גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התלת-ממד בבתי הקולנוע - "קנס" לצרכנים

כשדו-ממד מתחפש לתלת-ממד: הסרטים החדשים מציעים רק המרה זולה ומאכזבת מדו-ממד לתלת-ממד ■ המבקר הבולט של התופעה הוא לא אחר מבמאי "אווטאר", ג'יימס קמרון

טטכנולוגיית התלת-ממד סוחפת את בתי-הקולנוע ואת הצופים בארץ ובעולם - קשה למצוא כיום סרט הוליוודי חדש שלא יוקרן עם הממד השלישי. וכך, סרטים חדשים כמו "רובוטריקים 3", "הדרדסים" ו"הארי פוטר" מציעים לצופה חוויה חדשה, בתמורה לתוספת תשלום של 8 שקלים למחיר הכרטיס הרגיל - שגם כך האמיר ל-37 שקל בשנים האחרונות.

בתי-הקולנוע ואולפני הסרטים אוהבים לקדם את התלת-ממד. מבחינתם, זהו אמצעי נוסף להגדלת הרווחים, אחרי שהצליחו להפוך את עמלת ההזמנה של כרטיס באמצעות האינטרנט, בגובה של 4 שקלים, לסטנדרט.

ואולם, בניגוד לתועלת ולנוחות שצומחות לצופה מהאפשרות להזמין את הכרטיס באמצעות כמה הקלקות, התלת-ממד בקולנוע לא נמצא במקום שבו אמור היה להיות.

הצופים מאמינים שהם עתידים ליהנות מחוויה דומה לזו שסיפקה להם הצפייה בסרט "אווטאר" של ג'יימס קמרון ואולי אף יותר מכך, אבל בפועל הם מקבלים המרה זולה מדו-ממד לתלת-ממד, שגורמת לחוויית הצפייה לא להיות מקסימלית.

מי שמנסה להוביל מרד בתלת-ממד בתקופה האחרונה הוא לא אחר מאשר קמרון עצמו, שפנה לתעשיית הסרטים בהוליווד בבקשה כי תפסיק ליצור סרטי תלד-ממד גרועים, כדבריו, ושתיצמד לטכנולוגיית הסרטים הדו-ממדיים - אם הסרט נוצר כך במקור.

לדברי קמרון, בהוליווד טועים בכך שהם מנסים להפיק רווחים גדולים יותר מהמרה של דו-ממד לתלת-ממד ברגע האחרון לפני היציאה לאקרנים, וכי הדבר הופך לא פעם סרט טוב לסרט רע.

תוצר הלוואי: כאב ראש

נוסף על כך שהצופה בסרט תלת-ממד מומר לא מקבל תמורה מספקת לסכום הגבוה יחסית שהשקיע ברכישת הכרטיס, הוא יושב באולם החשוך כשעתיים בממוצע כשהוא מרכיב משקפיים לא נוחים ולא תמיד נקיים. צופים רבים מסיימים את הצפייה כשהם סובלים מכאבי ראש, ולא כולם חשים בנוח בסיום הסרט. זאת, בעיקר משום שהמוח שלנו פועל בצורה קצת אחרת לצורך הצפייה בתלת-ממד.

סוגיית היגיינת המשקפיים אינה נחלתם של משוגעים לסטריליות; בתחילת השנה שעברה הוציא שר הבריאות האיטלקי, פרופ' פרוצ'יו פאציו, אזהרה רשמית מפני משקפי תלת-ממד שלא נוקו כראוי, וכתוצאה מכך יכולים לגרום לדלקות בעיניים.

בד-בבד הודיע משרד הבריאות ברומא כי החרים מבתי-הקולנוע ברחבי ארץ המגף 7,000 זוגות משקפיים שלא נוקו כראוי.

בישראל יש בתי-קולנוע הטוענים כי הם מנקים את המשקפיים בין ההקרנות, ובתי-קולנוע אחרים מספקים משקפיים חד-פעמיים שנשארים אצל הצופה.

בעיה נוספת עם סרטי התלת-ממד של התקופה האחרונה נעוצה בכך שהם ארוכים, ורבים מדי נמשכים מעבר לשעתיים ללא הפסקה. כשהצופה יושב במשך זמן כה ממושך ברציפות כשעל אפו מורכבים משקפי התלת-ממד - מבלי שסיפק הפוגה קצרה אך חשובה לעיניו - זהו תענוג מפוקפק.

הבעיה זולגת הביתה

בנוסף, משקפי התלת-ממד גורמים לתמונה להיות כהה מהרגיל והופכים את הסרט לאפל. כשהסרט מואר יחסית, העניין מפריע במידה מועטה למי שרגישים פחות לאיכות התמונה. ואולם כאשר מדובר בסרט חשוך יחסית, כמו הסרט האחרון בסדרת "הארי פוטר", מתרחשת פגיעה של ממש באיכות המוצר, שמתסכלת צופים.

להגנת בתי-הקולנוע נציין כי יש סרטים שמגיעים לארץ בשתי הגירסאות - תלת-ממד ודו-ממד - והצופה יכול לבחור לאיזו הקרנה הוא מעוניין להיכנס.

אפילו יצרנית הטלוויזיות פנסוניק, אחת החברות הראשונות שהכניסה את התלת-ממד למסכים הביתיים שלה, לא חוסכת ביקורת מגל סרטי התלת-ממד המאכזבים שמציף את בתי-הקולנוע.

"הוליווד פגעה בתלת-ממד בכך שדחפה יותר מדי סרטים שהומרו בצורה גרועה אחרי ההתעוררות עם 'אווטאר'", אמר באחרונה מנהל השיווק של פנסוניק, אנדרו דנאם, לאתר הטכנולוגיה "טק רדאר".

יצרניות הטלוויזיה דוחפות כיום בכל הכוח את התלת-ממד למסכים, כך שהצרכנים יתקשו להתחמק מהטכנולוגיה הזו כשירצו לקנות מסך חדש ומשוכלל.

הבעיה היא שתוכן התלת-ממד שאיננו איכותי יזרום לבסוף מבתי-הקולנוע לכותרי הבלו-ריי ולערוצי התלת-ממד בחברות הכבלים והלוויין.

החברות ינסו למכור לצרכנים מחדש את התוכן הזה כדבר הבא, למרות שהתוכן עצמו ייראה באיכות ירודה גם על המסך החדיש והמשוכלל ביותר שניתן יהיה להשיג באותה עת.

אז מה הפתרון? סרטי התלת-ממד המומרים מהדו-ממד הרי כאן כדי להישאר. זו טכנולוגיה שבפעם הראשונה שצופים באמצעותה מספקת את אפקט ה"וואו" - אבל רק אם יוצרי הסרט אכן השקיעו בתוכן תלת-ממד איכותי, ולא בהמרה זולה.

בניגוד לגל המבורך הנוכחי, חרם צרכנים כנראה שלא ישפיע כאן על תופעה עולמית שלא קשורה לישראל. עד שיהיה שינוי מהותי, רצוי שכל בתי-הקולנוע יספקו לצרכנים את האפשרות לבחור באיזו גירסה לצפות בסרט, ולא יסתפקו בגירסה אחת בלבד.

אבל השינוי העיקרי יכול להתבצע רק אם עוד ועוד במאים ומפיקים בהוליווד לא יתפשרו על התוכן שלהם וייצרו תכנים שמראש מיועדים לתלת-ממד.

עוד כתבות

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף המנהל וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה

ינון קרייז, מנכ''ל ויו''ר ענקית הצעצועים מאטל, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל ענקית הצעצועים מאטל: "התחלנו להסתכל על אנשים שקונים את המוצרים שלנו כמעריצים ולא כצרכנים"

ינון קרייז, מנכ"ל ויו"ר ענקית הצעצועים מאטל, השתתף בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס ● הוא התייחס להצטרפותו לחברה ב-2018, לאחר שהתחלפו 3 מנכ"לים ברציפות, דיבר על השינוי האסטרטגי שהביא לחברה ועל הצלחת הסרט "ברבי" ● "מאטל מתוארת בתסריט כחברה הכי גרועה בקורפורייט האמריקאי, והתפקיד שלי כמנכ"ל החברה מגולם כשוביניסט - וזה עבד"

חנן שטיינהרט בוועידת ישראל לעסקים / צילום: ש

חנן שטיינהרט: "שוק האג"ח האמריקאי הוא סכנת נפשות, הבינה המלאכותית לא תציל אותנו בזמן"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר חנן שטיינהרט כי החוב האמריקאי גדל בשני טריליון דולר בחודשים האחרונים, וכי הריבית על החוב גבוהה משמעותית מקצב הצמיחה הכלכלית ● "הריבית על כל החוב האמריקאי היא פי שלוש וחצי מהגידול בתל"ג בשנה", ציין בדבריו

נשיא ומנכ''ל ICL אלעד אהרונסון בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ICL: כ־400 מיליון איש מקבלים את המזון שלהם בזכות המוצרים שלנו

על רקע שינוי הזיכיון בים המלח, מנכ"ל ונשיא ICL אלעד אהרונסון הציג בוועידת ישראל לעסקים של גלובס את פעילות החברה כפתרון לאתגרי ביטחון המזון העולמי ● "ביל גייטס אומר כי בין 40%-50% מתושבי כדור הארץ חבים את היכולת שלהם לחיות לשימוש ההולך וגובר של דשנים"

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

באי הוועידה / צילום: ראי כץ

המגזר העסקי בוועידת ישראל לעסקים: תמונות ורגעים מהמפגש

כ-250 מנכ"לים ויושבי-ראש של חברות במשק לקחו חלק בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, שהתקיים במוצאי שבת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב ● היום, בפעם ה-32 התקיימה ועידת ישראל לעסקים של גלובס, בסימן "חוסן מול האתגרים" ● אירועים ומינויים

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

מנכ''ל קבוצת חיפה, מוטי לוין, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מוטי לוין: "ביטחון תזונתי הוא עניין קיומי, זה האיום שמבפנים"

מנכ"ל קבוצת חיפה אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אפשר להגיע למצב של ביטחון מזון ברוב הגידולים; הרבה מהמצוקות יכולות להיפתר ע"י יישום מסקנות הוועדה של משרד החקלאות וביטחון המזון, דרך מענקים, הקצאות מים ורגולציה"

פרופ' יצחק קרייס בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שיבא: "זו המהפכה הכי גדולה בבריאות מאז ימי היפוקרטס"

במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס אמר פרופ' יצחק קרייס כי הבינה המלאכותית יכולה "לשנות את כל הדרך שבה תחום הבריאות פועל" • לדבריו, אחוזי הצלת החיים בבתי החולים בישראל עומדים על יותר מ־99% • על השת"פ עם אנבידיה אמר: "פרויקט שיאפשר לנו לפצח 98% מה־DNA"

מנכ''ל בזק, ניר דוד, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל בזק: "ביטול ההפרדה המבנית יעשה שינוי משמעותי וישפיע על יוקר המחיה"

ניר דוד, מנכ"ל בזק, אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "ישראל יכולה להפוך לצומת תקשורת עולמי, וזו הזדמנות גדולה" ● הוא הוסיף כי המשקיעים הזרים חוזרים לישראל: "הפוטנציאל עומד להתפוצץ"

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

פול דונובן / צילום: UBS

מה הקשר בין מחירי הדיור לביטקוין? ההסבר של הכלכלן הבכיר מ-UBS

במהלך יותר מ־30 שנה ב־UBS, פול דונובן, הכלכלן הראשי של חטיבת ניהול ההון הגלובלי בבנק, ראה לא מעט משברים היסטוריים ● בראיון לגלובס הוא מציע לשמור על גישה זהירה בנוגע ל־AI, מעריך שהזהב מיצה את העליות, וגם: הקשר בין הקושי לקנות דירה להשקעה בביטקוין

גיא פרופר, מנכ''ל סוגת / איור: גיל ג'יבלי

המנכ"ל שגדל בבית שבו הומצאה הבמבה ומוביל עכשיו הנפקה חדשה בשוק המזון

שורה של רכישות אסטרטגיות הפכו את סוגת לאחת מחברות המזון המובילות במשק ● כעת פועלת קרן פורטיסימו להנפיק את החברה, שמנהל גיא פרופר, לפי שווי של 900 מיליון שקל ● סוגת, שהפכה למרכזית במכירת מוצרי מזון בסיסיים, מציגה יציבות בהכנסות לצד קפיצה ברווח

מימין: אלה לוי וינריב, שרית זוסמן ושירה שפירא / צילום: רמי זרנגר

"להחליט לשים זרקור על הדברים הטובים": שירה שפירא ושרית זוסמן בשיחה על שכול והכוח להמשיך הלאה

חברי הילדות ענר שפירא ז"ל, רס"ל בן זוסמן ז"ל והירש גולדברג פולין ז"ל, הפכו לסמל לגבורה בעקבות אירועי 7.10 ● האימהות של שניים מהם, שירה שפירא ושרית זוסמן, הגיעו לוועידת ישראל לעסקים של גלובס כדי לספר עליהם, על הדרך להמשיך הלאה ועל החשיבות של עשייה חיובית בחברה

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרכישה הסתבכה: אקסל טוענת לטעות של 20 מיליון שקל בדוחות סינאל

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

מימין: אסף זגריזק, יודפת אפק-ארזי, ינקי קוינט ורועי כחלון בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

רועי כחלון: "עובדים מסביב לשעון על הנפקת התעשייה האווירית"

במסגרת פאנל "תשתיות לישראל" בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנהל רמ"י ינקי קוינט אמר כי "מחירי הדירות יכולים להגיע לרמה שזוג צעיר יוכל לרכוש דירה בעלות סבירה" ● יו"ר נת"ע, יודפת אפק-ארזי: "פרויקט המטרו זה גיים צ'יינג'ר עשורים קדימה"

יבגני דיברוב בוועידת ישראל / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ארמיס: "יש לנו יש עוד עבודה קשה כדי להגיע להנפקה"

דיברוב הציב בועידת ישראל לעסקים של גלובס את היעד של החברה להנפקה: "600 או 700 מיליון דולר בהכנסות" ● לשאלה אם מהפכת ה־AI תוביל לצמצום מקומות העבודה בחברה, השיב: "היא תהפוך את הארגון ליותר יעיל"

חזי חאלאויה בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

יו"ר נמלי ישראל: "ישראל צריכה להיות שער לאירופה. אסור לפספס את ההזדמנות"

חזי חאלאויה דיבר בועידת ישראל לעסקים של גלובס על ההזדמנות הטמונה במסדרון הכלכלי IMEC בין הודו לאירופה, שישראל טרם הצטרפה אליו ● "מדובר במצפן גיאו־אסטרטגי. אם נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה זכייה לדורות. ואם לא נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה בכייה לדורות"