גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיחות ברשת: דפני ליף - המנהיגה הבלתי מעורערת

לאחר שהמאהל ברוטשילד הפך לגל מחאה ארצי, הציבור מתעסק יותר ביוזמת המאבק מאשר בשרים ■ מנכ"ל Buzzilla למחקרים במדיה החברתית מנתח את הדיונים ברשת על המחאה

שלושה וחצי שבועות אחרי שהוקם מאהל המחאה ברוטשילד, עדיין מוקדם להתחיל לדבר על הישגי המאבק. ניתוח של היקף הדיונים ברשת על מחאת האוהלים מגלה כי היא שומרת על יציבות: מאז הפגנת הענק הראשונה, שהתחרתה בגמר "כוכב נולד" ב-23 ביולי, מחאת האוהלים מייצרת נפח יציב של כ-1,700 דיונים ביום, בממוצע.

שתי "נפילות המתח" בשיח על המחאה נובעות מהטיית עיתוי: בסופי שבוע הפעילות ברשת מוגבלת באופן מסורתי, כי רוב העם מבלה מחוץ לבית, והדתיים מחוץ למשחק. בימי ראשון שב הדיון על המחאה להיקפו הרגיל.

מעניין לראות איך ההתעסקות במחאת האוהלים - שמזמן לא עוסקת רק בדיור - ממשיכה לגמד את יתר המחאות שפוקדות את הארץ לאחרונה. כך, ניתן לראות שפריצת הדרך שהושגה בין ההסתדרות הרפואית לבין המתמחים בשבוע שעבר השיגה אמנם כותרות בעיתונים, אך לא באמת יצרה אג'נדה חדשה בשיחות ברשת.

נראה כי הדרמה בעולם הרפואי מתרחשת על רקע מאבק הרבה יותר גדול, שנוגע לכמעט כל אחד במדינה - כפי שניתן היה להסיק מההמונים שפקדו את העצרת המרכזית במוצ"ש האחרון.

טור יואב - חודש למחאה, נפח שיחה

למרות שמזמן לא מדובר רק במחאה על מחירי הנדל"ן והשכירות, השם שחוזר ומופיע במספר הרב ביותר של דיונים הוא "מחאת האוהלים". הסלוגן הבלתי רשמי של המאבק, שהופיע בשבוע האחרון ביותר מ-7,000 דיונים, הוא "צדק חברתי". המונח הכלכלי/חברתי "מעמד הביניים" נותר זניח בהיקפו בשיח; כנראה שאנשים לא נוטים להגדיר את עצמם ככאלה, גם אם המשכורת שלהם נופלת בדיוק על החציון הארצי.

טור יואב - חודש למחאה, שמות

דובר רבות על הספונטניות של מחאת האוהלים, שהחלה בקבוצת הפייסבוק שפתחה דפני ליף. ליף עצמה היתה יכולה בקלות להיבלע בתוך תנועת המחאה האדירה שקמה כאן ב-3 השבועות האחרונים. למעשה, בשבוע הראשון למחאה התקשורת היתה מבולבלת בזיהוי מנהיגי המחאה העממית, וכל אדם רהוט מחוץ לאוהל ברוטשילד יכול היה, באופן עקרוני, לקבל את הכיתוב "ממנהיגי המאהל" מתחת לתמונתנו.

ואולם, ניתוח השיח ברשת מגלה כי יש למחאה הזו מנהיגה בלתי מעורערת, אם לא ברמה הניהולית השוטפת - אז לפחות ברמה הסמלית. וכך, למרות סיקור תקשורתי מוגבר בשבועיים האחרונים על שותפיה למאבק, דפני ליף מבססת את מעמדה בתור הפנים של המהפכה.

נכון, יש בשדרה רהוטים ממנה. לא חסרים כאלה שטענים כי המאבק הזה גדול על כתפיה של הילדה בת ה-25. אבל הציבור לא שוכח לרגע מי התחילה את הצונאמי החברתי הזה - ונותן לה קרדיט על האומץ לעשות את הלא ייאמן.

טור יואב - חודש למחאה, מנהיגים

נפח השיחה על ליף גבוה לא רק ביחס למנהיגי המאבק האחרים: היא עומדת במוקד השיח על מחאת יוקר המחיה. אם בשבוע שעבר הפוליטיקאים משכו את עיקר האש מהציבור, ובראשם נתניהו, שטייניץ וליברמן, בימים האחרונים אנחנו רואים שינוי מגמה: הציבור מדבר פחות על הפוליטיקאים (כנראה שכבר נואש מציפייה לפתרון נחרץ למשבר) - ומתחיל לדבר יותר על הפנים החדשות בדמותם של מנהיגי המחאה.

נראה כי התפתחות המאבק, שהובילה להצגת רשימת דרישות קונקרטית מהממשלה, הסיטה את הדיון מהרשת המבצעת למנהיגים הצעירים שעשויים להביא לשינוי אמיתי בסדר העדיפויות הלאומי. הזעם הראשוני כנגד אין-האונות של השרים פינה את מקומו, בחלקו לפחות, לדיונים בעתיד המחאה ותוצאותיה.

טור יואב - חודש למחאה, פאי

הכותב הוא מנכ"ל חברת Buzzilla למחקרים במדיה החברתית.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות - ביום השביעי ברציפות; המדדים בשיא

הדולר נסחר סבהב כ-3.18 שקלים, שיא של כ-4 שנים ● חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי אירודרום ● שיכון ובינוי: טרם התקבלה החלטה למכירת מניות שוב אנרגיה ● איי.סי.אל חתמה על חוזים ארוכי טווח עם לקוחות בסין ● בבנק מזרחי מסמנים את הסקטורים המומלצים בשוק ההון המקומי ב-2026

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות, וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת־ימי", צוין

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

"למי שמאמין במשק הישראלי": הבכיר שממליץ על הסקטור שטס ב-140% בשנתיים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך כי מבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאספת בעלי מניות

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שבע תשע, 103FM, 21.12.25 / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

האם הפיגועים בישראל נמצאים במגמת ירידה?

השר איתמר בן גביר טען כי הפיגועים נמצאים כבר שנתיים בירידה, וייחס זאת להצלחות של "השוטרים שלו" ● ללא המלחמה, בשנה האחרונה אכן נרשמה ירידה, אבל היא באה רק אחרי שנתיים רצופות של עלייה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל יידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית שהתקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

הסכם הממון קבע חלוקת רכוש שוויונית, אז מדוע האישה קיבלה רק שליש מהבית?

ביהמ"ש קבע כי מסמך שערכו בני זוג בכתב־יד, המעניק לאישה שליש בלבד משווי בית המגורים, גובר על הסכם ממון קודם שאושר בביהמ"ש ומחלק את הרכוש בחלקים שווים ● נקבע כי לא כל הסכם בין בני זוג הוא "הסכם ממון" המחייב את אישור ביהמ"ש

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?