גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי מעכב מכירת מניות המדינה בלאומי?

המדינה כבר לא ממש שולטת בבנק לאומי אבל במקומה עוד לא נכנס אף גורם אחר ■ כמה זמן תימשך הסיטואציה הזו, ומה יש לבנק ישראל נגד שלמה אליהו

קשה למצוא הגדרה קולעת מזו הלטינית למצבו של בנק לאומי. בעלת השליטה הרשמית בו, מדינת ישראל, נמצאת עם רגל וחצי בחוץ, אבל בעל שליטה חדש אין בנמצא. המדינה מחזיקה רק 6% מהמניות, והודיעה זה מכבר על כוונתה למכור אותן.

אבל גם אם המניות יימכרו מחר בבוקר ושלמה אליהו יצליח לגבש גרעין שליטה, ייקח פרק זמן של לפחות שנה עד שיאושר גרעין השליטה. ואם בנק ישראל יפסול את גרעין השליטה של שלמה אליהו, אפשר לצפות לשנתיים ואולי יותר עד להתגבשותו ואישורו של גרעין שליטה חדש. אז לאן כל זה הולך, ומתי אפשר לצפות לבעל שליטה חדש בבנק? ננסה להבהיר מהם המכשולים שתוקעים את התהליך, בדרך של שאלות ותשובות.

* מדוע שלמה אליהו לא מגיש בקשה להיתר שליטה?

זו שאלה קשה ויש לה לפחות שלוש תשובות אפשריות.

1. אליהו מבקש להימנע מהויה דולורוזה של תהליך בדיקת הנאותות בה מעביר בנק ישראל כל מי שמבקש היתר שליטה, וחושש מכך שבנק ישראל יפסול אותו ויסתום את הגולל על רצונו להיות בעל השליטה בלאומי.

2. מאחר שהשנה הוא כבר הצליח להביא לבחירת שני דירקטורים מטעמו, אליהו חושב שיצליח לנצל את היותו בעל המניות הגדול ביותר בבנק (9.6%) ולהכניס לדירקטוריון לאומי בשנתיים הקרובות מספיק דירקטורים כדי להשיג שליטה בפועל בבנק, מבלי לקבל היתר מבנק ישראל.

3. גרסת אליהו עצמו היא שונה. לטענתו, הוא יכול לגבש "תוך חודש" גרעין שליטה, והוא רק ממתין ליום שבו מדינת ישראל תמכור את מניותיה ותפסיק להיות באופן רשמי בעלת השליטה.

* אם כך, מתי תמכור המדינה את מניותיה?

זו שאלה קלה. מדינת ישראל התחייבה לפני יותר משנה לבג"ץ כי תמכור את מניותיה, ובינואר אכן נמכרה חבילה של 5% ממניות הבנק. מבחינת האוצר, אין בעיה להמשיך להפיץ את יתרת המניות אך בנק ישראל הטיל על כך וטו. לפי עמדתו, יש להעביר קודם בחקיקה את התיקון לחוק מראני, כיוון שללא החקיקה אין לבנק ישראל את הכלים הנדרשים לפקח כהלכה על בנק ללא גרעין שליטה. לכן, המדינה תמכור את מניותיה רק לאחר שהחקיקה תעבור, אלא אם כן יחליט לפתע שר האוצר להתעלם מעמדת בנק ישראל.

* ומהו התיקון לחוק מראני?

ההוראה המרכזית בתיקון אוסרת על בעל מניות שמחזיק ביותר מ-2.5% מהמניות להציע יותר ממועמד אחד לדירקטוריון, כאשר כל עוד מכהן מועמד מטעמו אסור לו להציע מועמד נוסף. בנוסף, על פי התיקון תוקם ועדה ציבורית שתוכל להציע דירקטורים. במקרה שבשתי אסיפות כלליות רצופות לא התגבש רוב לבחירת דירקטורים חדשים, יהיה בסמכותה של הוועדה למנות דירקטורים.

ובתרגום לעברית: התיקון לחוק שולל את היתרון שיש לאליהו כבעל מניות גדול. לאחר העברת החוק יוכל אליהו להציע דירקטור אחד בלבד, בדיוק כמו כל בעל מניות, אף על פי שהוא מחזיק כמעט 10% מהבנק. המדינה, לעומת זאת, תוכל להציע דירקטורים ללא הגבלה למרות שלא יהיו לה מניות.

* מדוע תיקון מראני לא נחקק עד עכשיו?

התיקון נמצא מאז ינואר בדיונים בוועדת הכספים של הכנסת אך ללא התקדמות. האם האוצר לא מתאמץ מספיק או שיש לו סדר עדיפויות אחר? לא ברור. בכל מקרה, אליהו, שמבין היטב איך התיקון יפגע בו, מפעיל לובי אגרסיבי שכולל את נציגו לעניין בנק לאומי, חיים רמון, אוהד מראני עצמו, וח"כים ממפלגת קדימה, כדי למנוע או לעכב את העברת התיקון. עד כה הוא עושה זאת בהצלחה.

* האם כשיגיע היום הנכסף מבחינתו של אליהו - המדינה מכרה מניותיה, והוא הגיש בקשה להיתר שליטה - בנק ישראל יעניק לו את ההיתר?

על פניו, לאליהו, השולט בהיתר בחברת ביטוח כבר 45 שנים, ומחזיק בהיתר לבנק אגוד כבר 18 שנים, לא צפויה בעיה. בפועל, יש שלל בעיות טכניות שיעכבו את התהליך עוד טרם בדיקת הנאותות. למשל, לבעל שליטה בבנק אסור להחזיק בבנק נוסף, כך שאליהו יצטרך למכור את החזקותיו באגוד לפני קבלת ההיתר. ועוד צריך לזכור, כי היתר השליטה הוא לגרעין שליטה וכל החברים בגרעין, ייבדקו. אוה"ה למשל, אם תהיה חלק מהגרעין, עלולה להיפסל. ואם יציג אליהו חברות ביטוח משנה זרות, הבדיקה צפויה להיות מסובכת וארוכה.

* האם לבנק ישראל יש אג'נדה נגד שלמה אליהו, ולכן הוא לא יעניק לו היתר שליטה?

אם תשאלו את אליהו הוא יאמר לכם שזה רק ספין של התקשורת. אבל המציאות שונה. בבנק ישראל לדורותיו מאוד לא מאושרים מהרעיון שאליהו יהיה בעל השליטה בלאומי. סיבה אחת לכך היא נטייתו של אליהו להתעמת. בהפניקס הוא רב בזמנו בלי הרף עם יוסי חכמי ואחריו עם יעקב שחר. באגוד הוא מתכסח עם שותפיו ישעיהו לנדאו ויצחק מנור, ולא מהסס להביא את הסכסוכים לערכאות.

לעיתים קרובות הצדק בעימותים הללו הוא עם אליהו, אבל לפעמים עדיף לא להיות צודק אלא חכם. הדבר האחרון שחסר לבנק ישראל זה מריבות בתוך גרעין השליטה בבנק גדול. לכך נוסיף שלאומי מוגדר SIFI (Systemically Important Financial Institution). כלומר, אם לאומי יהיה בבעיה, לא אליהו יציל אותו אלא בנק ישראל ומדינת ישראל.

מעבר לכך, אליהו לא מתאמץ להסתיר שהוא לא סופר את הרגולטור. בכל פעולותיו בשנתיים האחרונות בעניין לאומי, הוא מתריס נגד בנק ישראל, מתעלם מעמדתו ואף פועל נגדה בגלוי. רק באחרונה, למורת רוחו הגלויה של המפקח, הציג אליהו 4 מועמדים לדירקטוריון לאומי. ואם כך פועל אדם שרוצה לקבל מהרגולטור היתר שליטה בבנק, איך יתנהג לאחר שיקבל את האישור? לבנק ישראל הספיקה שרי אריסון אחת.

* אז מי ישלוט בינתיים בבנק?

בדיוק מי ששלט בו עד עכשיו: המנהלים. עד שיתגבש גרעין שליטה, וזה יכול לקחת כמה שנים, הבנק יישלט על ידי מנהליו: היו"ר דוד ברודט, והמנכ"לית ב-16 השנים האחרונות, גליה מאור.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"