גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלבום האפליקציה הראשון

3 סינגלים לקיץ: הקאמבק של ביורק, הלהקה של מיק ג'אגר והקרב על המלכות ההיפ-הופ

בדרך-כלל נסקרים כאן אלבומים חדשים. אבל השבוע, בהיעדר אלבומים בולטים או מסעירים במיוחד, כדאי להפנות את תשומת האוזניים לשלושה סינגלים מוצלחים ומרתקים, כל אחד בתחומו, מתוך אלבומים שייצאו במהלך הקיץ והסתיו הקרובים.

הראשון והמרתק מכולם הוא הסינגל השני מתוך פרויקט חדש של ביורק. "ביופיליה" תהיה לא רק כותרת אלבומה, אלא גם כותרת סדרת פעילויות חדשנית שבעצם תשווק את האלבום, לראשונה, כסדרה של אפליקציות. ביורק, בשיתוף פעולה עם אפל, משחררת אחת לשבועיים שיר ואפליקציה שצמודה אליו. את העבודה השלמה ניתן יהיה לרכוש הן כמוצר אחיד ושלם והן כעשר אפליקציות שונות.

ומה יש בהן? בראשונה, לסינגל "קריסטליין", נאגד מידע מדעי בעזרת שיתוף סוכנויות החלל של ארה"ב, אירופה ויפן. ביורק מגדירה את "ביופיליה" כ"הרהורים על היחסים בין טבע, מדע ומוזיקה", ומלבד שלל אפשרויות המולטימדיה שלו, העניין סביבו יתרחש גם בחללים של מייצגים ותערוכות, וגם בהופעות חיות ספורות.

חלק מהאלבום הוקלט תוך שימוש ב"אייפד" , אבל הגורילאז כבר הוציאו בשנה שעברה את האלבום הראשון שהוקלט כולו על המכשיר החדש, The fall. החדשות המצוינות מכיוונה של ביורק מגיעות לא רק מהצד הטכנולוגי. כל הגודל, רוחב היריעה והשכלולים סביב "ביופיליה" היו עלולים לשמש אותה למיסוך יובש יצירתי. אלא שהסינגל הראשון וגם "קוסמולוגיה" שיצא בשבוע שעבר דווקא מגלים את ביורק בכושר מצוין.

אלבומה האחרון מלפני 4 שנים, "וולטה", היה אף הוא פרויקט שאפתני ומאוד שנוי במחלוקת, שהיה הרבה יותר מרתק ומאתגר מאשר ידידותי לעיכול. שני השירים החדשים מזכירים יותר מכל דווקא את אלבום הבכורה שלה מלפני 20 שנה, ו"קוסמולוג'י" נהנה מעיבוד מרתק של הרמוניות קוליות וכלי נשיפה ששואבים לא מעט השראה ממוזיקה קלאסית מודרנית. במחשב, בנגן דיסקים, באייפד או בסמארטפון, כנראה שההשקה הביורקית בין טכנולוגיה, היסטוריה ואנושיות תעסיק אותנו לא מעט בחודשים הקרובים.

כשג'אגר פגש את מארלי

אמן הרבה יותר ותיק מביורק, שאף הוא מצא לעצמו דרך להתחדשות הוא מיק ג'אגר, שלראשונה בקריירה יוציא אלבום עם להקה שאינה הרולינג סטונס. ג'אגר אסף סביבו את דייב סטיוארט אקס היוריתמיקס ומפיק מבוקש, את ג'וס סטון שסטיוארט הפיק את אלבומה הטרי, את דמיאן מארלי בנו הכי מוכשר של בוב, ואת המוזיקאי ומלחין הסרטים ההודי איי.אר. ראהמן.

מסתבר שהחמישה הללו עובדים כבר שנתיים, וג'אגר הסביר ש"זה לא סגנון העבודה הרגיל שלי. התאספנו רק עם כמה רעיונות גולמיים למוזיקה ולמילים אבל בתוך עשרה ימים נכתבו עשרות שירים".

על הנייר, לקבוצה שקוראת לעצמה Superheavy יש אינספור אפשרויות לכישלון: ג'אגר נותר פרפומר עילאי אבל מזמן לא כתב שיר גדול, ובכלל הרכבים כאלו של סופרגרופס די פסו מעולם הפופ. והנטייה שלנו, של האנשים הקטנים, היא גם לחשוד מראש במניעים של חמישה אנשים כה עסוקים ומצליחים בתחומם. אלא שכאן בדיוק טמונה ההפתעה: מלבד הרצון של ג'אגר להעסיק את עצמו בשנות שבתון של הלהקה האם, מדובר באנשים עסוקים ביותר, סטיוארט וסטון בדיוק הוציאו אלבומים חדשים, ואף אחד מהם לא סובל מחשיפת חסר. כך שהרצון המשותף לעבוד יחד כמוזיקאים מתרבויות שונות ולייצר פופ גלובלי כנראה באמת הדליק אותם. ולמרבה הפלא שירם הראשון שמשתחרר לעולם הוא אולי לא קלאסיקת פופ על זמנית, אבל הוא להיט רגאיי-פופ קייצי בהחלט סימפטי.

מארלי פותח, ולאחריו מצטרפים בשירה סטון, וגם ג'אגר, בשירה הכי גבוהה שהקליט בשנים האחרונות. זה לא הפלסט השחור הסקסי שלו סטייל "Emotional rescue" , אבל נשמע שהוא מאוד נהנה כאן, וההנאה הזו מידבקת. כנראה שהחמישייה הזו לא תשאיר על העולם ולו שריטה אחת שתשתווה לזו של חמש האבנים המקוריות של ג'אגר, אבל מי שציפה לאיזו הפקה מגלומנית של מולטימיליונרים נפוחים כמוהו וכמו סטיוארט עלול לנחול אכזבה קשה. זה פופ קייצי ראוי, שלחלוטין לא מבייש את הפירמות החתומות עליו.

נאז נגד קאניה

הסינגל האחרון להשבוע מגיע מכיוון אחד הראפרים הכי אמיצים בכל הזמנים, וזה שיר ראשון של נאז מאז אלבומו התשיעי והמעולה שנשא את שמו ויצא ב-2008. במהלך מערכת הבחירות שנוהלה אז בארה"ב נאז לא היסס להיכנס בסגן הנשיא הקודם דיק צ'ייני ובתאגיד פוקס שניסו ללכלך את מי שהפך חודשים אחר כך לנשיא הנוכחי.

הפעם, אם לשפוט לפי השיר הראשון, נאז פחות חמוש בנשק פוליטי, ויותר יוצא למאבק על הטריטוריה שלו, ההיפ-הופ. אחרי ריב מתוקשר ופיוס מתוקשר לא פחות מול ג'ייזי, נאז יוציא הקיץ אלבום אחרון בחברה שזי מינכל עד לא מזמן. אבל הקטע פה הוא בעיקר התזמון. נאז בחר לצאת לחנויות ממש ראש בראש מול אחד האלבומים שצפויים להיות הכי מדוברים ומצליחים השנה: Watch the throne, שכלום עוד לא דלף ממנו, יהיה אלבום משותף של ג'יי זי וקאניה ווסט. נאז ותיק משניהם ולא פחות טוב מהם, אם כי מעולם לא הגיע למכירות ולתהילה שלהם. ונאז בחר כסיגנל פותח בשיר האדרה עצמית נוסח אלו שכתב ביצירות המופת שלו באמצע שנות ה-90 ושכיום מאפיינים דווקא ראפרים צעירים ומתחילים.

בגיל 38 אלבומו יתקרא "החיים טובים" , ובסוף שיר הרהב הנוכחי הוא אומר ש"תגידו לכל הליצנים שיפנו את המקום למלך". האם זו קריאת תיגר ישירה מול "שמור על כס המלכות" של ג'יי וקאניה? גם אם לא, שלושתם הרי מומחים גדולים לשיווק, וקרב מילולי צמחוני ביניהם לא יזיק תקשורתית לאיש מהשלושה. "נאסטי" הוא לא משיריו הגדולים של נאז, אבל בהתחשב בצחיחות הנוכחית בהיפ-הופ, הוא מהרצועות הטובות של השנה בתחום.

עוד כתבות

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

בוררות בפרויקטי התחדשות עירונית / איור: עומר הופמן

ניהול תביעה בבית משפט או במסגרת בוררות - מה נכון יותר בפרויקטי התחדשות עירונית?

בעלי דירה בפרויקט התחדשות עירונית תבעו את היזמית בטענה כי עבודות הבנייה שעשתה פגעו באיטום של דירתם ● החברה טענה כי בהתאם להסכם התמ"א, על התביעה להתברר בפני בוררות ולא בבית המשפט ● מה החליט בית המשפט?

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

המדינה לבג"ץ: אין עילה להתערבות בהחלטה להרחיב את הפטור ממע"מ על יבוא אישי

לאחר עתירת איגוד לשכות המסחר נגד העלאת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, המדינה משיבה לבג"ץ וטוענת כי אין לו סמכות להתערב בחקיקה מסוג זה ● בין היתר נכתב כי שר האוצר סמוטריץ' "בחן מגוון של שיקולים מקצועיים" בטרם קיבל את ההחלטה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

טראמפ: "אם המשטר באיראן ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם"

ההסלמה באיראן: המהומות התפשטו כבר ל-27 מוקדים ומתרחשות גם באור יום ●  טראמפ בהתייחסות חריגה למחאות באיראן: "אם המשטר ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם" ● נתניהו ופמלייתו המריאו אמש מפלורידה לישראל ● דיווחים שוטפים

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

ויכוח על 185 מיליון שקל: הדרישה של רשות המסים והתגובה של פרטנר

בדיווח של החברה לבורסה, צוין כי רשות המסים דורשת מפרטנר מס בשיעור של 185 מיליון שקל, בגין מחלוקת סביב דיווח החברה בנוגע לציוד החברה ● להערכת פרטנר, לא צפויות לשומות אלו השלכות מהותיות על דוח רווח והפסד

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב על הדירות: ההבדל בין הסכם הדדי, מתנה והתחייבות למתנה

פסק דין שניתן השבוע בבית המשפט לענייני משפחה ממחיש את החשיבות שבהגדרה מדויקת של עילת התביעה ע"י התובע - וזאת לאחר שמחיקת התביעה, בתום שלוש שנות דיונים, נבעה משגיאה בסיווג העילה המשפטית

אילוסטרציה: Shutterstock

מיסוי, חוזים ו-AI: ההכרעות המשפטיות שיהדהדו גם ב-2026

הפסיקה של העליון שקידשה את הפורמליזם בדיני חוזים, אחרת שהבליטה פרשנות תכליתית, זו ששירטטה את גבולות ה- AI והכללים שהשתנו בנוגע לבעלי שליטה בחברות ציבוריות ● ארבע הכרעות משפטיות מהשנה שחלפה שישפיעו גם ב-2026

שוק הסטרימינג / צילום: Shutterstock

HBO Max יעלה לישראל ב-13 בינואר. כמה זה יעלה?

חברת וורנר ברדרס דיסקברי הודיעה היום על תאריך ההשקה בישראל של HBO Max, שירות הסטרימינג הגלובלי שלה, וחשפה גם את המחירים לקהל המקומי ● מספר שעות לאחר הודעת HBO, הספקיות yes והוט הודיעו על שיתוף-פעולה אסטרטגי עם החברה, אך לא ציינו בהודעתן את המחירים המוצעים

צבאות נאט''ו מרחיבים את הגיוס / עיצוב: אלישע נדב

צבאות אירופה מרחיבים את הגיוס: האם האזרחים יסכימו להילחם למען המולדת?

אחרי עשורים של שלווה מדינות אירופה משנות סדרי עדיפויות - ומסיטות תקציבים לעסקאות נשק ● אלא שבזמן שמחסני החירום מתמלאים, נחשפת החוליה החסרה: לוחמים ● בשנה הקרובה ייכנסו לתוקף תוכניות גיוס, והן יידרשו לשאלה הקשה: האם אזרחיהן מוכנים לשלם מחיר אישי בשדה הקרב? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

האנוי / צילום: Shutterstock

עשרות טיסות חדשות: השינויים שצפויים לחתוך את המחירים למזרח הרחוק

התעוררות הקווים למזרח והגדלת התדירויות יוצרות לחץ כלפי מטה על מחירי הטיסות ● בעוד איתיחאד הופכת את אבו דאבי לשער מרכזי לאסיה - במקום עומאן שסגרה את המרחב האווירי - ארקיע וישראייר שוברות את הבלעדיות בקווים ישירים לתאילנד ולוייטנאם

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

רשות המסים נגד ענקית הגז הישראלית: שלמו עוד 198 מיליון דולר

חברת הגז הישראלית ניו-מד אנרג'י, השותפה הגדולה ביותר במאגר לוויתן, נדרשת לשלם תוספת מס בשיעור כ-198 מיליון דולר לשנות המס 2019-2020 ● רשות המסים קבעה כי ההכנסה החייבת של החברה גבוה במאות מיליוני דולרים מההכנסות עליהן דיווחה

טהרן, דצמבר 2025 / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן באובדן שליטה: הרוגים ופצועים בהפגנות, תחנת משטרה הוצתה

צה"ל מעדכן שבמהלך הלילה כוח מיחידה 636 חיסל מחבל ופגע בשניים נוספים מכיוון שיידו לעברם אבנים בזמן מארב בחטיבת שומרון - אין נפגעים לכוחותינו ● גורם ישראלי בכיר על המחאות באיראן: "אנחנו מזהים אירוע פנימי דרמטי באיראן. עוד מוקדם לדעת את השלכותיו" ● דיווחים שוטפים

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה פתחה את השנה בעליות; ת"א 125 עלה ב-1.9%, מדד הבנקים ב-3.6%

מדד ת"א 35 עלה בכ־1.8%, ת"א 90 ב-2.4% וקבע שיא ● בכירים בנייקי שרכשו מניות הקפיצו את מניית ריטיילורס ● פרטנר וניו-מד אנרג'י נדרשות לשלם תוספת מס במאות אלפי שקלים ● נקסט ויז'ן זינקה לאחר שדיווחה על הזמנה חדשה בגובה של כ-22 מיליון דולר ● היום לא יתקיים מסחר בשווקים בחו"ל, בשל ציון השנה האזרחית החדשה

זום גלובלי / צילום: Reuters

בנגלדש הכריזה על יום אבל לאומי, והאיומים של סין מחריפים

נשיא סין מחריף טונים מול טייוואן ● אבל לאומי בבנגלדש על מות של ראש הממשלה הראשונה ● בארה"ב חוקרים פרסום על הונאת ענק של מעונות יום סומליים ● ובשווייץ השנה החדשה נפתחה בטרגדיה ● זום גלובלי, מדור חדש 

גם זה קרה פה / צילום: יח''צ, נקסט ויז'ן

מעל 20 מיליארד שקל: החברה הביטחונית שעקפה בשווי את שטראוס, תשובה וליאורה עופר

נקסט ויז'ן מפתיעה אפילו את עפרה שטראוס ● משרד הכלכלה מוכיח שגם ללא דגלים או שגרירויות, אפשר לקיים מסחר ● וחברות הנדל"ן שכחו כלל חשוב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א