גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן-בסט: לבטל הפטור ממס לעשירון העליון

פרופ' אבי בן-בסט, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר, תוקף את מדיניות המסים של נתניהו ■ "צריך לבטל את התוכנית להפחית מס הכנסה ומס חברות, לצמצם את המסים העקיפים, לשחרר קרקעות מדינה ולטפל ביתר נוקשות בפירמידות העסקיות" ■ "יהיה פה מאבק קשה"

"המכנה המשותף בגל המחאה האחרון הוא ההתנגדות למדיניות המיסוי וההוצאה של נתניהו", אומר פרופ' אבי בן-בסט, מכלכלני המאקרו הבולטים בישראל ומי שכיהן בעבר בתפקיד מנכ"ל משרד האוצר וכחבר הנהלת בנק ישראל.

בן-בסט ישב בשני העשורים האחרונים בלא פחות מ-13 ועדות ציבוריות שדנו בסוגיות מכריעות למבנה המשק הישראלי, ובמחציתן אף שימש יו"ר. על רקע המחאה המתגברת, הוא מבקר בחריפות את מדיניותה הכלכלית של הממשלה.

בראיון ל"גלובס" הוא קורא לבטל לאלתר את התוכנית הרב-שנתית להפחתת מס הכנסה, תוקף בחריפות את החוק לעידוד השקעות הון, טוען כי השירותים הציבוריים נשחקים ומאשים את מדיניות "טפטוף הקרקע" של ממשלות ישראל לדורותיהן במשבר הדיור.

העשירים נהנים מפטורים

"למערכת המיסוי יש שתי מטרות, אומר בן-בסט, האחת היא מימון ההוצאה הממשלתית והאחרת היא צמצום אי-השוויון במשק. יש לנו מס הכנסה, שהוא פרוגרסיבי, ומסים עקיפים, שהם רגרסיביים. הבעיה היא שבאחרונה גדל מאוד המשקל של המסים העקיפים בישראל, לעומת מדינות OECD, ואלה אותם מסים המרחיבים אי-השוויון. זה עיוות משמעותי שראוי לתקנו.

"בעיה נוספת היא הפטורים ממס. יש תחומים רבים שבהם הנישום פטור מתשלום, והפטורים מגיעים ל-38 מיליארד שקל בשנה. צריך לבחון את הפטורים הללו. אני בחנתי אותם במסגרת ועדה, אבל רובם קיימים גם היום ואת חלקם חייבים לבטל. למשל, את הפטור ממס על הפרשות לקרנות השתלמות שאינן מיועדות להשתלמות, אלא לחיסכון רגיל.

"יתרה מכך, מדובר בפטור שמיטיב עם העשירונים העליונים. בכלל, רוב הפטורים מיטיבים עם העשירונים הללו משום שהמס השולי שלהם גבוה יותר. אנשים שמרוויחים 5,000 שקל אינם נהנים מפטורים ממס הכנסה. אלה פטורים רגרסיביים שאינם משיגים שום מטרה כלכלית, והם מעצימים את אי-השוויון במשק".

בן-בסט מצביע על עיוות נוסף, והוא מס הכנסה מופחת ופטור ממס ליצואנים במרכז הארץ (פטור שניתן במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. "זה תמריץ אנכרוניסטי", הוא מסביר, "התרומה של ייצור תחליפי יבוא לשיפור המאזן התשלומים ולצמיחה היא זהה לתרומה של מוצרי יצוא. לכן אין היגיון באפליה לרעה של מוצרים מחליפי יבוא. הבעיה נעשתה חמורה עוד יותר בשנים האחרונות, מאחר שלמדינת ישראל יש עודף מטבע חוץ. התמריץ רק מגדיל את העודף במאזן התשלומים, מוריד את שער החליפין, ואחר כך גורם לנגיד להתערב כדי להעלות את שער החליפין. זו מדיניות בלי היגיון וחסרת עקביות. יש לנו מטרות יותר חשובות".

- אז מה צריך לעשות?

"צריך לבטל את התוכנית הרב-שנתית של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להפחתת מס הכנסה ומס חברות. כמו כן, צריך לשנות את התמהיל של המסים, כך שמשקלם של המסים העקיפים מסך תקבולי המס יקטן. צריך לבחון מחדש את כל הפטורים ממס ולבטל או לצמצם פטורים שאינם תורמים להשגת יעדים ראויים".

השינוי הזה יהיה כרוך במאבק, מבהיר בן-בסט. "מהפטורים נהנות קבוצות שיש להן אינטרס בהמשכם", הוא אומר, "לכן יהיה פה מאבק קשה עם הקבוצות הללו. אבל אנו יודעים שרפורמות קשות יותר קל להעביר כאשר יש חלון הזדמנויות מתאים. מחקרים מראים שקל יותר ליישם רפורמות שפועלות נגד קבוצות אינטרס בתקופות של משבר, וזה המצב היום. כך היה בתוכנית הייצוב ב-1985, בתוכנית הבראת קופות הפנסיה ב-2003, ברפורמת בכר ב-2005, ברפורמת ברודט".

לכאורה, קשה למצוא מכנה משותף למחאת הקוטג', מחאת ההורים על ההוצאות הכרוכות בגידול ילדים, מחאת הדיור, החינוך ועוד, אך מאחורי כל אלה עומדת מדיניות התקציב והמיסוי של נתניהו, אומר בן-בסט.

"הדגל של נתניהו הוא שהורדת המסים וההוצאות מביאה לצמיחה - תיאוריית 'השמן והרזה', אך ראשית, אין עדות ברורה לכך שהורדת ההוצאה הציבורית והורדה מקבילה במסים, בסביבת המס שאנו נמצאים כבר, תגביר את הצמיחה הכלכלית. למשל, אם נבחן את משקל ההוצאה הציבורית בתוצר ואת שיעור המס הממוצע במדינות OECD, נראה שקיימת שונות גדולה בין המדינות. יש מדינות סקנדינביה, שבהן שיעורי ההוצאה והמס גבוהים מאוד, יש מדינות עם מצב ביניים, כמו צרפת וגרמניה, ויש מדינות עם שיעורים נמוכים מאוד, כמו ארה"ב וקוריאה. ובכל זאת, קצב הצמיחה של המדינות הללו ב-40 השנים האחרונות דומה מאוד. למרות ההבדלים הגדולים בשיעורי המס וההוצאה, אין הבדלים מהותיים בצמיחה.

"דבר נוסף, ההוצאה הציבורית הממוצעת בישראל עומדת על 42% מהתמ"ג, כמו הממוצע ב-OECD, אבל לישראל הוצאות ביטחון גבוהות יותר, כ-5% מהתמ"ג, ולכן משקל ההוצאה הציבורית האזרחית בתוצר הוא בתחתית ה-OECD. לדעתי, זה אחד הנושאים שעומדים ברקע המחאה: גם אם המוחים אינם מכירים את הנתונים על בוריים ואינם יודעים לנתח אותם, הם חשים בתוצאות של הירידה הגדולה והרמה הנמוכה של השירותים הציבוריים האזרחיים. שיעור המס הממוצע בישראל הוא כמו ב-OECD, אבל השירותים הרבה יותר נמוכים בכל מיני תחומים, שלכאורה אין קשר ביניהם".

- איך יוצאים מהמצב הזה?

"צריך לשנות את המדיניות התקציבית של ישראל, הן בצד ההוצאה והן בצד המיסוי, אבל בזהירות ובלי שליפות. כמובן, תוך שמירה קפדנית על גירעון קטן כדי להימנע ממשברים נוסח יוון. הדרך לעשות זאת היא הכרזה על הקווים המנחים למדיניות החדשה על-ידי ראש הממשלה: הפסקת ההפחתה במס הכנסה, שינוי הרכב המיסוי וכדומה. אבל את הצעדים הפרטניים צריך לתכנן בזהירות. אחרת, אנו עלולים ליצור מדיניות שתיצור יותר נזקים מתועלת. צריכים להודיע על שינוי כיוון.

"זו ההזדמנות גם לרדת מהתקציב הדו-שנתי. לשנת 2012 נדרש תקציב אחר. אחת הבעיות המרכזיות בתקציב הדו-שנתי היא היעדר גמישות תגובה למצבים משתנים. האירועים של קיץ 2011 מוכיחים פעם נוספת שהיה זה משגה לעבור לתקציב דו-שנתי, ואכן בכל מדינות בעולם ובכל החברות העסקיות בעולם מחליטים על תקציב לשנה אחת בלבד".

"גישה פסיבית של הממונה"

למרות הדברים הללו, בן-בסט מסייג ואומר כי הפתרונות למשבר אינם טמונים כולם בשינוי מדיניות ההוצאה והמיסוי. "יש בעיות רבות, בעיקר בתחום המחירים, שהפתרון להן מצוי בשינוי המבנה המונופוליסטי בענפים רבים ובצמצום משמעותי בכוחן של הפירמידות העסקיות בישראל", הוא מסביר. "למשל, לגבי מונופולים ואוליגופולים עסקיים, כמו בענף המלט, הסלולר, הביטוח והבנקאות - נדרשת מעורבות ממשלתית כי יש שם כשל שוק ובמקום תחרות משוכללת יש שם תחרות בין מעטים. צריך מאמץ ממשלתי מתמיד להגדלת התחרות בתחומים הללו. מדובר בריכוזיות ענפית.

"צריך לשנות את הגישה העקרונית של הממונה על ההגבלים העסקיים. בישראל, גישת הממונה היא גישה פסיבית, כלומר, כאשר חברה מסוימת רוצה להתמזג עם חברה אחרת, היא צריכה לבקש את רשותו. כאשר יש תלונה על מיזוג הנוגד את כללי התחרות, כמו באחרונה בשוק הספרים, הממונה נכנס לתמונה ובוחן את חוקיות הפעולה. אני חושב שכמו בכמה מדינות אחרות, או כמו הרגולטורים הפיננסיים במשק הישראלי, חייבים לעבור לגישה אקטיבית.

"גם המפקח על הבנקים, גם הממונה על שוק ההון וגם יו''ר הרשות לניירות ערך מנהלים מעקב שוטף אחרי החברות, דורשים באופן סדיר נתונים ודוחות, כולל מידע על רווחיות, וכאשר הם רואים פעילות שאינה רצויה, הם מתערבים. גם הממונה על הגבלים עסקיים צריך לשנות את הגישה. כאשר כל הצעדים להגברת התחרות בענף לא עזרו, ניתן גם לפקח על מחירים, כפי שהמפקח על הבנקים מגביל לעתים את רמת העמלות הבנקאיות, אם כי זה צריך להיות הצעד האחרון".

- חוק קבוצות ריכוז שהתקבל באחרונה עשוי להגביר את כוחו של הממונה על הגבלים עסקיים.

"בחוק החדש אין אפילו אזכור לדברים שאני אומר. חייבים לשנות גישה ולהשוות את שיטת הפיקוח של הממונה על ההגבלים לאלו של הרגולטורים הפיננסיים".

- ומה לגבי הריכוזיות המשקית?

"בפירמידות העסקיות גלומות כמה בעיות המחייבות פתרון: ראש הפירמידה שולט בהון גדול באמצעות השקעה קטנה, וזה לא הוגן. למעשה, יש פה עקיפה של החוק מ-1990, שאסר על הנפקת מניות של בעלי זכויות הצבעה נחותות. שנית, מאחר שראש הפירמידה שולט בהון קטן, הרי שבהחלטותיו הוא מסכן בעיקר הון של אחרים, ולכן ייטה ליטול סיכונים גדולים מדי. יש לכך הוכחות במחקרים. יתרה מזאת, המחקרים מראים גם שככל שההשקעה של בעל הפירמידה קטנה יותר, ביצועי החברה גרועים יותר.

"יש בעיה נוספת, המכונה 'מינהור': מאחר שחלקו של ראש הפירמידה גדול יותר בחברות המצויות בקודקוד, יש נטייה להעביר רווחים מתחתית הפירמידה לראש הפירמידה. הריכוזיות המשקית מביאה לכך שיש גם ריכוזיות במוקדי ההחלטה הכלכליים במשק, וכמו בניהול תיק פיננסי, ככל שהפיזור בהחלטות קטן יותר, הסיכון של המשק גדול יותר.

"בעיה חמורה נוספת קיימת בקונגלומרטים שמשולב בהם מוסד פיננסי. שילוב של מוסד פיננסי בקונגלומרט ריאלי עלול לגרום להעדפת החברות שבשליטת הבעלים בהקצאת אשראי. חמור יותר, הדבר עלול להביא לניצול מידע פנים המצוי בבנקים על חברות מתחרות בחברות בקונגלומרט. עדות חמורה לבעיה זו שמענו בוועידת הנשיא מדוד ויסמן, הבעלים של דור אלון.

- מנכ''ל משרד האוצר, חיים שני, התפטר אתמול. המשרד בכלל עובר תקופת שפל ומעמדו נחלש. מה המחיר שמשלם על זה המשק, דווקא בימים סוערים אלו?

"שינוי של כל כך הרבה תפקידים בזמן כה קצר איננו חיובי כי כל אחד צריך ללמוד את התפקיד ולגבש את המדיניות. כאשר החילוף מתרחש באופן הדרגתי, הוא יותר קל. החילופים הללו יכולים להאט את היוזמות הכלכליות. פה נוצר מצב שבפרק זמן קצר הוחלפו הרבה אנשים. אפשר לפצות על כך באמצעות עבודה אינטנסיבית מאוד".

משבר הדיור: לשחרר קרקעות, לא לטפטף

"הבעיה המרכזית בתחום הדיור הייתה היעדר תגובה מהירה בצד היצע הקרקעות", מסביר בן-בסט את הרקע למחאת האוהלים. "הסיבה לכך היא שהממשלה שולטת ב-93% מהקרקעות בישראל ומשחררת מעט מדי קרקעות מדי שנה. יש לשנות באופן יסודי את גישת הממשלה לשחרור הקרקעות. הממשלה מטפטפת לשוק קרקעות בהיקף שמתאים לגידול במשקי הבית, אבל לא התאימה את התגובה לגידול בביקושים. לכן נדרש שחרור מסיבי, כדי שיהיה בשוק תמיד היצע זמין של קרקעות לבנייה. כך, בכל פעם שיש גידול בביקוש, ההיצע יוכל להגיב הרבה יותר מהר.

"יש בהחלט בעיה של חוסר יעילות בממ''י, אבל הבעיה הבסיסית יותר היא הגישה של כל הממשלות, שצריכות לשלוט על קרקעות הלאום כדי שגורמים עוינים לא ישתלטו עליהן. מכאן נובעת שיטת הטפטוף. צריך לרדת מהגישה הזאת, ולא, גם בעתיד אנו נראה גלים של התייקרויות בשוק הדיור".

- ומה לגבי בנק ישראל? אין לו אחריות למשבר?

"בעקבות המשבר הכלכלי, הורידו בכל העולם את הריבית. הורדת הריבית גרמה להגדלת הביקוש לדיור בעקבות הוזלת המשכנתאות, ומאחר שההיצע לא הגיב במהירות, המחירים עלו. ברגע שהמחירים עלו, גם החוסכים, שראו ירידה בתשואה בשוק ההון והעריכו כי ניתן ליהנות מרווח הון בשוק הדיור, הגדילו את הביקוש. הביקוש עלה והמחירים עלו עוד יותר. האם יש בועה? אני לא יודע כי לא בדקתי. אבל אם ההיצע היה מגיב במהירות רבה יותר, הבעיה הייתה קטנה יותר מכפי שהיא היום, בפירוש".

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה