גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותשרון מולדאבי

אלבום האפליקציה הראשון

3 סינגלים לקיץ: הקאמבק של ביורק, הלהקה של מיק ג'אגר והקרב על המלכות ההיפ-הופ

בדרך-כלל נסקרים כאן אלבומים חדשים. אבל השבוע, בהיעדר אלבומים בולטים או מסעירים במיוחד, כדאי להפנות את תשומת האוזניים לשלושה סינגלים מוצלחים ומרתקים, כל אחד בתחומו, מתוך אלבומים שייצאו במהלך הקיץ והסתיו הקרובים.

הראשון והמרתק מכולם הוא הסינגל השני מתוך פרויקט חדש של ביורק. "ביופיליה" תהיה לא רק כותרת אלבומה, אלא גם כותרת סדרת פעילויות חדשנית שבעצם תשווק את האלבום, לראשונה, כסדרה של אפליקציות. ביורק, בשיתוף פעולה עם אפל, משחררת אחת לשבועיים שיר ואפליקציה שצמודה אליו. את העבודה השלמה ניתן יהיה לרכוש הן כמוצר אחיד ושלם והן כעשר אפליקציות שונות.

ומה יש בהן? בראשונה, לסינגל "קריסטליין", נאגד מידע מדעי בעזרת שיתוף סוכנויות החלל של ארה"ב, אירופה ויפן. ביורק מגדירה את "ביופיליה" כ"הרהורים על היחסים בין טבע, מדע ומוזיקה", ומלבד שלל אפשרויות המולטימדיה שלו, העניין סביבו יתרחש גם בחללים של מייצגים ותערוכות, וגם בהופעות חיות ספורות.

חלק מהאלבום הוקלט תוך שימוש ב"אייפד" , אבל הגורילאז כבר הוציאו בשנה שעברה את האלבום הראשון שהוקלט כולו על המכשיר החדש, The fall. החדשות המצוינות מכיוונה של ביורק מגיעות לא רק מהצד הטכנולוגי. כל הגודל, רוחב היריעה והשכלולים סביב "ביופיליה" היו עלולים לשמש אותה למיסוך יובש יצירתי. אלא שהסינגל הראשון וגם "קוסמולוגיה" שיצא בשבוע שעבר דווקא מגלים את ביורק בכושר מצוין.

אלבומה האחרון מלפני 4 שנים, "וולטה", היה אף הוא פרויקט שאפתני ומאוד שנוי במחלוקת, שהיה הרבה יותר מרתק ומאתגר מאשר ידידותי לעיכול. שני השירים החדשים מזכירים יותר מכל דווקא את אלבום הבכורה שלה מלפני 20 שנה, ו"קוסמולוג'י" נהנה מעיבוד מרתק של הרמוניות קוליות וכלי נשיפה ששואבים לא מעט השראה ממוזיקה קלאסית מודרנית. במחשב, בנגן דיסקים, באייפד או בסמארטפון, כנראה שההשקה הביורקית בין טכנולוגיה, היסטוריה ואנושיות תעסיק אותנו לא מעט בחודשים הקרובים.

כשג'אגר פגש את מארלי

אמן הרבה יותר ותיק מביורק, שאף הוא מצא לעצמו דרך להתחדשות הוא מיק ג'אגר, שלראשונה בקריירה יוציא אלבום עם להקה שאינה הרולינג סטונס. ג'אגר אסף סביבו את דייב סטיוארט אקס היוריתמיקס ומפיק מבוקש, את ג'וס סטון שסטיוארט הפיק את אלבומה הטרי, את דמיאן מארלי בנו הכי מוכשר של בוב, ואת המוזיקאי ומלחין הסרטים ההודי איי.אר. ראהמן.

מסתבר שהחמישה הללו עובדים כבר שנתיים, וג'אגר הסביר ש"זה לא סגנון העבודה הרגיל שלי. התאספנו רק עם כמה רעיונות גולמיים למוזיקה ולמילים אבל בתוך עשרה ימים נכתבו עשרות שירים".

על הנייר, לקבוצה שקוראת לעצמה Superheavy יש אינספור אפשרויות לכישלון: ג'אגר נותר פרפומר עילאי אבל מזמן לא כתב שיר גדול, ובכלל הרכבים כאלו של סופרגרופס די פסו מעולם הפופ. והנטייה שלנו, של האנשים הקטנים, היא גם לחשוד מראש במניעים של חמישה אנשים כה עסוקים ומצליחים בתחומם. אלא שכאן בדיוק טמונה ההפתעה: מלבד הרצון של ג'אגר להעסיק את עצמו בשנות שבתון של הלהקה האם, מדובר באנשים עסוקים ביותר, סטיוארט וסטון בדיוק הוציאו אלבומים חדשים, ואף אחד מהם לא סובל מחשיפת חסר. כך שהרצון המשותף לעבוד יחד כמוזיקאים מתרבויות שונות ולייצר פופ גלובלי כנראה באמת הדליק אותם. ולמרבה הפלא שירם הראשון שמשתחרר לעולם הוא אולי לא קלאסיקת פופ על זמנית, אבל הוא להיט רגאיי-פופ קייצי בהחלט סימפטי.

מארלי פותח, ולאחריו מצטרפים בשירה סטון, וגם ג'אגר, בשירה הכי גבוהה שהקליט בשנים האחרונות. זה לא הפלסט השחור הסקסי שלו סטייל "Emotional rescue" , אבל נשמע שהוא מאוד נהנה כאן, וההנאה הזו מידבקת. כנראה שהחמישייה הזו לא תשאיר על העולם ולו שריטה אחת שתשתווה לזו של חמש האבנים המקוריות של ג'אגר, אבל מי שציפה לאיזו הפקה מגלומנית של מולטימיליונרים נפוחים כמוהו וכמו סטיוארט עלול לנחול אכזבה קשה. זה פופ קייצי ראוי, שלחלוטין לא מבייש את הפירמות החתומות עליו.

נאז נגד קאניה

הסינגל האחרון להשבוע מגיע מכיוון אחד הראפרים הכי אמיצים בכל הזמנים, וזה שיר ראשון של נאז מאז אלבומו התשיעי והמעולה שנשא את שמו ויצא ב-2008. במהלך מערכת הבחירות שנוהלה אז בארה"ב נאז לא היסס להיכנס בסגן הנשיא הקודם דיק צ'ייני ובתאגיד פוקס שניסו ללכלך את מי שהפך חודשים אחר כך לנשיא הנוכחי.

הפעם, אם לשפוט לפי השיר הראשון, נאז פחות חמוש בנשק פוליטי, ויותר יוצא למאבק על הטריטוריה שלו, ההיפ-הופ. אחרי ריב מתוקשר ופיוס מתוקשר לא פחות מול ג'ייזי, נאז יוציא הקיץ אלבום אחרון בחברה שזי מינכל עד לא מזמן. אבל הקטע פה הוא בעיקר התזמון. נאז בחר לצאת לחנויות ממש ראש בראש מול אחד האלבומים שצפויים להיות הכי מדוברים ומצליחים השנה: Watch the throne, שכלום עוד לא דלף ממנו, יהיה אלבום משותף של ג'יי זי וקאניה ווסט. נאז ותיק משניהם ולא פחות טוב מהם, אם כי מעולם לא הגיע למכירות ולתהילה שלהם. ונאז בחר כסיגנל פותח בשיר האדרה עצמית נוסח אלו שכתב ביצירות המופת שלו באמצע שנות ה-90 ושכיום מאפיינים דווקא ראפרים צעירים ומתחילים.

בגיל 38 אלבומו יתקרא "החיים טובים" , ובסוף שיר הרהב הנוכחי הוא אומר ש"תגידו לכל הליצנים שיפנו את המקום למלך". האם זו קריאת תיגר ישירה מול "שמור על כס המלכות" של ג'יי וקאניה? גם אם לא, שלושתם הרי מומחים גדולים לשיווק, וקרב מילולי צמחוני ביניהם לא יזיק תקשורתית לאיש מהשלושה. "נאסטי" הוא לא משיריו הגדולים של נאז, אבל בהתחשב בצחיחות הנוכחית בהיפ-הופ, הוא מהרצועות הטובות של השנה בתחום.

עוד כתבות

מיכאל בן יעקב, פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"שיא של כמעט 20 שנה": מנהל ההשקעות שמסמן את הלהיט הבא בבורסה

מיכאל בן יעקב, מנהל השקעות ואנליסט בפרופאונד, הגיע לשוק ההון בניגוד לאזהרות אביו, שנכווה ממשבר מניות הבנקים ● זה לא מפריע לו להמליץ על סקטור הפיננסים, הודות לפוטנציאל ההתייעלות שהוא טומן ● וגם לאנרגיה המתחדשת והתשתיות הוא חוזה עתיד ירוק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בתל אביב בהובלת מניות הנדל"ן; פאלו אלטו ואלקטרה נדל"ן מזנקות

המסחר בתל אביב מתנהל בעליות שערים בהובלת מניות הבנייה ● מניית פאלו אלטו מזנקת לאחר שחזרה בפער ארביטראז' חיובי מוול סטריט ● אירוע סייבר בזירה המקומית: ניסיון פריצה לחשבונות מיטב טרייד ● הדולר ממשיך לטפס ושולח את השקל לשפל של חודשיים

אילוסטרציה: Shutterstock

צו עיכוב הליכים לסוכנות רכבי היוקרה שנקלעה לחובות של 97 מיליון שקל

ביהמ"ש הוציא צו עיכוב הליכים ל-45 ימים לסוכנות רכבי היוקרה ביי אנד דרייב שבבעלות אורי דגמי ויצחק מאיה, זאת לאחר שהגיעה למשבר תזרימי חריף ● המהלך נועד לאפשר לחברה לגבש עסקה למכירת מתחם הפעילות שלה בנתניה תמורת 51 מיליון שקל

הפגנות מחאה נגד ישראל בהולנד / צילום: Reuters, Anadolu

עד 6 שנות מאסר: מה עומד מאחורי המהפך ביחס של הולנד לישראל

אכיפה מחמירה בשדה התעופה, עונשי מאסר לחורגים וסיכון רחב לכלכלה הישראלית ● הולנד, שנחשבה בעבר לתומכת ישראל ויעד אטרקטיבי לתיירים, הפכה לחלוצה באיסור מוחלט על מוצרי התנחלויות ● כך המלחמה בעזה שינתה את הפוליטיקה ההולנדית

אתר בנייה / צילום: תמר מצפי

התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית: איזו עיר מובילה?

לפי הלמ"ס, תל אביב הובילה את התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית במחצית הראשונה של השנה, בעוד שירושלים ורמת גן רשמו ירידות גדולות בסגמנט זה

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

משרד האוצר נגד עסקת צים: "סיכונים מהותיים" וחשש ממעורבות קטאר

האוצר: מבנה העסקה אינו מבטיח שליטה ישראלית אפקטיבית, פיקוח על הבעלות וההנהלה או צי שיתאים לצרכים הלאומיים לאורך זמן ● גם משרד ראש הממשלה הודיע על התנגדותו לעסקה ● מטעם פימי נמסר: "חוות-הדעת גובשה לפני הצגת מלוא פרטי העסקה המעודכנת והמשופרת, שיוגשו באופן מסודר בתוך 45 יום"

ראש השב''כ רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף / לע״מ

רונן בר משיב לנתניהו: אלה שקרים, אגיש נגדו תביעת דיבה

ראש השב"כ לשעבר הודיע כי ינחה את עורכי דינו לתבוע את ראש הממשלה בעקבות ההאשמות שהטיח בו בנוגע לליל 7 באוקטובר • בר דורש לחשוף את המסמכים ולוח הפגישות של נתניהו עם גורמי ביטחון וגורמים זרים, ומתכוון לזמן לעדות גם את אנשי לשכתו • "הזהרתי אותו מאסון ממשמש ובא, הוא התעלם מההתרעות"

שדה התעופה סכיפהול בהולנד / צילום: Shutterstock

"חיפושים פוגעניים": משרד החוץ מזהיר את הטסים לאמסטרדם, ומגרש דיפלומטיים הולנדים

בעקבות הסנקציות המחמירות במיוחד שנכנסו לתוקף בהולנד נגד מוצרי ההתנחלויות, ובעקבות מה שנראה כאכיפה קפדנית ואף פוגענית, משרד החוץ הודיע על סילוק הדיפלומטים ההולנדים הפועלים מול הרשות הפלסטינית מישראל ● צעד דומה בוצע מול בריטניה בזמן האחרון

מחסום משטרתי ליד בסיס פיירפורד בבריטניה, שבו נמנע פיגוע גדול / צילום: ap, Alastair Grant

איראן "נוקמת" באירופה על שיתוף הפעולה עם ישראל

כותרות העיתונים בעולם: איראן מנסה לפגוע באירופה וניסיון הפיגוע בבריטניה עשוי להיות רק ההתחלה, מה חושבות מדינות האזור על הבחירות בישראל, ומה יעשה טראמפ עם איראן? ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

תמונה מתוך סרטון התעמולה שפרסם איתמר בן גביר / צילום: צילום מסך מרשת X

התשובה לאחוז החסימה: בינה מלאכותית

נתוני השבוע האחרון מלמדים: המפלגות הקטנות מסתערות על הבינה המלאכותית ● ולמה לפיד וגולן נאלצו להסיר פוסטים? ● ה־AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

חניון תת קרקעי / צילום: איל יצהר

פערי החניה בתל אביב: 156 שקל ליום, באותה שכונה

אפליקציה חדשה מסייעת לבעלי רכבים להשוות את מחיר החניה בחניונים פרטיים ● בדרך נחשפים הפערים החריגים בין תעריפי חניונים באותן שכונות ● ולמה כדאי לשים לב

סקוט ראסל / צילום: NiCE

האם אחרי שנים של אכזבות, מניית נייס משנה כיוון?

מאז השפל האחרון בחודש יוני, מניית הטכנולוגיה כבר טיפסה מעל ל־40%, אחרי שנים של ביצועי חסר ● האם מכירת החברה הבת אקטימייז תעלה את נייס על מסלול של צמיחה? ● אנליסטים מעריכים שכן, ואף צופים מהפך בהשפעת ה–AI, שבעבר הפיל את מנייתה והיום מסתמן כמנוע צמיחה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה אדומה בוול סטריט בהובלת הנאסד"ק; תשואות האג"ח בשיא של 19 שנה

וול סטריט ננעלה בירידות שערים, במרכז העניינים בולטות מניות מטא ואנבידיה; מדד הפחד (VIX) זינק ● האג"ח ל-10 שנים טיפס לרמת שיא של 19 שנה ● לאחר יום מסחר תנודתי, הברנט ננעל בעלייה קלה סביב 105.28 דולר לחבית ● הביטקוין השלים רצף ירידות של 5 ימים, הארוך מזה 4 חודשים ● פדרל ריזרב הבהיר כי טכנולוגיית הבינה המלאכותית לא צפויה לבלום את לחצי האינפלציה בטווח הקרוב

הקומה החדשה בקניון הזהב / צילום: מורג ביטן

הקניון הגדול בישראל משיק קומה חדשה

קומת הפלטינום בקניון הזהב, המשתרעת על כ-12 אלף מ"ר, הוקמה בהשקעה של כ-100 מיליון שקל וכוללת כ-30 חנויות ● עם השלמת ההרחבה משתרע הקניון בראשל"צ על שטח כולל של כ-122 אלף מ"ר, ובכך הוא הופך לקניון הגדול בישראל

אושר טובול, מנכ''ל מיטב טרייד / צילום: מיטב טרייד

ניסיון פריצה לאלפי חשבונות במיטב טרייד

במהלך סוף השבוע נעשה ניסיון לפרוץ ל-3,000 חשבונות של חברת המסחר בניירות ערך, באמצעות שליחת מסרונים הכוללים קוד אימות חד-פעמי ● במיטב טרייד הדגישו כי לא התאפשרה גישה לכספי הלקוחות ולחשבונותיהם, אך פרטים אישיים של מספר לקוחות בודדים דלפו

נועה ארגמני בגאלה של מגזין ''TIME'' (ארכיון) / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

שורדת השבי נועה ארגמני מצטרפת לקרן ההון סיכון ויין ונצ'רס

ארגמני לאתר ביזנס אינסיידר: "בשלב זה, אם אני רוצה ללמוד ולהשפיע, קרן הון סיכון היא המקום עבורי - אני רוצה להיות מוקפת באנשים עם חלומות גדולים"

מנצחות את השוק? מה קרנות האג''ח האלו לא בהכרח מספרות למשקיעים / צילום: Unsplash, kenny eliason

אל תיפלו בפח של קרנות אג"ח שטוענות שהן מנצחות את השוק

קרנות אג"ח אקטיביות טוענות שהן משיגות תשואה גבוהה ממדד הייחוס, אבל לא פעם התשואות האלה נובעות מסיכונים סמויים

אילוסטרציה: Shutterstock

הטלטלה בשוק האג"ח מתחילה לזלוג למניות

שוק האג"ח האמריקאי שולח סימני אזהרה, עם תשואה של 5.2% באג"ח הממשלתיות • בינתיים שוקי המניות כמעט לא מגיבים, אבל בגולדמן זאקס מזהירים כי עליית התשואות עלולה להצית גל מימושים • גם האג"ח הישראליות מתחילות להרגיש את הלחץ

פרויקט BEYOND גבעתיים על גבול תל אביב / הדמיה: סטודיו 84

עם 78 קומות: המגדל הגבוה בישראל מתחיל להתאכלס, ועירייה אחת תרוויח במיוחד

למרות הנוכחות הבולטת, מגדל BEYOND בגבעתיים מתחיל להתאכלס כשעשרות אלפי מ"ר של משרדים עדיין פנויים ● מומחים מסבירים כיצד המיקום והתחרות משפיעים על קצב האכלוס, ומשוכנעים שהמגדל יתמלא בהמשך ● וגם: כמה תרוויח העירייה מארנונה

בנין משרד הבריאות ירושלים / צילום: בר - אל

"סכנה חמורה למטופלים": משרד הבריאות סוגר בית חולים פרטי בת"א

משרד הבריאות גילה בביקורת פתע במרכז הרפואי "מדיקה" ברמת החייל מקרים שבהם בוצעו פעולות רפואיות בניגוד לסמכויות המקצועיות ולהוראות המחייבות • רופאת המחוז הוציאה צו שבמסגרתו הורתה על הפסקת הפעילות עד להודעה חדשה