גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נתניהו, נמאס לנו לספור עגבניות בסופר!"

"מי שבאמת כואב לו, קשה לו לצאת להפגנות. אחרת היו מגיעים 300,000 איש" ■ "מציע למשפחות העשירות לתמוך במאבק; תסתכלו מה קרה לעשירים הבוזזים במדינות השכנות"

רוברט פרישקו, אזרח ישראלי מן השורה המגדיר עצמו כ"מעמד ביניים גאה", פרסם היום בפייסבוק מכתב פתוח לראש הממשלה בנימין נתניהו. המכתב, שכולל עצות מעשיות לראש הממשלה, החל לצבור הד ברשת החברתית והוא מפורסם כאן כעת, לראשונה כותב פרישקו:

"שלום בנימין,

שמי רוברט, נשוי + 2, גר בתל-אביב. בן לזוג רופאים "פשוטים", אין לי משפחה חזקה, לא קשרים מיוחדים ולא קומבינות - רק עבודה קשה: הייתי קצין בצבא, הוצאתי 756 בפסיכומטרי, סיימתי תואר ראשון במחשבים בטכניון (אה, לי לא הייתה קצבת אברכים) ותואר שני בכלכלה בבר אילן (אותו עשיתי תוך כדי משרה מלאה, כבר אמרנו בלי עזרה?)

היום אני עובד בהיי-טק - ומרוויח מעל הממוצע - תודה רבה. לאישתי סיפור דומה (טוב, היא קיבלה יותר בפסיכומטרי ובלי ההיי-טק, אל תהיה קטנוניי). איפה הבעיה? אם גם אני נאבק לגמור את החודש, סופר את העגבניות בסופר, מביט בדאגה בחשבונות המים ודירה במקום טוב היא חלום רחוק עבורי - אז כנראה שיש פה בעיה אמיתית. אני מאותם אנשים שמכונים בימים אלו "מעמד הביניים" ואני מאלו שגם גאים בעצמם וגם זועקים.

מה אנחנו רוצים?

אני עוקב אחרי העיתונים והכתבות ונראה שזו השאלה המרכזית, אבל רגע לפני שניגע בה, בוא נסביר רגע - מי זה "אנחנו"?

יש משהו קצת מטעה במחאה הזו, כי מה שרואים לרוב זה את הסטודנטים, הם זועקים כי הם רואים את (חוסר) עתידם והם מ פ ח ד י ם. מפחדים - זוכר את המילה הזו? השתמשת בה יפה לפני כמה שנים - שגם אם יעשו תואר ראשון ושני ויעבדו קשה, הם עדיין יטבעו פה תחת העול.

הם גם גרים קרוב לרוב ועכשיו קיץ ואין בחינות והם לא צריכים בייביסיטר כדי להגיע להפגנות - אז רואים בעיקר הרבה סטודנטים. אבל הם, ביבי (זה בסדר אם אקרא לך ביבי?) - קצהו של הקרחון שנע לכיוון שלך. כי מי שבאמת כואב לו, קצת קשה לו לצאת, אתה מבין: להגיע להפגנה עולה לנו 100 שקל בייביסיטר ו-50 שקל דלק וקשה לנו גם ככה, אבל אני מבטיח לך שאם היית מחזיר הוצאות, להפגנות היו מגיעים 300,000 איש, לא 30,000. אז אל תתבלבל: מה שאתה רואה ברחוב, זה קצה הקרחון.

אז זהו, אלו אנחנו - נעים מאוד. אגב, אם תבקש את פירמידת תשלומי המיסים, תגלה שאנחנו אלו שמשלמים את החשבונות של המדינה, אז בוא, תן לי עוד כמה דקות וקרא עד הסוף, יש לי אפילו הצעות פרגמטיות ואני לא הולך לקרוא לך בשמות גנאי.

OK, מה אתם רוצים?

מבלבל, נכון? קוטג'? דיור בזול? מים בזול? דלק בזול? זה מורכב ומבלבל, אז אנסה לגייס את כל מה שלמדתי (בלי עזרה) בתואר בכלכלה ולענות. התשובה הפשוטה היא שאנחנו רוצים לחיות טוב.

אנחנו מאמינים שאם עבדנו קשה, שירתנו בצבא, למדנו כמו ילדים טובים ואפילו השגנו משרה ומשכורת מכובדת - אז אחרי כל זה מגיע לנו לחיות טוב. אתה יודע, לא חיי פאר, אבל חיי מעמד בינוני טובים ונוחים, כמו לחברנו במדינות מערביות אחרות. זה לא ממש הרבה: דירה נחמדה במקום טוב, רכב חדיש יחסית, קפה בשישי בבוקר וחופשה בחו"ל פעם בשנה - חיים טובים. אנחנו מעמד בינוני, אז אנחנו מצפים שאחרי שסיימנו לשלם על הביטחון, לעניים, לדתיים, לחינוך ו... נו - לכל מה שתחליט - אנחנו מצפים שיישאר לנו מספיק לחיים טובים.

חיים טובים הן לא מילה גסה, וגם לא צריכים להיות שמורים למוזמנים לחתונה של תשובה - חיים טובים הם המוטיבציה של מעמד הביניים והתנאי הבסיסי לדמוקרטיה ולשיטה הקפיטליסטית. ביבי, בלי זה הכל קורס - וזה מה שקורה לך מול העיניים. אנחנו לא מצרים ולא סוריה, תודה לאל, אבל יש יותר מדי קווי דימיון בינינו.

בעיה - אתם רוצים הכל...מה עושים?

ראשית, מילת עידוד: אתה לא אשם, כלומר, לא רק אתה. זו תוצאה של עשרות שנים, פוליטיקאים ואנשי הון שמעמיסים עלינו יותר ויותר, OK? אז זה לא אישי. דבר שני, זו שעת כושר נדירה עבורך או עבור כל מנהיג אחר. כל פוליטיקאי שעיניו ומוחו בראשו צריך לקפוץ על זה כמוצא שלל רב, העם (כלומר, אלו שמשלמים את החשבונות, האנשים הכי חשובים, מתנצל בפני כל השאר, זה לא המאבק שלכם הפעם, אבל לטובתכם שנצליח, אז תנו לנו גב, טוב?) - רוצה מישהו שיחזיר לנו את החיים הטובים.

כדי שמישהו יאמין לך, צריך להביא בשורות אמיתיות ולא קשקושים (מי נתן לך את עצת האחיתופל של ה-50% הנחה על תחבורה ציבורית? זה כמו לשים פלסטר על עורק מדמם...).

הנה השנקל שלי:

1. דירות(1): תן לנו איזה חוק מהיר שיעמיס 50% מס על תושבי חוץ שקונים פה דירות. בחייך, אנחנו הולכים לצבא, משלמים לימודים, משלמים שיעורי מס מטורפים ואז מגיע איזה יהודי מיופיף, מצרפת, ארה"ב או לא משנה איפה, כזה שלא היה בצבא, למד בחינם, הרוויח ביורו ושילם פחות מיסים - ולוקח לו דירה באותם התנאים (או טובים יותר...) מאיתנו?

רוצה לתמוך בישראל? תגיע, תעשה צבא, תרוויח בשקלים ונדבר. אם לא, אנא שלשל לנו את המס על העבודה הקשה שלנו. הרי לך צדק חברתי מהיר. אולי זה יזיז קצת למתווכים היהירים, שלא מוטרדים מהמחאה כי יש תושבי חוץ בלי סוף ומרגישים שמחירי הדירות לא יזוזו מילימטר.

2. דירות(2): תעלה את הארנונה לעסקים באיזה 300%! דירות נועדו למגורים, לעסקים יש משרדים. כשיהיה עודף היצע תציע להם להיכנס, בינתיים - החוצה. הנה, כבר יש לך סופרטאנקר ביד וכ-10,000 דירות רק בתל-אביב מחר בבוקר, זה לא כזה קשה, זה מיידי וזה יראה לנו שאתה רציני - בלי סיפורי וד"לים וקרקעות בחינם לבעלי הון אותם נזכיר בהמשך.

3. תחבורה, תחבורה, תחבורה - איך כולם כל כך עוורים? אם הייתה פה תחבורה ציבורית נורמלית, כמו בכל מטרופולין אחר, אנשים לא היו חייבים להתקבץ בגוש-דן והיו קונים דירות בפרוורים אמיתיים והופ - מורידים את מחירי הדירות. נכון, לא בטווח הקצר, אבל לפחות תראה לנו שאתה רציני, שהפעם זה קורה, תן לנו תקווה, תעשה "חוק יסוד: רכבת קלה", הצליחו במקומות אחרים - כמה קשה זה יכול להיות?

4. תבין, אנחנו מקור הכוח האמיתי, לא אותם 20 משפחות ששולטות ב-70% מהמשק דרך הפירמידות. אני גם מציע לאותן משפחות לתת יד אמיתית למאבק ולשינויים אמיתים במבנה המשק, לא תתנו? שימו לב למספרים האמיתיים שציינתי בהתחלה ותסתכלו מה קרה לעשירים הבוזזים במדינות השכנות. לדעתי, אתם הרבה יותר קרובים לגורל כזה משנדמה לכם. ולהיות פרגמטי: התייצב לצד העם ובזר את המשק. הפרד בין אחזקות פיננסיות לריאליות וצור תחרות אמיתית.

5. פתח את השוק לייבוא ותן לנו מחירים הוגנים בסופר. נכון, כמה אנשים יפגעו מכך, אבל הרבה יותר אנשים נפגעים מהמצב היום.

6. תן לנו רגולציה נושכת ושרים שבאים לשרת ציבור ולא לחפש הזמנה לחתונה של תשובה. תבין, מקומם אותנו לקרוא שאילן בן-דב החליט לכתוב מחדש את ספרי הכלכלה ומצפה מאיתנו לסגוד להצעה שהיא אם כל כשלי השוק ומעצבן אותנו לקרוא שתשובה (שעכשיו גם הבעלים של אוצרות הטבע שלנו) דוחה חוב של איזה 80 מיליון כי בית ההשקעות... שלו. אני לא רוצה לדחות - אני רוצה שישלם! יש לו מספיק, בטח יותר ממני.

זה רק קצה הקרחון, ולא המצאתי כלום. הפתרונות קיימים ובשפע - תפתח עיתון.
בנימין נתניהו, זה שאתה פוליטיקאי טוב אנחנו יודעים, השאלה האמיתית היא: האם אתה גם מנהיג אמיתי? אם כן - הראה לנו. ואם לא? יש פה ציבור איכותי, חזק ונחוש שמחפש ייצוג הוגן לטווח ארוך, ואפילו יש לו אפילו כסף לממן אותו - מי פנוי?

רוברט פרישקו, מעמד ביניים גאה".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק