גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בארנסט&יאנג ברזיל: "הישראלים חדשניים"

בשנים האחרונות הפכה ברזיל לדבר החם החדש בשווקים הגלובליים - עובדה שלא נעלמה מעיני החברות הישראליות ■ רו"ח גיל מנדז: "היכולות והידע שיש לכם ולנו משלימים אלה את אלה"

כשאומרים "ברזיל" עולות בנו בדרך-כלל מחשבות על טיול אחרי צבא, קרנבל צבעוני תוסס, ריקודים לטיניים, חופי ים, קפה משובח ומדינת כדורגל שממנה יצאו כוכבים כמו רונלדו ופלה.

מתברר כי ברזיל היא הרבה יותר מאלה. מלבד היותה בירת כדורגל וקפה, נמנית ברזיל עם 10 הכלכלות החזקות בעולם, ובשנים האחרונות הפכה לדבר החם החדש בשווקים הגלובליים. המדינה החמישית בגודלה בעולם, והגדולה בדרום אמריקה, התגלתה כקרקע פורייה לעסקים ולצמיחה, שמפתה אנשי עסקים בכל העולם - וגם בישראל - לעשות בה מיזמים.

בחודש שעבר ביקר בישראל רו"ח-עו"ד גיל מנדז, שותף וראש מחלקת מיסוי בינלאומי בפירמת ראיית החשבון ארנסט אנד יאנג ברזיל, המעסיקה כ-4,000 רואי חשבון. מנדז אמר ל"גלובס" כי הישראלים מאוד רצויים במדינתו, והבהיר באילו תחומים הם יכולים לעשות כסף גדול, וגם ממה כדאי להם להיזהר כשהם מחליטים לפתוח עסק ביערות הגשם במנאוס. ולא, הוא לא מתכוון לנחשים ארסיים ודגי פירניה.

"במרוצת השנים עבדנו ביחד עם חברות ישראליות, אבל בשנה וחצי האחרונות חל גידול משמעותי בהשקעות של חברות ישראליות בברזיל, וחשבתי שיהיה הגיוני להגיע לישראל, ליצור קשר עם לקוחות ישראלים ולהבין טוב יותר את הלקוחות שמעוניינים בהשקעות בברזיל", מסביר מנדז מדוע הגיע לבקר בארץ.

כבר ביום השני לביקורו, לאחר מרתון פגישות סביב השעון עם לקוחות פוטנציאלים וקיימים, החליט מנדז שהוא מחבב אותנו, הישראלים. "במסגרת תפקידי נסעתי הרבה וביקרתי בסניפי ארנסט אנד יאנג בעולם, אירופה, קנדה וארה"ב, ומעולם לא נתקלתי ביחס חם כזה. אנשים יוצאים מגדרם כדי שנרגיש טוב.

"ברזיל תמיד הייתה חממה לפעילות בינלאומית ולחברות רבות, בהן GM, פורד וכל חברה גדולה אחרת, ויש חטיבות בברזיל שהן כבר מספר 2, 3 ו-4 בעולם. עבור ישראל, ברזיל היא שוק חדש, וכולם מתלהבים ממנו ומתעניינים בו, ואנחנו שמחים על כך".

- אם כל העולם מתעניין בברזיל, מה החשיבות של ההשקעות הישראליות?

מנדז: "ההשקעות של ישראל חשובות, במיוחד כי מדובר על הרבה השקעות היי-טק. לברזיל נכנסות הרבה טכנולוגיות שאנחנו צריכים בתחומי הטלקום והביטחון. ברזיל החליטה גם שהיא צריכה לשדרג את מערכות הנשק שלה, וישראל היא ספקית אפשרית, ולכן יש השקעות ישראליות שהן אסטרטגיות מבחינת ברזיל.

"אנחנו אמנם מטפלים בחברות רב-לאומיות שמגיעות לברזיל עם הכנסות של 50-60 מיליארד דולר, אבל חברות ישראליות עושות דברים מיוחדים, יצירתיים וחדשניים, ואנחנו יכולים ללמוד מהן המון. הישראלים מאוד מצליחים בברזיל".

- מהיכרותך איתם, מה מייחד את אנשי העסקים הישראלים בברזיל?

"הם יזמיים מטבעם, וזה גם חלק מהתרבות היהודית. הם פעילים מאוד, מחפשים הזדמנויות ועובדים קשה. אלה חלק מהדברים שאנחנו לומדים מהם. הם רואים הזדמנויות היכן שהרבה אחרים לא רואים. ממה שראיתי בזמן האחרון, ישראל אמנם מדינה קטנה, אבל במונחי טכנולוגיה מכל הסוגים, למשל בחקלאות בתחום מערכות ההשקיה, היא מפותחת מאוד".

ביקוש לאינטרנט

- לאילו תחומים היית ממליץ לישראלים להיכנס היום בברזיל?

"השוק הברזילאי ענק, ויש בו הרבה צורך בטכנולוגיה. כלכלת ברזיל צומחת, ואנשים הופכים לעשירים יותר. המעמד הבינוני כבר מקיף יותר ממחצית האוכלוסייה, ואנשים יכולים לרכוש יותר מוצרים ויותר טכנולוגיה.

"היום יש צורך וביקוש אדיר לאינטרנט. יותר אנשים קונים מחשבים ורוצים גישה מהירה וזולה לאינטרנט ואת השירות הטוב ביותר. בכל תחומי הטכנולוגיה, ובמיוחד בתחומי הביטחון, יש לישראלים יתרון משמעותי, ואנחנו זקוקים להשקעות בתחום הזה".

הצרכים של הברזילאים לא נעלמים מעיני החברות הביטחוניות בישראל. לפני כ-3 חודשים הודיעה אלביט מערכות כי החברה-הבת שלה בברזיל, AEL, חתמה על הסכם אסטרטגי עם יצרנית המטוסים המקומית אמבראר. במסגרת ההסכם יקימו השתיים חברה שתפתח ותייצר מל"טים לשוק המקומי ולמדינות נוספות בדרום אמריקה.

התעשייה האווירית לא נשארה מאחור ובוחנת אפשרות להקים במדינה חברה-בת שתעסוק בייצור מל"טים (מטוסים ללא טייס), בשיתוף עם תאגיד התעופה והספנות סינרג'י.

מנדז: "ישראל מעורבת גם במכרזים לאספקת מטוסי תקיפה לממשלת ברזיל. יש דיונים עם צרפת, שבדיה, ארה"ב וגם עם ישראל לגבי מי יספק את המטוסים הללו. ויש עוד בעיה שהממשלה מדברת עליה, של הגנה על מרבצי הנפט התת-ימיים הענקיים שהתגלו מול החופים שלנו והצורך בשדרוג הצי לצורך זה. כך שלא חסרות הזדמנויות בתחום הביטחון בברזיל".

גם חברות מפעלי ים המלח, מכתשים מפעלים כימיים, אלביט מערכות, ישקר, טבע, גילת לוויינים, רפאל, נילית ועוד - מייצאות או סוחרות מול ועם ברזיל.

- איך הממשלה מעודדת חברות זרות ומשקיעים זרים להגיע לברזיל?

"במבט היסטורי, ממשלות ברזיל היו קצת עקשניות. התפיסה הרווחת בעבר הייתה שברזיל היא שוק כה גדול, שאם אתה לא נכנס אליו - מישהו אחר ייכנס במקומך. זה אמנם שחצני, אבל זאת התפיסה.

"מצד שני, הממשלה מכירה בכך שאנחנו זקוקים להרבה השקעות ולפיתוח משמעותית של תשתיות. לכן, כיום יותר מבעבר, הממשלה מציעה תמריצים חדשים לחברות לבוא להשקיע בתוך המדינה.

"אנחנו זקוקים להרבה תשתיות כדי להמשיך את הצמיחה. אנחנו צומחים במהירות וזקוקים לכבישים, לנמלים ולנמלי תעופה. יש בברזיל הרגשה של פעילות נמרצת, של תעסוקה מלאה, ותחושה שאתה כבר לא מוצא כוח עבודה מיומן, ושהכול יקר מאוד. החברות פועלות ב-100% כושר ייצור, וזה גורם לבעיות של אינפלציה, כוח עבודה יקר יותר. הכול התייקר.

"הממשלה מנסה לטפל בבעיות הללו, אבל זה דורש זמן, בעיות לא נפתרות בן-לילה. אנחנו מכירים בכך שכדי שאנשים ישקיעו צריך שיהיו תמריצים, וממשלת ברזיל מנסה ליצור את הסביבה המיטבית להשקעות מבחוץ בתחום התשתית".

ברזיל היא מהכלכלות הגדולות והצומחות בעולם. פתיחת השוק והצלחת רפורמות מבניות בכלכלה הולידו הסכמי סחר פוריים עם מדינות העולם. המשבר הכלכלי הגלובלי שפרץ ב-2008 תפס את ברזיל בעיצומו של תהליך הצמיחה ואיים למוטט את ההישגים המרשימים. אך בדומה לישראל, הפגיעה בפועל הייתה נמוכה משמעותית מאשר במרבית כלכלות העולם.

מנדז: "היינו מודאגים, כיוון שכאשר המשבר פרץ היינו, כמדינה, במצב טוב מאוד. הכלכלה צמחה ב-5%-6%, ונורא חששנו שניפול. לבסוף, היינו אחת המדינות הראשונות שנחלצו מהמשבר באופן אפקטיבית, וגם עובדה זו משכה הרבה משקיעים זרים, כי כשהריביות בארה"ב שואפות לאפס, ובברזיל יש כל-כך הרבה הזדמנויות, ההון הזר מגיע. מצד שני, יש גם חששות, כי הממשלה מוציאה יותר מדי, וביחד עם ההון הזר יש סכנה להתחממות-יתר. זה חלק מהתהליך האינפלציוני, וזה חלק ממה שהממשלה צריכה לתקן".

בשנת 2010 הצטרפה ישראל להסכם מרקוסור (הסכם הסחר עם מדינות דרום אמריקה) והפכה למדינה הראשונה מחוץ לדרום אמריקה שנקשרה בהסכם. מזה שנים ברזיל היא שותפת הסחר הגדולה של ישראל באמריקה הלטינית, והציפייה היא כי בשנים הקרובות, עם כניסתו לתוקף של ההסכם, יצמח הסחר משמעותית במיליארדי דולרים - בתחומי החקלאות, החינוך, המדע, הרפואה, החלל - ויגביר את ההשקעות ההדדיות בין שתי המדינות.

לדברי מנדז, הציפייה הזו תתממש. "יש לנו מעט הסכמי אס"ח עם מדינות אחרות מחוץ למרקוסור, וההסכם עם ישראל מספק יתרונות סחר עם מכסים מופחתים, ומעודד את היצוא הישראלי לברזיל. יש התעניינות מוגברת של שני הצדדים בשיתופי-פעולה.

"אצלנו יש הרבה הזדמנויות בתחום הסחורות (קומודיטיס), אנחנו ידועים בעפרות, ברזל, פולי סויה, דגי בקלה וכן, גם כדורגל, אבל אנחנו מייצאים גם מטוסים וכלי רכב, ובשורה התחתונה היכולות והידע שיש לכם ולנו משלימים אלה את אלה".

להבין את מערכת המס

לסיכום, מנדז מספק מספר טיפים לאיש העסקים הישראלי שמעוניין להשקיע בברזיל. "קודם כול, כדי להיות יעיל אתה חייב להבין את מערכות המס, הניואנסים והמורכבויות שיש בחקיקה וברגולציה הברזילאית, וזו לא משימה פשוטה בכלל. בתחום המס אנחנו יצירתיים יותר ממדינות אחרות, יש לנו כמה סוגי מסים ומערכת מס מורכבת מאוד. לכן, עצתי הראשונה היא - להיות מודע לכך".

מנדז מבהיר כי למערכות המס יש השפעה מכרעת גם על המיקום הפיזי שבו כדאי להתיישב. "יש הרבה תמריצי מס, וחברות כימיקלים ותרופות, חברות מיקרו-אלקטרוניקה ועוד, מחפשות תמיד את אפקטיביות המס. יש לנו, למשל, אזורי סחר חופשי במנאוס, ביערות הגשם, שמקבלים שם הרבה תמריצים, כי המדינה רוצה לפתח את האזור הזה. ההטבות מפתות. מצד שני, קשה להשיג שם כוח עבודה, עלויות התחבורה והתובלה גבוהות, ויש השפעה גם לבידוד, כך שצריך לראות את כל התמונה כדי להחליט אם הגיוני לייצר במקום המסוים".

מנדז מציע לשים לב גם למי השותף שלך בברזיל, מה בסיס הלקוחות שלך, ואם יש לך אופק להתפתחות. "אני רואה הרבה חברות שמגיעות לברזיל ולא לומדות מספיק את השוק, מתייחסות לזה בקלות ראש. הן מתחילות לעשות כסף, מבינות את הפוטנציאל של השוק, ואז מגיעות לפרשת דרכים ולא יודעות לאן להתפתח.

"חשוב לדעת עוד שהיום השקעה בברזיל מחייבת ייצור בברזיל. הברזילאים מגוננים מאוד על התעשיות שלהם. ברזיל גובה הרבה מכסים על יבוא ומעדיפה שירות וייצור מקומיים. משקיעים זרים צריכים להתחייב לפתוח מפעלים בברזיל, וזו השקעה טובה בסך-הכול".

"ישראלים עומדים בתור כדי להיכנס לברזיל"

המארח של מנדז בארץ היה רו"ח שרון שולמן, ראש מחלקת המיסוי בפירמת ארנסט אנד יאנג ישראל בתל-אביב. ההיכרות בין השניים הולכת שנים לאחור, לתקופה שבה נשלחו כרואי חשבון צעירים ומבטיחים לעבוד במטה הפירמה בניו-יורק בראשית שנת 2000.

שולמן: "בניו-יורק נפגשים כל המנהיגים הצעירים העתידיים של ארנסט אנד יאנג מרחבי העולם. כשהייתי שם, עבדתי עם אנגלי, סיני, ישראלי, מקסיקני, ברזילאי ואמריקני. רובנו נשארנו בקשר טוב מאז, ופעם בכמה שנים אנחנו נפגשים בארה"ב למשחק גולף מסורתי, כשאיש לא באמת יודע לשחק חוץ מהאמריקני".

הביקור של מנדז בישראל מסמן מבחינת שולמן את המשך וחיזוק מגמת ההתעניינות של לקוחותיו בברזיל כיעד להשקעה. "לפי קצב הצמיחה הנוכחי שלה, ב-2020 ברזיל אמורה להיות הכלכלה הרביעית בגודלה בעולם. היא שוק יעד עצום להרבה תעשיות בעולם, וגם לתעשיות הישראליות".

לדבריו, יש עליה ברורה ברמת המחיה בברזיל, וזו מהווה הזדמנות. "בכלכלה הזאת, על אף שיש בה עוני גדול מאוד, 50% מהאוכלוסייה כבר הפכו להיות מה שאנחנו מכנים 'מעמד הביניים הצורך', שרוכב עכשיו על גל של גידול עצום בביקושים. כל חברה ישראלית שמחפשת איפה לצמוח, מדברת היום על ברזיל. אי-אפשר שלא. זו אוכלוסייה ענקית שנמצאת בעלייה ברורה ברמת החיים".

- קודם כולם דיברו על סין. ברזיל היא סין החדשה?

"כולם מדברים על מדינות ה-BRIC, שכוללות את ברזיל, רוסיה, סין והודו, אז ברזיל בחברה טובה. זו אחת המדינות הבולטות בתוך ה"בריק", בגלל שיעורי הגידול שם. יש התעניינות מוגברת היום בברזיל. לדוגמה, כשגזית-גלוב חיפשה איפה לצמוח, הם נכנסו לברזיל והתחילו להשקיע בקניונים בברזיל. בנדל"ן, בתעשייה הביטחונית, תעשיות מים, תעשיות טכנולוגיה - כולם מחפשים היום את ברזיל. ישראלים עומדים בתור להיכנס לברזיל".

- עומדים בתור?

"ממש ככה. זו כלכלה שצומחת ב-7.5% בשנה. כולם רוצים להצטרף לחגיגה הזאת".

אך שולמן גם מזהיר: כדי להצטרף ל"חגיגה" צריך לדעת את כל כללי הטקס. "הרבה חברות שנכנסות לברזיל בלי לעשות הכנה מראש מתרסקות בתוך ערב-רב של חוקים, שפשוט לא מתנהגים בצורה מערבית רגילה".

שני דברים מעניינים נוספים בנוגע לברזיל: ברזיל תארח את המונדיאל ב-2014 ואת האולימפיאדה של 2016. ונראה כי אלה נתונים חשובים לא רק לאוהדי הספורט.

שולמן: "האולימפיאדה ותחרות הכדורגל מייצרות צורך להשקעה עצומה בתשתיות, בכבישים, ברכבות ועוד. את העבודות הללו עושים יזמים מחוץ לברזיל. היום יש הסתערות מערבית על ברזיל, וגם הישראלים נוטלים בה חלק".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל