גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותשרון מולדאבי

אלבום האפליקציה הראשון

3 סינגלים לקיץ: הקאמבק של ביורק, הלהקה של מיק ג'אגר והקרב על המלכות ההיפ-הופ

בדרך-כלל נסקרים כאן אלבומים חדשים. אבל השבוע, בהיעדר אלבומים בולטים או מסעירים במיוחד, כדאי להפנות את תשומת האוזניים לשלושה סינגלים מוצלחים ומרתקים, כל אחד בתחומו, מתוך אלבומים שייצאו במהלך הקיץ והסתיו הקרובים.

הראשון והמרתק מכולם הוא הסינגל השני מתוך פרויקט חדש של ביורק. "ביופיליה" תהיה לא רק כותרת אלבומה, אלא גם כותרת סדרת פעילויות חדשנית שבעצם תשווק את האלבום, לראשונה, כסדרה של אפליקציות. ביורק, בשיתוף פעולה עם אפל, משחררת אחת לשבועיים שיר ואפליקציה שצמודה אליו. את העבודה השלמה ניתן יהיה לרכוש הן כמוצר אחיד ושלם והן כעשר אפליקציות שונות.

ומה יש בהן? בראשונה, לסינגל "קריסטליין", נאגד מידע מדעי בעזרת שיתוף סוכנויות החלל של ארה"ב, אירופה ויפן. ביורק מגדירה את "ביופיליה" כ"הרהורים על היחסים בין טבע, מדע ומוזיקה", ומלבד שלל אפשרויות המולטימדיה שלו, העניין סביבו יתרחש גם בחללים של מייצגים ותערוכות, וגם בהופעות חיות ספורות.

חלק מהאלבום הוקלט תוך שימוש ב"אייפד" , אבל הגורילאז כבר הוציאו בשנה שעברה את האלבום הראשון שהוקלט כולו על המכשיר החדש, The fall. החדשות המצוינות מכיוונה של ביורק מגיעות לא רק מהצד הטכנולוגי. כל הגודל, רוחב היריעה והשכלולים סביב "ביופיליה" היו עלולים לשמש אותה למיסוך יובש יצירתי. אלא שהסינגל הראשון וגם "קוסמולוגיה" שיצא בשבוע שעבר דווקא מגלים את ביורק בכושר מצוין.

אלבומה האחרון מלפני 4 שנים, "וולטה", היה אף הוא פרויקט שאפתני ומאוד שנוי במחלוקת, שהיה הרבה יותר מרתק ומאתגר מאשר ידידותי לעיכול. שני השירים החדשים מזכירים יותר מכל דווקא את אלבום הבכורה שלה מלפני 20 שנה, ו"קוסמולוג'י" נהנה מעיבוד מרתק של הרמוניות קוליות וכלי נשיפה ששואבים לא מעט השראה ממוזיקה קלאסית מודרנית. במחשב, בנגן דיסקים, באייפד או בסמארטפון, כנראה שההשקה הביורקית בין טכנולוגיה, היסטוריה ואנושיות תעסיק אותנו לא מעט בחודשים הקרובים.

כשג'אגר פגש את מארלי

אמן הרבה יותר ותיק מביורק, שאף הוא מצא לעצמו דרך להתחדשות הוא מיק ג'אגר, שלראשונה בקריירה יוציא אלבום עם להקה שאינה הרולינג סטונס. ג'אגר אסף סביבו את דייב סטיוארט אקס היוריתמיקס ומפיק מבוקש, את ג'וס סטון שסטיוארט הפיק את אלבומה הטרי, את דמיאן מארלי בנו הכי מוכשר של בוב, ואת המוזיקאי ומלחין הסרטים ההודי איי.אר. ראהמן.

מסתבר שהחמישה הללו עובדים כבר שנתיים, וג'אגר הסביר ש"זה לא סגנון העבודה הרגיל שלי. התאספנו רק עם כמה רעיונות גולמיים למוזיקה ולמילים אבל בתוך עשרה ימים נכתבו עשרות שירים".

על הנייר, לקבוצה שקוראת לעצמה Superheavy יש אינספור אפשרויות לכישלון: ג'אגר נותר פרפומר עילאי אבל מזמן לא כתב שיר גדול, ובכלל הרכבים כאלו של סופרגרופס די פסו מעולם הפופ. והנטייה שלנו, של האנשים הקטנים, היא גם לחשוד מראש במניעים של חמישה אנשים כה עסוקים ומצליחים בתחומם. אלא שכאן בדיוק טמונה ההפתעה: מלבד הרצון של ג'אגר להעסיק את עצמו בשנות שבתון של הלהקה האם, מדובר באנשים עסוקים ביותר, סטיוארט וסטון בדיוק הוציאו אלבומים חדשים, ואף אחד מהם לא סובל מחשיפת חסר. כך שהרצון המשותף לעבוד יחד כמוזיקאים מתרבויות שונות ולייצר פופ גלובלי כנראה באמת הדליק אותם. ולמרבה הפלא שירם הראשון שמשתחרר לעולם הוא אולי לא קלאסיקת פופ על זמנית, אבל הוא להיט רגאיי-פופ קייצי בהחלט סימפטי.

מארלי פותח, ולאחריו מצטרפים בשירה סטון, וגם ג'אגר, בשירה הכי גבוהה שהקליט בשנים האחרונות. זה לא הפלסט השחור הסקסי שלו סטייל "Emotional rescue" , אבל נשמע שהוא מאוד נהנה כאן, וההנאה הזו מידבקת. כנראה שהחמישייה הזו לא תשאיר על העולם ולו שריטה אחת שתשתווה לזו של חמש האבנים המקוריות של ג'אגר, אבל מי שציפה לאיזו הפקה מגלומנית של מולטימיליונרים נפוחים כמוהו וכמו סטיוארט עלול לנחול אכזבה קשה. זה פופ קייצי ראוי, שלחלוטין לא מבייש את הפירמות החתומות עליו.

נאז נגד קאניה

הסינגל האחרון להשבוע מגיע מכיוון אחד הראפרים הכי אמיצים בכל הזמנים, וזה שיר ראשון של נאז מאז אלבומו התשיעי והמעולה שנשא את שמו ויצא ב-2008. במהלך מערכת הבחירות שנוהלה אז בארה"ב נאז לא היסס להיכנס בסגן הנשיא הקודם דיק צ'ייני ובתאגיד פוקס שניסו ללכלך את מי שהפך חודשים אחר כך לנשיא הנוכחי.

הפעם, אם לשפוט לפי השיר הראשון, נאז פחות חמוש בנשק פוליטי, ויותר יוצא למאבק על הטריטוריה שלו, ההיפ-הופ. אחרי ריב מתוקשר ופיוס מתוקשר לא פחות מול ג'ייזי, נאז יוציא הקיץ אלבום אחרון בחברה שזי מינכל עד לא מזמן. אבל הקטע פה הוא בעיקר התזמון. נאז בחר לצאת לחנויות ממש ראש בראש מול אחד האלבומים שצפויים להיות הכי מדוברים ומצליחים השנה: Watch the throne, שכלום עוד לא דלף ממנו, יהיה אלבום משותף של ג'יי זי וקאניה ווסט. נאז ותיק משניהם ולא פחות טוב מהם, אם כי מעולם לא הגיע למכירות ולתהילה שלהם. ונאז בחר כסיגנל פותח בשיר האדרה עצמית נוסח אלו שכתב ביצירות המופת שלו באמצע שנות ה-90 ושכיום מאפיינים דווקא ראפרים צעירים ומתחילים.

בגיל 38 אלבומו יתקרא "החיים טובים" , ובסוף שיר הרהב הנוכחי הוא אומר ש"תגידו לכל הליצנים שיפנו את המקום למלך". האם זו קריאת תיגר ישירה מול "שמור על כס המלכות" של ג'יי וקאניה? גם אם לא, שלושתם הרי מומחים גדולים לשיווק, וקרב מילולי צמחוני ביניהם לא יזיק תקשורתית לאיש מהשלושה. "נאסטי" הוא לא משיריו הגדולים של נאז, אבל בהתחשב בצחיחות הנוכחית בהיפ-הופ, הוא מהרצועות הטובות של השנה בתחום.

עוד כתבות

עדי שחף, מנהל החטיבה הפיננסית, מזרחי טפחות / צילום: כדיה לוי

עדי שחף, מזרחי טפחות: "ההשקעות הגדולות בתשתיות AI - לא הופכות את התחום לבועה"

מנהל החטיבה הפיננסית בבנק מעריך בכנס "לראות מעבר לטרנד" שהגידול בחוב הממשלתי ובמימון תשתיות ב- AI יכתיב את הכיוון בשוקי המניות בשנה הקרובה ● לדבריו, הבינה המלאכותית עשויה להוריד מחירים בעתיד, אך בטווח הקצר היא דווקא צפויה להעלות אותם ● בישראל הוא צופה צורכי גיוס של כ-200 מיליארד שקל ב-2027

לראות מעבר לטרנד: כנס ההשקעות יוצא לדרך

כנס "לראות מעבר לטרנד" מתמקד במגמות הפיננסיות שמעצבות את עולם ההשקעות לאורך זמן • הכנס ייפתח בשיחה מיוחדת בין יאיר לוינשטיין, בעלים ומנכ"ל אלטשולר שחם פיננסים, ואסף בנאי, מייסד ובעלים קבוצת הפיננסים פרופיט ● בנוסף, הכנס יארח רגולטורים פיננסיים, מובילים בקהילת שוק ההון ומנהלים בכירים

אילה חסון / צילום: רונן אקרמן

הסכסוך מחריף: "כאן" מגנה את אילה חסון, והיא משיבה: “תגובת התאגיד שקרית”

העימות בין אילה חסון להנהלת תאגיד השידור הציבורי החריף בסוף השבוע, לאחר שהתאגיד גינה את התבטאויותיה והעניק גיבוי למנהל החדשות ליאור לנדנברג • חסון פרסמה צילום מסך מהתכתבות עמו, שלטענתה מוכיח כי נדרשה להקריא נוסח התנצלות שהוכתב לה כתנאי לחזרתה לשידור • בתאגיד דוחים את הטענות ומבהירים כי בין הצדדים הוחלפו טיוטות של נוסח ההתנצלות

המנוח נישל את הבנות, אבל לא חתם על הצוואה. מה קבע ביהמ"ש?

בעלי דירה שהפכו מקלט, חדר הסקה וגינה לשטח פרטי חויבו לפנותם, למרות השקעתם הכספית ● בית המשפט קבע כי הודעה במייל אינה מספיקה למימוש אופציה על מגרש באילת ● וגם: נדחתה בקשה לקיום צוואה שנועדה להדיר שש בנות מהירושה ● 3 פסקי דין בשבוע

טלטלה בשווקים | אילוסטרציה: Shutterstock

נפגעי הטלטלה בשווקים: ההפסדים, הפיטורים והחשש שהגרוע עוד לפנינו

אחרי שנים של תשואות מרשימות, גרג קופי רשם את החודש הגרוע בתולדות הקרן שלו • בקרן אחרת נמחקה תשואה של 44% והפכה להפסד, ובענף כולו מתרבים הפיטורים • מנהלי ההשקעות מגלים שהשוק כבר לא סולח על טעויות: "שרדתי, בינתיים"

לי־בר קייטרינג יפרח / צילום: מתוך האינסטגרם של לי-בר

הכול החל במפרום: אקזיט הענק של חברת ההסעדה והקשר לאלי יצפאן

לפני 40 שנה החלה משפחת יפרח להאכיל חיילים במסעדה קטנה בקריית גת ● מאז לקחו האחים ליאל ובר את הניהול וגדלו לחברת הסעדה, שמגלגלת מחזור של כ־400 מיליון שקל בשנה ● מה הוביל קרן השקעות לרכוש מחצית מהחברה ואיך קשור הקומיקאי המפורסם לעסקה?

טלפון ברבי, פקשוט מארז נוסטלגיה של עלית, פפסי / צילום: Mattel + HMD, סטודיו שטראוס, Shutterstock

רבותיי, הנוסטלגיה חוזרת: הסיבה שמותגים מנסים לשחזר את העבר

בזמן שהכול הופך דיגיטלי יותר, משהו מפתיע קורה בזירת המותגים: לוגואים ישנים חוזרים, אריזות רטרו צצות על המדפים וטלפונים מתקפלים זוכים לחיים חדשים ● מאחורי גל הנוסטלגיה מסתתר הצורך האנושי במשהו מוכר ויציב בעולם שמשתנה במהירות

הטנדר החשמלי, ''סייברטראק'' / צילום: יח''צ

זו הייתה אחת ההבטחות הגדולות של אילון מאסק. היא הוכתרה ככישלון

מאסק הבטיח לייצר 250 אלף סייברטראקים בשנה, אבל הטנדר העתידני אחראי כיום לכ־1% בלבד מהייצור של טסלה ● אחרי שנים של מכירות מאכזבות, תקלות ומחירים שהאמירו, החברה נערכת לסיום ייצורו לטובת מונית אוטונומית ● ובזמן שהמתחרה ריביאן מעוררת מחדש את עניין המשקיעים, מה השתבש באחת ההבטחות הגדולות של טסלה?

יותר מ־40 עסקאות מתחילת השנה / איור: גיל ג'יבלי

הנתונים שמאחורי מבול האקזיטים: מכונת הכסף של סוכנויות הביטוח

סוכנויות הביטוח הן כבר מזמן לא עסק אפור, אלא אחד התחומים הכי חמים בשוק ההון ● גלובס חושף את הנתונים מאחורי תור הזהב של הענף: מהמוסדיים שרכשו עשרות סוכנויות רק מתחילת השנה, דרך הרווחיות יוצאת הדופן ועד להערכות להיקף עסקאות מצטבר של חצי מיליארד שקל ב־2026 ● בשוק מעריכים שזו רק תחילתה של המגמה, אך יש גם מי שמזהיר: "זה עלול להגיע למחוזות של קרטל"

אלונה בר-און, מו''ל גלובס, בכנס לראות מעבר לטרנד / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "משקיעי בובת הלבובו הרוויחו 700% או הפסידו 30%, מה שקבע זה התזמון בתוך הטרנד"

מו״ל גלובס פתחה את כנס "לראות מעבר לטרנד" והמחישה באמצעות הסקווישי ולבובו את חשיבות מועד הכניסה להשקעה ● עוד התייחסה לשאלת הבועה בבינה המלאכותית, לייצוג נשים בכנס ולתפקידה של העיתונות

אייל ברקוביץ' / צילום: צילום מסך מתוך 'מוריה וברקו', רשת 13

"הדברים אינם מקובלים": אייל ברקוביץ' הושעה משידורי חדשות 13

חדשות 13 השעו את אייל ברקוביץ' משידור בעקבות התבטאויות שעוררו סערה ציבורית וטענות לגזענות ● ההחלטה התקבלה לאחר שיחת הבהרה ובעקבות ביקורת ולחץ ברשתות החברתיות ● לגלובס נודע כי ההשעיה צפויה להימשך ימים בודדים

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

רמ"י עדכנה את בית המשפט: חריגות זיהום נמצאו באחד המגרשים בגוש הגדול בשדה דב

רמ"י עדכנה כי באחד מארבעת המגרשים שנבדקו אותרו כימיקלים נצחיים (PFAS) מעל ערכי הסף ● בשלושת המגרשים האחרים לא נמצאו חריגות, ותוצאות היתר יתקבלו בתוך 30 יום ● כ-1,700 בעלי זכויות בגוש הגדול ממתינים להשלמת הבדיקות, בצל החשש מפגיעה בשווי הקרקעות ומעיכוב בבנייה

בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Reuters

אחרי כיבוש הקונגרס: האם וושינגטון צפויה להיכנס לעידן של שיתוק וחקירות?

איבוד הרוב בבית הנבחרים ובסנאט יעמיד מכשול בפני המדיניות הכלכלית של הממשל, יאיים בהשבתות תקציביות ויסבך את ניהול המלחמה באיראן ● מומחים מזהירים: הלחץ על טראמפ יגבר, והשינויים הפנימיים במפלגה הדמוקרטית עשויים לחלחל גם ליחסי ארה"ב-ישראל

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

הוא חזה את גל העליות הגדול בבורסה. מה לדעתו יקרה עכשיו - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בתל אביב ירדה במעל 15% משיאה האחרון ואנליסטים מעריכים האם הגיע הזמן לקנות את הירידות ● הדולר זינק לשיא של כחצי שנה - האם מדובר בתיקון חולף או בשינוי מגמה? ● תעשיית הקרנות סיכמה חודש חיובי, אך הקרנות המסורתיות רשמו פדיונות חריגים, ובשוק מסבירים שהמשקיעים עברו "לשבת על הגדר" ● וגם: מנהל ההשקעות שאופטימי למרות הירידות בשווקים

אייל דה פאו / צילום: תמר מצפי

יו"ר חדשות 13 פורש, ומחלוקת על עשרות אלפי שקלים נחשפת

לגלובס נודע כי אייל דה פאו התפטר מתפקיד יו"ר חדשות 13 בעקבות לחץ מצד הרשות השנייה - זאת על רקע תשלומים עודפים שקיבל בניגוד לכאורה למגבלות התגמול החדשות שנכנסו לתוקף ב-2026 ● הרשות בוחנת אפשרות לדרוש את החזרת הכספים ששולמו ביתר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הורידו 130 אלף שקל מהמחיר, והדירה בת"א נמכרה בשבועיים

בשכונת פארק TLV (לשעבר הארגזים) בתל אביב, נמכרה דירת 3 חדרים בשטח של 75 מ"ר בקומה 12 מתוך 18, תמורת 2.55 מיליון שקל ● "אפשר להרגיש שינוי גם באוכלוסייה של השכונה - מגיעות אליה ממרכז העיר משפחות צעירות שלא יכולות לממן קנייה של דירה באזור שבו חיו" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

תומר רבא''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: כדיה לוי

תומר ראב"ד: "יש פה כלכלה שקשה מאוד לנצח. לישראל אין הרבה מתחרות"

"ישראל היא כלכלה די ייחודית, שוק מפותח אבל עם לא מעט מאפיינים של שוק מתפתח", אמר תומר ראב"ד בכנס "לראות מעבר לטרנד" ● "יש משקיעים זרים מתוחכמים שראינו נכנסים לבורסה ולא היו פה לפני עשור: בלקרוק, פידליטי - הם רואים מבעד לטרנד. בסוף לישראל אין הרבה מתחרות" ● על שוק הסלולר: "שוק חבוט, בעייתי, שעבר המון רפורמות"

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

הרווח התפעולי של ברקשייר ירד ברבעון, ויש מניה אחת שהיא לא הפסיקה לקנות

ברקשייר האת'ווי דיווחה על ירידה של 6% ברווח התפעולי ברבעון השלישי, לצד צניחה של 28% ברווח הנקי ● למרות הירידה ברווחים, ענקית ההשקעות האיצה את הרכישה החוזרת של מניותיה והשקיעה בכך 9.6 מיליארד דולר ברבעון, יותר מפי שניים לעומת הרבעון הקודם ● במקביל, הר המזומנים של החברה הצטמצם לכ־357 מיליארד דולר

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

אמנון שעשוע מעמיד למכירה את הבנק הדיגיטלי one zero

המיליארדר ומייסד מובילאיי עשוי למכור את חלקו בבנק שהקים במטרה לחולל מהפכה בשוק הבנקאות הישראלי • המהלך מגיע לאחר שורה של מהמורות בעסקים אחרים שהקים, בהם אורקם ו-AI21 ● ככל הידוע המגעים עדיין לא הבשילו לכדי עסקה מחייבת

משרדי צ'ק פוינט / צילום: Shutterstock

הסכסוך על שיפוץ המטה בתל אביב: צ'ק פוינט נתבעת ב-7.8 מיליון שקל

חברת א.שדה פרויקטים, שהקימה את מטה צ'ק פוינט בשכונת ביצרון בת"א, תובעת את ענקית אבטחת המידע בטענה כי לא שילמה את מלוא התמורה עבור עבודות גמר ומערכות בבניין ● עוד נטען כי "לאורך הפרויקט נהגה צ'ק פוינט כלפי א.שדה בכוחניות רבה והערימה קשיים על ביצוע והשלמת העבודות" ● צ'ק פוינט בתגובה: "עיתוי הגשת התביעה מעורר תהיות"