גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותשרון מולדאבי

אלבום האפליקציה הראשון

3 סינגלים לקיץ: הקאמבק של ביורק, הלהקה של מיק ג'אגר והקרב על המלכות ההיפ-הופ

בדרך-כלל נסקרים כאן אלבומים חדשים. אבל השבוע, בהיעדר אלבומים בולטים או מסעירים במיוחד, כדאי להפנות את תשומת האוזניים לשלושה סינגלים מוצלחים ומרתקים, כל אחד בתחומו, מתוך אלבומים שייצאו במהלך הקיץ והסתיו הקרובים.

הראשון והמרתק מכולם הוא הסינגל השני מתוך פרויקט חדש של ביורק. "ביופיליה" תהיה לא רק כותרת אלבומה, אלא גם כותרת סדרת פעילויות חדשנית שבעצם תשווק את האלבום, לראשונה, כסדרה של אפליקציות. ביורק, בשיתוף פעולה עם אפל, משחררת אחת לשבועיים שיר ואפליקציה שצמודה אליו. את העבודה השלמה ניתן יהיה לרכוש הן כמוצר אחיד ושלם והן כעשר אפליקציות שונות.

ומה יש בהן? בראשונה, לסינגל "קריסטליין", נאגד מידע מדעי בעזרת שיתוף סוכנויות החלל של ארה"ב, אירופה ויפן. ביורק מגדירה את "ביופיליה" כ"הרהורים על היחסים בין טבע, מדע ומוזיקה", ומלבד שלל אפשרויות המולטימדיה שלו, העניין סביבו יתרחש גם בחללים של מייצגים ותערוכות, וגם בהופעות חיות ספורות.

חלק מהאלבום הוקלט תוך שימוש ב"אייפד" , אבל הגורילאז כבר הוציאו בשנה שעברה את האלבום הראשון שהוקלט כולו על המכשיר החדש, The fall. החדשות המצוינות מכיוונה של ביורק מגיעות לא רק מהצד הטכנולוגי. כל הגודל, רוחב היריעה והשכלולים סביב "ביופיליה" היו עלולים לשמש אותה למיסוך יובש יצירתי. אלא שהסינגל הראשון וגם "קוסמולוגיה" שיצא בשבוע שעבר דווקא מגלים את ביורק בכושר מצוין.

אלבומה האחרון מלפני 4 שנים, "וולטה", היה אף הוא פרויקט שאפתני ומאוד שנוי במחלוקת, שהיה הרבה יותר מרתק ומאתגר מאשר ידידותי לעיכול. שני השירים החדשים מזכירים יותר מכל דווקא את אלבום הבכורה שלה מלפני 20 שנה, ו"קוסמולוג'י" נהנה מעיבוד מרתק של הרמוניות קוליות וכלי נשיפה ששואבים לא מעט השראה ממוזיקה קלאסית מודרנית. במחשב, בנגן דיסקים, באייפד או בסמארטפון, כנראה שההשקה הביורקית בין טכנולוגיה, היסטוריה ואנושיות תעסיק אותנו לא מעט בחודשים הקרובים.

כשג'אגר פגש את מארלי

אמן הרבה יותר ותיק מביורק, שאף הוא מצא לעצמו דרך להתחדשות הוא מיק ג'אגר, שלראשונה בקריירה יוציא אלבום עם להקה שאינה הרולינג סטונס. ג'אגר אסף סביבו את דייב סטיוארט אקס היוריתמיקס ומפיק מבוקש, את ג'וס סטון שסטיוארט הפיק את אלבומה הטרי, את דמיאן מארלי בנו הכי מוכשר של בוב, ואת המוזיקאי ומלחין הסרטים ההודי איי.אר. ראהמן.

מסתבר שהחמישה הללו עובדים כבר שנתיים, וג'אגר הסביר ש"זה לא סגנון העבודה הרגיל שלי. התאספנו רק עם כמה רעיונות גולמיים למוזיקה ולמילים אבל בתוך עשרה ימים נכתבו עשרות שירים".

על הנייר, לקבוצה שקוראת לעצמה Superheavy יש אינספור אפשרויות לכישלון: ג'אגר נותר פרפומר עילאי אבל מזמן לא כתב שיר גדול, ובכלל הרכבים כאלו של סופרגרופס די פסו מעולם הפופ. והנטייה שלנו, של האנשים הקטנים, היא גם לחשוד מראש במניעים של חמישה אנשים כה עסוקים ומצליחים בתחומם. אלא שכאן בדיוק טמונה ההפתעה: מלבד הרצון של ג'אגר להעסיק את עצמו בשנות שבתון של הלהקה האם, מדובר באנשים עסוקים ביותר, סטיוארט וסטון בדיוק הוציאו אלבומים חדשים, ואף אחד מהם לא סובל מחשיפת חסר. כך שהרצון המשותף לעבוד יחד כמוזיקאים מתרבויות שונות ולייצר פופ גלובלי כנראה באמת הדליק אותם. ולמרבה הפלא שירם הראשון שמשתחרר לעולם הוא אולי לא קלאסיקת פופ על זמנית, אבל הוא להיט רגאיי-פופ קייצי בהחלט סימפטי.

מארלי פותח, ולאחריו מצטרפים בשירה סטון, וגם ג'אגר, בשירה הכי גבוהה שהקליט בשנים האחרונות. זה לא הפלסט השחור הסקסי שלו סטייל "Emotional rescue" , אבל נשמע שהוא מאוד נהנה כאן, וההנאה הזו מידבקת. כנראה שהחמישייה הזו לא תשאיר על העולם ולו שריטה אחת שתשתווה לזו של חמש האבנים המקוריות של ג'אגר, אבל מי שציפה לאיזו הפקה מגלומנית של מולטימיליונרים נפוחים כמוהו וכמו סטיוארט עלול לנחול אכזבה קשה. זה פופ קייצי ראוי, שלחלוטין לא מבייש את הפירמות החתומות עליו.

נאז נגד קאניה

הסינגל האחרון להשבוע מגיע מכיוון אחד הראפרים הכי אמיצים בכל הזמנים, וזה שיר ראשון של נאז מאז אלבומו התשיעי והמעולה שנשא את שמו ויצא ב-2008. במהלך מערכת הבחירות שנוהלה אז בארה"ב נאז לא היסס להיכנס בסגן הנשיא הקודם דיק צ'ייני ובתאגיד פוקס שניסו ללכלך את מי שהפך חודשים אחר כך לנשיא הנוכחי.

הפעם, אם לשפוט לפי השיר הראשון, נאז פחות חמוש בנשק פוליטי, ויותר יוצא למאבק על הטריטוריה שלו, ההיפ-הופ. אחרי ריב מתוקשר ופיוס מתוקשר לא פחות מול ג'ייזי, נאז יוציא הקיץ אלבום אחרון בחברה שזי מינכל עד לא מזמן. אבל הקטע פה הוא בעיקר התזמון. נאז בחר לצאת לחנויות ממש ראש בראש מול אחד האלבומים שצפויים להיות הכי מדוברים ומצליחים השנה: Watch the throne, שכלום עוד לא דלף ממנו, יהיה אלבום משותף של ג'יי זי וקאניה ווסט. נאז ותיק משניהם ולא פחות טוב מהם, אם כי מעולם לא הגיע למכירות ולתהילה שלהם. ונאז בחר כסיגנל פותח בשיר האדרה עצמית נוסח אלו שכתב ביצירות המופת שלו באמצע שנות ה-90 ושכיום מאפיינים דווקא ראפרים צעירים ומתחילים.

בגיל 38 אלבומו יתקרא "החיים טובים" , ובסוף שיר הרהב הנוכחי הוא אומר ש"תגידו לכל הליצנים שיפנו את המקום למלך". האם זו קריאת תיגר ישירה מול "שמור על כס המלכות" של ג'יי וקאניה? גם אם לא, שלושתם הרי מומחים גדולים לשיווק, וקרב מילולי צמחוני ביניהם לא יזיק תקשורתית לאיש מהשלושה. "נאסטי" הוא לא משיריו הגדולים של נאז, אבל בהתחשב בצחיחות הנוכחית בהיפ-הופ, הוא מהרצועות הטובות של השנה בתחום.

עוד כתבות

ג'ף בזוס, קן גריפין ואחוזה במיאמי ביץ' ברקע / צילומים: AP-John Locher,  רויטרס - TNS/ABACA, Shutterstock

עשירי־העל כבר לא מסתפקים באחוזות. הם רוצים את הרחוב כולו

"לנדמקסרים" כמו קן גריפין ולארי אליסון רוכשים נכסים סמוכים כדי ליצור מתחמי מגורים פרטיים

רוצים גמישות ושליטה בכסף? המנגנון הפנסיוני שיכול לאפשר את זה

גיל הפרישה מצריך מעבר תפיסתי עמוק מחיסכון למשיכה, וכמעט כולנו מכירים את המודל של קצבה פנסיונית ● מודל מוכר פחות, "אנונה", מתאפיין ביותר גמישות - וסיכון ● מה היתרונות של כל אחד, ואיך מחליטים במה לבחור ● מומחי פרישה עונים במדור חדש על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה ● מומחי פרישה עונים במדור על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה 

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המשבר הקשה של סעודיה והמדינה שפחדה יותר מכולם: האינטרסים שעצרו תקיפה באיראן

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ החליט, שוב, לבטל את התקיפה באיראן, לאחר שזו פרסמה יעדים בולטים לפגיעה בנכסי אנרגיה המשמעותיים במיוחד במזרח התיכון ● החשש במדינות ה־GCC היה גדול מאוד, והנוכחות האמריקאית לא הרגיעה אותן ● אם איראן הייתה מממשת את איומיה, אזי היה איום על כרבע מהיצע הנפט העולמי

אילון מאסק / צילום: Reuters, Image Press Agency

כך ייראה העתיד לפי אילון מאסק: "כסף לא ישנה ב-2035"

הוא מאמין שלכסף לא יהיה ערך, אך משיק אפליקציה להעברת כספים ● מזהיר מהשתלטות ה־AI, אבל מאיץ את הפיתוח שלה ● וסבור שאולי בעתיד הקרוב רובוטים ישלטו בעולם ● אילון מאסק התיישב לראיון של שעה וחצי עם עורכת "האקונומיסט" ושטח תפיסת עולם רוויית ניגודים

צילום: Reuters, USA TODAY Network

כולם רצים ל-AI? תסתכלו מה עושים בעלי העניין בחברת הבנייה שאיבדה 60% משוויה

מניות של חברות הפועלות בתחומים שהמשקיעים נטשו, טומנות לעתים הזדמנויות חדשות, ומי כמו בעלי עניין באותן חברות יודעים זאת בזמן הנכון ● המקרה המייצג של Builders FirstSource, שבעליה חזר לקנות מניות לאחר שבפעם הקודמת שעשה זאת ראה תשואה של פי 13

ארגונים משקיעים בבינה מלאכותית / אילוסטרציה: Shutterstock

ארגונים משקיעים מיליונים בבינה מלאכותית, אבל מי מחזיק בקלף המנצח?

אחת האשליות של ארגונים היא ההנחה שהטמעת AI יוצר עבורם יתרון בשוק, אלא שבפועל היא בעיקר משפרת ביצועים ● מה באמת מייצר יתרון תחרותי כשאותה הטכנולוגיה זמינה לכולם?

מאגר לוויתן / צילום: אלבטרוס

באיראן מאיימים: אסדות הגז תמר ולוויתן על הכוונת

סוכנות הידיעות "פארס", המזוהה עם המשטר האיראני, פרסמה רשימת מטרות הכוללת תשתיות אנרגיה ברחבי המזרח התיכון וגם את אסדות הגז ● ישראל כבר השביתה בעבר חלק מהן מחשש למתקפה, מהלך שעפ"י הערכות עלה למשק כ־1.7 מיליארד שקל גם ללא כל נזק פיזי

חיים כצמן וצחי אבו / צילום: אריק סולטן, יונתן בלום

"כצמן טעה בגדול": העסקה מתנדנדת, ובסביבת צחי אבו עולים להתקפה

מכתב ששלחו עורכי דינו של חיים כצמן לצחי אבו מעורר סימני שאלה סביב עתיד עסקת השליטה בג'י סיטי ● ברקע: כניסת ישפרו של כידן דהרי וירון אדיב לעסקה, ששינתה את מאזן הכוחות והגבירה את החשש של כצמן מפני אובדן השליטה ● מקורבים לעסקה: "אם כצמן חשב שאבו זה ברק רוזן - הוא טעה וטעה בגדול"

השבוע שבו נתניהו התחזק במעט ובנט נחלש. מה הסיכוי שכך ייראו הבחירות?

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: המפלגות הקטנות יוצרות פערים גדולים, ולמי יצביעו המתלבטים?

נפרדו ב־2023 לאחר 45 שנות נישואים. מריל סטריפ ודון גאמר / צילום: ap, Jordan Strauss

אפליקציות היכרויות וריבים על הירושה: כשסבא וסבתא מחליטים להתגרש

דווקא כשכביכול אמורים לנוח ולהתרווח, זוגות רבים בגיל השלישי מחליטים לפרק את החבילה ● וכשאין כבר ילדים קטנים וענייני מזונות או הסדרי ראייה, הוויכוח מתרכז יותר בפן הכלכלי ובנכסים המשותפים שנצברו ● מתוחלת החיים העולה ועד לעצמאות פיננסית: מה עומד מאחורי תופעת "הגירושים האפורים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

גורם ישראלי: "טראמפ קרוב מתמיד למתקפה משמעותית באיראן"

דיווח: בכיר אמריקאי מזהיר - אין מספיק כוחות ימיים כדי להמשיך להגן על ישראל מטילים בליסטיים ● משרד החוץ האמריקאי מציע לאזרחי ארה"ב לשקול נסיעות למזרח התיכון או דרכו ● בכיר צבאי איראני: "כל מדינה שתהפוך למגן ההגנה של אמריקה - תישרף באש המלחמה" ● עדכונים שוטפים

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

הסכנות שאורבת לרוכשי רכבים סיניים

יצוא הרכב הסיני שובר שיאים, וההצפה הזו מורידה את המחירים, אך גם מביאה איתה סיכונים ארוכי-טווח ● מהחשש מ"מותגים יתומים", ועד למחסור בחלקים וצניחת ערך מהירה - כך תיערכו לעידן של "שוק רכב סיני"

אוזניות Liberty 5 Pro Max של אנקר / צילום: יח''צ

לאוזניות האלו יש מסך מגע, אבל הן כבר לא אופציה זולה

אוזניות Liberty 5 Pro Max של אנקר מנסות לשנות מהיסוד את התפיסה הרווחת כלפי המותג: לא רק כזה שמציע "תמורה טובה למחיר", אלא שחקן שמציב רף בשוק ● כדי להצדיק זאת, נדרשים כמה שיפורים

מטוס של חברת קונדור / צילום: אור גפן

אחרי 70 שנה: חברת התעופה הגרמנית חזרה לישראל

חברת התעופה קונדור חזרה להפעיל טיסות לישראל, עם קו יומי חדש בין פרנקפורט לתל אביב ● השקת הקו נועדה לחזק את הקשר האווירי בין ישראל לגרמניה ולהרחיב את אפשרויות הטיסות והקונקשנים לנוסעים

לאופולד אשנברנר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

עלייה מטאורית, נפילה פתאומית: הכירו את הצעיר שכל וול סטריט מדברת עליו

צעיר בן 25 בשם לאופולד אשנברנר הוא השם שכל וול סטריט מדברת עליו בסוף השבוע ● הכירו את הגאון שהיגר מגרמניה, הציג חזון מטלטל על מהפכת הבינה המלאכותית, עשה תשואה של 1,000% בשנתיים - ואז איבד את מרבית הכסף

+P7 החדשה של XPENG. יכולות ''רדומות'' / צילום: יחצ

רכב שיודע לנהוג לבד? מהשנה הבאה בכבישי ישראל

נהיגה אוטונומית מתקרבת לישראל בעקבות תקן בינלאומי חדש של האו"ם ● יבואני הרכב נערכים למחסור בספינות הובלה שעלול לעכב משלוחים עד סוף השנה ● וגם: ב.מ.וו, ג'נסיס, טויוטה ו־KGM משיקות דגמים חדשים ● השבוע בענף הרכב

נראה שהם מתעשרים בפולימרקט. אבל זה לא אמיתי / אילוסטרציה: Shutterstock

נראה שהם מתעשרים בפולימרקט, אבל שום דבר מזה לא אמיתי

תחקיר של הוול סטריט ג'ורנל מציג: שוק התחזיות הציף את הרשתות החברתיות בסרטונים מטעים שיצרו משפיענים בתשלום

צילום: Shutterstock, Satenik Guzhanina

משכירים דירה? הכללים של רשות המסים שחובה להכיר

עונת מעברי הדירה בעיצומה, שכר הדירה בעלייה, ומשכירי הדירות צריכים לבדוק אם הם צריכים לדווח לרשות המסים על ההכנסות, ואם כן - באיזה מסלול לבחור ● גלובס ריכז עבורכם את כל השאלות, האופציות והנתונים הרלוונטיים

נכון לעכשיו המגבלות שחלות על טורקיה לא מאפשרות מכירת F-35 / צילום: Shutterstock

תעשיית הנשק הטורקית נכשלה ולישראל יש כאב ראש חדש

אוקראינה חשפה מיירט חדש שפותח בתוך שלושה חודשים בלבד כדי להתמודד עם כטב"מי השאהד הרוסיים ● ארה"ב חוזרת לרכוש מיירטי פטריוט מדור ישן בשל מחסור במלאים ● וטורקיה מבקשת סיוע אמריקאי לפיתוח מטוס הקרב קאאן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ירון קיקוז, בעלים ומנכ''ל פריים אנרג'י / צילום: שחר גל

"קראו לי קזינו": הוא ראה את החברה שלו מוחקת 90% מהשווי. ואז קרה מהפך

לפני פחות מ־3 שנים נסחרה חברת האנרגיה המתחדשת פריים אנרג'י של ירון קיקוז בשווי של פחות מ־30 מיליון שקל, והאג"ח אותתו על חששות מקריסה ● שורת מהלכים שהוביל קיקוז הקפיצו את שווי החברה לכמעט 2 מיליארד שקל, והיום היא שיאנית התשואות במדד האנרגיה עם זינוק של מעל 3,000% בשלוש שנים