גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנחנו בנק רק בלי הטייטל

עם עשרה עובדים בלבד, מגלגלים האחים שאול ודורי נאוי מחזור של כמיליארד שקלים בחברה לניכיון צ'קים שלהם. בראיון בלעדי ל-G הם מסבירים מדוע הם לא חלק מהשוק האפור, למה הנפיקו את החברה בבורסה, ומה הסיבה שהם נמנעים מלגרור את הלווים שלהם לבתי משפט: "היכל הצדק, שם מקום הרשע". ויש להם גם מסר לבן-דב וליצחק תשובה > הדס מגן ואבי שאולי

דורי נאוי מציע אספרסו וניגש להכין אותו בעצמו. למנכ"ל של נאוי גרופ, חברת לניכיון צ'קים החולשת על מחזור של כמיליארד שקלים בשנה, ואשר נסחרת בימים אלה בבורסה של תל אביב לפי שווי של כ-86 מיליון שקלים, אין מזכירה. בחדר הסמוך יושבים שלושה מילדיו, גם הם עובדים בחברה. בת הזקונים, בת 13, עדיין קטנה מכדי להצטרף. שאול נאוי, אחיו הגדול של דורי ושותפו המשמש כיושב ראש החברה מתלוצץ: "אתם רואים למה הקמתי חברה ציבורית? את כל הילדים שלו הוא מכניס לכאן".

תוך כדי השיחה עם האחים נאוי נכנס אליהם לקוח ותיק, בידו מעטפה פתוחה וצ'קים מקומטים בתוכה. "מה עשית לצ'קים?", קורא לעברו דורי, ומיד נותן אישור לעסקה בסדר גודל של 700 אלף שקלים. "אני מכיר גם את מקבל הצ'ק וגם את מושך הצ'ק", הוא מסביר את המהירות שבה אישר את העסקה. גם בהמשך תיחתך השיחה פעמים מספר, על מנת שהמנכ"ל יספק אישורים טלפוניים לכמה עסקות נוספות, ואף לצורך קבלת לקוח חדש במשרד. "לקוחות", אומרים האחים, "לא מגיעים אלינו סתם מהאוויר, אלא מאנשים שממליצים".

חבר מביא חבר.

"כן, מפה לאוזן. אם, למשל, יש מישהו שמתעסק בנדל"ן, אז מהענף עצמו אומרים לו: תשמע, יש עוד בנק במערכת. זה נקרא נאוי גרופ, אותם חבר'ה, המחירים שלהם נוחים, הם מחירים בנקאיים, תלך, אני ממליץ לך. אנחנו עוד בנק במערכת. כמו שיש בנק לאומי, פועלים ודיסקונט. אנחנו מותג בנושא הזה של ניכיון צ'קים".

לא במקרה מדגישים האחים את צמד המילים ניכיון צ'קים ולא פריטת צ'קים. הם מבקשים לברוח הכי רחוק שאפשר מן הזיהוי האוטומטי עם עצם היותם חברה בשוק האפור. ודאי וודאי לאחר שקנו את השלד הבורסאי של גולדן אקוויטי, יצקו לתוכו את פעילות החברה שפועלת כשלושים שנה, והפכו לציבוריים על כל מנגנוני השקיפות המתחייבים מכך. "אנחנו רחוקים משוק אפור שמיים וארץ", אומר דורי. "זה כאילו מדברים על פשיעה ועל בנק לאומי".

אז מה אתם?

"אנחנו שוק משני, שוק חוץ בנקאי. אנחנו עוד בנק במערכת בלי טייטל של בנק. אם להשוות אותנו למשהו, זה למערכת הבנקאות, שזה רחוק לגמרי מהשוק האפור. כשאומרים שוק אפור הכוונה היא למשהו על גבול הדמדומים, וזה שונה מאוד ממה שאנחנו עושים ביומיום. המחירים שאנו נותנים זה ריבית שהיא בנקאית. שוק אפור נותן ריבית נשך".

תרגם את זה לאחוזים.

"45%-40% בשוק האפור בעוד שאנחנו נותנים ריבית שהיא בין 8% ל-15% שנתי. אנחנו עוד קו אשראי במערכת".

למה שאדם יגיע אליכם ולא ייקח הלוואה בבנק שלו?

"מכל מיני סיבות. לפעמים זה לקוחות שגמרו את קו האשראי שלהם בבנק, או בכמה בנקים; לפעמים בן אדם צריך את הכסף היום. אם הוא ילך לבנק יעשו לו בדיקות על ימין ועל שמאל".

ואתם לא עושים בדיקות?

"אנחנו לא לוקחים ביטחונות, ויכולים להביא את הכסף עוד באותו היום. אצלנו הביורוקרטיה, שקיימת בבנק, לא קיימת. מהירות התגובה שלנו שונה לגמרי מהמערכת הבנקאית, היא מהירה מאוד. ודבר נוסף: בצ'קים של צד ג' הבנקים מבקשים מרווחים, בעוד שאנחנו מקבלים את הצ'קים ללא מרווחים. זה עוזר מאוד ללקוחות".

אז אליכם מגיעים בלית ברירה, שזה חוזר שוב להגדרה של שוק אפור.

"ממש לא. הריבית שלנו במקרים מסוימים היא יותר נוחה משל הבנקים. יכול להיווצר מצב שהלקוח פחות אטרקטיבי לבנק, ומבחינתו הסיכון גבוה ולכן הוא נותן לו ריבית יותר גבוהה מאשר הריבית שלנו. אני אגיד לכם למה זה דומה: אנחנו בעצם סיטונאים גדולים של כסף, כמו שתגידו סיטונאים גדולים של מזון. כמו שיבוא לקוח לענף המזון וירצה לקנות ממנו פיילה אחת של גרעינים, ואני אבוא ואגיד לו שאני רוצה טונות. המחיר לא יהיה אותו מחיר. זה ההבדל. אם לקוח ירצה עשר חולצות, ואחר ירצה קונטיינר של חולצות - המחיר לא יהיה אותו מחיר".

"מממנים הרבה מאוד יבואנים"

האחים שאול ודורי נאוי אינם מורגלים בחשיפה תקשורתית, כיאה לעסק בעל אופי דיסקרטי. להתראיין הם הסכימו רק לאחר שיוכלו להראות תוצאות, לדבריהם. כעת, בתום שני רבעונים כחברה הנסחרת בבורסה של תל אביב, יש להם מה להציג. החברה, מדהים לגלות, מגלגלת מחזור של כמיליארד שקלים באמצעות מצבת כוח אדם של עשרה עובדים בלבד, וגם הם לא כולם קבועים. על מערך השיווק והמכירות אחראי אייל הרפז, לשעבר מנהל המכירות בחברת בססח.

קצת מספרים על מנת לעמוד על נפח הפעילות: ברבעון השני העניקה החברה אשראי של 318 מיליון שקלים, זינוק חד של כמעט פי שניים לעומת סוף הרבעון הראשון של השנה. בסיכום המחצית הראשונה של השנה נרשם רווח נקי של 22 מיליון שקלים. הכניסה לפלטפורמה הציבורית, אומרים האחים, הביאה להכפלת קצב הצמיחה שלהם - תוצאה של הרחבת החשיפה שלהם לשוק, גיוס לקוחות חדשים ו"הורדת מחירי הכסף".

במילים אחרות, הוזלתם את השירותים שלכם.

"כן. אנחנו נותנים ריבית נמוכה יותר ללקוחות, וכתוצאה מכך נחשפנו להרבה יותר לקוחות שלא היו בעבר. אנו מממנים הרבה מאוד יבואנים בריביות יחסית די קרובות למערכת הבנקאית".

מנגנון המימון של האחים נאוי עובד כך שאת הכסף שצריכים הלקוחות שלהם באופן מיידי הם לווים מהבנקים בהלוואות קצרות מועד - בדרך כלל שבוע - והרווח שלהם נובע ממרווחי הריבית שהם משלמים לבין הריבית שהם גובים מהלקוח. על-פי דוחות החברה, להבטחת ההלוואות שהם נוטלים מהבנקים, בכל עת יש פיקדון נזיל בגובה של למעלה מ-20% האשראי שנתנו.

למה בעצם החלטתם להיכנס לבורסה ולהפוך לציבוריים? לא יותר פשוט להישאר מתחת לרדאר בתחום הפעילות הזה?

"הילדים גדלים, וגם אנחנו נהיים מבוגרים יותר", מסביר דורי. "אנחנו רוצים הסדר עתידי של המניות לכולם בשביל למנוע סכסוכים ובעייתיות. דבר שני שרצינו לעשות הוא להציף ערך לחברה, כדי שאנו נוכל למצות את כל היכולות שלנו".

זה מצריך שינוי דיסקט. לא קשה לכם איתו?

"קשה מאוד, אבל זה שלב שהיינו צריכים לעבור אותו. אנו מאוד מקווים שנציף ערך עבורנו ועבור כל המשקיעים שמאמינים בנו, ונוכל להביא לביטוי את התוצאה של שלושים שנות עבודה".

מה הבעיה לחלק את העוגה בין הילדים בלי להיות ציבוריים?

"אם אנחנו נפרדים, או חלילה וחס קורה משהו, באותו יום יש לכל אחד המניות שלו. אין בעיה, אין ויכוחים. אם זה פרטי - מתחילים הוויכוחים: לי מגיע ככה ולך ככה".

כך עובדת הבדיקה

לפני שלושה-ארבעה חודשים עברו האחים למשרדים חדשים בבית עופר ברחוב נחמני בתל אביב. השכנים בבניין, משעשע לגלות, הם פרקליטי רשות ניירות ערך, האמונים על כתבי אישום בשוק ההון. צריך הרבה אומץ בשביל לשבת ב"אף" של רשות ניירות ערך, וקשה להימלט מהמחשבה שרק מי שמאוד בטוח בעצמו יעז לעשות זאת. "הם יכולים לבקר אצלנו, ואנו יכולים לבקר אצלם", אומר דורי בביטחון. "הכול מדווח לרשות ניירות ערך. אנחנו כמו ספר פתוח - הכול גלוי. אין שום דבר שנעשה במחשכים".

תיק האשראי הנוכחי של האחים עומד על כ-430 מיליון שקלים, והם מבקשים כעת להגדילו ב-100 מיליון שקלים נוספים. ההון העצמי של החברה עומד על 70 מיליון שקלים, ובין לקוחותיהם: עסקים מסדר גודל של 40 מיליון שקלים ומעלה, בתחומי הנדל"ן, הטקסטיל, תעשיית המזון, ועוד תעשיות מסורתיות. "רק לואו-טק", מדגיש שאול. "למשקי בית, ליהלומנים ולהיי-טק אין כניסה".

למה בעצם?

"כי אנחנו לא מבינים בזה. אין לנו מושג באבנים, ואין לנו מושג בהיי-טק. מגיע אליי מישהו מתחום המזון עם צ'ק, אני יודע מה זה אומר. מגיע אליי מישהו מההיי-טק, אין לי מושג מה המשמעות של זה. אין שם איזו קופה שידוע כמה כסף עומד להיכנס לשם. אנחנו רוצים דברים מוחשיים כמו תזרים מזומנים".

אתם מודעים לזה שבוויתור על לקוחות ההיי-טק אתם מפסידים סיכוי להרוויח הרבה מאוד כסף.

"הכנסות דרמטיות, אם נקלע בול. אבל אנחנו עוסקים במימון ולא בהשקעות. אם מישהו מאיתנו, באופן פרטי, רוצה להשקיע בהיי-טק, בבקשה שישקיע, אבל החברה לא משקיעה בהיי-טק. אין לה יכולת הבנה בתחום. מגיע לקוח עם צ'ק מענף המזון - אנחנו יודעים באותו רגע למי לצלצל, למה לצלצל; מגיע אליך צ'ק מהיי-טק - אתה לא יודע מי נגד מי".

ולמה לא משקי בית?

"אנחנו משאירים את הנתח הזה לבנקים. לנו זה לא מתאים. זה לא עסקי מבחינתנו. אשראי למשקי בית מצריך אופרציה גדולה בגבייה ובבדיקות, ולנו אין יכולת בדיקה כזו".

או-קיי. בא אליכם לקוח עסקי, כמה זמן לוקח עד שאתם מאשרים אותו?

"אם זה שלילי - חמש דקות".

ואם הפוטנציאל חיובי?

"בדיקה ראשונה, שמאוד-מאוד חשובה, ולדעתי הכי חשובה, זו אותה רכילות בענף שהבן-אדם חי בו ומתעסק בו: מה קרה איתו, איך קרה איתו, האם הייתה תקלה, מה אופי התקלה, מה היכולות שלו, מי עובד אצלו, מי הלקוחות המרכזיים שלו. לקוחות לא טובים יכולים לגרור אותו לאיזו נפילה. "אם גמרנו את זה, והכול הצביע על מצב חיובי - אנחנו ממשיכים הלאה".

פרטו בבקשה.

"לוקחים את הצ'ק שהוא הביא לנו, מרימים טלפון למושך הצ'ק ומבררים איתו למה נתן ללקוח מיליון שקל: נתת מיליון שקל לפלוני-אלמוני, איך נתת לו מיליון שקל, מה הסיבה, איזו עבודה הוא עשה בשבילך, מה העסקה, אתה מרוצה מהעסקה, הוצאת חשבונית, אתה יכול לעזור לי בבקשה, לפקסס את החשבונית. בדרך כלל אותו אחד שנתן את הצ'ק יש לו אינטרס לעזור כי הוא נתן צ'ק דחוי, והוא רוצה להקל על הבן אדם שנמצא אצלי, אז הוא נותן לי את האינפורמציה. אם אהבתי את האינפורמציה הזו, ואני חושב שהיא אינפורמציה טובה אז זה עוד נדבך. נדבך שלישי זה אמצעי המידע שעומדים לרשותי, בדרך כלל נתונים של BDI, וכבר יש לי שלושה פרמטרים.

"פרמטר נוסף שאני נעזר בו, וזה לא תמיד אלא רק בתור פרמטר עילי, זה בדיקת הצ'ק במערכת הבנקאית עצמה. כי בכל זאת, אם זה סכום גדול, אז ישר הצ'ק הולך לבדיקה. אם הוא צלח את ארבע הנקודות האלה, אנחנו עושים את העסקה. לעתים קרובות אנחנו גם נוסעים לאותו מושך צ'ק להכיר אותו, לדבר איתו, לדעת מי זה. אני בעצמי נוסע המון נסיעות. כשמשהו קצת מריח לנו לא טוב אני פשוט נוסע. זה יכול להיות בדרום, בצפון. אני מגיע, מתחיל לקשקש עם מנהלת החשבונות, מדבר עם מנהל החברה, מרגיש את האווירה".

ממש תחקיר עיתונאי.

"כן, אבל הכוח שלי יותר חזק משלכם. אני אתן לכם דוגמה. לפני חודש אומר לי דורי על אחד הלקוחות שהאובליגו (סך החובות) שלו נראה גבוה מדי: שחרר אותו. אמרתי לו, וואלה, לא היינו אף פעם שם, אני כבר עכשיו נכנס לאוטו, נוסע לשם".

יופי של עבודה יש לך, מטייל בכל הארץ.

"אני נוסע לחדרה, אחרי שקבענו עם הבן אדם כמובן, מגיע אליו, הוא מקבל אותי יפה: קפה, תה, לוקח אותי לכל המערכת, למוסך איפה שהציוד הכבד, למנהלי החשבונות, לחשב שהוא רואה חשבון. האמת, אחרי שראיתי, נראה בסדר. ואז דיברתי עם הבת שלו, שהיא מנהלת חשבונות שם, אז היא אומרת לי: תראה, היו לנו תקופות פחות טובות, אנחנו באמת מסתדרים. בנק לאומי מכיר אותנו עכשיו יותר טוב, עוזר לנו, נותן לנו עוד אשראי, יכול להיות שאנחנו נזדקק לעוד.

"אני אומר, למה? מסתכלים, רואים שהמכרזים מבוצעים במחירים די נמוכים. זאת אומרת, גם פה יכול להיווצר מצב, אבל הבעיה לא תפרוץ עכשיו על ציר הזמן, היא תפרוץ בעוד שנה אולי. בכל זאת חזרתי, נראה מה נחליט, אבל זה סוג העבודה".

"הפשטות היא הגאוניות"

על אף הניסיון רב השנים ותחושות הבטן החזקות, האחים נאוי מודים שגם להם היו פלופים עם לווים. הניסיון לחלץ מהם דוגמה למקרה ספציפי נדון לכישלון; שלא לדבר על שמות ספציפיים. "בדרך כלל", מוכן שאול לתרום קמצוץ מידע, "זה נובע מעסקה שנכשלה. למשל, היו לי שני לקוחות שרצו לייצר לעצמם שותפות, ורצו לייצר לעצמם בטוחות. לקוח אחד הפקיד את הצ'קים בבנקים לצורך קבלת אשראי, ולקוח שני לקח את הצ'קים, ניכה אותם וקיבל את הכסף. כשהגיע זמן הפירעון, אחד הצדדים ביטל את הצ'קים, כי הוא לא יכול היה לעמוד בהחזר. נוצרה סיטואציה שנאלצנו לזמן אותו למשרדנו, לשוחח איתו, להסביר לו שהחוק לצדנו, ולבקש ממנו שישלם לנו. כאשר הוא לא הצליח לשלם באופן מיידי הלכנו לקראתו, ופרסנו לו את החוב לעשרה או ל-12 תשלומים".

כאן עולה שאלת היכולת שלכם "לקלוט" את האדם שמבקש הלוואה.

"דווקא אדם שבא אליי עם חליפה ועניבה יותר מעורר חשד. אנחנו רוצים את אנשי הזיעה, אנשי השוק, אנשי העבודה. זה נותן לנו אינדיקציה. אשראי זה לא מערכת פשוטה, מאוד קשה. אם אתה מסתכל בבנקים, אז אנשי האקטיבה יש להם הרבה יותר ניסיון וידע מאשר אנשי הפסיבה, שהם בסך-הכול מקבלים פיקדונות ואחראים על השקעות. מטבע הדברים אנחנו אנשי אקטיבה כל החיים שלנו".

אבל תראה בדוגמה שנתת קודם לכן: במקרה פגשת את הבת, ובמקרה הצלחת לדובב אותה, והיא אמרה משהו שעורר אצלך חשש מסוים. יכול היה להיות שלא היית פוגש אותה, ואז מה?

"אם אין לי מספיק אינפורמציה אני עוצר את העסקה, אבל ברור שאי-אפשר לסגור את כל הפרצות. יש פה סיכון מסוים".

תגידו, זה לא אמצעים קצת פרימיטיביים, לברר על בן אדם על-ידי רכילות בענף?

"הפשטות היא הגאוניות. יש לנו מערכות מידע כל הזמן. יש לנו הגיבוי של BDI, וישנו הניסיון שלנו".

אתה יודע, זה מזכיר את נתניהו בזמן השריפה בכרמל, שהתגאה בזה שהמזכיר הצבאי שלו עשה גוגל ומצא את הסופר טאנקר.

"לא לזלזל בתחושת בטן. המידע הכי חזק זה הניסיון של שלושים השנים שאנחנו יודעים לאבחן עסקות טובות".

והביטחונות? אתם בעצם עובדים ללא ביטחונות.

"רק כנגד צ'קים. אם אני מכיר את מושך הצ'ק טוב, את העסק שלו, את הבנק שהוא עובד איתו, אני יכול להיות רגוע. לנו יש בדיוק אותם אמצעים חוקיים שעומדים לרשות המערכת הבנקאית, אבל אנחנו מעדיפים תמיד לעשות את זה בשיחות או בפריסות, כי להיכל הצדק, שם מקום הרשע, אנו לא רוצים להגיע".

אז בלי בתי משפט?

"אנו דוגלים בלעודד את החייב לשלם, כדי שלא ישלם בריבית על הפריסה, בזה שניתן לו גרייס. וזה עיקר הדברים: להתחבר לחייב, לתת לו תחושה שאני איתו. אפילו שהוא חייב ועשה נזק - לצלצל אליו בחגים, לשאול לשלומו".

וככה אתה בעצם מגדיל את המחויבות שלו.

"מה שחשוב זה לעודד את החייב, להיות איתו ידיד, חבר. לא יוצא מזה כלום שאתה תוקף את החייב ומתחיל להיכנס בו עם עורכי דין".

אז אתה גם עיתונאי וגם פסיכולוג.

"יש לי מעלות. מה שחשוב זה להיות חבר של החייב. מה יצא לך מזה שאתה יוצא נגדו?".

קרה שהפעלתם עורכי דין?

"בטח. אבל אנחנו מעדיפים להסתדר. שכר הטרחה והזמן, פלוס ההסדר שבסוף מגבשים עם החייב, לא שווים את המאמץ. אם החייב לא משתף פעולה, ואומר, אני לא משלם, אז אין לך ברירה - אתה פונה למערכת המשפט. אבל אנחנו מעדיפים להסתדר".

לא תמיד שיחות עוזרות.

"אז מפרישים לחובות לא מסופקים. עדיין בנק לאומי ופועלים ושאר הבנקים מרוויחים גם עם ההפרשות, עושים את כל המאמצים, ואם לא הצלחנו אז מפרישים, אחרי שעשינו כמובן את כל שלאיל ידינו. אם בן אדם פשט רגל, מה אני יכול לעשות? אנחנו לא נותנים לאף לקוח להיות יותר מ-5% מסך האובליגו שלנו".

מה אתם אומרים על שני הלווים הכי גדולים במשק - יצחק תשובה ואילן בן-דב, שעכשיו מחפשים דרכים לא להשיב את מלוא ההתחייבויות שלהם?

"אנחנו חושבים שכל לווה צריך להחזיר את ההלוואות שלו. אנחנו לא מכירים את הנפשות הפועלות, אבל כל אחד חייב להחזיר חובות, אחרת אין זכות קיום למערכת. זה כספי מפקידים. כספי ציבור צריכים להחזיר".

כמו שלב לבייב עשה?

"אני חושב שהוא עשה מאמץ, הזרים לחברה שלו מיליארד שקל, התאמץ, הכניס את היד לכיס. האיש מתאמץ ומשפר, ואנחנו מקווים שאלוהים יצליח את דרכו כי הוא תרם הרבה".

"לדעת איך לגבות את החובות"

שאול, 57, ודורי, 54, נולדו ליעקב וללואיז נאוי, ילידי בגדד. בני הזוג הגיעו לראשונה לירושלים בשנת 1941, ושכנו במשך שנה שלמה במלון ציון, שם קיבלה אם המשפחה טיפולי פוריות בבית החולים הדסה, ללא הצלחה. כעבור עשר שנים, ב-1951, הגיעו שוב לישראל, והפעם כבר נרשמה הצלחה, ובהיותה בעשור החמישי לחייה ילדה האם את שני הבנים, בפער של שלוש שנים האחד מהאחר.

האב יעקב, שנפטר מאז, הקים עם אחיו ששון את בנק מלווה וחיסכון לעולי עיראק, שב-1973 נמכר לבנק לאומי. האקזיט הזה שימש את הדור השני בתחילת דרכו, וניסיונו של האב הנחה אותם. ממנו למדנו, הם אומרים, יושר, צניעות ועבודה קשה".

את הקריירה שלהם החלו האחים בכלל בתחום הטקסטיל, לפני שב-1983 הקימו את חברת ניכיון הצ'קים המשותפת. לפני שנים מספר הם רכשו את הבנק העולמי להשקעות מידי צור אדלר, ובספטמבר 2010 רכשו את השלד הציבורי גולדן אקוויט מידי אביחי סטולרו ומנחם אורן.

שאול ודורי, כל אחד מהם, מושך משכורת צנועה של 25 אלף שקלים. לאחרונה אישרה החברה העלאת שכר של 1,000 שקלים לבנו של דורי, אסף, המועסק בחברה כמנהל חדר עסקות וכמנהל מערכות מידע. כיום, אחרי ההעלאה, הוא מקבל משכורת של 10.5 אלף שקלים. הרכבים של שני האחים אינם של החברה, ואפילו לא הטלפונים. כרגע, הם אומרים, כל משאביהם מושקעים בחברה - גם הכסף וגם הזמן. "אנחנו לא נשענים על החברה בשביל החיים היומיומיים", מבהיר דורי, "ומשתדלים כרגע לזקוף כמה שפחות הוצאות. אנחנו אפילו תומכים בה באמצעות חברות פרטיות שלנו".

גם כשהייתם פרטיים משכתם משכורות כאלה?

"כן, לשוט על יאכטה לא מעניין אותנו".

וטיסות לנופש בחו"ל במחלקה ראשונה?

"יצאנו אולי פעם אחת בשנה האחרונה. הכיף שלנו זה העבודה. בכל יום יש לי טיסה במחלקה ראשונה לכאן. זו הטיסה הכי כיפית. אנחנו לא אנשי העולם הגדול. הכיף שלנו זה העבודה, העשייה".

בכל זאת, ממה אתם נהנים?

שאול: "אני מאוד אוהב היסטוריה. למדתי היסטוריה. אני נהנה מלשבת ולקרוא ולראות בטלוויזיה היסטוריה. זו חופשה נהדרת".

אז ככה הגעתם לקצה הפירמידה, מלא לנסוע לחו"ל?

"גם מזה. עכשיו ברצינות: בזכות ההתמדה והיכולת לא ליפול, לדעת איך לגבות את החובות ואיך לפנות ללקוחות הרעים".

עוד כתבות

בנגקוק, תיאלנד / צילום: Shutterstock

אפקט השמיים הסגורים: כרטיס לבנגקוק ב-2000 דולר לכיוון אחד ביום העצמאות

גלובס בדק כמה יעלה כרטיס טיסה בחברות התעופה הישראליות בשבוע של יום העצמאות ● מחירי הכרטיסים אמנם הכי זולים באל על אך היא טרם מאפשרת רכישה, ואילו המחירים בארקיע גבוהים משמעותית משתי המתחרות

תחנת ארלוזורוב של הרכבת הקלה בתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הקו האדום של הרכבת הקלה יחזור הבוקר לפעילות מלאה

בעקבות הפסקת האש ואישור גורמי הביטחון, הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן ישוב הבוקר (ה') לפעילות מלאה ● הכוונה היא להרחיב את שעות הפעילות ככל האפשר עד לשעות הלילה, בדומה למתכונת השגרה

מימין: פרופ' אמנון שעשוע, מייסד שותף של AI21; פרופ' יואב שוהם, מנכ''ל שותף ומייסד שותף; ואורי גושן, מנכ''ל שותף ומייסד שותף / צילום: עומר הכהן

דיווח: AI21 של אמנון שעשוע במו"מ על רכישתה בידי נביוס של ארקדי וולוז'

חברת הבינה המלאכותית הישראלית מקיימת מגעים למכירתה לספקית הענן נביוס ● AI21, מחפשת דרך לאקזיט לאחר שלא הצליחה לחדור לשוק עם מודלי השפה שלה ● ב-2023 קיבלה AI21 תג מחיר של 1.4 מיליארד דולר, והמשקיעים בחברה, בהם פיטנגו, אינטל קפיטל, גוגל ואנבידיה - מקווים למכור אותה בכמה מיליארדי דולרים

יפית גריאני, מנכ''לית כאל / צילום: ענבל מרמרי

היא עזבה את ישרכארט כדי לנהל את המתחרים, ואז החברה חטפה מכה

לאחר תקופה מפוארת בישראכרט נאלצה יפית גריאני לסיים את דרכה - בעקבות פארסה פנימית בעיצומה של המכירה לקבוצת דלק ● אלא שלא חלף זמן רב, ובדצמבר היא מונתה להוביל את המתחרה כאל ● כעת היא צריכה להתמודד עם עסקת הענק של Fly Card, שתפקיע את המועדון היוקרתי מידיה

האי ח'ארג / צילום: Reuters, Science Photo Library

טראמפ מגביר לחץ ותוקף ב"אי הנפט" - אלה ההשלכות

12 שעות לדד ליין פיצוצים נשמעו ב"אי הנפט" ח'ארג, המכונה גם נקודת החנק, ואחראי על 90% מתפוקת הנפט ● התקיפות בוצעו נגד "עשרות" מטרות צבאיות ● מדובר בהגברת לחץ משמעותית על האיראנים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: אם לא יושג הסכם עם איראן - הלחימה תתחדש בעוצמה

חיזבאללה ירה לגליל העליון, צה"ל תקף שוב בדאחיה ● סגן נשיא ארה"ב: "האיראנים חשבו שהפסקת האש כוללת את לבנון - זה לא נכון" ● דיווח: במשמרות המהפכה פרסמו מפה שתסייע לספינות להימנע ממוקשים אפשריים במצר הורמוז ●  אזעקות הופעלו במנרה ובמרגליות; חיזבאללה: בתגובה "להפרות הישראליות של הפסקת האש" ● עדכונים שוטפים

יו''ר הפרלמנט האיראני מוחמד באקר קאליבאף / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

יו"ר הפרלמנט האיראני: הפסקת האש הופרה עוד לפני המו"מ

סמ"ר טובאל יוסף ליפשיץ, לוחם בגדוד 13 בן 20 מבית שאן, נפל בקרב בדרום לבנון ● פיקוד העורף: חזרה למסגרות חינוכיות - ממחר בבוקר ● הבית הלבן: לבנון אינה חלק מהסכם הפסקת האש ● צה"ל: ביצענו את התקיפה הגדולה ביותר בלבנון מאז תחילת המבצע ● משרד החוץ של איחוד האמירויות: על איראן לשלם פיצויים על הנזקים ● שר המלחמה האמריקני הגסת': "ניצחנו באופן מוחץ, איראן התחננה להפסקת האש הזו" • כל העדכונים

מכלית בריטית במצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

חברת מחקר שלחה אנליסט למצרי הורמוז. מה הוא ראה?

חברת המחקר, שתרחיש אפוקליפטי שפרסמה הפיל רק לאחרונה את השווקים, מודיעה על מהלך לא שגרתי ● שלחה אנליסט למצרי הורמוז בשיא המלחמה, הנקודה שבה מתפתח משבר אנרגיה עולמי

הרב נתן אלנתן / צילום: תמר מצפי

יו"ר מטה התכנון מודה: זו הבעיה הכי קשה של שוק הנדל"ן

אחרי שלוש שנים בתפקיד, יו"ר מטה התכנון הלאומי הרב נתן אלנתן נחוש לקצר את לוחות הזמנים להיתר בנייה בשנתיים לפחות ● בראיון על תכנון בימי מלחמה הוא מדבר על המחסור בכוח אדם ברשויות ועל הרצון להשלים את הרפורמות ברישוי לפני הבחירות

אריה דרעי ודוד אמסלם / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

התפקיד הנחשק שהצית מאבק בין דוד אמסלם לאריה דרעי

המשנה למנכ"ל משרד הפנים משה מור יוסף, המזוהה עם ש"ס, נבחר ע"י ועדת האיתור לתפקיד מנכ"ל החברה למתנ"סים, אך המינוי מצוי בבדיקת הוועדה למינויים לאחר פנייה בנושא זיקות פוליטיות ● במקביל סומנה מועמדת נוספת שנתמכת ע"י אמסלם ● התפקיד נחשב לבעל משקל רב: החברה אחראית על תקציב של כ־5 מיליארד שקל ומהווה מנוף משמעותי ביחסים מול הרשויות המקומיות

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

שנה אחרי ההשקה: OpenAI מוותרת על סרטוני הווידאו לטובת יעד חדש

בסיבוב פרסה מפתיע הודיעה חברת הבינה המלאכותית לעובדיה על סגירת פלטפורמת הווידאו Sora שהייתה אמורה לטלטל את התעשייה ● בשוק אומרים כי הסיבה היא ההוצאות הגדולות, וכי החברה, שמנסה לשמור על שוויה לקראת הנפקה, מעדיפה להתמקד בכיוונים רווחיים יותר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

בשווקים דואגים משבריריות הפסקת האש: ירידות באסיה ובחוזים העתידיים על וול סטריט

בורסת טוקיו יורדת בכ-0.9%, בורסת סיאול בקרוב ל-2% ● החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים בשיעור של עד 0.3% ● הדובר הפרלמנטרי של איראן האשים אמש את ארה"ב בהפרת תנאי הפסקת האש, טראמפ איים כי אם המדינה לא תתיישר לפי "ההסכם האמיתי", הוא יורה על תקיפה בעוצמה חזקה מלפני כן ● בוול סטריט ג'ורנל מדווחים: רק ארבע ספינות חצו אתמול במצר הורמוז

מתי יחזרו החברות הזרות? / אילוסטרציה: Shutterstock

הניסיון מלמד: אלה חברות התעופה שיחזרו לטוס ראשונות

לפי ניסיון מפתיחת השמיים לאחר הסלמות ביטחוניות, החברות הראשונות שיחזרו הן בלו בירד וטוס איירווייז ● בנוסף צפויות לשוב ראשונות החברות האמירתיות פליי דובאי ואתיחאד ● אלו המועדים הרשמיים כרגע של החזרה לפעילות של החברות

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

הסערה והאותיות הקטנות: האם בקרוב תקבלו עוד אלף שקל בחודש?

הממשלה אישרה עקרונית את החוק לסבסוד משכנתאות למשך חמש שנים, בניגוד לעמדה המקצועית של האוצר ובנק ישראל ● מה כוללת ההצעה, איך יחושב הסיוע ללווים, מי האוכלוסייה שתיהנה מההטבה במלואה, ומה הביקורת על המהלך?

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

אחרי ההכרזה על הפסקת האש זו השאלה שמטרידה את העולם

בעוד שההצהרות של נשיא ארה"ב בנוגע להפסקת האש מדברות על פתיחה מלאה ומיידית של מצר הורמוז, ההצהרות של האיראניים שונות בתכלית ● בינתיים הספינות שתקועות כבר 40 יום במפרץ הפרסי לא זזות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

שני אנשים בלבד שמעו מטראמפ מראש על הפסקת האש

הכרזתו של נשיא ארה״ב על הפסקת אש, רגע לפני פקיעת האולטימטום שהציב לאיראן, הושגה במעורבות פקיסטן ● המדינה שהפכה למתווכת המרכזית במלחמה הנוכחית התקרבה מאוד לארה"ב, והגנרל שלה אף זכה לטלפון מיוחד מהנשיא

רחפני FPV של חיזבאללה / צילום: דובר צה''ל

כך הצליח חיזבאללה להפוך את הרחפנים שלו לחסינים מפני יירוט

רחפני FPV של חיזבאללה, שעולים כ-500 דולר בלבד, משוגרים לעבר טנקים נגמשים וציוד הנדסי ישראלי על בסיס יומי בלבנון ● האתגר: אל כלי הנשק מחובר סיב אופטי שמספק לו הגנה מלאה מפני יירוט באמצעות שיבוש תקשורת ● מומחים מזהירים: "קלות ההכנה והשיגור מבשרת שהנשק הזה צפוי להיות נפוץ בשדה הקרב"

הבניין שקרס. כשלים בבנייה ובתחזוקה / צילום: לפי סעיף 27 א'

מי אחראי על הבניין שקרס בדרום תל אביב, וכמה נוספים כאלו יש

בשבוע שעבר קרס בניין באזור שוק לוינסקי בתל אביב - שלא מפגיעת טיל ● ברשימת המבנים המסוכנים של העירייה יש מאות מבנים, אבל האחריות לתיקונם מוטלת על הבעלים, והשוכרים נופלים בין הכיסאות

לילה סלימאני. סנסציה באירופה / צילום: Reuters

10 שנים במרוקו: הרומן הלא שגרתי של הסופרת עטורת הפרסים שהפכה לסנסציה

הרומן ההיסטורי החדש של לילה סלימאני מקפל בתוכו סיפור אהבה בין צעירה צרפתיה לחייל מרוקאי בימי מלחמת העולם השנייה ● לכאורה, ניתן לצפות לסיפור אהבה רווי תשוקה ברקע התותחים הרועמים, אך סלימאני מאתגרת את הז'אנר וחוקרת את המחיר שנשים משלמות בהגירה

טיל בעיר תת־קרקעית באיראן / צילום: מתוך פרסומים בתקשרת האיראנית. נאספו על ידי טל ענבר

הנשק האמריקאי המסתורי נגד ערי הטילים התת-קרקעיות של איראן

מהי הטכנולוגיה הסינית בה נעזרה איראן לתקיפת בסיסים אמריקאיים ● באיראן טענו שארה"ב הטילה מוקשים נגד טנקים באזור הסמוך לתשתיות טילים בליסטיים תת־קרקעיים ● והודו מגבירה את הרכש מרוסיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות