גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד הדיבורים: מי מלך האוהלים?

מי הדמויות היותר מוזכרות בשיח על המחאה ברשת? מי מוזכר יותר: דפני, סתיו או ביבי?

אפשר להתווכח על חלקו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ביצירת תנאי השוק הנוכחיים שמקשים על מעמד הביניים. ואולם, האם המחאה ברשת מעלה את שמו או דווקא את שמם של הטייקונים?

כדי לנסות לענות על השאלה הזו, ניתחה חברת Buzzilla את השיחות ברשת על מה שהחל במחאת האוהלים לפני שבועיים וחצי והגיע לשיא (בינתיים) בהפגנת הענק הארצית במוצאי שבת, כדי לראות איזה שמות שבו ועלו בתוך השיח הציבורי. הבדיקה לא עונה על השאלה מי נתפס כאשם ביותר, אבל בהחלט משרטטת את מי שנמצאים על סדר היום בהקשר של המחאה.

ראשית, מבלי להיכנס לשיחות עצמן, נתניהו הוא הדמות הכי מדוברת ברשת בהקשר למחאת הדיור, שהולכת ומתרחבת למחאה כלכלית-כללית של הציבור.

יואב עמודות אנשים

מתוך 21,400 שיחות במדיה החברתית על מחאת הדיור בשבועיים האחרונים, נתניהו מופיע ב-3,810 מהם - יותר מכל אדם אחר. הדבר מחדד את המעורבות הנתפסת של נתניהו בתנאים הכלכליים שהולידו את המשבר. לעומתו, שמו של שר האוצר יובל שטייניץ עולה ב-1,170 דיונים ברשת סביב המשבר - פחות משליש ביחס לנתניהו.

אין ספק, גם מסיבת העיתונאים שיזם נתניהו בשבוע האחרון, בניסיון לפייס את הסטודנטים עם הטבות בתחבורה הציבורית ובכך להוציא את הרוח ממפרשי המחאה - השיגה את הפעולה ההפוכה וחיזקה את הזיקה בינו לבין המחאה.

מעניין לא פחות להסתכל על מקום 3 ו-4 ברשימה: נאמר רבות על כך שלמחאה אין הנהגה מסודרת ושאין מי שמנהל אותה בפועל. זה אולי נכון, אבל בדיקת השיחות ברשת מגלה כי דפני ליף, עד לפני פחות מחודש סטודנטית אלמונית לחלוטין לקולנוע, הפכה לפנים של המאבק.

קבוצת הפייסבוק שפתחה ליף לפני 3 שבועות בסך-הכול הולידה את המהפכה. מוקדם להעריך לאן גל המחאה יישא אותה - כפי שקשה להעריך מה יהיו תוצאות המחאה עצמה, אבל לנוכח הפופולריות של המאבק והזיהוי המוחלט שלה איתו, נראה כי יש לנו כאן סלבריטי חברתית שתישאר חרוטה בתודעה הציבורית.

בין אם תתמסד ותרוץ לבחירות (אפשרות ריאלית לחלוטין, במיוחד אם הממשלה תופל והבחירות יוקדמו), ובין אם תישאר בצד המוחה ולא המחוקק - את שלה היא כבר עשתה. היא הכוכבת האמיתית שנולדה החודש, ולא חגית יאסו מ"כוכב נולד".

ובאשר לאביגדור ליברמן, שנמצא במקום הרביעי במספר השיחות ברשת שהוא מייצר: הימצאותו כאן מסמלת את המחאה נגד סדר העדיפויות המדיני של הממשלה, לא רק הצעדים הכלכליים גרידא שבהם נקטה.

ליברמן הוא לא דמות כלכלית, אבל הוא כן מסמל את קיר הברזל של המדינה בחזית המדינית. העם שהביא אותו למעמדו, עם 15 מנדטים בבחירות 2009, קושר את שמו למשבר.

אפשר להוותכח עד כמה הפניית תקציבים להתנחלויות החריפה את מצוקת מעמד הביניים במרכז הארץ, אבל אי-אפשר להתנער מכך שההתנגדות לנתניהו וממשלתו מכוונת את חיציה דווקא לשר החוץ.

ושוב, הסתייגות: הניתוח לא כלל בדיקה של הדיונים עצמם שהזכירו את ליברמן, ולכן אי-אפשר לקבוע מה מידת הסנטימנט השלילי שהוא מייצר בקרב הציבור. ואולם, עצם האזכור שלו כאן מחדד את ההתנגדות לדרכי פעולתה של ממשלת נתניהו, במיוחד לנוכח העובדה שצמיחתו המהירה באה על רקע הממשלה הנוכחית.

שמו של אהוד ברק, לעומת זאת, עלה רק ב-229 שיחות בשבועיים האחרונים - שליש ממספר הדיונים שבהם מוזכר ליברמן. עובדה זו מפתיעה גם לנוכח תדמיתו של ברק בציבור ולנוכח הפרוסה האדירה שמשרד הביטחון נוגס מעוגת התקציב הלאומית, דבר שניתן היה לצפות שיהווה קרקע פורייה להתנגחות בברק.

מירי רגב וסתיו שפיר (ח"כית בליכוד ואחת ממארגנות המחאה) לא היו מופיעות כאן אלמלא ראיון אחד שנתנו השתיים, במשותף, לדן מרגלית באולפן "ערב חדש" המנומנם בדרך-כלל. התבטאויותיה החריפות של רגב, שנוספו לתגובתה הכמעט היסטרית לאחר שביקרה במאהל במחאה בתחילת השבוע שעבר, סיפקו דלק בעירה לתומכי המחאה, שהעלו לפייסבוק סרטונים וקליפים שמגכיחים את רגב.

ואולי הכי מפתיע ומעניין לראות את מי שלא נמצא ברשימה. מבין כל ברוני הארץ, משפחות העושר בעלי האחזקות הפיננסיות והריאליות, רק שמו של נוחי דנקנר מופיע - וגם הוא בתחתית הרשימה.

כיצד הצליחו הטייקונים לעטוף עצמם בטפלון ולא להפוך למושא האשמה היא תעלומה. כנראה שהציבור מאשים את המערכת, יותר מאשר את אלה שניצלו אותה לטובתם.

העובדה היא שעפרה שטראוס, שרי אריסון, יצחק תשובה ואפילו אילן בן-דב השכילו להרחיק את עצמם ממוקד האש בדיון הציבורי על מצוקת מעמד הביניים. אולי זה בגלל שהם השכילו לשמור על דממת אלחוט מאז שפרץ המשבר (לקח מהראיון של זהבית כהן לאולפן שישי בשיא משבר הקוטג'?), או שמא בגלל שהכעס של הציבור לא מופנה לחברות שמעסיקות אותו ומספקות לו מוצרים ושירותים - אלא לפוליטיקאים שבכוחם לקבוע כיצד יחולק הכסף שבקופה הציבורית.

יואב גרף נפח שיחה

ולסיום, עוד עניין קטן בשולי המחאה: במוצ"ש עמדו קברניטי הזכיינית קשת מול דילמה: האם להכריז על אולפן פתוח שיביא את הקולות והתמונות של המחאה מרחובות הערים המרכזיות לכל סלון בארץ, או להמשיך בלוח השידורים המקורי?

מוצ"ש הם רצועת שידור חזקה עם רייטינג גבוה, ולבסוף הוחלט למתוח את החדשות, אבל לשדר פרק של "רמזור", כמתוכן. השידור אמנם השיג רייטינג מרשים (33.7%), מה שממחיש שגם בתוך מהפיכה חברתית - העם צריך את מנת הסם הבידורית שלו.

עם זאת, השיח על מחאת הדיור הגיע בשבוע האחרון לשיא חסר תקדים של 2,000 שיחות ביום - מספר גבוה יותר אפילו ההשיח על אירועים טלוויוניים שבאופן מסורתי נחשבים ל"מגנט קהל", דוגמת גמר "האח הגדול 3", וגמר "כוכב נולד". דבר זה מוכיח כי אש המהפכה העממית ממשיכה להיתמר גם כשהממיר דלוק על ערוץ 2.

הכותב הוא מנכ"ל חברת Buzzilla למחקרים במדיה החברתית.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים