גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותשרון מולדאבי

אלבום האפליקציה הראשון

3 סינגלים לקיץ: הקאמבק של ביורק, הלהקה של מיק ג'אגר והקרב על המלכות ההיפ-הופ

בדרך-כלל נסקרים כאן אלבומים חדשים. אבל השבוע, בהיעדר אלבומים בולטים או מסעירים במיוחד, כדאי להפנות את תשומת האוזניים לשלושה סינגלים מוצלחים ומרתקים, כל אחד בתחומו, מתוך אלבומים שייצאו במהלך הקיץ והסתיו הקרובים.

הראשון והמרתק מכולם הוא הסינגל השני מתוך פרויקט חדש של ביורק. "ביופיליה" תהיה לא רק כותרת אלבומה, אלא גם כותרת סדרת פעילויות חדשנית שבעצם תשווק את האלבום, לראשונה, כסדרה של אפליקציות. ביורק, בשיתוף פעולה עם אפל, משחררת אחת לשבועיים שיר ואפליקציה שצמודה אליו. את העבודה השלמה ניתן יהיה לרכוש הן כמוצר אחיד ושלם והן כעשר אפליקציות שונות.

ומה יש בהן? בראשונה, לסינגל "קריסטליין", נאגד מידע מדעי בעזרת שיתוף סוכנויות החלל של ארה"ב, אירופה ויפן. ביורק מגדירה את "ביופיליה" כ"הרהורים על היחסים בין טבע, מדע ומוזיקה", ומלבד שלל אפשרויות המולטימדיה שלו, העניין סביבו יתרחש גם בחללים של מייצגים ותערוכות, וגם בהופעות חיות ספורות.

חלק מהאלבום הוקלט תוך שימוש ב"אייפד" , אבל הגורילאז כבר הוציאו בשנה שעברה את האלבום הראשון שהוקלט כולו על המכשיר החדש, The fall. החדשות המצוינות מכיוונה של ביורק מגיעות לא רק מהצד הטכנולוגי. כל הגודל, רוחב היריעה והשכלולים סביב "ביופיליה" היו עלולים לשמש אותה למיסוך יובש יצירתי. אלא שהסינגל הראשון וגם "קוסמולוגיה" שיצא בשבוע שעבר דווקא מגלים את ביורק בכושר מצוין.

אלבומה האחרון מלפני 4 שנים, "וולטה", היה אף הוא פרויקט שאפתני ומאוד שנוי במחלוקת, שהיה הרבה יותר מרתק ומאתגר מאשר ידידותי לעיכול. שני השירים החדשים מזכירים יותר מכל דווקא את אלבום הבכורה שלה מלפני 20 שנה, ו"קוסמולוג'י" נהנה מעיבוד מרתק של הרמוניות קוליות וכלי נשיפה ששואבים לא מעט השראה ממוזיקה קלאסית מודרנית. במחשב, בנגן דיסקים, באייפד או בסמארטפון, כנראה שההשקה הביורקית בין טכנולוגיה, היסטוריה ואנושיות תעסיק אותנו לא מעט בחודשים הקרובים.

כשג'אגר פגש את מארלי

אמן הרבה יותר ותיק מביורק, שאף הוא מצא לעצמו דרך להתחדשות הוא מיק ג'אגר, שלראשונה בקריירה יוציא אלבום עם להקה שאינה הרולינג סטונס. ג'אגר אסף סביבו את דייב סטיוארט אקס היוריתמיקס ומפיק מבוקש, את ג'וס סטון שסטיוארט הפיק את אלבומה הטרי, את דמיאן מארלי בנו הכי מוכשר של בוב, ואת המוזיקאי ומלחין הסרטים ההודי איי.אר. ראהמן.

מסתבר שהחמישה הללו עובדים כבר שנתיים, וג'אגר הסביר ש"זה לא סגנון העבודה הרגיל שלי. התאספנו רק עם כמה רעיונות גולמיים למוזיקה ולמילים אבל בתוך עשרה ימים נכתבו עשרות שירים".

על הנייר, לקבוצה שקוראת לעצמה Superheavy יש אינספור אפשרויות לכישלון: ג'אגר נותר פרפומר עילאי אבל מזמן לא כתב שיר גדול, ובכלל הרכבים כאלו של סופרגרופס די פסו מעולם הפופ. והנטייה שלנו, של האנשים הקטנים, היא גם לחשוד מראש במניעים של חמישה אנשים כה עסוקים ומצליחים בתחומם. אלא שכאן בדיוק טמונה ההפתעה: מלבד הרצון של ג'אגר להעסיק את עצמו בשנות שבתון של הלהקה האם, מדובר באנשים עסוקים ביותר, סטיוארט וסטון בדיוק הוציאו אלבומים חדשים, ואף אחד מהם לא סובל מחשיפת חסר. כך שהרצון המשותף לעבוד יחד כמוזיקאים מתרבויות שונות ולייצר פופ גלובלי כנראה באמת הדליק אותם. ולמרבה הפלא שירם הראשון שמשתחרר לעולם הוא אולי לא קלאסיקת פופ על זמנית, אבל הוא להיט רגאיי-פופ קייצי בהחלט סימפטי.

מארלי פותח, ולאחריו מצטרפים בשירה סטון, וגם ג'אגר, בשירה הכי גבוהה שהקליט בשנים האחרונות. זה לא הפלסט השחור הסקסי שלו סטייל "Emotional rescue" , אבל נשמע שהוא מאוד נהנה כאן, וההנאה הזו מידבקת. כנראה שהחמישייה הזו לא תשאיר על העולם ולו שריטה אחת שתשתווה לזו של חמש האבנים המקוריות של ג'אגר, אבל מי שציפה לאיזו הפקה מגלומנית של מולטימיליונרים נפוחים כמוהו וכמו סטיוארט עלול לנחול אכזבה קשה. זה פופ קייצי ראוי, שלחלוטין לא מבייש את הפירמות החתומות עליו.

נאז נגד קאניה

הסינגל האחרון להשבוע מגיע מכיוון אחד הראפרים הכי אמיצים בכל הזמנים, וזה שיר ראשון של נאז מאז אלבומו התשיעי והמעולה שנשא את שמו ויצא ב-2008. במהלך מערכת הבחירות שנוהלה אז בארה"ב נאז לא היסס להיכנס בסגן הנשיא הקודם דיק צ'ייני ובתאגיד פוקס שניסו ללכלך את מי שהפך חודשים אחר כך לנשיא הנוכחי.

הפעם, אם לשפוט לפי השיר הראשון, נאז פחות חמוש בנשק פוליטי, ויותר יוצא למאבק על הטריטוריה שלו, ההיפ-הופ. אחרי ריב מתוקשר ופיוס מתוקשר לא פחות מול ג'ייזי, נאז יוציא הקיץ אלבום אחרון בחברה שזי מינכל עד לא מזמן. אבל הקטע פה הוא בעיקר התזמון. נאז בחר לצאת לחנויות ממש ראש בראש מול אחד האלבומים שצפויים להיות הכי מדוברים ומצליחים השנה: Watch the throne, שכלום עוד לא דלף ממנו, יהיה אלבום משותף של ג'יי זי וקאניה ווסט. נאז ותיק משניהם ולא פחות טוב מהם, אם כי מעולם לא הגיע למכירות ולתהילה שלהם. ונאז בחר כסיגנל פותח בשיר האדרה עצמית נוסח אלו שכתב ביצירות המופת שלו באמצע שנות ה-90 ושכיום מאפיינים דווקא ראפרים צעירים ומתחילים.

בגיל 38 אלבומו יתקרא "החיים טובים" , ובסוף שיר הרהב הנוכחי הוא אומר ש"תגידו לכל הליצנים שיפנו את המקום למלך". האם זו קריאת תיגר ישירה מול "שמור על כס המלכות" של ג'יי וקאניה? גם אם לא, שלושתם הרי מומחים גדולים לשיווק, וקרב מילולי צמחוני ביניהם לא יזיק תקשורתית לאיש מהשלושה. "נאסטי" הוא לא משיריו הגדולים של נאז, אבל בהתחשב בצחיחות הנוכחית בהיפ-הופ, הוא מהרצועות הטובות של השנה בתחום.

עוד כתבות

פיקוד העורף סורק בניין בפתח תקווה שנפגע מטיל איראני / צילום: ap, Maya Levin

שלוש שנים לטבח ה-7 באוקטובר: מעל 38.6 מיליארד שקל פיצויים

רשות המסים מפרסמת נתונים אודות פעילות קרן הפיצויים לרגל יום השנה השלישי לציון טבח ה-7 באוקטובר של חמאס על יישובי עוטף עזה ופרוץ מלחמת "חרבות ברזל"

עו''ד מיכל כהן, הממונה על התחרות; ניב סרנה, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י; עובד דבי, מנכ''ל דליה חברות אנרגיה / צילום: כדיה לוי, ענבל מרמרי, אורי שדה

ניו-מד איימה לבטל את עסקת הענק ורשות התחרות חזרה בה

רשות התחרות הסירה את התנגדותה לעסקת הענק עליה חתמו שותפות לווייתן ניו-מד ורציו עם תחנות הכוח החדשות של דליה, בהיקף של 6.7 מיליארד דולר

הפגנה אנטי-ישראלית בהאג / צילום: ap, Molly Quell

ביום השנה ל-7.10: המל"ל באזהרה לישראלים בחו"ל

המל"ל מפרסם התרעה לשוהים בחו"ל: "קיים סיכון מוגבר לניסיונות פיגוע" ● דיווח ב"ניו יורק טיימס": 12 מפציצים אמריקאים הוצאו מבסיס חיל האוויר הבריטי פיירפורד בשל חשש למתקפת רחפנים איראנית ● הקואליציה בראשות סעודיה הנלחמת בחות'ים: ביצענו "מבצע צבאי גדול" במחוז חודידה בתימן ● דיווחים שוטפים

חיים שטפלר, מנכ''ל ארית / צילום: מירי פייבר

בעלי החברה הביטחונית מכר מניות בשיא, והמוסדיים הפסידו כרבע מיליארד שקל

בתחילת השנה מכר צבי לוי, בעל השליטה בארית, נתח של 7% ממניותיו ביצרנית המרעומים משדרות תמורת 400 מיליון שקל ● אלא שמאז צנחה המניה במעל 70%, על רקע ירידה בתוצאות ולמרות הכרזה על דיבידנד גדול, והסבה לרוכשים, בהם מנורה, הפניקס ומור, הפסד משמעותי

שרת התחבורה מירי רגב, ראש השב''כ דוד זיני וראש המוסד רומן גופמן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, דובר צה''ל

בלתי נתפס: מספר אנשי הצוות ממדינות עוינות שנכנסו השנה לישראל

בדיון חסוי בכנסת נחשף כי כ-1,240 אנשי צוות אוויר ממדינות ללא יחסים דיפלומטיים עם ישראל נכנסו למדינה מתחילת השנה ● כעת נבדק כיצד אושרה כניסתם ומי הגורם שאחראי על ביטחון הטיסות הזרות

חן גולן, מנכ''ל נקסט ויז'ן / צילום: רמי זרנגר

מימוש ענק של פידליטי זעזע את מניית נקסט ויז'ן, אך היו"ר טוען: "איתות חיובי"

חן גולן, יו"ר יצרנית המצלמות המיוצבות לרחפנים, מתייחס למכירת המניות של קרן ההשקעות האמריקאית פידליטי בהיקף של כ-450 מיליון דולר: "קיבלנו את זה בהפתעה, כמו כל השוק"

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

אנליסטים מעריכים: למה פידליטי מימשה מניות בנקסט ויז'ן?

בבנק ההשקעות אופנהיימר מעריכים כי עסקת הענק במסגרתה מכרה פידליטי מניות נקסט ויז'ן בסך כולל של 1.3 מיליארד שקל משקפת מימוש רווחים, ולא משהו שהשתנה בעסקי החברה ● עמרי עפרוני, אנליסט התחום הביטחוני של הבנק: "רואים שכל המכפילים של החברות הביטחוניות ירדו בכ-30% בממוצע, אבל בישראל זה קצת יותר חזק" ● יו"ר נקסט ויז'ן: "קיבלנו את זה בהפתעה. מכרו בצורה טכנית"

לירן אבישר בן־חורין, ביחד. שבע עם גדעון אוקו, קשת 12, 29.09.26 / צילום: טל גלבוע

ישראל אחרונה בהשקעה בגיל הרך? צללנו לנתונים

ההבטחה להשקיע בחינוך בגילי 3-0 חוזרת בכל מערכת בחירות ● מתברר שהיא לא נזרקת בחלל ריק ● המשרוקית של גלובס

פרויקט בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

לא רק ת"א: ערים נוספות מחזירות לחיים את מדיניות הקלות הבנייה

אחרי הפרסום בגלובס על החלטת עיריית תל אביב־יפו לקדם תוכנית להחזרת ההקלות בנדל"ן למגורים, גם בערים נוספות, בהן ר"ג ויבנה, מקדמים ● האם ההליך ישפר את המצב או יסרבל אותו?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

הבטיח דירה לאשתו בפרידה. העיכוב ברכישה יעלה לו כמיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי לפי הסכם הממון שנחתם, על הבעל לרכוש לאישה דירה חדשה והוא אינו יכול להעביר לה דירה שברשותו בשרון ● האישה תקבל דירה בשווי 4.2 מיליון שקל בתוספת ריבית מיום הפרישה לפני שלוש שנים

יאיר סרוסי יו''ר צים / צילום: יוסי צבקר

דירקטוריון צים מבהיר לרשות החברות: לא צריכים לדון בעסקה מחדש

רשות החברות הממשלתיות הודיעה כי אם יוגש מתווה חדש לרכישת צים ע"י הפג-לויד וקרן פימי - יהיה על החברה להגיש אותו לאישורה מחדש ● לגלובס נודע כי דירקטוריון צים שלח מכתב תשובה לרשות, ובו נטען כי החברה לא נדרשת לדון מחדש בעסקה ● רשות החברות במכתב תגובה: "אין מקום להידרש לדיונים תיאורטיים ביחס למתווה שטרם הוגש"

עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: ap, Alexander Vilf

ארה"ב אישרה מכירת אמל"ח גדולה למדינות האזור, כולל למצרים

בצל המתיחות עם איראן, מזכירות המדינה האמריקאית אישרה עסקת נשק בסכום כולל של 2.27 מיליארד דולר למצרים, כווית ואיחוד האמירויות ● אלא שהנשק שתרכוש מצרים, לפחות בחלקו, לא קשור למתיחות עם איראן

טקס חתימת הסכם הגג עם חולון. 10,700 יח''ד חדשות / צילום: עיריית חולון

הדוח הכספי מגלה: כמעט 600 אלף יח"ד נכללו בהסכמי הגג - אך רק כ־44% שווקו

במשך 13 שנים, מאז החלטת הממשלה על קידום הסכמי גג מול הרשויות המקומיות, נחתמו 46 הסכמים - אבל רבים מהם מציגים שיעור שיווק נמוך של יחידות דיור בפועל ● במקומות שבהם שיעור השיווק גבוה, הסכמי הגג סיפקו תרומה משמעותית לרשות המקומית

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חיסכון עד הפנסיה וביטוח רק מגיל 70: החורים בתוכנית הסיעוד החדשה

התוכנית החדשה של רשות שוק ההון, שכפופה לחקיקה בכנסת, מציעה מעבר לחיסכון אישי, במקום המודל הקיים היום ● איך יעבוד החיסכון, מי עשוי ליפול בין הכיסאות, ואת מי המדינה עדיין תממן?

מערכת ביטול רעש של סילנטיום / צילום: סילנטיום

לפי שווי של כ-44 מיליון דולר: חברת הטכנולוגיה הישראלית בדרך להנפקה בניו יורק

סילנטיום מנס ציונה, שמפתחת טכנולוגיה להפחתת רעשים לא רצויים בתא הנוסעים ברכב, הגישה תשקיף לגיוס של כ-15 מיליון דולר בבורסת ניו יורק ● במחצית הראשונה של השנה הכנסותיה ירדו ב-44% ל-1.5 מיליון דולר, והיא צירפה לתשקיף הערת "עסק חי"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

בהובלת מניות הטכנולוגיה: S&P 500 והנאסד"ק חתמו את יום המסחר בשיא כל הזמנים

נעילה בשיא: מדד S&P 500 עלה ב-0.6% והנאסד"ק הוסיף 0.4%. מדד הדאו ג'ונס טיפס ב-0.5% ● העליות התרכזו בקומץ ענקיות; שווי "שבע המופלאות" חצה 25 טריליון דולר ● מייקל ברי מזהיר שהשוק נמצא בשלב ההכחשה; באופנהיימר מצביעים על התנהגות של סוף מחזור ● אנבידיה מתקרבת לשווי של 6 טריליון דולר; מניית AMD זינקה לאחר שסיטי העלה את יעד המחיר ● מניות שבבי הזיכרון צנחו

מיצב שבעה באוקטובר במשרדי פלייטיקה / צילום: באדיבות פלייטיקה

ממרוץ, דרך קסדות ללוחמים ועד הנצחה מוזיקלית: יוזמות ה–7 באוקטובר

ריצות, מוזיקה ומיצגי זיכרון הם רק חלק מיוזמות הנצחה ברחבי הארץ לנופלי 7 באוקטובר ● קמפיין לגיוס תמיכה ליתומי המלחמה להענקת סיוע כלכלי, רגשי וחינוכי ● וגם מיזמים המסייעים לנפגעי פוסט־טראומה ומספקים ללוחמים ציוד מתקדם ● אירועים ומינויים 

אירו. ''גל המכירות האחרון נובע במיוחד מהחששות בנוגע לצרפת'' / צילום: Shutterstock

"הרגע הגלובלי" של האירו יצטרך לחכות: סיכוני החוב מפילים את המטבע האירופי

האירו נמצא בשפל של כשנה וחצי מול הדולר, על רקע החששות ממצבה הפיסקלי של צרפת, אי־היציבות הפוליטית באירופה והאפשרות למשבר חוב חדש ● בעוד שהמשקיעים והאנליסטים דרוכים, החברות היצואניות ביבשת דווקא גוזרות קופון מהיחלשות המטבע

אלי שגיב, מנכ''ל לוריאל ישראל / צילום: פלג אלקלעי

תקציב של 100 מיליון שקל: אחד המכרזים הגדולים בפרסום הוכרע

מקאן ת"א ימשיך לטפל בתקציב הפרסום של קבוצת לוריאל, הנחשב לאחד מהגדולים ביותר בישראל, ויוניברסל מקאן תוביל את רכש המדיה ● גיתם BBDO ירחיב את חלקו במותג "לוריאל פריז"

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

התוכנית החדשה של האוצר: מס רכוש, "מס נטפליקס" ומיסוי של מוצרי יוקרה

צוות מיוחד בראשות הכלכלן הראשי מגבש כיווני מדיניות חדשים להתמודדות עם השפעות הבינה המלאכותית על המשק ● באוצר מציעים להסיט את הכובד להעלאת המסים על הון, מוצרי יוקרה וקרקעות פנויות - אך מתנגדים בתוקף להטלת מס ייעודי על רובוטים ומחשוב