גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ילדה, פנתר, רב, ערבי ושתי נשים

השיח החדש: אתה לא עיתונאי אובייקטיבי, היא אומרת לי כשהשידור עובר אלינו. אני מאשר

שבת בבוקר, יום יפה. טוב, אולי יפה זה לא בדיוק התיאור הכי מדויק. מדובר בגיהינום דביק ולח. רחוב קפלן כבר חסום, ופועלים מיוזעים מקימים את הבמה המרכזית של ההפגנה בערב. הם כולם עובדים פה בהתנדבות. אחד מהם תולה שלט גדול על מגדל התאורה: גם פועלי הבמה דורשים צדק חברתי.

המאהל ברוטשילד שקט יחסית בשעות החמות האלה, אבל באוויר כבר מתחילה להתגבש לה איזו תכונה. כך גם ברשת. יותר ויותר ארגונים ואנשים מודיעים על הצטרפות, והחשש מפנה את מקומו לביטחון עצמי. לקראת הצהריים אני כבר מבין מה הולך לקרות פה בערב. כולם מדברים על מה יהיה, מה ייחשב הפסד, מה תהיה תמונת הניצחון.

מארגני המחאה תשושים אך נרגשים. הם מבקשים ממני שאעבור על חלק מטיוטות הנאומים לערב. אני עובר ביניהם, כל אחד בדירה אחרת. זה אצל בן דוד, ההיא אצל חברה. הלחצים שמופעלים עליהם היו מפרקים כל אחד. אני לא צריך לעשות הרבה. הם יודעים בדיוק מה הם רוצים לומר, רק צריכים עוד עין.

במייל מגיעות אליי הטיוטות של כמה מהנואמים המרוחקים יותר. אני תורם בשמחה את שירותי העריכה המפוקפקים שלי וכמעט נחנק מדמעות למקרא נאומה של מעיין דרעי בת ה-18 מלוד, חניכת הנוער העובד והלומד, ילדה שעובדת בגן אירועים כדי לעזור בכלכלת המשפחה. היא כותבת שם על משכורות של 10 שקלים לשעה, על הורים שמתביישים לקחת כסף מילדיהם כדי לשלם חשבון חשמל. העיקר שהכלכלה צומחת.

מרחץ הזיעה והאחווה

היום עובר מהר. בשבע וחצי בערב הכיכר מול הבימה כבר הומה המון אדם. זו אותה השמחה וההמולה המוכרות מהשבועיים האחרונים, רק יותר. אני מוזמן לאולפן (כלומר, למתחם המגודר) של ערוץ 1. יושב שם עם איילה חסון וגידי שמרלינג, הדובר של נתניהו. עד שיעברו אלינו מהאולפן הממוזג באמת אנחנו מנגבים את הזיעה בטישו.

למרות שאני יושב 20 סנטימטר מחסון, אני לא מצליח לשמוע אותה מרוב רעש. אתה לא בדיוק עיתונאי אובייקטיבי, היא אומרת לי כשהשידור עובר אלינו. אני מאשר את הבחנתה. אני מדבר קצת על האבסורד שאליו הגיעו החיים הכלכליים במדינה, על עומק הפצע, גודל השבר ודברים כאלה.

שמרלינג טוען שנתניהו זיהה את הבעיה. שהם עושים צעדים לתיקון ולשיפור. שהם עובדים על זה. שדברים כאלה עולים כסף וכיוצא באלה תירוצים שנטחנים לעייפה בימים האחרונים. אני מנסה לטעון, בנימוס, שאלה שטויות. בואו ניזכר בשיח הכלכלי עד לפני חודש, אני אומר לו: כל הזמן רק אמרתם לנו כמה המצב נהדר.

כל מה שעשיתם, אתם וקודמיכם, היה להרע את מצבם של האנשים האלה שמקיפים אותנו עם השלטים והתופים והקריאות. כל מה שעשיתם היה לטפוח על שכם עצמכם, להשוויץ כמו ילדים בתקציב הדו-שנתי. עשיתם גם דברים טובים, אני אומר, אבל בחייאת.

שמרלינג אומר שהדברים עולים כסף ושלכל דבר יש מחיר. זה נכון, אני אומר לו, ואת המחיר של המדיניות שלכם (ושל הקודמים לכם) אנחנו משלמים כבר שנים, וזה עולה לנו ביוקר.

10 דקות התהילה שלי נגמרות כפי שהתחילו, ואני חוזר לתפוס את מקומי הטבעי, בין האנשים הטובים של המדינה הזאת. חצי שעה לפני המועד הרשמי, והצעדה יוצאת לדרכה. זה מרגש כמו בפעמים הקודמות, רק יותר. מספר האנשים לא ייאמן. אני לא ראיתי דברים כאלה. העוצמה פשוט לא נתפשת. כולם נורא נרגשים. הקריאה המוכרת - העם דורש צדק חברתי - נשמעת שוב ושוב.

יש המון שוטרים סמויים בקהל. האמת שהם סמויים די גרועים, כי נורא קל לזהות אותם: מדובר באנשים שמדברים בקול אל הכתף של עצמם.

את התמונות ודאי ראיתם. מקווה בשבילכם שאת התחושה חוויתם. את מרחץ הזיעה והאחווה, את הגרונות הנחנקים, הנשנקים, את גוש הדמעה העומד בגרון. אני נהנה במיוחד לשחק בזרם האנשים; פעם אני נסחף איתו, פעם אני נעמד מולו כמו ילד מול גלי הים, פעם אני מנסה לחתור מולו.

האיפוק לא מתאדה

כשמגיעים לרחוב קפלן, יש כל-כך הרבה אנשים. אני מתקדם באיטיות אל קדמת הבמה ומנצל את קשריי הטובים עם המושכים בחוטים כדי להיכנס אל המתחם הסגור שמאחורי הבמה. שלמה ארצי כבר פה, גם ריטה ויהודית רביץ. כולם באופוריה. אני מטפס על עמוד ומסתכל לכיוון אבן גבירול - כל הכביש מפוצץ באנשים. גם צ'רלי ביטון פה.

את החלק שלפני הבמה כובש גוף חדש לגמרי שעד היום לא ראיתי. תנועת ערבות הדדית. יש להם המון שלטים וחולצות, והם נראים מאורגנים למופת. מאיפה הם צצו, אני תוהה, ורושם לי לברר מאוחר יותר.

ריטה מקריאה נאום מהכתב, מלא הזדהות ורגש. היא שרה שני שירים. מאחורי הבמה, המארגנים מתראיינים במרץ לכל כלי תקשורת אפשרי. כולם מתחבקים כל הזמן, נרגשים עד דמעות.

איציק שמולי נותן נאום טוב, לוחמני מאוד יחסית לעצמו. הרב בני לאו מדבר גם הוא נהדר. זו לא מדינה יהודית, הוא אומר. יהודית רביץ גם היא נותנת עבודה. שלמה ארצי יושב כמו מלך עם פמליה ענקית, מקבל עולים לרגל.

המספרים מתחילים להגיע, והאווירה רק מתחממת והולכת. לרגעים נראה כאילו יהיה פה אסון. פה ושם מפנים איזו מתעלפת או מתעלף, פה ושם הולך ילד לאיבוד, אבל בגדול האיפוק של המחאה הזאת לא מתאדה. הכול ממשיך להתנהל בעדינות מרבית.

שירה אוחיון, מורה ואם חד-הורית, עוברת על הנאום שלה. היא נרגשת, צרודה. את תהיי מעולה, אני מנסה לעודד אותה. ואכן, כשמגיעה תורה היא מתעלה ונותנת נאום נהדר. נגד הטייקונים, הפוליטיקאים, ההפרטה. היא מספרת על פיטוריה מהעבודה, על קשיי הפרנסה שלה. זה מעורר כבוד.

שלמה ארצי עולה לבמה. שיא הערב, כמובן. ארצי מתחיל ב"פתאום קם אדם". אחר-כך "תחת שמי ים התיכון", אחר-כך "ירח" - תקופה כזו שהאושר בא בזעם. הקהל צועק לו "צדק חברתי", אבל ארצי לא נענה. הוא לא אומר שום דבר. מלבד זה שגלעד שליט צריך לחזור.

יפה שהוא בא, אני לא אומר שלא, אבל למה לא לומר משהו לכל האנשים האלה? קצת מאכזב. ואני אומר את זה בתור מעריץ, רק שיהיה ברור.

הקהל מת על צ'רלי

חיילים מהקריה מטפסים על גדרות הבסיס כדי לצפות בהופעה. זה מצחיק. המארגנים רוקדים בשורה הראשונה. יותר משזו אהבה לארצי זה פשוט פוטו-אופ טוב. ארצי קורא להם לעלות לבמה, שר את "ארץ חדשה". להפגנה הבאה לא תהיה ברירה אלא להוציא מהבית את אריק איינשטיין. רק חישבו עליו שר את "אני ואתה נשנה את העולם".

דפני ליף נואמת. אחר כך היא מזמינה את צ'רלי ביטון. החזון שלי מתגשם, הוא אומר. הקהל מת על המהפכן הוותיק. בנו, רופא מתמחה, בקהל. אחר-כך מזמינים את מעיין דרעי עם הנאום המעולה והמרגש שלה. אחר-כך שרים "התקווה". אחר-כך זה נגמר.

ההפגנה הגדולה בתולדות המדינה. נאמו: ילדה מזרחית, פנתר שחור, רב, ערבי ושתי נשים. זה אולי הדבר הכי מרגש. זה בדיוק השיח החדש שהביאה המחאה.

הקהל מתפזר לאט. אני ניגש לאנשי תנועת הערבות, שמשום מה מסרבים לדבר. רק השביעי נשבר תחת חקירה ומודה: זו תנועה שהקים מרכז הקבלה. קצת טיפשי, אבל נו, שיהיה.

אנשים ממשיכים להתווכח, אחר-כך חוסמים כבישים, ובסוף מתפנים. היה זה אחד הערבים המפוארים בתולדותינו, ללא כל ספק. ניפגש שוב בשבוע הבא.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מתייצב מול הדולר; הניקיי צלל בכ-2.5%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% שנזן מאבדת יותר מאחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד