גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיכוני משרדים

הכירו את השפן שעשוי להישלף מהכובע במסיבת העיתונאים הבאה: הסבת בנייני משרדים ישנים לדירות מגורים; אולי מה שכבר לא מתאים לעו"ד ורו"ח, יתאים לזוגות הצעירים / מיכל מרגלית

האם הפתרון המהיר ובר-הביצוע להקלת המצוקה ולהגדלת ההיצע נמצא ממש מתחת לאף שלנו? במרכזי הערים הגדולות והמבוקשות ניתן כבר היום לזהות בקלות עשרות ומאות בנייני משרדים ישנים ולא ממש ראויים לשימוש המשרד המודרני. הסבתם לבנייני מגורים תשחרר לשוק עשרות אלפי דירות באופן מידי, לו רק מדיניות הרשויות תעודד זאת.

לדברי יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס: "ברוב המקומות הרבה יותר כלכלי כיום להשכיר מגורים ממשרדים. זהו בדיוק המומנטום שאותו הממשלה צריכה לנצל, על מנת להסב בנייני משרדים ישנים לבנייני מגורים. יש היום כדאיות כלכלית וביטחון כלכלי גדול יותר בהשכרה למגורים ואני מעריך שיש בין 50 ל-80 בנייני משרדים ישנים שניתן להסב למגורים בת"א בלבד, והם מגלמים פוטנציאל לתוספת 1,000 יחידות דיור בערך".

לשכת השמאים גם שלחה בשבוע האחרון מכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם המלצה לעודד הסבת משרדים למגורים.

"מרקם אטרקטיבי"

תוכנית "הפטישים" של שר האוצר, יובל שטייניץ, כוללת כבר תמריץ להסבת דירות המשמשות לעסקים ולמשרדים בחזרה לייעודן המקורי, באמצעות מתן פטור מלא ממס שבח עד תחילת 2013 לבעלי דירות למגורים הפועלות כעסק, אם אלה ימכרו אותן כדירות מגורים. לפי הערכות האוצר, ישנן כ-60 אלף יחידות דיור בייעוד למגורים אשר משמשות היום למשרדים. על המצב ההפוך - בנייני משרדים ישנים שיכולים להפוך לבנייני מגורים, לא קיימים נתונים מסודרים.

מבדיקת "גלובס" מתברר, שבעיריית ת"א יש כוונה חלקית ליישום פתרון שכזה. שם מסבירים שאמנם "מדיניות העירייה אינה דוגלת בפינוי מכוון של משרדים שנמצאים בעיר באופן חוקי, אולם באזורים מסוימים, שמשמשים היסטורית כאזורי תעסוקה, מקודמות היום תוכניות בהן תינתן העדפה למגורים ולהסבת מבני תעסוקה למגורים, כמו למשל בחלקים בשכונת מונטיפיורי, בצפון יפו וממערב לשכונת פלורנטין, כאשר יש לדאוג לקיומם של תנאים סביבתיים הולמים ושירותי הציבור הנדרשים לתושבים".

בינתיים, הושלמה סטטוטורית תוכנית בולטת שכזו בבית גיבור שבמתחם מנשיה. התוכנית, שמסבה את בניין המשרדים ל-40% מגורים ו-60% מלונאות, אושרה בינואר השנה למתן תוקף בתנאים בוועדה המחוזית. בעיריית ר"ג מיישמים מ-2008 מדיניות להסבת מבני תעשייה ישנים למגורים. כבר לפני שלוש שנים אישרה הוועדה המקומית הפיכת מלטשת יהלומים לסטודיו ולדירת מגורים בשטח 240 מ"ר, והמדיניות הכלל היא הסבת שטחי תעשייה בבורסת היהלומים, למגורים.

בראשל"צ, לפני כארבעה חודשים יצא לדרך פרויקט הסבת בניין משרדים ישן לדירות למגורים, ברחוב אליעזר בלבן.

בירושלים דווקא פועלים להגדלת היקפי התעשייה/תעסוקה, ולכן המדיניות שם היום היא לאזן את היחס בין כמות המגורים בעיר לכמות התעסוקה. בעירייה מציינים, כי "המדיניות היום אינה להסב שטחי תעסוקה, תעשייה ומשרדים לטובת מגורים". יחד עם זאת, מציינים שם שייתכן שהעירייה "אכן תסכים להסבת שטחים ציבוריים או שטחי תעסוקה במקרים נדירים. העירייה אינה בוחנת הסבת בנייני משרדים למגורים אבל היא אכן מתכוונת לפנות משרדים שנמצאים בבנייני מגורים, כמו למשל ברחביה ובמרכז העיר, ולהעבירם לאזור הכניסה לעיר, כשייבנה שם הסיטי החדש".

דנוס: "בבית גיבור שבמנשיה בת"א, שאושרה בו הסבה למגורים, יגור האלפיון העליון וזה לא יהיה דיור בר השגה. אבל ברחובות נוספים בת"א - כמו כל אזור בן אביגדור, רחוב המסגר הסמוך לו, אזור גשר מעריב, רח' אבן גבירול - ישנם בנייני משרדים ישנים שמתאימים להסבה. רח' קרליבך הוא אזור משרדים שבנקל ניתן להפוך אותו לאזור מגורים, ולידו יצמח מתחם השוק הסיטונאי. ברוטשילד זה יותר ספוראדי, יש שם כמויות מזעריות של בנייני משרדים ישנים שמתאימים להסבה וגם שם זה לא יהפוך לדיור בר השגה".

לדעת האדריכל משה צור, אפשר לאתר בנייני משרדים ישנים להסבה למגורים "במיקומים שבהם לשכונה יש מרקם אטרקטיבי למגורים. כלבו שלום למשל נראית אפשרות נהדרת. אם אלה דירות שמשקיפות לים, שזה דבר נדיר, יהיה להן ערך יוצא מן הכלל, כמו בבית התעשיינים ובית גיבור (שניהם במנשיה)".

תוך כמה זמן אפשר להסב את הבניינים למגורים?

צור: "יש היבט סטטוטורי המתבטא בשינוי ייעוד, שינוי תב"ע או היתר לשימוש חורג, דבר שצריך בשבילו שיתוף פעולה של רשויות התכנון. יש מקומות שבהם התב"עות גמישות, כמו בשכונת מונטיפיורי בת"א, שם יש גמישות בשימושים אפילו היום. היבט נוסף הוא הבנייה עצמה - מגורים דורשים יותר שירותים ומרחבים מוגנים, אך לכל דבר יש פתרונות שניתן בצורה מאוד מהירה ליישם. יש בנייני תעשייה מוזנחים שניתן להפוך ללופטים נהדרים עם חללים גדולים והם יכולים להפוך לדירות נחשקות באזורים פחות נחשקים, כמו בדרום ת"א ובנחלת יצחק. אם מתארגנים בצורה ממוקדת, אפשר לעשות את זה תוך מספר חודשים.

"אפשר למצוא בנייני משרדים שעש בהן איכויות שאין כמוהבם בבנייני מגורים רגילים. זה יכול לשחרר היצע דירות מכל הסוגים - קטנות, גדולות, בינוניות וגם יקרות. התמהיל יכול להיות מאוד מגוון. את הסטודנטים שלי הנחיתי שנים רבות בפרויקטים שלקחו חלקים מהתחנה המרכזית הישנה בת"א והפכו אותם לשכונת מגורים, שזה הכי קיצוני. זה לא בוצע, מדובר בפרויקטים אקדמיים בטכניון, אבל זה הוכיח שאפשר לעשות זאת. למהנדס העיר בת"א ולצוותו יש יכולת בלתי רגילה להריץ פרויקטים בעלי חשיבות ויש להם יכולת להביא להצלחה של פרויקטים כאלה".

דנוס: "אם ההסבה תעשה כמו שצריך, באופי היי-טקי או עם חללים גבוהים, אז הם גם ישיגו את מחירי השוק. ככל שההיצע יגבר, המחירים יירדו. אין פה עניין של דיור בר השגה או דיור שאינו בר השגה. דיור בר השגה יושג כשההיצע יעלה ומחירי הנדל"ן לדיור יירדו. הדרך היחידה לייצר דיור בר השגה היום היא שהמדינה תיקח נכסים שלה, תשנה את ייעודם למגורים, ואז היא חופשיה למכור אותם במחירים שלא קשורים במחירי השוק, ולזכאים לפי קריטריונים".

אין מספיק תשתיות

חברת הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי-בן שחר המליצה לשלוש ערים לפחות לקדם את המגמה להסבת בנייני המשרדים הישנים למגורים.

לדברי מנכ"ל החברה, תמיר בן שחר, "אם המדינה והעיריות ייצרו מצב שבו מצד אחד יגידו לבעלי הבניינים שמהיום הם ישלמו ארנונה, גם אם המשרד ריק, ואף ארנונה גבוהה יותר על משרדים נטושים, ומצד השני יאפשרו ליזמים לשנות את הייעוד למגורים מכל הסוגים - דירות קטנות, לופטים, דיור מוגן, מעונות סטודנטים וכו' - נמצא את עצמנו עם אלפי, אם לא עשרות אלפי, יחידות דיור נוספות בכל הארץ מחר בבוקר".

לא רק בת"א קיים הפוטנציאל: "בדרך יפו בחיפה יש קומות שלמות של משרדים ריקים", מציין בן שחר. "אפשר מחר בבוקר להסב אותם למגורים. אם גופי התכנון מאשרים את ההסבה למגורים, לקבלנים יידרש בין רבעון אחד לשניים לבצע את ההסבה הפיזית של הבניין, אבל הליך של שינוי ייעוד הוא עניין של מדיניות ומזה נגזר אורך התהליך.

הבעיה התכנונית שיכולה לצוץ היא שגופי התכנון יגידו שבאזור המיועד אין מספיק תשתיות למשקי בית, כמו תשתיות ציבוריות, בתי ספר וגני ילדים.

עוד כתבות

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה, ל"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף