גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רגולציה ותקינה של ניטור מי שתייה בארץ - מפגרות"

אורי יוגב, המנכ"ל והבעלים המשותף של ווייטווטר המספקת טכנולוגיות לניטור מי שתייה, מסביר מדוע תושבי ישראל חשופים לזיהומים במי השתייה, וקורא למדינה לחייב את תאגידי המים לערוך ניטור רציף

בתחילת מאי השנה התגלה זיהום מסתורי במי השתייה של קרית מוצקין. הניסיונות לאתר את מקור הזיהום ולטפל בו נמשכו כמעט שבוע. רק שלושה ימים לאחר גילוי הזיהום התברר כי מדובר בזיהום חיידקי, שמקורו בביוב, ואותרה הכניסה שממנה הוזרם למערכת מי השתייה של העיר.

חייהם של 47 אלף תושבי קרית מוצקין הפכו לטרטור מתמשך. תחילה, התבקשו להרתיח את מי השתייה, ולאחר מכן נאסר עליהם לשתות מים לחלוטין. התושבים עברו לחיות כמו מטיילים ישראלים בהודו, ובישלו את מזונם במים מינרליים. בחלוף ארבעה ימים הציבה העירייה מכלי מי שתייה גדולים ברחובות העיר.

אורי יוגב, שהיה יועצו הכלכלי של ראש הממשלה בנימין נתניהו בראשית הקדנציה הנוכחית, סבור כי "האירוע בקרית מוצקין היה יכול להימשך יום אחד, ולא שבוע", אילו לעירייה הייתה טכנולוגיה הנדרשת לזיהוי אירועי זיהום מי שתייה וניהולם.

בראיון ל"גלובס" מסביר יוגב מדוע תושבי ישראל חשופים לזיהומים במי השתייה, וקורא למדינה לחייב את תאגידי המים לערוך ניטור רציף של מי השתייה כדי לצמצם את החשיפה לזיהומים.

"אם יוצאים לקמפיין נגד המים המינרליים ובעד מי השתייה בברזים - זה חוסר אחריות לאומי לא להבטיח איכות כמהלך משלים. בסך הכול צריך חוק פשוט שמחייב את תאגידי המים לעשות ניטור רציף וניהול בזמן אמיתי", אמר יוגב.

דוח חריף

יוגב מדבר מהפוזיציה - הוא מנכ"ל ובעלים משותף של קבוצת ווייטווטר, המספקת טכנולוגיות לניטור מי שתייה לצד מערכות בקרת השקיה.

בעבר, השתמשו בעולם בסרטנים ובסוגי דגים שונים לצורך זיהוי זיהומים במערכות מי שתייה, נוסף על לקיחת דגימות מי שתייה בזמנים קבועים. השיטות הביולוגיות נחשבו לא מדויקות, עד שלפני כמה שנים גילו הביולוגים פרופ' שמעון אוליצור ובתו נורית אוליצור זן חיידקים זוהרים שנכבים כשהמים מזוהמים בכימיקלים.

הטכניון פיתח טכנולוגיה שמאפשרת להקפיא את החיידקים ולהתאים את הרגישות שלהם לזיהומים לזו של בני אדם. הטכנולוגיה פותחה במסגרת חברת צ'ק לייט, שווייטוור רכשה תמורת 6 מיליון שקל ב-2010.

"סיימנו שנתיים וחצי של פיתוח מכונה אוטומטית שהחליפה אדם", אמר יוגב. "אפשר לשים אותה בשכונה, והיא תדגום את המים כל רבע שעה. אם זיהית בזמן אמיתי שיש זיהום במקור מים, אפשר לנתק את הבאר והציבור לא ירגיש בכך".

יוגב - שמכהן גם כדירקטור ברכבת - הקים את קבוצת ווייטווטר ב-2006 עם חנה גרטלר, אמו של היהלומן דן גרטלר. השניים מחזיקים יחדיו ב-80% מהבעלות על החברה, ואיש העסקים היהודי-קנדי בני טיש מחזיק ב-15% נוספים. מחזור המכירות של הקבוצה עבר ב-2010 את רף 10 מיליון הדולר, וצפוי לגדול ב-30% ב-2011, להערכת יוגב.

בשנותיה הראשונות הייתה ווייטווטר חברת אחזקות שהחזיקה ארבע חברות-בנות. מאז רכישת צ'ק לייט, שהפכה לחטיבה בתוך ווייטווטר, נעשה תחום ניטור מערכות מי השתייה לאחד משני ענפי הפעילות העיקריים של החברה, עם היקף מכירות שצפוי להגיע השנה ל3-4 מיליון דולר, להערכת יוגב.

מובילים טכנולוגית

את המערכת הראשונה, שהייתה עדיין ידנית, מכרה ווייטווטר בסין ב-2008, לאחר שרעידת אדמה במחוז סצ'ואן גרמה להרס מפעל כימיקלים שזיהם את מערכות מי השתייה הסמוכות.

"סין היא כיום המדינה המובילה בעולם בתחום הבטחת איכות המים ובטיחות מערכות שתייה" אומר יוגב. השוק העיקרי השני של מערכות כאלה הוא ארה"ב - ווייטווטר מכרה באחרונה מערכת הכוללת חדר בקרה, ומכונות ניטור לחברה המנהלת את מערכת המים העירונית של אקרון, אוהיו. בישראל התקינה ווייטווטר עד היום שתי מערכות ניסיוניות, אחת מהן במוביל הארצי.

"בתחום ביטחון מערכות מים וניטור מי שתייה, ישראל מובילה מבחינה טכנולוגית בזכות ידע שנצבר בגופים כמו מקורות ומערכת הביטחון", אמר יוגב, "אבל מצד שני, הרגולציה והתקינה המקומיות מפגרות הרחק מאחור ולמעשה לא עודכנו מ-2000. היה דוח חריף של מבקר המדינה שהתריע על הסכנות שבמצב הזה, שלמיטב ידיעתי לא יושם".

- לאילו סכנות חשוף הציבור בגלל שאין ניטור רציף של מי השתייה?

"יש זיהומים רחבי היקף, כמו זה שהיה בקרית מוצקין או חלחול של סולר למי השתייה בצפת, שמתגלים רק אחרי שאנשים נפגעים - אבל אלה אירועים נדירים יחסית. יש לא מעט אירועי מים מוגבלים, נניח לשכונה מסוימת שאנשים בה חולים פתאום ללא סיבה ידועה. יכול להיות שבעבר זה שירת את האינטרס של המערכות, שלא ידעו על אירועים כאלה - כי אם לא יודעים, אין אשמים".

שאלת העיתוי

תחום הפעילות העיקרי השני של ווייטווטר הוא בקרת השקיה, תחום שבו יש לחברה לא מעט מתחרות, ובהן מיה של שרי אריסון.

ווייטווטר מוכרת טכנולוגיה שמבוססת על יצירת אופטימזציה בלחץ המים שפיתחה חברת גלקון, שנרכשה בספטמבר 2007 תמורת 37 מיליון שקל והפכה לחברה-בת בקבוצה (לאחר מימוש אופציה ב-27 מיליון שקל נוספים - ע.ב).

"מערכות בקרת השקיה יכולות להביא לחיסכון של 20%-30% מצריכת המים", אמר יוגב. "מערכת חכמה יודעת, למשל, לא להשקות את הגינות ביום שבו יורד גשם, או לדווח על דליפה. האופטימיזציה של הלחץ יכולה לצמצם את פחת המים כתוצאה מדליפות, ולמנוע היווצרות סדקים שגורמים לדליפות חדשות".

- אבל אם אין מספיק לחץ, מי שגר בקומות גבוהות לא יכול להתקלח.

"לכן מורידים את הלחץ בשלוש בבוקר, ולא בשמונה בערב".

היית הממונה על התקציבים באוצר ב-2002-2004, וליווית את הקמת תאגידי המים. מה אתה חושב על הטענות נגדם כיום?

"התאגוד שיפר את רמת השירות והתחזוקה באופן דרסטי. עד להקמת התאגידים היה פיגור מתמשך בהשקעות בביוב ובמים, כי הרשויות המקומיות השתמשו בכספים לצרכים אחרים. אני מקווה שבעתיד התאגידים יוכלו לממן עצמם בהנפקות של חוב".

- הטענה היא שמחיר המים עלה כתוצאה מהתאגוד והטלת המע"מ על המים.

"גם כיום המים בישראל זולים יחסית. יש פה הרבה דברים אחרים שאפשר להוריד בהם מחירים. יכול להיות שכרגע לא היה נכון להטיל מע"מ, כשאתה הולך על מהלכים כאלה גדולים".

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המאוחר

אינטל נופלת ב-7% במסחר המאוחר לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם