גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במקום לפיקניק, צאו לקלפי

אחוז גבוה מהלא-מצביעים הם אנשי המעמד שנפל בין הכיסאות: הם גם וגם או לא ולא

1. 64%. זה היה אחוז ההצבעה בבחירות האחרונות, לכנסת ה-18. אחוז ההצבעה הממוצע בקלפיות תל אביב היה נמוך יותר, 59% בלבד. מאז הבחירות לכנסת הראשונה, ב-1949, כשאחוז המצביעים עמד על 87%, חלה ירידה מתמשכת ברצון הפעיל לשנות, או יותר נכון, באמונה ביכולת לשנות. הבחירות בפברואר 2009 ציינו את שיא השפל.

מאות אלפי המפגינים אתמול שיצאו לרחובות העיר הגדולה והמעגלים המתרחבים והולכים סביבה, אמרו דבר אחד ברור: לא עוד "מה כבר אפשר לשנות בארץ הזאת" או "אין במי לבחור" ו" כולם אותו דבר".

מעכשיו אנחנו בוחרים, אנחנו משנים.

האלפים מאמש, ימנים ושמאלנים, צעירים ומבוגרים, סטודנטים ובוגרים, שומרי יותר או פחות מצוות, מזרחים ואשכנזים (איך פתאום צץ הסיפור הזה מחדש) לא ייצאו לפיקניק ביום השבתון הבא שבו ייבחרו נציגי העם לכנסת. הם ילכו לבחור. זהו מבחנה האולטימטיבי של המחאה החברתית, ומשמעותה גדולה בהרבה מ-10-12 המנדטים שמרכיבים האנשים שהפגינו.

המעמד הלא המאורגן

אחוז גבוה מהלא-מצביעים הם אנשי מעמד הביניים שנפל בין הכיסאות. זהו מעמד לא מאורגן, לא משפחתית ולא סקטוריאלית. לא חרדים אשכנזים, לא ערבים, לא עניים, לא חרדים ספרדים, לא מתנחלים, לא חקלאים, לא מושבים וקיבוצים, לא ציונות דתית ולא הסתדרותית. הם גם וגם או לא ולא.

מעמד הביניים המפגין בימים האלה אינו רעב ואינו מסכן. זו לא מחאת הפנתרים השחורים, לא המקררים הריקים ולא "כיכר הלחם" מלפני עשר שנים. המחאה הזאת באה מעוצמה. מביטחון עצמי. מתוך בחירה והכרה בכוח. קריאת מחאה של צעיר/ה, עם מקצוע, השכלה, הורים תומכים פחות או יותר, עם שאיפה לקריירה, לאוטו חדש יותר, לדירה שכורה, אחר כך לרכישה, ומשפחה חדשה בתוך כמה שנים, שלא רוצה ללכת מכאן. לא רוצה לחפש חיים במקום אחר. הם בוחרים לחיות כאן. רוצים לעבוד, רוצים לשלם מסים, גם ללכת למילואים, להיות כאן בטוב וברע. גם בפיגועים וגם בטילים. אבל מהקיץ הזה, הם לוקחים אחריות ומובילים שינוי.

השינוי הנדרש הוא כלכלי-חברתי, אבל מי שישנה הם פוליטיקאים. אלה העומדים ויעמדו בראש המפלגות. ככה זה בדמוקרטיה. לכן, השלב הבא והמכריע לשוכני האוהלים הוא להצטרף למפלגות ולהבטיח את השינויים העתידיים. עדיף למפלגות הקיימות, ולו רק כי גם עכשיו יש יותר מדי מהן. 36 מפלגות התייצבו לבחירות הקודמות, 12 עברו את אחוז החסימה. גם תריסר זה די והותר. אפשר להיכנס לעשות את המהפכה מבפנים ולדאוג שהיא גם תימשך.

אין עכשיו זמן לבחירות

להפיל את נתניהו היום בגלל המצב הכלכלי-חברתי - זו כניסה לשנה וחצי של מערבולת בחירות, עלות כבדה, ובעיקר אובדן המומנטום. מה גם שהעשור האחרון הוכיח ש"בין כה כולם אותו דבר". המדיניות הכלכלית של העבודה-אהוד ברק בסוף המאה הקודמת, לא הייתה שונה משמעותית מזו של אריאל שרון-ליכוד-קדימה, אהוד אולמרט-קדימה ונתניהו-ליכוד. זו הייתה בעיקרון מדיניות "הטייס האוטומטי" המוכרת והלא טובה. מה שהיה הוא שיהיה, עם טיפה תיקונים לכאן ולשם.

נתניהו יודע לזהות את ה"באגים" של מדיניות שהביאה לתוצאות מעוותות. איש השוק החופשי והתחרותי זיהה זה מכבר שהכלכלה כאן לא חופשית, לא תחרותית ולא בריאה.

צריך צבת

גם נתניהו כבר מבין שנדרשים מהלכים בשני כיוונים. סוג של צבת. מלמעלה - לכווץ את הרווחה המתפרעת והמשתוללת של אנשי העושר הגדול, האלפיון והמאיונים העליוניים. מלמטה - לרווח את הלחצים של מעמדות השלד העובדים, אותם חמישה עשירונים עליוניים שמשלמים מסים, דבר שיקרין גם על חמשת העשירונים הראשונים, שלא מגיעים כלל לסף המס וגם על אלה שבאמת לא מסוגלים לדאוג לעצמם (קשישים שחיים רק מביטוח לאומי, נכים קשים וילדים בסיכון).

זה אומר להטיל נטל חדש על מעמדות ההון: הטלת מסי עזבון (בארה"ב נגבה המס מירושה של 5 מיליון דולר), להגדיל את המס על רווחי ההון (25% לבעלי שליטה ו-20% למרוויחים אחרים), לקבוע לפחות שתי מדרגות מס חדשות (דרגת המס המרבית היום, 45% מס שולי, נגבית ממשכורת של 39,000 שקל, בעוד כמה אלפי שכירים-עצמאים משתכרים יותר מחצי מיליון שקל בחודש).

במקביל, מהכיוון השני, זה אומר להפחית באופן משמעותי את גובה המע"מ, כך שתהיה השפעת רוחב מיידית, או לקבוע מע"מ דיפרנציאלי - פחות למוצרי מזון, פחות למוצרים ברמת מחיר בינונית נמוכה והרבה יותר על מוצרי צריכה שיש בהם הפגנת עושר רב. זה אומר גם הכרה בהוצאות מטפלת ועוזרת, ובעתיד גם משכנתה ודמי שכירות.

צריך גם לטפל טיפול רוחב מסיבי במגזרים הלא עובדים, חרדים וערבים. כמו גם לעקור מהשורש את כדאיות הרווחים השחורים. ההערכה הרשמית היא שההון השחור מגיע ל-15% מהתוצר. הערכה פחות רשמית מדברת על 30% מהתוצר.

היורש של סטנלי פישר

פרופ' מנואל טרכטנברג מונה היום לתפקיד הכי מתסכל שאפשר - יו"ר הצוות המקצועי המיוחד שיביא לפתרון מהיר של המחאה.

מצד אחד זעזועים קשים ביותר בארה"ב ובאירופה, זעזועים שמתקרבים במהירות לחופי הארץ, ומצד אחר צונאמי פנימי, נחשולי אדם שתובעים צדק חברתי. טרכטנברג הוא אחד הכלכלנים המוערכים בארץ ובעולם. הוא שמר על מעמדו ועל איכויותיו גם בשנים שבהן כיהן במשרד ראש הממשלה, בתקופת אהוד אולמרט. טרכטנברג מסומן, בשקט, לתפקיד נגיד בנק ישראל אחרי סטנלי פישר. עמידתו בראש הוועדה שתמצא את דרכה במבוכי המצב היא מבחנו הראשון. מבחן ענק.

עוד כתבות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רק ההתקדמות במו"מ עסקת החטופים ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא