גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דפני ליף היא ילדה מפונקת מכפר שמריהו" - האמנם?

שטח פתוח לא תורם לאיכות החיים בעיר, אין בעיית היצע קרקע בישראל, ומדינה מודרנית כבר מזמן לא אמורה לדאוג לתוספת חניה ■ האדריכל פרופ' הלל שוקן מנפץ מוסכמות

במשך מרבית שנות קיומה הייתה ישראל למעבדת ניסויים בתחום התכנון העירוני. אך שלא כמו ברפואה, בתחום התכנון לא נדרשים אישורים לניסויים בבני אדם. המשבר הנוכחי הוא עדות לכישלונם של כל הניסויים האורבניים בישראל ולצורך דחוף להחליף דיסקט.

להבנת ההקשר בין מדיניות התכנון העירוני ומצוקת הדיור, יש להתעמת עם כמה טענות שנשמעות לאחרונה.

1. "דפני ליף היא ילדה מפונקת מכפר שמריהו"

דפני ליף אינה שונה ממיליוני צעירים ברחבי העולם, שמשחר ההיסטוריה נדדו ממגורים כפריים למגורים עירוניים צפופים. שבגללם, מזה כמה שנים חלקה של אוכלוסיית העולם העירונית גדול מזו הכפרית והוא ממשיך לעלות במהירות ובעקביות. הם הבינו, לאורך הדורות, שכדי לממש את עצמם הם זקוקים לעיר הצפופה, בהיותה מאגר גדול של קשרים אנושיים שיכולים לסייע להם להבטיח את פרנסתם ורווחתם. הם ברחו ובורחים מחיים כפריים מפוזרים שבהם מאגר הקשרים מוגבל. עבור בחורה צעירה כמו דפני, כפר שמריהו הוא, במקרה הטוב, כלוב של זהב.

2. "מינהל מקרקעי ישראל אשם"

הטענה הנשמעת כנגד מינהל מקרקעי ישראל על שאינו משחרר קרקעות לבנייה היא טענה מופרכת. במשך השנים שיווק המינהל ברחבי הארץ קרקעות בכמויות עצומות אך בניצול נמוך. ישראל, בין המדינות הצפופות בעולם, בנתה עצמה בצפיפות נמוכה ובפיזור עצום. הצפיפות העירונית הנמוכה תרמה תרומה מכרעת לבעייתן העיקרית של מרבית הערים בישראל, שאינן מסוגלות לשמור את צעיריהן בתוכן.

הערים תוכננו כאוסף של שכונות מבודדות ובצפיפות כה נמוכה, עד כדי כך שכל תנועה ממקום למקום מחייבת נסיעה ברכב. הרחובות שוממים מאדם והסיכוי למפגש אנושי אפסי. גם בערים ותיקות יותר, כמו ירושלים וחיפה, גרם התכנון המפוזר של שכונות שינה לבריחת אוכלוסייה ממרכז העיר ולהחלשתו עד להתמוטטותו ממש. לא בכדי מתבטאת מחאת האוהלים במלוא היקפה במרכז תל אביב - המרכז העירוני היחידי בארץ שמאפשר קשר ספונטני בין בני אדם, קשר שקיומו הכרחי לקיומן של מהפכות.

3. "מאגר קרקע עצום ובלתי מנוצל גורם לעליית מחירים"

לצורך בניית תוספת יחידות דיור אין צורך בתוספת קרקע. בידי רשויות התכנון והרשויות המקומיות נמצא מאגר עצום ובלתי מנוצל של שטחים לבנייה בדמותם של אחוזי בנייה, מאגר הנתמך בתשתיות קיימות של מערכות וכבישים. כל מה שדרוש על מנת להגדיל את מצאי הדיור הוא לאפשר הגדלה משמעותית של זכויות הבנייה באזורים שכבר בנויים.

4. "מגדלים מיועדים לעשירים ומחמירים את מצב הדיור"

רבים, גם בקרב משתתפי המחאה, מתנגדים לבנייה לגובה. בנייה כזאת, אכן אינה הכרחית. פריז מוכיחה שאפשר להגיע לצפיפות של מנהטן בבנייה של עד שבע קומות. אבל שימורם של מתחמים שלמים במרכז תל אביב, הכוללים בניינים בני שלוש או ארבע קומות, במסגרת הכרזת אונסק"ו על 'העיר הלבנה' כאתר מורשת עולמית, דורש לאשר בנייה לגובה באזורים אחרים כפיצוי על הצפיפות הנמוכה.

יש משמעות לאופן שבו מתכננים מתחמי מגורים כאלו. שמם הרע של ה"מגדלים" בישראל נובע, בין השאר ולא במעט, מהאופן שבו הם מתוכננים כמתחמים אקסקלוסיביים דוגמת פארק צמרת על מגדליו. פארק צמרת כמוהו ככפר שמריהו. מתחם חד שימושי ומנותק מחיי התושבים בסביבה. כמו בכפר שמריהו, גם בפארק צמרת חייבים להיכנס למכונית כדי לקנות לחם או לבקר במסעדה, אחרי שברביבה וסיליה, האופציה הזמינה היחידה בשכונה, כבר נמאס. אך יש היבט אחר שלא מרבים לדבר עליו. העשירים שרוכשים דירות במגדלים מפנים דירות בבניינים נמוכים בעיר, דירות שהופכות לחלק מההיצע של שוק הנדל"ן. דירות כאלו הן גם מועמדות טובות לפיצול ולהגדלת מצאי הדירות לצעירים ועל כך עוד ידובר בהמשך.

5. "ריבוי שטחים פתוחים תורם לאיכות חיים"

מקובל על רבים שריבוי שטחים פתוחים משפר את איכות החיים העירונית. אולי יפתיע רבים להיווכח שבפריז, עיר טובה לפחות כתל אביב, כמות השטח הפתוח לאדם נמוכה פי חמישה. פריז צפופה בהרבה מתל אביב, אך כמוה משמשת מרכז החיים הכלכליים והתרבותיים של ארצה. בנוסף, היא גם מוקד משיכה אדיר למבקרים מכל העולם. במודיעין, בראשון לציון מערב, בנתניה דרום ובבאר שבע יש עודף ענק של שטחים פתוחים. התוצאה היא סביבה שאינה מזמינה נוכחות של בני אדם - תנאי הכרחי לקיומה של עירוניות.

6. "בשכונות מגורים אין לאפשר שימושי תעסוקה"

לקיומם של חיים עירוניים תוססים דרוש, מעבר לצפיפות, גם עירוב שימושים ואוכלוסיות. בישראל עדיין שלטת, בתחום התכנון, שיטת ה"איזור" (zoning) שמחלקת את המרחב העירוני למתחמים על פי שימושים. מוקמים ישובים הומוגניים כמו מודיעין ושוהם, לצד מתחמי תעסוקה כמו איירפורט סיטי. מדובר באוכלוסייה צעירה שבחיפושה אחר "איכות חיים" נמשכת אחר פיתיון השטחים הירוקים כסביבה אטרקטיבית לגידולם של ילדים, אך מגלה שהפרנסה והחיים נמצאים במקום אחר, אליו הם נאלצים לנסוע תוך בזבוז שעות יקרות בפקקים מדי יום. וכשהילדים מתבגרים, הם עוזבים לעיר הגדולה. אוכלוסיית ההורים מזדקנת בבת אחת והעיר הופכת לבעיה במקום לפתרון.

7. "פיצול דירות הוא תופעה שלילית שמדרדרת לסלאמס"

לפני קצת למעלה משנה פסק בית המשפט קנס בגובה 220 אלף שקל לבעל דירה מפוצלת בשד' בן גוריון בתל אביב, בנימוק של העמסה על תשתיות ויצירת מחסור במקומות חניה. העירייה החמיצה הזדמנות שנפלה בחלקה לאפשר דיור בהישג יד לאותם צעירים שהיום מפגינים באוהלים בשדרה.

במקום להגיש תביעות הייתה העירייה צריכה לאפשר לציבור, ואף לעודדו, לפצל דירות, תוך הבטחה שתקים יחידה מיוחדת באגף הרישוי לטיפול מזורז בפיצול, שיאפשר קבלת היתר בתוך 30 יום ותוך ויתור על היטל השבחה. פיצול דירות אינו מעמיס דבר על התשתיות העירוניות. 6 נפשות בדירת שלושה חדרים שקולות לשתי משפחות של שלוש נפשות בדירה של חדר וחצי. והחניה? תשובה להלן.

8. "על העירייה לספק פתרונות חנייה לתושבים"

העומס בכבישים, כמו המחסור בחניה, הם תוצאה של העדפה מובהקת של המכונית הפרטית על פני אמצעי תחבורה אחרים, ומבט צר על מושג הכלכליות של פתרונות תחבורה. מדינת ישראל השקיעה מיליארדים בתשתית כבישים, מחלפים וחניות, ועכשיו היא משקיעה מיליארדים בתשתית רכבות בין עירוניות ומערכות הסעה המונית מסילתיות בערים.

תחבורה ציבורית נראתה ונראית עד היום כמיועדת רק לאנשים שידם אינה משגת לרכוש מכונית. גם בעניין זה נדרשת חשיבה חדשה. תחבורה ציבורית חייבת להתחרות ביעילות, בנוחות ובמהירות ברכב הפרטי, כך שגם מי שיכול לממן אחזקת מכונית פרטית יעדיף לנסוע בתחבורה ציבורית.

מערכת כזאת תחסוך מיליארדים בהשקעה בתשתיות - כבישים, חניונים, מחלפים וכדומה, ותעלה מיליונים אותם יש להשקיע בהתחייבות שכל חמש דקות יהיה אוטובוס נוח וממוזג בתחנה ללא קשר לשעות עומס. ה*בזבוז* בנסיעות של אוטובוסים ריקים בשעות מסוימות נמוך בהרבה מהבזבוז בהשקעה בתשתיות שמיועדות לרכב הפרטי.

הכותב עומד בראש משרד שוקן אדריכלים, פרופ' לאדריכלות באוניברסיטת תל אביב וממייסדי עמותת "מרחב" לעירונית מתחדשת בישראל.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"