גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אימרו "לא" לפחד

השווקים רועדים, אך אל תתנו לפחד להוביל אתכם. דווקא עכשיו - קנו מניות

הסיפור האמיתי של סוף השבוע האחרון בוול סטריט הינו לא רק סביב ה"התפרקות" שנצפתה ביום חמישי בה צנחו המדדים המובילים בשיעור של עד 5%, אלא דווקא רכבת ההרים של יום שישי בה במחזור גבוה שלא נראה כבר זמן רב שינו המדדים כיוון לא פחות מ- 6 פעמים (!) במהלך המסחר.

התנודתיות החדה במחזור מסחר ער מצביעה יותר מכל על העצבנות בשווקים, אשר מכניסה עניין רב לשוק דווקא באמצע עונת המלפפונים, כאשר סף העצבנות צפוי להמשיך לעלות גם במהלך השבוע הבא בעקבות ההחלטה חסרת התקדים של S&P להוריד את דירוג האשראי המושלם לאג"ח של ארה"ב.

מי שמחפש ביטחון עשוי למצוא אותו בזהב (ועל כך פרטים בהמשך). למי שיש "בטן חזקה" צריך לנצל כעת את הירידות ולקנות מניות, אך קחו בחשבון שהתנודתיות שליוותה אותנו בימים האחרונים - תימשך.

רכבת הרים

השוק מחפש ביטחון; ביום חמישי, כאשר מדדי המניות עסקו בצניחה חופשית, ירדה התשואה על אג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ל-2.44% (המשמעות שמחירי אג"ח אלו עלו בחדות, כמובן) וזאת למרות החרב שהייתה מונחת על ממשלת ארה"ב מצד סוכנויות הדירוג אשר החלטותיהן אמורות לערער את הדולר. הסיבה לעלייה בתשואה באג"ח ביום חמישי הצביעה ככל הנראה על חוסר אמון המשקיעים בהורדת הדירוג שצפויה לבוא, אך לא פחות חשוב - על היעדר אלטרנטיבה להשקעה.

המסחר החריג ביום שישי נפתח במסכים ירוקים עם נתוני תעסוקה מעודדים שהגיעו מארה"ב, אך החגיגה לא נמשכה זמן רב והחששות מהנעשה באירופה החזירו את הצבע האדום למסכים כבר לקראת סוף שעת המסחר הראשונה. משעמם לא היה ביום שישי, ולאחר תיקון קל זמן קצר לאחר מכן המדדים צללו עמוק לטריטוריה השלילית, אשר לא החזיקה זמן רב עם הגיען של חדשות מעודדות מאירופה ובשינוי כיוון חד השוק עבר לעליות של עד 1%.

השוק המשיך לרקד עד סיום המסחר, עם חזרה לטריטוריה השלילית במחזורי מסחר גבוהים בכדי לסיים במגמה מעורבת. וואו! הרבה זמן לא נראה יום מורט עצבים שכזה על המסכים. לאחר 2 ימי המסחר הסוערים, טוב שהגיעה מנוחת השבת, אך עושה רושם כי אין מנוחה ליגעים ובשבת נחתה מכה קשה נוספת שמערערת את השווקים. החרב על הצוואר החלה לחתוך וסוכנות הדירוג S&P החליטה בהחלטה חסרת תקדים להוריד את הדירוג לארה"ב.

מה עושים עכשיו?

אם כן, לאן פנינו מועדות? בשילוב העובדה כי האג"ח של ממשלת ארה"ב מהוות אלטרנטיבה גרועה למדי להשקעה, אך ישנו היעדר אלטרנטיבה ראויה גם באג"ח של ממשלות רבות אחרות כנכס חסר סיכון, שוקי המניות מהווים אפשרות שפויה בהחלט למי שמחפש היום השקעה ארוכת טווח, כאשר יחס הסיכון-סיכוי נראה בהם עדיף, תחת בחירה קפדנית.

עם זאת, בטווח הקצר הייתי נזהר; השוק ללא ספק איננו מקום לבעלי לב חלש ולמי שזקוק לכספו נזיל בתקופה הקרובה יוכל אולי למצוא מקלט זמני דווקא בזהב, אליו ניתן להיחשף בצורה טובה גם באמצעות קרן הסל GLD, הנסחרת בארה"ב.

לעומת זאת, אם הטווח הארוך כן עומד לנגד עיניכם ואינכם נמנים עם אלו שכל תנודה בשווקים מדירה שינה מעיניהם, הרי שבסביבת הריביות הנמוכה והיעדר אלטרנטיבה חסרת סיכון להשקעה, ניתן לבחון בזהירות את העובדה כי רבעון אחר רבעון בשנתיים החולפות מתפרסמים דוחות טובים של חברות, למרות המצב המקרו-כלכלי העגום, כך שלטווח הארוך ניתן למצוא חברות אטרקטיביות להשקעה ברמת המחירים הנוכחית. זאת, כמובן, עם דגש חשוב על סקטורים דפנסיביים כפי שכתבתי במדור זה לפני כחודשיים תחת הכותרת "הסקטור הנכון להשקעות עכשיו", הלוא הוא סקטור שירותי הבריאות. כדאי להימנע בתקופה הקרובה מהמגזר הפיננסי בארה"ב, שממשיך להיחבט בעוצמה רבה.

השוק מחפש ביטחון, חיפוש שהופך קשה מיום ליום, אך אם אופק ההשקעה לפניכם הינו לטווח הארוך, ניצול ההזדמנות של הירידות האחרונות לחשוף באופן הדרגתי את תיק ההשקעות שיושב כעת על הגדר גם למניות, עשוי להיות צעד נכון.

אולי זה הזמן להיזכר שוב לרגע דווקא עכשיו בדבריו של גורו ההשקעות בעל הקבלות, וורן באפט, אשר חקוקים בי היטב: "כשכולם חמדנים אני פחדן וכשכולם פחדנים אני נהיה חמדן"; אל תתנו לפחד להוביל אתכם לצעדים לא מושכלים.

*** אין לראות בנכתב בכתבה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

הסכם הממון קבע חלוקת רכוש שוויונית, אז מדוע האישה קיבלה רק שליש מהבית?

ביהמ"ש קבע כי מסמך שערכו בני זוג בכתב־יד, המעניק לאישה שליש בלבד משווי בית המגורים, גובר על הסכם ממון קודם שאושר בביהמ"ש ומחלק את הרכוש בחלקים שווים ● נקבע כי לא כל הסכם בין בני זוג הוא "הסכם ממון" המחייב את אישור ביהמ"ש

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל יידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית שהתקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

אילוסטרציה: shutterstock

פעם ביום, על בטן ריקה: גלולת ההרזיה שאושרה ב-FDA ותשנה את השוק

התרופה וויגובי של נובו נורדיסק תשווק בארה"ב החל מ-2026 ● יעילות גלולות ההרזיה של שתי היצרניות נמצאה נמוכה מעט מיעילות הזריקות

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית

גמל להשקעה או פוליסות חיסכון? / צילום: Shutterstock

פוליסות חיסכון מול גמל להשקעה: מה ההבדלים, איפה מרוויחים יותר, ומי המנהלים המובילים בתשואות

לקופות הגמל להשקעה יש יתרונות ברורים על פני פוליסות חיסכון, ובכל זאת הן מנהלות חצי מכמות הכסף ● אחת הסיבות: חברות הביטוח מתרכזות בפוליסות החיסכון, הרווחיות יותר מבחינתן ● מובילי התשואות בפוליסות החיסכון - איילון השנה ומיטב ב-3 שנים. בגמל להשקעה: הראל, מנורה וכלל ● וכיצד קורה שהראל ראשונה בתשואות במוצר אחד אך בתחתית באחר?

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה

רה''מ בנימין נתניהו לצד ראשי ממשלת יוון וקפריסין בפסגה המשולשת בירושלים / צילום: Reuters, ABIR SULTAN

ישראל, יוון וקפריסין עלולות למצוא עצמן בהתנגשות עם טורקיה

פסגת ישראל־יוון־קפריסין הובילה להערכות כי העבודות על פרויקט האינטרקונקטור יחלו כבר ב־2026 ● בתכנון: כבל תת־ימי שיחבר את רשת החשמל בישראל לאירופה, ויהווה חלק מ־IMEC ● מנגד, טורקיה טוענת שחלק מהשטח הימי שלה, והמדינות מסתכנות בעימות ישיר

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה