גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסטרטגיית "כפתור ופרח"

בהתנהלות מול ועדת חייק בזק מקריבה משהו אחד - כדי להשיג את מה שהיא באמת רוצה

1. בימים הקרובים, ייתכן שעוד השבוע, אמור משרד התקשורת, בניהולו של עדן בר טל, להורות לבזק להפחית את מחירי קו האינטרנט העירום (Naked Adsl). בשבועות האחרונים מחליפות ביניהן ניירות המחלקה המשפטית והמחלקה הכלכלית במשרד, כדי להגיע לעמדה אחידה שתאפשר לדרוש מבזק להפחית את המחיר של הקו הייעודי - כיום 25 שקל לחודש. בבזק אומרים שהמחיר צריך היה להיות 40 שקל, אך החברה הפחיתה אותו מיוזמתה.

הסיבה לכך שהתהליך מתארך והמשרד לא מגיע לעמדה מהודקת נעוצה בכך שקשה למצוא את הדרך המשפטית לדרוש מבזק להפחית את המחיר של השירות מבלי שנעשית בדיקה כלכלית אמיתית של עלויותיה.

המשרד יצטרך להישען על פרקטיקות אחרות כדי לחייב את בזק להפחית את המחיר, ואם זה לא יתאפשר ובזק תתנגד, לא תהיה ברירה אלא לקבוע את העלות האמיתית, אך יהיה לזה מחיר.

מחיר השירות גבוה מדי, והעניין בלט כאשר בזק החליטה למכור במבצעיה חבילות שכוללות תשתית פלוס דקות שיחה ב-20 שקל לחודש, שכוללים גם את התשלום הקבוע. נוסף על כך, מרבית לקוחות בזק רשומים לתוכניות שיווקיות ובאנדלים מסוגים שונים, כך שבעיני המשרד העובדה שהחברה לא תרגמה את ההנחות שקיבלה היתר להציע גם לשירות ה-Naked Adsl - מעלה תהיות.

במילים אחרות, השאלה היא מדוע בזק הפחיתה את מחיריה בשנים האחרונות בשיעור של עשרות אחוזים, בשורה של מוצרים, אך רק לגבי מוצר אחד בלבד סירבה לעשות כן.

מחיר השירות נקבע על-ידי בזק, והוא נקבע על בסיס הקו הקל, כלומר קו שמיועד למי שאינו מוציא הרבה שיחות, ולכן דמי השימוש שלו מופחתים - אך בד בבד, מחיר דקת השיחה בו יקר יותר.

הקו מיועד ללקוחות הטלפוניה של ספקיות האינטרנט שצריכים רק את התשתית מבזק - ואת הטלפוניה הם מקבלים על גבי השירות מסמייל, נטוויז'ן או בזק בינלאומי, לדוגמה.

כך, בזק לא מציעה הנחות בשירות שמיועד למתחרותיה, אבל בשירותים שהיא מספקת בעצמה היא דאגה להפחית את המחיר בשיעור של 40%, לדברי משרד התקשורת. "זה אומר דרשני", אומר בכיר במשרד. "זה לא הגיוני לתת הנחות על כל השירותים - למעט זה".

ואולם, העובדה שגורם במשרד דורש הבהרות לגבי המחיר אינה פותרת את הבעיה; השאלה היא אם אפשר לבוא ולהורות לבזק להוריד את המחיר גם של ה-Naked Adsl באותו שיעור.

במשרד מסתמכים על העלות השולית שבזק מוכרת שירות ומציינים שאם לחברה יש שירות מפוקח שאושר לה בהיותה מונופול, היא חייבת למכור את השירות למתחרותיה באותו המחיר שהיא מוכרת לעצמה. הרי העלות השולית של בזק למכירת שירות לעוד מנוי היא אפסית.

אי לכך, מונופולים אינם יכולים להתחבא מאחורי העובדה שמחיר מסוים אושר להם כחוק על בסיס עלות על-ידי משרד התקשורת. אם הם מוכרים לעצמם את אותו השירות במחיר נמוך יותר, הם חייבים למכור אותו הלאה למתחרים באותו המחיר. לכן, יש מצבים שבהם ההיצמדות לעלויות אינה הדבר הנכון, במיוחד כשמדובר על מונופול שצריך לתת שירותי גישה למתחרים שלו.

הדבר ישפיע גם על עתיד התחרות בשוק התקשורת ולאופן שבו יפוקחו (או לא) שירותי בזק. כלומר, אם לבזק ניתנת גמישות מחירים בתמורה לזה שהיא תסכים למכור שירותים בהנחה למתחרותיה, כפי שוועדת חייק רוצה לעשות, המשרד יהיה חייב לנהל מדיניות פיקוח ובקרה על בזק, כדי לוודא שמחיריה יהיו שווים לכולם.

מי שמאמין שזה אפשרי, ושבידי המשרד הכלים לפקח בצורה רצינית ויעילה, לוקה בפרץ של אופטימיות. אבל למה לקלקל את החגיגות של חסידי השוק הסיטונאי.

2. חבל שוועדת חייק אינה מפרסמת את עמדות המפעילים שהוגשו לה. העמדות היו צריכות להגיע לידי הציבור כדי שהוא יוכל להבין מה העמדה של כל חברה לגבי הדרך המומלצת להסדרת השוק. ואולם הוועדה, משיקוליה, החליטה שבינתיים אינה מפרסמת אותן.

זהו משגה שראוי שיתוקן בהקדם - עוד לפני שהוועדה תגבש את מסקנותיה הסופיות. זה לא יהיה רלבנטי עוד לאחר גיבוש ההמלצות.

אחד הדברים המעניינים והמסקרנים שנאמרו בוועדה היה דווקא מטעם בזק. אבי גבאי, מנכ"ל החברה, סיפק בהופעתו בפני הוועדה את אחד המשפטים החשובים, וכדאי לראות אם הוועדה תמצא לנכון להתייחס אליהם.

גבאי אמר כי 40% מהרשת של בזק אינם ממופים - כלומר, שהרשת של בזק לא מטויבת כראוי. זה לא מפתיע במיוחד - שהרי ברשת אקטיבית שמשתנה כל הזמן, לא ניתן תמיד לגלות ולדעת היכן בדיוק עובר כל קו ובאיזה תעלה. זה גם מזכיר את המצב בצרפת, שכאשר חברות תקשורת חדשות כמו FREE טלקום רצו לחכור מקטעים מחברת פראנס טלקום, או להניח ציוד תקשורת שלהן לצד ארונות התקשורת של המונופול הצרפתי, השיבו להם הטכנאים שהם "אינם זוכרים" איפה הוא מונח - כדי לעכב את התחרות.

חלילה לנו מלחשוב שבזק תעשה כך, אבל כאשר גבאי מתבטא כך, ובנוסף אומר שלחברה יידרשו שנתיים על-מנת להיערך לשוק סיטונאי, נשאלת השאלה מה הם סיכוייו של השוק הסיטונאי להצליח.

אבל בזק, בתחכום רב, רוצה לבנות מערכת יחסים טובה ודו-שיח פורה עם הוועדה ועם משרד התקשורת. היא יודעת היטב שבכל מקרה ובכל מצב, שיתוף פעולה הוא חיובי עבורה יותר מאשר מהלכים חד-צדדיים.

סמנכ"לית הרגולציה של בזק, שרון פליישר, אחראית על האסטרטגיה הזו שהכינוי "כפתור ופרח" מתאים לה.

בזק לא רוצה להצטייר כמי שמסכלת מהלך כלשהו, לכן היא נמצאת בקשר הדוק עם הוועדה, כדי להביא להמלצות שבהן תקריב מעצמה אלמנט כלשהו בתמורה להקלות שתקבל. ועל זה כבר נכתב במשל בספר ישעיהו: "וגר זאב עם כבש ונמר עם גדי ירבץ".

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רק ההתקדמות במו"מ עסקת החטופים ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת