גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גם מע' המשפט אחראית להידרדרות מעמד הביניים"

משפטנים חברתיים מוחים נגד אחריותו של ביהמ"ש העליון להידרדרותו של מעמד הביניים בישראל, בכך ש"נתן לאורך השנים גיבוי משפטי ומוסרי למהפכת ההפרטה הקיצונית"

יותר מ-3 שבועות חלפו מאז שהחל גל המחאה החברתית לשטוף את ישראל. שלשום (מוצ"ש) הוכיחו מאות אלפי האנשים שהשתתפו בהפגנות בתל-אביב, בירושלים ובערים אחרות כי המחאה אינה פוחתת, אלא מתגברת.

בדומה ליתר ימי המחאה, גם במוצ"ש הפנו המפגינים את קריאותיהם ודרישותיהם לעבר ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר יובל שטייניץ ושאר חברי הממשלה וחברי הכנסת, והטילו את האחריות להידרדרות המצב הכלכלי עליהם.

בניגוד למחאות קודמות, כמו מחאת "כיכר הלחם" למשל, שבה הופנו הטענות, בנוסף לממשלה ולכנסת, גם נגד מערכת המשפט - שמה של נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש ושל שופטים אחרים לא נישא בפיהם של מפגיני מחאת האוהלים.

האם המפגינים צודקים בטענה כי כנסות ישראל וממשלותיה נושאות באחריות להידרדרות שהובילה לפרוץ מחאת ההמונים, ואילו מערכת המשפט אינה נושאת באחריות למצב הכלכלי-חברתי הקשה?

מומחים בתחום המשפטי-חברתי סבורים כי התשובה לשאלה זו ברורה. לדבריהם, מערכת המשפט בכלל ובית המשפט העליון נושאים בחלק גדול מהאחריות להידרדרות מעמד הביניים בישראל.

עו"ד יובל אלבשן, סמנכ"ל עמותת "ידיד" ומרצה באוניברסיטה העברית, טוען כי האחריות של מערכת המשפט למצב הכלכלי-חברתי באה לידי ביטוי בכך שהיא נתנה "רוח גבית" חזקה לשינוי התרבותי הגדול של ההפרטה המסיבית, שחל בישראל בשני העשורים האחרונים.

- באיזה אופן נתן בית המשפט העליון לגיטימציה ל"מהפכת ההפרטה"?

אלבשן: "בפסיקות שנתן בית המשפט העליון לאחר חקיקת חוק יסוד כבוד האדם וחירותו ב-1992, הוא קבע כי הזכויות החברתיות פחות משמעותיות מהזכויות הליברליות. השופטים בחרו 'להגן על בעלי הבית ולא על השוכרים', בכך שפסקו כי כבוד האדם מכיל זכויות כמו חופש החוזים וזכות הקניין - אבל לא כולל זכויות חברתיות כמו הזכות לבריאות, הזכות לדיור הולם, לחינוך איכותי ולביטחון סוציאלי.

"המהפכה הליברלית שהנהיג העליון בתחילת שנות ה-90 באה על חשבון הזכויות החברתיות. בנוסף, לבית המשפט העליון בתקופת הנשיא אהרן ברק היה סטטוס של 'נותן גושפנקה מוסרית' ולכן מה שהם עשו העניק לגיטימציה חוקית וגם מוסרית לכך שהפכנו מסוג של מדינת רווחה למדינה ניאו-ליברלית. 'המהפכה החוקתית' פסחה על הזכויות שהיו רלבנטיות למעמד הביניים ולעניים, וגרמה לכך שהשיטה בישראל היטיבה עם מי שיש לו - והרעה עם מי שאין לו".

חלק מכבוד האדם

- האם האחריות בהיבט הזה אינה מוטלת דווקא על הכנסת שבחרה לא לחוקק חוק יסוד זכויות חברתיות?

אלבשן: "בהחלט לא. כשבית המשפט העליון רצה להעלות לדרגת חוקה זכויות שלא נזכרו במפורש בחוקי היסוד, הוא ידע לעשות זאת היטב. כך, למשל, הוא פסק כי הזכויות לחופש הביטוי ולחופש החוזים הן חלק מכבוד האדם. זאת, למרות שבעיניי אין יותר מתאים מהזכויות החברתיות להיחשב כחלק מכבוד האדם. יתרה מכך, העליון לא רק שלא פיתח את הזכויות החברתיות אלא הוא הסיג אותן לאחור. העליון עיכב ואף שימן את גלגלי מהפכת ההפרטה והפגיעה בזכויות החברתיות.

"כך למשל בפסק דין "עתיד" מתחילת שנות האלפיים, נתן בית המשפט לגיטימציה להקמת בתי-ספר פרטיים, ופגע בכך בזכות לחינוך איכותי לכלל התלמידים. חשוב לציין כי המשמעות הגדולה של אי-ההכרה בזכויות החברתיות היא גם בהרחקת המעמד הנמוך מהיכולת ליהנות מהזכויות שכן זכו להגנה חוקתית - אם אינך יודע קרוא וכתוב ברמה נאותה כי לא זכית לחינוך הולם, לא תוכל ליהנות מחופש הביטוי בצורה מלאה; ואם אתה נכה שלא מקבל מהמדינה סיוע כלכלי לרכב מותאם, לא תוכל ליהנות מהזכות לחופש התנועה".

בית משפט לעשירים

עו"ד יעל אדורם, מנהלת הקליניקה לסיוע משפטי אזרחי בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בר-אילן, מסכימה עם אלבשן, והביקורת שלה על מערכת המשפט היא נחרצת.

"לבתי המשפט, ובראשם לבית המשפט העליון, יש תרומה משמעותית למצב שהוביל למאבק החברתי של משתכני האוהלים", היא אומרת. לדבריה, בית המשפט העליון יצר בשנים האחרונות אשליה שהתנפצה בפני המעמד הנמוך והבינוני, וגרם לאכזבה קשה ולחוסר אמון במערכת הצדק.

אדורם: "מצד אחד, העליון פתח את שעריו לכל עותר, גם לציבורי שמוביל מאבק עקרוני, וקבע כי 'הכול שפיט', וכי הוא מוכן להתערב גם במדיניות ממשלתית ובמדיניות תקציבית ואפילו בחקיקת הכנסת (בפסק דין המזרחי), ובכך פתח פתח להכרה משפטית מעשית בזכויות אדם ובזכויות חברתיות; אבל מצד שני, בפועל ההבטחה התגלתה כ'מקסם-שווא'. בית המשפט מפעיל את התערבותו באופן סלקטיבי, תוך חלוקה שאינה משתמעת לשני פנים בין הכרה בזכויות העשיר לבין אי-הכרה בזכויות העני".

- למה את מתכוונת?

"לכך שדלתותיו של בית המשפט העליון ננעלות שעה שהוא מתבקש להכיר בזכויות חברתיות על מנת לתקן עוול ועיוות כלפי אוכלוסיות חלשות. במקרים כאלה הוא 'שוכח' לפתע את האקטיביזם השיפוטי שבו הוא דוגל ואת החוקה שכונן, הוא דוחה עתירות של אנשים מהשכבות החלשות ביותר, ובכך הופך עצמו לבית משפט לעשירים".

- תוכלי לתת דוגמאות לכך?

"שני פסקי דין של בג"ץ, שעוררו סערה גדולה בעשור האחרון, הם פסק הדין שדחה את העתירה נגד הקיצוץ בקצבאות הזקנה (בג"ץ 5578/02 מנור נ. שר האוצר), שניתן בסוף שנת 2004, וקבע כי הקיצוץ חוקתי ואינו פוגע בזכות החוקתית לקניין; ובג"ץ 888/03 (רובינובה נ. המוסד לביטוח לאומי), שבו נדחתה העתירה נגד הקיצוץ בקצבאות הבטחת הכנסה, ולמעשה נקבע באופן אבסורדי כי הקיצוץ הוא חוקתי ואינו פוגע בזכותו הבסיסית והחוקתית של אדם להתקיים בכבוד מינימלי. זאת, למרות שברור לכול שהקיצוץ בגמלה גרם מכה אנושה למעמד הנמוך ביותר בחברה שמתקיים מגמלה זו.

"מדובר בפגיעה בשכבות האוכלוסייה החלשות ביותר, של זקנים, עניים ועולים חדשים, ולפגיעה קשה וקיצונית בזכותם לקיום אנושי בכבוד; ולמרות זאת בית המשפט דחה את עתירותיהם והותיר ציבור שלם מאוכזב וחסר אונים שאיבד את אמונו בבית המשפט".

- מה לגבי הזכות לדיור הולם שהיוותה את העילה לפרוץ המחאה?

אדורם: "גם באשר לזכות החברתית לדיור הולם, בתי המשפט הרימו תרומתם ונמנעו מלסייע. בגל של תביעות פינוי שהגישו 'חברות משכנות' נגד יורשים של דיירי הדיור הציבורי, פירשו בתי המשפט את זכויות דיירי הדיור הציבורי באופן מצמצם ביותר, ואפשרו על-פי רוב לפנותם מבתי משפחותיהם ששימשו למגוריהם במשך שנים רבות, והפכו למשענת ולקורת-גג יחידה של משפחות שלמות.

"ושוב, גם ביחס לזכות הדיור גילה בית המשפט דו-פרצופיות, כי בניגוד ליחס כלפי הדייר הציבורי, שעה שמדובר בזכויות של בני קיבוצים ומושבים, מקנה בית המשפט זכויות בקרקעות ואף זכות לבנות בנחלותיהם, להרחיבן ואף למוכרן (למשל, בפסק דין שניתן ב-2008 במחוזי בתל-אביב בעניין קיבוץ גליל ים).

התיישרות עם הממשלה

לדברי עו"ד-ד"ר משה שקל, ראש משרד רואי החשבון שקל, מהמשרדים המובילים בישראל בתחום המיסוי, גם בתחום הפיסקלי, בדומה לשאר התחומים החברתיים-כלכליים, נמנע בית המשפט העליון מלהתערב במדיניות הממשלה והכנסת.

"כשעמדו בפני בתי המשפט הזדמנויות לתת פרשנות פיסקלית שתקל על מעמד הביניים בתוך מסגרת הגיונית של פרשנות החוק, הם בחרו להימנע מכך, אולי כדי להימנע מלהיכנס לעימות עם שתי הרשויות האחרות.

"רק לאחרונה, למשל, נתן העליון פסק דין שעסק בשאלה אם חישוב מס הרכישה צריך לחול גם על מרכיבי המע"מ. השופטים בחרו לא להתערב, וקבעו שכן, למרות שתיתכן פרשנות אחרת שהייתה מקילה על מעמד הביניים לפחות בנושא מחירי הדיור.

"אם בתחומים שאינם חברה וכלכלה, בעיקר בתחום זכויות האדם, ידעו בתי המשפט 'לצאת מעורם' כדי לקבוע נורמות שלא בהכרח עולות בקנה אחד עם הרצון של הרשויות האחרות, בולט חוסר מעורבות בתי המשפט וחוסר העניין שלהם בכל הקשור לתחומי חברה ורווחה. בעניין הזה רואים 'התיישרות' של בתי המשפט עם הממשלה והכנסת. לפיכך, אחריות בתי המשפט היא במידה רבה במובן הנגטיבי - על מה שהם לא עשו, יותר מאשר על מה שכן עשו".

עו"ד אלבשן מסכם את הסוגיה כך: "החבר'ה מהאוהלים מוחים על כך ש'גנבו להם את המדינה' ומפנים את האשמה כלפי הממשלה והכנסת, אלא שהגניבה הזו לא נעשתה על-ידי הממשלות במחשכים, אלא בגלוי. בית המשפט העליון, כמו גם בתי המשפט שמתחתיו, אישרו את המדיניות הזאת פעם אחר פעם. לכן, מערכת המשפט גם היא אחראית למצב בכך שהיא נתנה לאורך השנים גיבוי משפטי ומוסרי למהפכת ההפרטה הקיצונית, שהובילה למחאת האוהלים".

גישה פאסיבית של העליון בסוגיות כלכליות וחברתיות

המומחים שהתראיינו לכתבה זו מסכימים כי לבית המשפט העליון יש אחריות רבה למצב החברתי-כלכלי הקשה שהוביל למהפכת האוהלים. זאת, בשל כך שהעליון בחר לנקוט גישה אקטיביסטית ומתערבת בהחלטות הממשלה והכנסת, כאשר על הפרק נדונו פגיעות בזכויות ליברליות, כמו חופש הביטוי, הזכות לקניין וחופש החוזים; לעומת גישה פאסיבית ומתרפסת כאשר הובאו בפניו סוגיות כלכליות וחברתיות.

עם זאת, הם מציינים כי בשני פסקי דין שניתנו בתקופתה של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, חרג העליון ממנהגו שלא להתערב בהחלטות הממשלה והכנסת, והראה שהוא יכול לפעול גם אחרת.

* פסק דין ורד פרי:

הראשון היה פסק הדין בעניין ורד פרי, שניתן לפני כשנתיים, שבו קבע העליון כי הוצאות על מעונות ועל מטפלות, לשם גידול הילדים, יוכרו כהוצאות מותרות בניכוי בחישובי מס ההכנסה.

עו"ד שקל, שייצג את פרי בעתירה, משבח את הפסיקה. "בהחלטתו בעניין ורד פרי הראה בית המשפט העליון מעורבות חברתית וכלכלית חריגה ויוצאת דופן על-ידי מתן פרשנות אמיצה להוראות חוק פיסקלי שדן בהתרת ההוצאות. אם הפסיקה הזו הייתה נותרת בעינה, היו נפתרות חלק מהבעיות של מעמד הביניים".

לדאבון לבו, שקל מציין כי פסק דין ורד פרי היה "כמעט 'אור אחד באפלה' של התיישרות אחר המדיניות הכלכלית המותווית על-ידי הממשלה". לצערו הנוסף, גם אותו "אור באפילה" בוטל בהמשך על-ידי הכנסת, "ולא רק זאת, אלא שאחרי שפסק הדין נית, ראינו ביקורת חסרת תקדים וחסרת צדק של הממשלה על הרשות השופטת. בלטו דברי שר האוצר שטייניץ, שאמר כי אסור לבתי משפט לתת פסקי דין בעלי השלכות כלכליות כבדות. לדעתי, זה היה סוג של ניסיון להפחיד את בית המשפט".

* פסק דין אי-הפרטת בתי-הסוהר:

המקרה השני שבו חרג העליון ממנהגו שלא להתערב בסוגיות כלכליות, היה בג"ץ "המרכז האקדמי למשפט ולעסקים ואח' נ' שר האוצר". בנובמבר 2009 פסל בג"ץ תיקון של הכנסת לפקודת בתי-הסוהר, וברוב של 8 שופטים מול דעת מיעוט של השופט אדמונד לוי, קבע כי ניהול בית-סוהר בידי גורמים פרטיים אינו חוקתי, באשר עצם העברת הסמכות לכלוא לידי גורם פרטי המפיק רווח מכך, מהווה פגיעה בזכות החוקתית לחירות, כמו גם בזכות החוקתית לכבוד.

עו"ד אלבשן מכנה את פסק הדין הזה, שמנע את הפרטת בתי-הסוהר כ"הכרזת העצמאות של דורית ביניש כלפי אהרון ברק. חבל שהדבר נעשה לא רק 'אחרי שהאורווה כבר ריקה, אלא לאחר שאפילו גדרות האורווה כבר נהרסו'", אומר אלבשן.

- מה צריכים בתי המשפט לעשות מעתה כדי לתקן את המצב?

אלבשן: "אם ביניש תמשיך את הקו של פסק דין בתי-הסוהר, יש לה סיכוי להרוויח פעמיים - גם לקדם את הזכויות החברתיות וגם לשקם את מעמד בית המשפט העליון שפחת מאוד מאז עזיבתו של פרופ' אהרן ברק. הבעיה, שאין לה כבר הרבה זמן בתפקיד. בית המשפט יכול וצריך להכיר בזכויות החברתיות ולחייב את הממשלה ליישם אותן".

עו"ד אדורם: "על בית המשפט לתקן את המצב ולהחזיר את אמון הציבור במערכת הצדק על-ידי פתיחת שעריו לשמוע את מצוקותיהם של האוכלוסיות החלשות, להיות נגיש יותר לכולם, ובעיקר לעשות שימוש בכלים שיש לו ובאמצעות חוקי היסוד, להכיר הלכה למעשה בזכויות אדם ובזכויות חברתיות כזכויות חוקתיות, ולהגן על מעמדן שעה שהן מופרות".

עו"ד שקל: "בית המשפט צריך להחליט אחת ולתמיד אם הוא שמרן בהחלטותיו ולא נכנס לתפקידי הממשלה והכנסת - או אקטיביסט שכן מתערב בהחלטות של רשויות אחרות. אם הוא בוחר כן ללכת רחוק ולפעול ברוח האקטיביזם השיפוטי, הוא לא יכול להמשיך להתעלם ממישורים כמו כלכלה וחברה. בית משפט אקטיביסט צריך להיות כזה עד הסוף, גם בזכויות רווחה וכלכלה".

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט