גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התפשרתי על לוד - ויש לי דירה וכסף בבנק"

אורן שמיר, מעמד ביניים, מסביר למפגיני האוהלים איך אפשר למצוא דיור בר-השגה 20 דקות מת"א ■ "אז אני גר בגני אביב; אני יודע שזה לא מגניב. יותר מגניב לגור בדיזנגוף, להזמין טייק-אווי ולצאת לאכול שרימפסים - אבל לי יש דירה מרווחת בבעלותי, אוטוטו בלי משכנתא"

לא מעט מכתבים מגיעים למערכת "גלובס" מקוראים המשתייכים למעמד הביניים הכורע תחת נטל המסים, ממכתבם של איש ההיי-טק י' והמהנדס רוברט פרישקו, דרך א' מהעשירון העליון ועד העובדת הסוציאלית שירה דהאן.

לכולם יש אותה מצוקה: הקושי לסגור את החודש; אך מסתבר כי יש מי שמשקיף מהצד השני וטוען כי המפגינים אשמים במצבם ואחראים לגורלם, ולו רק היו מתנהלים באופן כלכלי מחושב - לא היה צורך בהפגנות.

אורן שמיר, יועץ פוליטי במקצועו, מספר על מהלך לא קל מבחינתו שנאלץ לקבל, מהלך שגרם לו לרדת ברמת החיים - אך גם אפשר לו לסגור את החודש בקלות יחסית. מדובר במעבר ממרכז הארץ לעיר לוד, תוך רכישת דירה בשכונת גני אביב. ויש לו מסר ברור למפגיני האוהלים: דיור בר-השגה קיים באזורים רבים בארץ, פשוט צריך להתפשר.

וכך כותב אורן:

"גדלתי במקום יוקרתי בגוש דן, ובגיל 28 החלטתי לרכוש לי דירה. היו לי חסכונות נאים מ-3 שנים שבהן עבדתי כמה שיותר והוצאתי כמה שפחות, וידעתי שבתוספת משכנתא - החלום ניתן להגשמה. חיפשתי וחיפשתי באזור גוש דן, אך לא מצאתי משהו שיתאים גם לציפיות שלי מהדירה וגם לתקציב העומד לרשותי. עד שבמקרה הגיע לידיי חומר פרסומי על שכונה חדשה בלוד - 'גני אביב', או בשמה האחר מאותם ימים: 'השכונה של דודי אפל'.

"עד אז פסלתי את האזור על הסף, הזהירו אותי מהנרקומנים, מהערבים, מהפושעים, מהזנות, מהיריות ברחובות, מהביוב על הכביש, מליקויי הבנייה, מה לא... אבל הפעם חשבתי, מה יש להפסיד? לקחתי את הטרנטה שלי ונסעתי לראות.

"ראיתי שכונה חדשה ויפה, 5,000 דירות שנמכרו בעיקר לעולים מרוסיה, ברובם זוגות צעירים ואקדמאים. רחובות נאים, מוסדות ציבור, קניון גדול שבו יש ממש הכול, אוכלוסייה איכותית והבטחה לתחבורה מהירה לתל-אביב. הופתעתי לגלות שבמחיר של דירה ישנה בת 2.5 חדרים בגבעתיים, אוכל לקנות פה דופלקס חדש של 150 מ"ר.

"כשנכנסתי לדירת-הגג האחרונה שנותרה פנויה נדהמתי מהנוף, מהאוויר, מהמרחבים, מהירוק שבעיניים, מקו האופק שכולל את ראשון-לציון, תל-אביב, פתח-תקווה והרי יהודה. שמתי בצד את הסטיגמות על העיר - וקניתי.

"לא היה אחד שלא התפלא. 'לוד?', הם נדהמו, 'מה יש לך לחפש בלוד?'. כמובן שגם אני הייתי מעדיף לקנות דירה במגדלי פאר במרחק הליכה מהבימה, אבל זו היתה יכולתי הכלכלית. בחיים צריך להתפשר. 'אתה עובד בתל-אביב', הזכירו לי; 'אסע', עניתי - מדובר ב-20 דקות ברכב, מאז הוסיפו גם תחנת רכבת - 12 דקות לתל-אביב.

"הייתי אז רווק, ובתל-אביב קל יותר להכיר בחורות. אז כשצריך - פשוט נסעתי, לא יותר מ-20 דקות עברו מרגע שאני דורך על סף דירתי ועד שאותה סוליה ממש דורכת בתוך בית-קפה ברחוב רוטשילד (לא כולל 40 הדקות של חיפוש חניה בתל-אביב). מי שפסלה אותי בגלל שאני גר בלוד - לא כאב לי הלב עליה.

"14 שנה עברו מאז, הסטיגמה נותרה כשהייתה, אבל חוץ ממנה - הכול פה נהדר. שכונה יפה, תוססת, מלאה בילדים, עם חברת ניהול שמטפלת בבניינים, שפע של חניה, אין-ספור מרכזי מסחר סביבה, המולה וחגיגיות בחגים - ושקט בשאר הזמן. אני עדיין משלם משכנתא של 2,500 שקל בחודש (נשארו עוד 6 שנים), על דירה שבצפון תל-אביב היתה מחולקת ל-3 חלקים של 5,000 שקל בחודש כל אחד.

"אך זה לא החיסכון היחיד: הארנונה זולה יותר, גם הגנים, המתנ"ס, החוגים לילדים. בחנויות סביב אפשר לקנות עוף ב-5 שקלים לקילו, אבטיח ב-60 אגורות לקילו, קופסאות שימורים 4 ב-10, מסך 29 אינץ' של טושיבה ב-1,900 שקל.

"לא תתפסו אותי קונה 500 גרם חומוס ב-15 שקל, קופסת סרדינים ב-7 שקלים או מלפפון חמוץ ב-9.99. כשאני מגיע למכולת תל-אביבית אני המום מהמחירים, המום מהקונים, והמום מכך ששני אלה לא מסתכלים זה על זה.

"'חכם גדול', אומרים לי, 'האם תגדל בלוד ילדים?' כמובן שכן. לכן נשארתי פה גם לאחר שהתחתנתי, הרי חבר טוב שלי גדל בלוד, מה שלא מפריע לו להיות כיום מנכ"ל היי-טק מצליח.

"מוסדות החינוך בשכונה הם מהטובים ביותר, 3 בתי-ספר יסודיים (אחד דתי), חטיבות-ביניים ותיכונים. הילדים איכותיים, מוכשרים, תרבותיים ויפים כמו שאפשר לצפות מכאלה שהגיעו מרוסיה: הם עוד מאלה שקוראים ספרים, רוקדים ריקודים סלוניים, ומשחקים שחמט. אמנם לא צפונבונים של מותגים ופלצנות, אבל לא פחות מוצלחים ומחונכים.

"כמה מספרים: זוג שירצה לקנות את דירת-הגג היפה שלי (לא שאני מוכר) - 150 מטר עם אין-סוף כיווני אוויר, ושיש לו חיסכון, למשל, של 300 אלף שקל - יצטרך להוסיף עוד 700 אלף, שהם 1,166 שקל לחודש לכל אחד מבני-הזוג, אם לחלק את הסכום ב-25 שנה. כמובן שבמשכנתא יש גם ריבית והצמדה, אבל למי שמשתכר משכורת ממוצעת במשק, מדובר בערך בשישית המשכורת החודשית, לא יותר.

"מי שזה יקר לו, ימצא בשכונה דירות זולות בהרבה. אפשר לשכור פה דירות ב-1,500 שקל לחודש, והמקסימום בפנטהאוזים הגדולים ביותר לא יתקרב ל-4,000 שקל. דיור בר-השגה רציתם? הנה הוא, 20 דקות מכם.

"אלא שחבריי מתל-אביב, גם התפרנים שבהם, צוחקים כשאני אומר להם את זה. 'לגור בלוד?', הם מגחכים בזלזול. לדעתם לוד זה לא מקום לגור בו, לא אופציה בכלל, פחיתות כבוד שהם לא יכולים להרשות לעצמם, לא זה המקום שהם איחלו לעצמם בסולם הדרגות החברתי, ובכלל לא בטוח שסביבתם הבורגנית תקבל אותם כלודאים. הם מעדיפים תל-אביב, שהם, חולון או הרצליה, גם אם זה לא תואם את יכולתם הכלכלית ומבטיח להם מצוקת דיור מבחירה.

"אז אני גר בגני אביב. אני יודע שזה לא מגניב. יותר מגניב לגור בדיזנגוף, להזמין טייק-אווי ולצאת פעמיים בשבוע למסעדת שרימפסים, יותר מגניב לקנות במכולת בלי להסתכל על המחירים ולגור בתוך מועדון בילויים ענק שוקק חיים 24 שעות ביממה. יותר מגניב לקנות בכיכר המדינה, ללכת ברגל לים ובעיקר להגיד ש'אני תל-אביבי', אני מודה.

"אז אני לא מגניב, אני מתפשר. אבל יש לי דירה מרווחת מאוד, אוטוטו בלי משכנתא, וביטחון כלכלי בצורת חיסכון בבנק ששוויו כדירה דומה שאותו חסכתי ב-14 השנה האלה רק מההפרש בין הוצאות המחייה פה - לאלה שבגוש דן. בני גילי מתל-אביב - הם המגניבים האמיתיים, אבל להיות מגניב זה יקר. עכשיו הם חיים באוהל בשדירה, ומאשימים את ביבי שהם לא גומרים את החודש".

כתובת המייל של אורן שמיר: owrens@gmail.com

עוד כתבות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ישרוטל ושני מנהלים בכירים בחברת הבת חשודים בהגשת תביעה כוזבת, בהיקף של כ-40 מיליון שקלים

התביעה הוגשה לקרן הפיצויים ברשות המסים בגין נזק למבנה ברחוב פינסקר בתל אביב, הנמצא בבעלות משותפת של חברת הבת של ישרוטל וחברת בנייני העיר ● מחקירת רשות המסים עלה כי המבנה הוגדר כלא ראוי למגורים כבר ב-2021 ● ישרוטל: "בהתבסס על המידע הקיים בידה נכון למועד דוח זה, לא צפויה השלכה שלילית מהותית על פעילותה או על דוחותיה הכספיים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב־מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

בדרך לרבנות עוצרים ברשות המסים: הדרישה החדשה של היועמ"שית והמחלוקת

חוות דעת שהגישה היועצת המשפטית לממשלה לבג"ץ מאיימת להפוך הליכי גירושים רבים לאירוע מס ● בלשכת עורכי הדין טוענים: "דרישה שגויה ומרחיקת לכת של היועמש"ית, שמבקשת להפוך את רשות המסים לחלק בלתי נפרד מהליכי הגירושים"

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

הממשל בארה"ב מאמין ב־AI, והתחום החם במדע שכדאי להכיר

הבית הלבן פרסם עקרונות שנועדו להנחות את הקונגרס בעיצוב רגולציה ל־AI ● תחום הארכת תוחלת החיים גולש לשוק פעיל וחם בביומד ● ומערכת החינוך בארה"ב עוברת שינוי מבני מואץ הישר לשוק כלכלי ● מדור חדש

רועי ורמוס / צילום:  רמי זרנגר

רועי ורמוס שובר שתיקה של למעלה מעשור: "מה שקרה לפסגות זה כאב לב נוראי"

רועי ורמוס, שותף מנהל ומייסד קרן נוקד, שמר על שתיקה כמעט מוחלטת במשך יותר מעשור ● בראיון בלעדי לפודקאסט "כוחות השוק", הוא מדבר על הכול: מהפרשה ששינתה את מסלול חייו והכאב על דעיכת המותג פסגות, דרך השותפים שהקימו איתו את קרן הגידור הגדולה בישראל, ועד לאסטרטגיית ההשקעה הייחודית והסיבה שהוא נשאר אופטימי "על גבול הנאיבי"

מערכת ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

תעלומת הלייזר: האם פספסנו פתרון זול ויעיל נגד טילים שהיה נוכח כבר לפני 20 שנה?

גיורא איילנד, דוד עברי וד"ר יהושע קליסקי חוזרים לרגעים שבהם פרויקט הלייזר כמעט נפל בגלל קיצוצים ומאבקים בין חיל האוויר למשרד הביטחון ● אז מה היה לנו שם? המסמכים החסויים של ועדת נגל, שחשפו פער בין הבטחות למציאות, הלבטים של עמיר פרץ בדבר "כיפת ברזל" ומהפכת הסיבים האופטיים ● גלובס צולל אל מאחורי הקלעים של שלושה עשורי פיתוח - ותהפוכות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בעליות; נופר אנרג'י זינקה, מניות הביטוח והבנייה ירדו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● המסחר התנהל לאור המתיחות המתחדשת בין ארה"ב לאיראן ● מחירי הנפט טיפסו ● מיטב: "הקשר בין וול סטריט לשקל התחזק באופן מובהק" ● הפניקס: בנק ישראל לא צפוי להתערב בשוק המט"ח ● וול סטריט ג'ורנל: משקיעי האג"ח בארה"ב לא הצטרפו לחגיגה ● "רחוק מדי, מהר מדי": בוול סטריט מזהירים שהראלי עלול שלא להימשך

13 באפריל 2022 מחיר הדלק: 6.94 שקלים לליטר. 13 באפריל 2026 מחיר הדלק: 8.05 שקלים לליטר'' / צילום: יוסי זמיר

ליברמן מתגאה שהוא הוזיל את הדלק. מה הוא לא סיפר על המחיר?

הדלק בתקופת ממשלת בנט־לפיד אכן היה זול יותר, אף שמחיר הנפט היה יקר יותר ● אלא שהוזלת הדלק אז הייתה כרוכה במהלכים שזכו לביקורת מקצועית ● המשרוקית של גלובס

גבול סוריה (ארכיון) / צילום: Reuters, Hamad Almakt

תמורת 10 מיליון דולר: החברה האמריקאית שתפנה מוקשים בגבול סוריה

אונדס האמריקאית קיבלה ממשרד הביטחון זיכיון לפינוי מוקשים בגבול המזרחי, כחלק מיוזמה להקמת מכשול ביטחוני בעלות כוללת של כ־1.7 מיליארד דולר ● החברה, שרכשה בתקופה האחרונה שורה של חברות ביטחוניות מקומיות, פועלת גם בגבול ישראל-סוריה

ג'ון טרנוס באחת ההכרזות של אפל / צילום: ap, Marcio Jose Sanchez

מפיתוח האייפון ועד מהפכת השבבים: השינוי ההיסטורי בצמרת אפל וההשלכות

ג׳ון טרנוס, שהוביל את פיתוח האייפון, המק והמעבר ההיסטורי של אפל לשבבים עצמאיים, יחליף את טים קוק כמנכ״ל אחרי 15 שנה ● טרנוס נכנס לתפקיד כשהחברה בשיאה, אך גם בעיצומו של מרוץ טכנולוגי חדש סביב הבינה המלאכותית

רס''ר קרן טנדלר ז''ל / צילום: פרטי

"מפחדת שישכחו אותה": 20 שנה לנפילת קרן טנדלר, האישה שעשתה היסטוריה

המכונאית המוטסת הראשונה במערך מסוקי היסעור פרצה דרך עבור נשים בחיל האוויר ונהרגה במלחמת לבנון השנייה, במשימה שאליה התעקשה להצטרף ● כעת, אמה מבקשת להנציח את דמותה ולהבטיח כי מורשת הנחישות והנתינה שהותירה אחריה תישמר בזיכרון

בנין הנאסד''ק וההייטק הישראלי

בין איראן לישראל: ההייטק הוא נדבך הכרחי בשמירה על העצמאות שלנו

מנועי הצמיחה של איראן נשענים על משאב מתכלה, תנודתי ותלוי בסנקציות, בעוד שהעוצמה הישראלית מבוססת על הון אנושי שמייצר ערך ● במיוחד השנה חשוב לזכור: עצמאות לאומית אינה נמדדת רק בהגנה על גבולות, אלא ביכולת לייצר כלכלה שאינה תלויה בחסדי המשאבים, אלא בחדשנות ● טור אורח

הענקת צלש / צילום: דובר צה''ל

העיטור הגבוה יחזור אחרי 50 שנה? כך מתכננים בצה"ל להכיר בגיבורי המלחמה

האופי חסר התקדים של שדה הקרב ב־7 באוקטובר הוליד סיפורי גבורה שהמדינה לא ידעה כמותם ● כעת, בצבא מנסים לחשוב מחדש על העיטורים שמוענקים לגיבורי המלחמה ● כך גדל מספר הגיבורים במדינה מתריסר לאלפים ● המשרוקית של גלובס

רה''מ נתניהו. / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ

נתניהו סיכם עם המעסיקים על הקלות במתווה החל"ת - באוצר לא מכירים

ראש הממשלה סיכם עם נשיאות המגזר העסקי על קיצור תקופת הזכאות לחל"ת לעובדים שנעדרו ממקום עבודתם עם פרוץ המלחמה מ־10 ימים ל־5, אך במשרד האוצר לא מכירים את הפרטים בשלב זה ● כל תיקון במתווה הקיים ידרוש חקיקה מחדש, בזמן שהכנסת בפגרה

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: כדיה לוי

ועדת האיתור המליצה על שמאלוב-ברקוביץ' כיו"ר מועצת הכבלים והלוויין; קרעי אישר

כעת יעבור המינוי לוועדה לבחינת מינויים ברשות החברות - ולאחר מכן לאישור הממשלה ● שמאלוב-ברקוביץ' כיהנה בעבר כיו"ר הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, ובהמשך מונתה למנכ"לית חדשות 13 - מינוי שבוטל לאחר זמן קצר בלחץ עובדי החברה ● ארגון העיתונאים בתגובה: "ניסיון השתלטות פוליטי על שוק התקשורת בישראל"

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

טראמפ מאריך את הפסקת האש עם איראן, כשהוא מציין כי הממשל האיראני "מפולג קשות"

לקראת סבב השיחות השני בין ארה"ב לאיראן שצפוי להתחיל ביממה הקרובה בפקיסטן, בישראל נערכים לפיצוץ במגעים • באיראן מאיימים: "הכנו קלפים חדשים בשדה הקרב" • טראמפ: הוצאת האורניום המועשר מאיראן תהיה תהליך ארוך שייקח זמן • שר הביטחון מאיים על מזכ"ל חיזבאללה: "ישלם בראשו" ● עדכונים שוטפים

צילום: מחוז אומורי, יפן

רעידת אדמה חזקה סמוך ליפן: אזהרת צונאמי לפגיעה בחופי המדינה

גלי צונאמי בגובה שלושה מטרים עלולים לפגוע במחוז אומורי בצפון האי הונשו, האי המרכזי ביפן ● רעידת אדמה חזקה בעוצמה 7.5 הורגשה בים ממזרח למדינה ● שירותי הרכבות המהירות הופסקו, היערכות לפגיעה בתוך פחות מחצי שעה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ הודיע: הפסקת האש עם איראן תוארך - לבקשת פקיסטן

נשיא ארה"ב פירט כי החליט להאריך את הפסקת האש עד "למועד שבו תוגש הצעת איראן והדיונים יסתיימו" • התקשורת באיראן: איראן לא מכירה בהארכת הפסקת האש • שגריר ארה"ב בישראל נקרא לחזור לוושינגטון על רקע ההתפתחויות מול איראן • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, אך השווקים מהמרים על רגיעה בין ארה"ב ואיראן

מדד ה-S&P 500 ירד בכ-0.2% ● בבלומברג דיווחו כי טראמפ אמר שהסיכוי של הארכת הפסקת האש ללא הסכם חתום מאוד נמוך ● אנליסטים מזהירים: המשקיעים לא מפרשים נכונה את ההתפתחויות במזרח התיכון ● מחירי הנפט טיפסו, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית ● במורגן סטנלי הורידו את התחזית שלהם למחיר הזהב ● הביטקוין עלה ונסחר סביב 76 אלף דולר

כוח המינוף הספורטיבי. מקרון ובעלי פ.ס.ז' נאסר אל־ח'ליפי בארמון האליזה / צילום: Reuters, Thomas Padilla

"מרכיב בתעשייה הביטחונית": התחום המפתיע שהמפרץ לא יוותר עליו

למרות שכטב"מים פוגעים במתקני התפלה וגז, והכלכלה המקומית דועכת, במפרציות לא ימהרו למשוך את ההשקעות מהספורט העולמי ● מתי הפך הכדורגל למרכיב קריטי בתעשייה הביטחונית של קטאר וסעודיה, כיצד התדמית של המדינות נפגעה במלחמה, ולמה איראן לא תמהר לבטל את ההשתתפות במונדיאל שייערך בארה"ב?

אילוסטרציה: Shutterstock

בעקבות מעיין הנעורים: החברות הישראליות שנמצאות בחזית הכי חמה במדע

מאיברים להחלפה ועד חיסון ואתחול מחדש של מנגנונים בגוף - גלובס מציג ארבע חברות מקומיות מבטיחות, המבוססות על מדע פורץ דרך ● וגם: מה יעזור להישאר צעירים עד שהמוצרים יגיעו לשוק? לחוקרים יש תשובות ● פרויקט מיוחד