גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיינין: "ההחלטה של כלכלני S&P היא עזות-מצח וטיפשות"

"הודעת S&P נראית יותר כהענשה של ארה"ב, על רקע המחלוקות הפוליטיות" ■ "חדלות פירעון? ארה"ב לא תתקשה להחזיר את החוב" ■ יו"ר מודלים שוקי הון מנתח עבור "גלובס" את ההחלטה שמאיימת לגרור את העולם למשבר פיננסי חדש

הורדת הדירוג של אג"ח ממשלת ארה"ב מ-AAA ל-AA פלוס עם "אופק שלילי" עלולה לגרום בעולם לצונאמי מעשה ידי אדם, שתוצאותיו עלולות להיות קשות.

האם זה המקרה של "אבן שזרק טיפש אחד לבאר, מאה חכמים לא יוכלו להוציאה", או שזה דווקא המקרה של הילד הפיקח בסיפור בגדי המלך החדשים, שראה שהמלך הוא עירום? לדעתי, מדובר במקרה הראשון. אבל בינתיים, השוק בישראל חושב שזה המקרה השני.

השווקים בעולם לא יכלו להגיב להורדת הדירוג ביום שישי, כיוון שההודעה פורסמה רק לאחר סגירת כל הבורסות בעולם. התגובה צפויה, אם כן, לבוא ביום שני. אבל אין לשלול את האפשרות שנפילת הבורסות בעולם ביום חמישי אולי נבעה מ"הציפיות" להורדת הדירוג.

עד 5 באוגוסט היה ברור שממשלת ארה"ב תעמוד תמיד, בכל מצב, מאחורי החובות שלקחה ותחזיר אותם במלואם ובזמן המקורי. רשמית היא דורגה ברמה הגבוהה ביותר, אבל הייתה הסכמה בלתי-כתובה, שדירוג החוב של ארה"ב נמצא אפילו רמה אחת מעל הגבוהה ביותר - AAAA, כפי שהתבטא וורן באפט. העולם כולו ראה באיגרות החוב של ממשלת ארה"ב חוב בטוח ללא כל סיכון, גם אם החוב היה גדול יחסית.

עכשיו כל זה השתנה בצורה דרמטית. ארה"ב כבר אינה מעל כל העולם. נהפוך הוא, היא נמצאת דרגה אחת מתחת ל-16 מדינות, שביניהן מדינות קטנות מאוד, כאלה שיכולות גם להיעלם מהעולם בתוך מספר שעות, כמו ליכטנשטיין, לוקסמבורג, סינגפור, הונג-קונג, פינלנד, נורבגיה ועוד. אלה עדיין מדורגות AAA.

המשמעות האבסורדית, לפי S&P, היא שסיכוייהן להחזיר את חובותיהן גדולים מאלו של ארה"ב. יותר מכך, שלוש חברות עסקיות אמריקניות - מיקרוסופט, אקסון-מוביל וג'ונסון & ג'ונסון - מדורגות AAA. כלומר, חברה שתלותה בממשלת ארה"ב מלאה, מקבלת דירוג גבוה מהממשלה שבה היא תלויה. אגב, כווית, שסדאם חוסיין כבש תוך יום במלחמת המפרץ, מדורגת כמעט כמו ארה"ב - AA יציב.

הורדת הדירוג נעשתה על ידי חברת דירוג פרטית, סטאנדרד אנד פורס, שאותה ייסד אדם פרטי בשם Poor לפני 150 שנה, ושייכת היום לחברה בורסאית לא גדולה (יחסית לארה"ב) שנסחרת בניו-יורק, ולא לגוף ציבורי ללא מטרות רווח.

לדעתי, להורדת הדירוג של מעצמת העל ארה"ב, על ידי קומץ אנשים פרטיים, שאינם "מעמודי התווך" של כלכלני המאקרו בעולם, לא צריך להיות משקל. לעומתם, אישים המהווים את "עמודי תווך" האמיתיים של כלכלני המאקרו בעולם, זוכי פרס נובל בכלכלה, כגון ג'וזף שטיגליץ ופול קרוגמן, כנראה המומים מעזות המצח.

הודעת S&P נראית יותר כ"הענשה" של ארה"ב, ובעקבות כך של העולם כולו, כיוון שהוויכוח הפוליטי בין הקונגרס האמריקני לממשל האמריקני (אחת מהעוצמות הגדולות של הדמוקרטיה שם) על הקיצוץ בגירעון בתמורה להעלאת המס לשכבות החזקות, לא מצא חן בעיניהם. האבסורד הוא שהם אפילו לא טוענים שהסיכוי לחדלות פירעון של ממשלת ארה"ב גדל. אלא שהושגה בינתיים פשרה לטווח קצר.

למזלו של העולם, יש עוד חברה שגם אותה ייסד בשנת 1909 אדם פרטי אחר בשםMoody, שגם היא בורסאית, והיא שוות משקל ל-S&P. מודי'ס אינה מענישה את ארה"ב וממשיכה לדרג את אג"ח ממשלת ארה"ב ב-AAA. לאור זאת נשאלת השאלה, איך תתקבלנה החלטות בעולם? האם על סמך ממוצע בין שתי חברות הדירוג הגדולות (השולטות על כ-80% משוק הדירוגים)? האם להעדיף אחת על רעותה? מי קובע?

העובדות

החוב הלאומי האמריקני עומד על 75% תוצר היום (בדומה למצב בישראל). יחסית למצב לפני עשר שנים, הוכפל החוב יחסית לתוצר ונראה שהוא יגיע ל-79% תוצר בשנת 2015.

עם זאת, ארה"ב לא תתקשה להחזיר את החוב. נטל המס בארה"ב הוא הנמוך ביותר מבין המדינות המפותחות ועומד על כ-24% תוצר, לעומת 42% תוצר בצרפת, או 37% תוצר בגרמניה (בישראל נטל המס הוא 31% תוצר).

כלומר, הרבה לפני שארה"ב תחליט שלא לכבד את התחייבויותיה כלפי אזרחיה וכלפי העולם (האוחז ב-46% מהחוב), סביר שהיא תעלה את נטל המס ל-30% תוצר, רמה שעדיין תהיה נמוכה מזו שבגרמניה או צרפת, ותוכל להיפטר מכל החוב שלה בתוך פחות מ-20 שנה.

אבל היא כמובן אינה צריכה לעשות זאת. היא יכולה וצפויה להקטין בהדרגה את הגירעון בתקציב עם הגידול הצפוי בתוצר, ולהקטין באופן מדורג את החוב. נכון, הם יעבירו לדורות הבאים חוב גדול יחסית, אבל לצד החוב הם יעבירו גם נכסים עצומים, כך שמצבם של הדורות הבאים יהיה עדיף לאין ערוך ממצבו של הדור הנוכחי.

כדי להדגים את הנקודה הזאת, דמיינו את מצבו של יתום שהוריו הורישו לו חוב של מיליון שקל עם נכסים (בית, מפעלים) ששווים 10 מיליון שקל, לעומת יתום שהוריו לא הורישו לו כל חוב, אבל גם לא נכסים. הקובע הוא שווי הנכסים נטו (נכסים בניכוי התחייבויות - הון עצמי) ובקריטריון זה מעט מאוד מדינות בעולם יכולות להתחרות בארה"ב.

צריך לזכור שהתוצר לנפש בארה"ב הוא כ-49 אלף דולר (של ישראל כ-30 אלף דולר), והחזר הריבית אצלם מהווה פחות מ-4% תוצר. על זה לא "פושטים רגל". כלומר, לארה"ב אין באמת בעיה היום של חוב. נכון, היא לא תוכל להמשיך ולהגדיל אותו לאורך זמן ללא גבולות, אולם בזמן הקצר, כששוררת שם אבטלה של 9.1%, היא עושה את המעשה הכלכלי הנכון, מעודדת את הכלכלה בדרך הנכונה, וצריכה אף להיות יותר אגרסיבית, לטעמי.

הבעיה הפוליטית

הבעיה היום בארה"ב היא פוליטית, ומזכירה את הבעיה שאיתה אנחנו מתמודדים עכשיו. הנשיא ברק אובמה והדמוקרטים מייצגים את מעמד הביניים בארה"ב, שנפגע מאוד ב-30 השנים האחרונות, מאז עלייתו של רונלד רייגן לשלטון. אמנם הייתה שם צמיחה לנפש של כ-2% לשנה (כמו בישראל), אבל הפערים גדלו מאוד (בדיוק כמו אצלנו).

הנשיא אובמה והדמוקרטים מייצגים בעיקרון את תנועת המחאה. הם רוצים לתקן את הפערים בבריאות, בחינוך, בתעסוקה ובתשתיות, ויש לכך עלות גדולה במונחי גירעון בתקציב. הם לא רוצים להוריד את המסים לעשירונים העליונים. הם רוצים לצמצם את הגירעון על ידי הטלת מס על השכבות החזקות. לכן הם מוכנים לגירעון זמני גדול.

הרפובליקנים, מנגד, רוצים הקטנת הוצאות והורדת מיסים, ולהמשיך לתת לכלכלה לנהל את עצמה ללא מעורבות, גם כאשר ישנם כשלי שוק. לרפובליקנים יש עתה רוב בבית הנבחרים והם מצליחים לבלום את הממשל הדמוקרטי (למרות שגם הסנאט הוא דמוקרטי).

החשש מתגובת השווקים

המציאות הכלכלית האמיתית ביחס לחוסנה של ארה"ב כנראה לא תקבע את תגובת השווקים בטווח הקצר, מחר. אם המשקיעים והסוחרים "יזרקו" את האג"ח של ממשלת ארה"ב ואת האג"ח של החברות האמריקניות, ואם הדולר ייחלש באופן חד, עלולה להתחולל פאניקה. מנגד, בכל התקופה שבה התנהלו דיבורים על "האיום המרומז" בהורדת הדירוג, הנהירה לאג"ח הממשלתיות האמריקניות גברה, והתשואות עליהן ירדו.

במצב הנוכחי, הדבר ההגיוני ביותר שהקונגרס והממשל האמריקני יכולים לעשות הוא להגיע להסכם על הגדלת תקרת החוב והקיצוץ בגירעון (כזכור, הפשרה שהתקבלה הייתה קיצוץ מיידי של כטריליון דולר והקמה של ועדה מטעם הקונגרס, שתציע, עד חג ההודיה, כיצד לקצץ בין 1.2 ל-1.5 טריליון דולר נוספים). הסכם כזה ימחה את הסיבה להורדת הדירוג - החשש מחולשה ממשלתית עקב המחלוקת.

למרות שלא הקונגרס ולא הממשל אוהבים את מה שעשו להם אנשי S&P, לא יעזרו להם כעת הטענות על טעויות הדירוג של S&P ועל תפקידן הכושל והמכריע של סוכנויות הדירוג במשבר הפיננסי של 2008, שהביא למצב הכלכלי הנוכחי.

הפתרון היחיד עכשיו הוא הסכם פשרה, שצריך להיות מושלם עד יום שני בשעה 9:30 שעון ניו-יורק, עם פתיחת הבורסות שם, או אפילו קודם לכן, אם הם רוצים למנוע זעזועים בשוקי העולם שנפתחים מוקדם יותר.

האם ניתן לעשות זאת? כן. האם יעשו זאת? אני מקווה שכן, לטובת כל העולם. אם כך יהיה, תישמע ביום שני בבוקר "צפירת ארגעה". אם לא, צפויה תנודתיות גדולה מאוד בשווקים, שעלולה לגרור את העולם למשבר מחודש ומיותר לחלוטין. כישלון להשיג הסכם יהיה הפספוס הגדול ביותר של הנשיא אובמה, שיעלה לו כנראה בתקופת כהונה שנייה.

הסוף האירוני עשוי להיות, שאותם אלו שהורידו את הדירוג כיוון שלא אהבו את המאבק הפוליטי, יצליחו ויהפכו לגיבורי היום. ואז אולי עוד יספרו באגדות על האבן שנזרקה לבאר והביאה את הגאולה.

הכותב הוא יו"ר מודלים שוקי הון בע"מ, חברה לניהול נכסים פיננסיים, ויו"ר מודלים קרנות נאמנות בע"מ, חברה לניהול קרנות. חברות אלו מחזיקות, קונות ומוכרות מניות, אגרות חוב וני"ע אחרות בארץ ובחו"ל. כתבה זו אינה מהווה ייעוץ כלכלי או פיננסי ואינה תחליף לקבלת ייעוץ אישי הולם, ואין לראות בה משום המלצה על רכישה, או מכירה או עסקאות כלשהן

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד