גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראיון עבודה והתחושה שאחריו

שקר לבן, מו"מ על השכר והמנטרות הקבועות. איך לצאת מראיון עבודה בלי חרטות

אחרי ראיון עבודה, תמיד יש משהו להתחרט עליו. הנה כמה חרטות נפוצות של מועמדים:

1. "ויתרתי על כללי המשחק"

מרואיינים לא נהנים לחזור על אותן "מנטרות" בראיונות עבודה. במיוחד בתקופת חיפוש עבודה אינטנסיבית, ועל אחת כמה וכמה כשהמנטרות לא מתארות את המציאות (כבמקרה של אדם סוליסט שאומר "אני מאוד אוהב לעבוד בצוות"). גם ככה המעמד מלחיץ ומעיק, בעיקר לאנשים שלא אוהבים להתבלט או לדבר על עצמם.

כדי לסייע בכך, בזמנו נולד טרנד התכונות השחוקות (השילוש הידוע מראש: "פרפקציוניסט", "וורקוהוליק" ו"אסרטיבי"), אך הוא לא עלה יפה. כבמעגל סגור, כל אותם אנשים שנפלו למלכודת התכונות השחוקות כשלו בראיונות, עד שמאסו טוטאלית במשחק ובכלליו.

הטרנד חלף, ונולדו "המרואיינים החדשים" - אלו שמאמינים באותנטיות, סולדים מה"מסכות" ומכל ניסיון להפגין תכונות וכישורים מן המוכן.

זה חוזר אצל רבים ממחפשי העבודה שאני פוגשת: "מה הטעם להגיד רק מה שהצד השני רוצה לשמוע?", "למה להציג מצג שווא? שידעו מי אני, ואם אני לא מתאים להם, זה כנראה גם לא מתאים לי", "אני צריך לראיין אותם, ולא הם אותי - שיגידו תודה שבאתי".

אולם החרטה לא מתעכבת לבוא כשאלה לא מתקבלים, ורבים מהמרואיינים החדשים חוזרים בהם, וחשים שהיו יכולים לעבור לו כן היו מתאימים את עצמם לחוקי המשחק. ובכן, האותנטיות חשובה, אבל מי שמתנגד לשלבה בטכניקות שכנוע ושיווק עצמי, לא באמת מבין איך חושב המגייס הפוטנציאלי שלו. במקום לקדש את האינדיבידואליזם שלהם, ייטב למועמדים להיכנס לנעליים של אנשי שיווק לכמה רגעים, ולמכור את המוצר היקר ביותר שלהם - הם עצמם.

2. "התבלבלתי בעניין השכר"

סוגיית השכר היא נקודה רגישה במהלך הראיון, אין מועמד שלא מתחרט על הדרך שבה התנהל בהקשר הזה. לרבים קשה לדבר בחופשיות על הנושא, וכשהמראיין לא מעלה אותו, הם לא מעיזים לשאול בעצמם.

החרטה לאחר מכן כרוכה באינספור תהיות: "אולי המראיין ציפה שאעלה את הנושא?", "אולי המראיין יסיק מכך שאעשה הכל בשביל המשרה, ולכן יציע שכר נמוך?", "האם העובדה שהנושא לא עלה מרמזת על כך שהראיון היה גרוע?".

יש סיבה לכך שמראיינים מסוימים לא מעלים את נושא השכר בעצמם. לדוגמה, כשאין זה מסמכותם, או כשהדבר רלוונטי לשלב מאוחר יותר. אולם אם הנושא לא עולה לאורך הראיון, אין פסול בהעלאתו בסופו, במיוחד אם המראיין פותח צוהר ושואל: "יש לך שאלות?". אפשר לומר בנימוס: "לא דיברנו על שכר. האם אינך הכתובת לדבר על כך?", או לסנן הערת אגב המביעה קבלה של כללי המשחק: "אני מניח שעל נושא השכר, אם יהיה רלוונטי, נדבר מאוחר יותר?".

חרטות נוספות בהקשר זה נוגעות בציפיות השכר. יש שמציבים ציפיות גבוהות ביחס למקובל, ורגעים ספורים אחר כך חוששים שהגזימו ושהצטיירו כחומרניים או כיהירים. אחרים, בשל לחץ, חוסר ביטחון או ניסיון למצוא חן, מציבים ציפיות שכר נמוכות מדי (או שגבוהות רק במעט משכרם הקודם). כשהם מגלים שהמעסיק נעתר לשלם את הסכום, הם מתחרטים: "אם בכזאת קלות קיבלו את בקשתי, כנראה שתכננו לשלם יותר, ועכשיו כבר מאוחר מדי", "הייתי צריך לבקש פי שניים".

לאלה או לאלה, הכלל החשוב ביותר הוא לבוא מוכן היטב למשא ומתן, עם סכום הגבוה מזה שהולם את הניסיון והשכר המקובל בשוק לתפקיד, אך לא באופן מופרז ומנותק מהמציאות.

3. "שיקרתי"

לא קשה ליפול גם למלכודת הזאת. בכל מקום מציעים לנו "לשפץ" ו"לשדרג" את קורות החיים. מובן למה רבים מתפתים, אך פעמים רבות מתקבלת תוצאה שלא תואמת את הניסיון בפועל.

איני מדברת על שקרים קטנים שמתקבלים על הדעת בראיון, אלא על כאלה שיכולים בעיקר לסבך את המועמד, ופחות לסייע לו בצליחת הראיון.

סיפרה לי אחת שבתפקידה הקודם נקראה "מנהלת" (מנהלת תחום). בעוד שרוב עובדי החברה היו משווקי שטח של המוצר, שפותח בחו"ל, היא עבדה במשרד. במקרה, זכתה לשבת בחדרו המפואר של המנכ"ל, שלא היה בשימוש משום שהוא עצמו שכן בארה"ב. בפועל, לא היו לה מנוהלים או כל סמכות ניהולית, אך בקורותיה נכתב: "ממלאת מקום המנכ"ל בעת ששהה בחו"ל" - מה שגרם למראיינים להסיק שהיא מנהלת בכירה ומנוסה. כשהתעניינו ("כמה עובדים היו תחתייך?"), מצאה עצמה מגמגמת ומאכזבת.

ככה זה. אם בזכות מקצועיותם של מראיינים, או בגלל חוק מרפי - דווקא על אותם חלקים בדויים יוצא שמתעכבים בראיון. ואם המראיין דש דווקא בהם, יש סבירות גבוהה שהם רלוונטיים ואף מהותיים למשרה.

כדי ליישב דיסונאנס פנימי, המועמדים נוטים לזרום עם הסילוף, אך יוצאים בלב כבד ("יכולתי לעבור את הראיון הזה בלי לשקר, למה הייתי צריך את זה?"). וגם לאחר מכן יש לזה מחיר: מי שלא מתקבל מלקה את עצמו שזה קרה בגלל שקריו, ומי שמתקבל מוותר על המשרה מיוזמתו, מחשש שהדבר יתגלה בהמשך.

החוכמה היא למצוא את נקודת הגם וגם: גם מבליטה ומשווקת את הטוב, וגם תואמת את המציאות.

- אילו עוד חרטות מאפיינות מועמדים לאחר ראיון עבודה?

- כיצד מועמדים שהתחרטו יכולים לפעול? האם הייתם יוצרים קשר עם המראיין, לאחר הראיון, כדי לתקן רשמים שהתחרטתם עליהם?

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. תוכן מאמריה מבוסס על הניסיון והידע שרכשה באינספור תהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני היי-טק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להסתמך עליהם ככאלה. יודגש כי פרטי הסיפורים האישיים במאמרים טושטשו לצורך שמירת פרטיות מושאיהם.

פניות ליעל מהודר לקבלת ייעוץ אישי יש לשלוח לדוא"ל: Yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר ליצור עמה קשר גם בפייסבוק.

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה