גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במקום לפיקניק, צאו לקלפי

אחוז גבוה מהלא-מצביעים הם אנשי המעמד שנפל בין הכיסאות: הם גם וגם או לא ולא

1. 64%. זה היה אחוז ההצבעה בבחירות האחרונות, לכנסת ה-18. אחוז ההצבעה הממוצע בקלפיות תל אביב היה נמוך יותר, 59% בלבד. מאז הבחירות לכנסת הראשונה, ב-1949, כשאחוז המצביעים עמד על 87%, חלה ירידה מתמשכת ברצון הפעיל לשנות, או יותר נכון, באמונה ביכולת לשנות. הבחירות בפברואר 2009 ציינו את שיא השפל.

מאות אלפי המפגינים אתמול שיצאו לרחובות העיר הגדולה והמעגלים המתרחבים והולכים סביבה, אמרו דבר אחד ברור: לא עוד "מה כבר אפשר לשנות בארץ הזאת" או "אין במי לבחור" ו" כולם אותו דבר".

מעכשיו אנחנו בוחרים, אנחנו משנים.

האלפים מאמש, ימנים ושמאלנים, צעירים ומבוגרים, סטודנטים ובוגרים, שומרי יותר או פחות מצוות, מזרחים ואשכנזים (איך פתאום צץ הסיפור הזה מחדש) לא ייצאו לפיקניק ביום השבתון הבא שבו ייבחרו נציגי העם לכנסת. הם ילכו לבחור. זהו מבחנה האולטימטיבי של המחאה החברתית, ומשמעותה גדולה בהרבה מ-10-12 המנדטים שמרכיבים האנשים שהפגינו.

המעמד הלא המאורגן

אחוז גבוה מהלא-מצביעים הם אנשי מעמד הביניים שנפל בין הכיסאות. זהו מעמד לא מאורגן, לא משפחתית ולא סקטוריאלית. לא חרדים אשכנזים, לא ערבים, לא עניים, לא חרדים ספרדים, לא מתנחלים, לא חקלאים, לא מושבים וקיבוצים, לא ציונות דתית ולא הסתדרותית. הם גם וגם או לא ולא.

מעמד הביניים המפגין בימים האלה אינו רעב ואינו מסכן. זו לא מחאת הפנתרים השחורים, לא המקררים הריקים ולא "כיכר הלחם" מלפני עשר שנים. המחאה הזאת באה מעוצמה. מביטחון עצמי. מתוך בחירה והכרה בכוח. קריאת מחאה של צעיר/ה, עם מקצוע, השכלה, הורים תומכים פחות או יותר, עם שאיפה לקריירה, לאוטו חדש יותר, לדירה שכורה, אחר כך לרכישה, ומשפחה חדשה בתוך כמה שנים, שלא רוצה ללכת מכאן. לא רוצה לחפש חיים במקום אחר. הם בוחרים לחיות כאן. רוצים לעבוד, רוצים לשלם מסים, גם ללכת למילואים, להיות כאן בטוב וברע. גם בפיגועים וגם בטילים. אבל מהקיץ הזה, הם לוקחים אחריות ומובילים שינוי.

השינוי הנדרש הוא כלכלי-חברתי, אבל מי שישנה הם פוליטיקאים. אלה העומדים ויעמדו בראש המפלגות. ככה זה בדמוקרטיה. לכן, השלב הבא והמכריע לשוכני האוהלים הוא להצטרף למפלגות ולהבטיח את השינויים העתידיים. עדיף למפלגות הקיימות, ולו רק כי גם עכשיו יש יותר מדי מהן. 36 מפלגות התייצבו לבחירות הקודמות, 12 עברו את אחוז החסימה. גם תריסר זה די והותר. אפשר להיכנס לעשות את המהפכה מבפנים ולדאוג שהיא גם תימשך.

אין עכשיו זמן לבחירות

להפיל את נתניהו היום בגלל המצב הכלכלי-חברתי - זו כניסה לשנה וחצי של מערבולת בחירות, עלות כבדה, ובעיקר אובדן המומנטום. מה גם שהעשור האחרון הוכיח ש"בין כה כולם אותו דבר". המדיניות הכלכלית של העבודה-אהוד ברק בסוף המאה הקודמת, לא הייתה שונה משמעותית מזו של אריאל שרון-ליכוד-קדימה, אהוד אולמרט-קדימה ונתניהו-ליכוד. זו הייתה בעיקרון מדיניות "הטייס האוטומטי" המוכרת והלא טובה. מה שהיה הוא שיהיה, עם טיפה תיקונים לכאן ולשם.

נתניהו יודע לזהות את ה"באגים" של מדיניות שהביאה לתוצאות מעוותות. איש השוק החופשי והתחרותי זיהה זה מכבר שהכלכלה כאן לא חופשית, לא תחרותית ולא בריאה.

צריך צבת

גם נתניהו כבר מבין שנדרשים מהלכים בשני כיוונים. סוג של צבת. מלמעלה - לכווץ את הרווחה המתפרעת והמשתוללת של אנשי העושר הגדול, האלפיון והמאיונים העליוניים. מלמטה - לרווח את הלחצים של מעמדות השלד העובדים, אותם חמישה עשירונים עליוניים שמשלמים מסים, דבר שיקרין גם על חמשת העשירונים הראשונים, שלא מגיעים כלל לסף המס וגם על אלה שבאמת לא מסוגלים לדאוג לעצמם (קשישים שחיים רק מביטוח לאומי, נכים קשים וילדים בסיכון).

זה אומר להטיל נטל חדש על מעמדות ההון: הטלת מסי עזבון (בארה"ב נגבה המס מירושה של 5 מיליון דולר), להגדיל את המס על רווחי ההון (25% לבעלי שליטה ו-20% למרוויחים אחרים), לקבוע לפחות שתי מדרגות מס חדשות (דרגת המס המרבית היום, 45% מס שולי, נגבית ממשכורת של 39,000 שקל, בעוד כמה אלפי שכירים-עצמאים משתכרים יותר מחצי מיליון שקל בחודש).

במקביל, מהכיוון השני, זה אומר להפחית באופן משמעותי את גובה המע"מ, כך שתהיה השפעת רוחב מיידית, או לקבוע מע"מ דיפרנציאלי - פחות למוצרי מזון, פחות למוצרים ברמת מחיר בינונית נמוכה והרבה יותר על מוצרי צריכה שיש בהם הפגנת עושר רב. זה אומר גם הכרה בהוצאות מטפלת ועוזרת, ובעתיד גם משכנתה ודמי שכירות.

צריך גם לטפל טיפול רוחב מסיבי במגזרים הלא עובדים, חרדים וערבים. כמו גם לעקור מהשורש את כדאיות הרווחים השחורים. ההערכה הרשמית היא שההון השחור מגיע ל-15% מהתוצר. הערכה פחות רשמית מדברת על 30% מהתוצר.

היורש של סטנלי פישר

פרופ' מנואל טרכטנברג מונה היום לתפקיד הכי מתסכל שאפשר - יו"ר הצוות המקצועי המיוחד שיביא לפתרון מהיר של המחאה.

מצד אחד זעזועים קשים ביותר בארה"ב ובאירופה, זעזועים שמתקרבים במהירות לחופי הארץ, ומצד אחר צונאמי פנימי, נחשולי אדם שתובעים צדק חברתי. טרכטנברג הוא אחד הכלכלנים המוערכים בארץ ובעולם. הוא שמר על מעמדו ועל איכויותיו גם בשנים שבהן כיהן במשרד ראש הממשלה, בתקופת אהוד אולמרט. טרכטנברג מסומן, בשקט, לתפקיד נגיד בנק ישראל אחרי סטנלי פישר. עמידתו בראש הוועדה שתמצא את דרכה במבוכי המצב היא מבחנו הראשון. מבחן ענק.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

מארבעה נשאר אחד: מאבקי הכוחות והכסף הגדול שטלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתכנית חסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

לשכת רה"מ: "השינויים שמבקש חמאס - לא מקובלים על ישראל"

למרות חילוקי הדעות, צוות המו"מ ימריא מחר לקטאר ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם