רינסקי לבעלת השכר הגבוה בבתי ההשקעות המקומיים ● מי שהגיעה לאי.בי.אי לאחר מכה שספג כתוצאה מהימור פיננסי כושל של לקוחותיו, מובילה בשנים האחרונות את הצמיחה בפעילות המסחר, הוספת אלפי לקוחות והפיכתה לנדבך מרכזי ברווחים

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת וסרגיי נובק, מנהל מחלקת תכנון ועיצוב מבני, אורמת בשיחה עם חזי שטרנליכט / צילום: כדיה לוי

הבכירים באורמת חושפים: "בונים על יחסים דיפלומטיים עם אינדונזיה"

מנכ"ל אורמת, דורון בלשר, ומנהל תכנון והנדסת צנרת בחברה, סרגיי נובק, השתתפו בכנס "מנהיגות צעירה" של גלובס אמש ● נובק סיפר על התמיכה שקיבל כשגויס למילואים לאחר ה-7 באוקטובר, ובלשר הוסיף: "היינו צריכים להתמודד עם 10% מגויסים מהמפעל ו־25% מהנדסים מגויסים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאיים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקניות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

מטוס קרב F-15, ''רעם'' של חיל האוויר הישראלי שיצא למתקפה מול איראן / צילום: דובר צה''ל

"האריה האיראני שאג כמו חתול", ואלה הזדמנויות ההשקעה

ביום שאחרי המתקפה האיראנית נראה שהבורסה בתל אביב הגיבה במתינות, אבל לאן הולכים מכאן? ● מומחים מנתחים שלושה תרחישים אפשריים להמשך המערכה, איך יגיבו אליהם השווקים, ואילו נכסים יהפכו לאטרקטיביים?

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תשפיע המתקפה האיראנית על המלחמה בעזה ועל המלחמה באוקראינה, והאיראנים לא מתרשמים מהצהרות הניצחון של משמרות המהפכה ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

פלסטינים עוברים ליד בניין שנהרס בתקיפה ישראלית ברפיח / צילום: Associated Press, Hatem Ali

דיווחים פלסטיניים: ארבעה הרוגים בתקיפת צה"ל מערבית לרפיח

שר החוץ הסיני: איראן מימשה את זכויות ההגנה העצמית שלה • רב-אלוף הרצי הלוי אמר אחרי המתקפה האיראנית כי "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • דובר צה"ל: המתקפה שהייתה בדרכה לישראל סוכלה כמעט במלואה • גלנט הנחה להיערך לפינוי האוכלוסייה מרפיח • ביידן: ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל • עדכונים שוטפים

אסדת נפט בטקסס, ארה''ב / צילום: Reuters, Carlos Kosienski

מחיר הנפט עלול להגיע ל־100 דולר לחבית ולתדלק את חששות האינפלציה

בארה"ב חוששים מעלייה מחודשת באינפלציה, לאחר שבשבוע שעבר מדד המחירים הפתיע לרעה בפעם הרביעית ברצף ● מחיר הזהב השחור טיפס לשיא של חצי שנה על רקע המתיחות הביטחונית, 90 דולר לחבית, ואסקלציה נוספת עלולה להחמיר את המצב ואת כאב הראש של הפד