גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

"התפשרתי על לוד - ויש לי דירה וכסף בבנק"

אורן שמיר, מעמד ביניים, מסביר למפגיני האוהלים איך אפשר למצוא דיור בר-השגה 20 דקות מת"א ■ "אז אני גר בגני אביב; אני יודע שזה לא מגניב. יותר מגניב לגור בדיזנגוף, להזמין טייק-אווי ולצאת לאכול שרימפסים - אבל לי יש דירה מרווחת בבעלותי, אוטוטו בלי משכנתא"

לא מעט מכתבים מגיעים למערכת "גלובס" מקוראים המשתייכים למעמד הביניים הכורע תחת נטל המסים, ממכתבם של איש ההיי-טק י' והמהנדס רוברט פרישקו, דרך א' מהעשירון העליון ועד העובדת הסוציאלית שירה דהאן.

לכולם יש אותה מצוקה: הקושי לסגור את החודש; אך מסתבר כי יש מי שמשקיף מהצד השני וטוען כי המפגינים אשמים במצבם ואחראים לגורלם, ולו רק היו מתנהלים באופן כלכלי מחושב - לא היה צורך בהפגנות.

אורן שמיר, יועץ פוליטי במקצועו, מספר על מהלך לא קל מבחינתו שנאלץ לקבל, מהלך שגרם לו לרדת ברמת החיים - אך גם אפשר לו לסגור את החודש בקלות יחסית. מדובר במעבר ממרכז הארץ לעיר לוד, תוך רכישת דירה בשכונת גני אביב. ויש לו מסר ברור למפגיני האוהלים: דיור בר-השגה קיים באזורים רבים בארץ, פשוט צריך להתפשר.

וכך כותב אורן:

"גדלתי במקום יוקרתי בגוש דן, ובגיל 28 החלטתי לרכוש לי דירה. היו לי חסכונות נאים מ-3 שנים שבהן עבדתי כמה שיותר והוצאתי כמה שפחות, וידעתי שבתוספת משכנתא - החלום ניתן להגשמה. חיפשתי וחיפשתי באזור גוש דן, אך לא מצאתי משהו שיתאים גם לציפיות שלי מהדירה וגם לתקציב העומד לרשותי. עד שבמקרה הגיע לידיי חומר פרסומי על שכונה חדשה בלוד - 'גני אביב', או בשמה האחר מאותם ימים: 'השכונה של דודי אפל'.

"עד אז פסלתי את האזור על הסף, הזהירו אותי מהנרקומנים, מהערבים, מהפושעים, מהזנות, מהיריות ברחובות, מהביוב על הכביש, מליקויי הבנייה, מה לא... אבל הפעם חשבתי, מה יש להפסיד? לקחתי את הטרנטה שלי ונסעתי לראות.

"ראיתי שכונה חדשה ויפה, 5,000 דירות שנמכרו בעיקר לעולים מרוסיה, ברובם זוגות צעירים ואקדמאים. רחובות נאים, מוסדות ציבור, קניון גדול שבו יש ממש הכול, אוכלוסייה איכותית והבטחה לתחבורה מהירה לתל-אביב. הופתעתי לגלות שבמחיר של דירה ישנה בת 2.5 חדרים בגבעתיים, אוכל לקנות פה דופלקס חדש של 150 מ"ר.

"כשנכנסתי לדירת-הגג האחרונה שנותרה פנויה נדהמתי מהנוף, מהאוויר, מהמרחבים, מהירוק שבעיניים, מקו האופק שכולל את ראשון-לציון, תל-אביב, פתח-תקווה והרי יהודה. שמתי בצד את הסטיגמות על העיר - וקניתי.

"לא היה אחד שלא התפלא. 'לוד?', הם נדהמו, 'מה יש לך לחפש בלוד?'. כמובן שגם אני הייתי מעדיף לקנות דירה במגדלי פאר במרחק הליכה מהבימה, אבל זו היתה יכולתי הכלכלית. בחיים צריך להתפשר. 'אתה עובד בתל-אביב', הזכירו לי; 'אסע', עניתי - מדובר ב-20 דקות ברכב, מאז הוסיפו גם תחנת רכבת - 12 דקות לתל-אביב.

"הייתי אז רווק, ובתל-אביב קל יותר להכיר בחורות. אז כשצריך - פשוט נסעתי, לא יותר מ-20 דקות עברו מרגע שאני דורך על סף דירתי ועד שאותה סוליה ממש דורכת בתוך בית-קפה ברחוב רוטשילד (לא כולל 40 הדקות של חיפוש חניה בתל-אביב). מי שפסלה אותי בגלל שאני גר בלוד - לא כאב לי הלב עליה.

"14 שנה עברו מאז, הסטיגמה נותרה כשהייתה, אבל חוץ ממנה - הכול פה נהדר. שכונה יפה, תוססת, מלאה בילדים, עם חברת ניהול שמטפלת בבניינים, שפע של חניה, אין-ספור מרכזי מסחר סביבה, המולה וחגיגיות בחגים - ושקט בשאר הזמן. אני עדיין משלם משכנתא של 2,500 שקל בחודש (נשארו עוד 6 שנים), על דירה שבצפון תל-אביב היתה מחולקת ל-3 חלקים של 5,000 שקל בחודש כל אחד.

"אך זה לא החיסכון היחיד: הארנונה זולה יותר, גם הגנים, המתנ"ס, החוגים לילדים. בחנויות סביב אפשר לקנות עוף ב-5 שקלים לקילו, אבטיח ב-60 אגורות לקילו, קופסאות שימורים 4 ב-10, מסך 29 אינץ' של טושיבה ב-1,900 שקל.

"לא תתפסו אותי קונה 500 גרם חומוס ב-15 שקל, קופסת סרדינים ב-7 שקלים או מלפפון חמוץ ב-9.99. כשאני מגיע למכולת תל-אביבית אני המום מהמחירים, המום מהקונים, והמום מכך ששני אלה לא מסתכלים זה על זה.

"'חכם גדול', אומרים לי, 'האם תגדל בלוד ילדים?' כמובן שכן. לכן נשארתי פה גם לאחר שהתחתנתי, הרי חבר טוב שלי גדל בלוד, מה שלא מפריע לו להיות כיום מנכ"ל היי-טק מצליח.

"מוסדות החינוך בשכונה הם מהטובים ביותר, 3 בתי-ספר יסודיים (אחד דתי), חטיבות-ביניים ותיכונים. הילדים איכותיים, מוכשרים, תרבותיים ויפים כמו שאפשר לצפות מכאלה שהגיעו מרוסיה: הם עוד מאלה שקוראים ספרים, רוקדים ריקודים סלוניים, ומשחקים שחמט. אמנם לא צפונבונים של מותגים ופלצנות, אבל לא פחות מוצלחים ומחונכים.

"כמה מספרים: זוג שירצה לקנות את דירת-הגג היפה שלי (לא שאני מוכר) - 150 מטר עם אין-סוף כיווני אוויר, ושיש לו חיסכון, למשל, של 300 אלף שקל - יצטרך להוסיף עוד 700 אלף, שהם 1,166 שקל לחודש לכל אחד מבני-הזוג, אם לחלק את הסכום ב-25 שנה. כמובן שבמשכנתא יש גם ריבית והצמדה, אבל למי שמשתכר משכורת ממוצעת במשק, מדובר בערך בשישית המשכורת החודשית, לא יותר.

"מי שזה יקר לו, ימצא בשכונה דירות זולות בהרבה. אפשר לשכור פה דירות ב-1,500 שקל לחודש, והמקסימום בפנטהאוזים הגדולים ביותר לא יתקרב ל-4,000 שקל. דיור בר-השגה רציתם? הנה הוא, 20 דקות מכם.

"אלא שחבריי מתל-אביב, גם התפרנים שבהם, צוחקים כשאני אומר להם את זה. 'לגור בלוד?', הם מגחכים בזלזול. לדעתם לוד זה לא מקום לגור בו, לא אופציה בכלל, פחיתות כבוד שהם לא יכולים להרשות לעצמם, לא זה המקום שהם איחלו לעצמם בסולם הדרגות החברתי, ובכלל לא בטוח שסביבתם הבורגנית תקבל אותם כלודאים. הם מעדיפים תל-אביב, שהם, חולון או הרצליה, גם אם זה לא תואם את יכולתם הכלכלית ומבטיח להם מצוקת דיור מבחירה.

"אז אני גר בגני אביב. אני יודע שזה לא מגניב. יותר מגניב לגור בדיזנגוף, להזמין טייק-אווי ולצאת פעמיים בשבוע למסעדת שרימפסים, יותר מגניב לקנות במכולת בלי להסתכל על המחירים ולגור בתוך מועדון בילויים ענק שוקק חיים 24 שעות ביממה. יותר מגניב לקנות בכיכר המדינה, ללכת ברגל לים ובעיקר להגיד ש'אני תל-אביבי', אני מודה.

"אז אני לא מגניב, אני מתפשר. אבל יש לי דירה מרווחת מאוד, אוטוטו בלי משכנתא, וביטחון כלכלי בצורת חיסכון בבנק ששוויו כדירה דומה שאותו חסכתי ב-14 השנה האלה רק מההפרש בין הוצאות המחייה פה - לאלה שבגוש דן. בני גילי מתל-אביב - הם המגניבים האמיתיים, אבל להיות מגניב זה יקר. עכשיו הם חיים באוהל בשדירה, ומאשימים את ביבי שהם לא גומרים את החודש".

כתובת המייל של אורן שמיר: owrens@gmail.com

עוד כתבות

נבחרת גרמניה באימונים לקראת המונדיאל. אדידס על המדים בפעם האחרונה בגביע העולם / צילום: Reuters, Heiko Becker

המונדיאל האחרון של אדידס בגרמניה

נייקי הדיחה את אדידס מחסות נבחרת גרמניה אחרי יותר מ־70 שנה ● בעוד היריבה הגרמנית מאבדת נכס סמלי, ענקית הספורט האמריקאית מקווה שהמהלך יסייע גם לבלום את המשבר העסקי המתמשך שלה

האיצטדיון בדאלאס, ארה''ב / צילום: Reuters, Takuya Matsumoto

זינוק חד במחירי הכרטיסים: ברוכים הבאים למונדיאל הרווחי בהיסטוריה

מונדיאל 2026 צפוי להניב לארגון האם פיפ"א רווחי ענק ● עיקר ההכנסות יגיעו משידורי טלוויזיה ומכירת כרטיסים למשחקים, שאף הם זינקו פי 5 מהמחירים בקטאר ● מעל הרווחים הגבוהים מתנוססת שאלה אחת – לאן ילך הכסף? ● וגם: אנליסטים מעריכים שהערים המארחות דווקא יפסידו

חרדים מפרי סדר חוסמים כבישים / צילום: דוברות המשטרה.

לאחר כשעתיים של חסימות בשל הפגנות חרדים: הכבישים נפתחו לתנועה

עימותים והפגנות ברחבי הארץ התקיימו היום והעורקים הראשיים של מדינת ישראל נחסמו • ‏המשטרה קראה לציבור להשתמש בתחבורה ציבורית, אבל המפגינים נגד הגיוס חסמו גם את תנועת הרכבות • גורם בפלג הירושלמי לחדשות 12: "החסימות הכבדות שתראו היום הן רק פרומיל קטן ממה שמתוכנן" • במקביל, אייל גולן, עומר אדם ובן צור יקיימו הופעות בשלושה מוקדים בגוש דן, אליהם צפויים להגיע כ-80 אלף איש

מערכת תותח רועם של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התותח הישראלי בדרך לחברת הנשק החמה בעולם

אלביט מערכות החלה בשיתוף פעולה עם החברה הביטחונית החמה ביותר בעולם • נשיא צרפת עמנואל מקרון עורר זעם עם החלטתו, שוב, להגביל את נוכחות החברות הישראליות בתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● וגם: מדוע ארה"ב חוזרת לייצר TNT? ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: רווח הפקות-ויקיפדיה, בר-אל, טלי בוגדנובסקי

המתעשרים החדשים: התגמול שהופך שכירים למיליונרים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● אם בעבר תגמול באמצעות אופציות היה מזוהה בעיקר עם חברות טכנולוגיה, הרי שבשנים האחרונות עוד ועוד חברות מתחומי הנדל"ן, התעשייה והפיננסים מעניקות אותו לעובדיהן ● מנהל בשפיר הנדסה: "בדיוק קניתי בית, כך שזה סגר לי את הפינה. עכשיו אשתי רוצה רכב חדש, אז אמרתי לה 'חכי, אמור להיות לי עוד סיבוב בעוד חצי שנה'"

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

הוגש כתב אישום נגד יונתן אוריך בפרשת ה"בילד"

כתב האישום נגד יונתן אוריך, הוגש בגין גניבת מידע סודי ורגיש במיוחד ממערכות אמ"ן, ופרסומו בכלי תקשורת זר, לאחר שהצנזורה פסלה את פרסומו ● וזאת במטרה להשפיע על השיח הציבורי בנושא הטיפול בסוגיית החטופים ● בקשת הפרקליטות להרחקת אוריך מלשכת רה"מ נדחתה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Luis M. Alvarez

התסכול של טראמפ ממשיכת הזמן של איראן

"הולכים לתקוף אותם חזק מאוד - היום": טראמפ באיום חריף ● לפי בכיר אמריקאי, ההסכם עדיין מונח על השולחן, אבל "הנשיא מוכן לגרום לאיראנים לשלם מחיר אם ימשיכו לגרור רגליים" ● הצנזורה התירה לפרסם כי זוהתה פגיעה של חלק מטיל איראני בבסיס רמת דוד ● מחשש שטראמפ יבלום: צה"ל פועל נגד הזמן" בלבנון - ביירות בינתיים מחוץ לתחום ● צבא ארה"ב תקף באיראן 20 יעדים בשלושה גלי תקיפה ● עדכונים שוטפים

המלון החדש שצפוי לקום בנתב''ג / הדמיה: עמי שנער אדריכלים

קיבל אישור: בית המלון החדש שיוקם בנתב"ג

המלון החדש יוקם בצמוד לטרמינל 3 מעל מבנה לבידוק כבודה שיוקם בקרוב ● על אף האישור להיתר, ההקמה לא תתחיל בזמן הקרוב, ולפי מינהל התכנון, העבודות צפויות להתחיל במהלך 2028

מורן קיסוס / צילום: פרטי

הסטודנטית שמשקיעה כבר 7 שנים ומכה את ה-S&P

למורן קיסוס היה "חשוב להתחיל לצבור הון מוקדם", אז היא קראה ספרים, חקרה ואת השבתות בצבא הקדישה ללימוד השוק ● היא לא תשקיע במשהו בגלל באזז ו-FOMO, וגם בעתות משבר המוטו הוא: "לתת לכסף לעשות את שלו" ● ומה היא לומדת מאילון מאסק ● המשקיעים החדשים, מדור חדש 

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

טראמפ הקפיץ את וול סטריט: נאסד"ק זינק ב-2.4%, מחירי הנפט נפלו

S&P 500 עלה ב-1.5%, ראסל 2000 ב-3% ● מניות השבבים זינקו ● אינטל זינקה לאחר שדרוג המלצה ● ריבית הבנק האירופי עלתה מ-2% ל-2.25% ● ארה"ב: אינפלציית המחירים ליצרן זינקה ל-6.5%, מעל הצפי ושיא של כארבע שנים

הנפקת חברת פיוניר / צילום: Nasdaq, Inc

פיוניר כמשל: חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מוול סטריט בהפסד

חברת הפינטק הישראלית עשויה להימכר לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר ● זו רק דוגמה למגמה רחבה יותר: חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מהבורסה אחרי השמדת ערך דו־ספרתית למשקיעים

אזור הפגיעה הישירה של הטיל האיראני בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

באופן חריג: בית המשפט הורה בצו זמני לפנות בני 90 לצורך פרויקט פינוי בינוי

בעל דירה והוריו בני ה-90 יחויבו לחתום על הסכם פינוי בינוי בבית שמש, כך קבע בית המשפט המחוזי בירושלים ● הפרויקט מצוי סמוך למקום נפילת טיל מאיראן, אירוע שבו נהרגו תשעה בני אדם ● נקבע כי "הנזק הכלכלי שייגרם לתובעים גבוה עשרות מונים מהנזק שייגרם לנתבעים"

תחנת הכוח דוראד / צילום: יגאל גורן

דוראד מסירה חסם מרכזי ומחוללת תפנית במרוץ להקמת תחנת הכוח החדשה

בעלת מניות המיעוט אדלטק הסירה את התנגדותה, ודירקטוריון דוראד, המסוכסך בדרך כלל, אישר פה אחד הקמת מגה–פרויקט ב–3 מיליארד שקל ● בכך עוקפת תחנת הכוח את ריינדיר של קרן ג'נריישן במרוץ על הרישיון האחרון, כשברקע כבר מתלקח סכסוך על דמי השכירות

בניין הבורסה בתל אביב. בעיגול: השופט מגן אלטוביה / צילום: שלומי יוסף,  זום 77

התקדים שמאותת לחברות שיוצאות להנפקה: אל תמכרו אשליות למוסדיים

ביהמ"ש הכלכלי אישר תביעה ייצוגית נגד תמר פטרוליום ודלק קידוחים סביב הנפקה מ-2017 ● לראשונה כללי הגילוי המחמירים של התשקיף יחולו גם על מצגות וחומרי שיווק למוסדיים ● מומחה: "רצוי היה להטיל אחריות בחוק על חברה הכוללת פרט מטעה במסמך"

עלייה במספר התביעות לפינוי שוכרים / איור: גיל ג'יבלי

השוכר הפסיק לשלם ולא מתפנה. מה אפשר לעשות?

מספר התיקים שנפתחו נגד דיירים שלא משלמים את שכר הדירה ומסרבים להתפנות שובר שיאים בשנים האחרונות ● מומחים מסבירים מה אפשר לעשות וכמה זמן באמת לוקח הליך הפינוי המזורז, ומזהירים: "הסרבנים מתורגלים, הם מותחים את סדרי הדין עד הקצה"

כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב משוכנעים: המלחמה באיראן נכנסת לשלב חדש ומסוכן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השלב החדש של המלחמה באיראן, הסכנה לארגון אופ"ק אם מצר הורמוז ייפתח, והשינוי הדרמטי שחיזבאללה עבר בשנתיים האחרונות • כותרות העיתונים בעולם 

מה שווי ההחזקות של ניר ואלי ברקת בבית ההשקעות מיטב?

כמה עלה הכרטיס הכי יקר למשחק גמר המונדיאל? ● בנק ישראל חשף השבוע שהתערב בשוק המט"ח במאי. כמה דולרים הוא רכש? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

מרוץ ה-AI גובה מחיר: מניית אורקל צונחת למרות דוחות חזקים

ענקית התוכנה והענן הציגה רבעון רביעי פיסקלי חזק בזכות זינוק של 93% בתשתיות הענן וצבר הזמנות פנומנלי של 638 מיליארד דולר • אלא שתוכניות גיוס הון וחוב מסיביות, תזרים מזומנים שלילי והחמרת המצב הגיאופוליטי, שולחות את המניה לירידה חדה בוול סטריט

תקלה עולמית בג'מיני / צילום: Shutterstock

תקלה עולמית בג'מיני: משתמשים אינם מצליחים להשתמש בשירות

הצ'אטבוט של גוגל הפסיק להגיב עבור משתמשים רבים ברחבי העולם במגוון פלטפורמות ● החברה הודיעה כי זיהתה פתרון וכי הוא נמצא בתהליך הפצה, אך טרם מסרה מועד לחזרה מלאה של השירות לפעילות

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

טראמפ שוחח עם נתניהו והכריז: "ההסכם ייחתם בקרוב". גורמים באיראן: "הסבירות לאישור היא גבוהה"

טראמפ ונתניהו שוחחו על ההסכם ● גורמים איראנים אמרו למדינות האזור היום כי הושגה הסכמה "עקרונית" על מזכר ההבנות • טראמפ מודיע על ביטול התקיפות המתוכננות באיראן עקב "אישור הנקודות הסופיות בהסכם על ידי על הצדדים המעורבים" ● כוחות צה"ל  השלימו מבצע להשגת שליטה מבצעית במרחב צפון נחל הסלוקי בדרום לבנון • הלוחמים השמידו מאות תשתיות טרור וחיסלו, יחד עם חיל האוויר, כ-50 מחבלים ● עדכונים שוטפים