גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחוץ לשדרות רוטשילד: בשכונת התקווה מוחים בלי יח"צ

אייל שני בא לבשל ברוטשילד, אבל במאהל של שכונת התקווה רבים על המטרנה ועל החיתולים, ואף אחד לא בא לבקר ■ בסך-הכול 10 דקות נסיעה מדפני ליף, מסתיו שפיר ומהאולפנים "מהשטח" של חברות החדשות, נמצאת ישראל של מטה. הכי מטה שיש

יום ראשון אחר הצהריים במאהל בשכונת התקווה. אני מגיע נישא על-גבי רוח האופוריה מההפגנה הגדולה בשבת, אבל האופוריה הזו מעולם לא הגיעה הנה, לפריפריה המרוחקת הזאת. עשר דקות מהמאהל ברוטשילד. גן התקווה קוראים לפארק הנאה הזה שבו שוכנים שלושה מאהלים שונים, כמאה אוהלים בסך-הכול, אבל הרבה תקווה אין כאן. עלבון וכעס וייאוש דווקא אפשר למצוא די בקלות.

המאהל הכי קרוב לכביש הוא זה של החד-הוריות. לא עוברת דקה מאז שהגעתי, ואני מוקף בחבורה זועמת של נשים. דליה ג'ורג' ויפית שמש ואורנה בן-דוד ומלי ביטון ורחל אלגזיאל וזיווה עבאדי. שבועיים וחצי שהן פה, ולדבריהן אף אחד לא בא לראות אותן. רובן עובדות תמורת סכומים מגוחכים, בין 2,900 ל-3,700 שקלים בחודש. את המזונות שלהן הן לא מקבלות. הבעלים ברחו, או שאין להן, או שהם בכלא, ולכי תתווכחי עם ביטוח לאומי. המדכא הוא שהן לא שונאות את המדינה, הן שונאות את העובדות הסוציאליות שלהן, אלה שמרוויחות לא הרבה יותר. אני מנסה להגן על העובדות הסוציאליות. אין לי סיכוי. מבחינת הנשים שפה, העו"סיות יושבות במשרדים ממוזגים בקריית הממשלה ולא שמות קצוץ. הן יצאו עכשיו לחופשה ולהן יש עוזרות משלהן והן לא עושות שום דבר בשביל הנשים האלה פה, בגן התקווה, רובן תחת צו פינוי מבתיהן. הרווחה, העירייה - כולן מפנות מהנשים האלה את מבטן.

הסיפורים מדכאים, קפקאיים. יציאה לעבודה משתלמת פחות מקצבה, ומי שבכל זאת עובדת אוכלת אותה. למה נרקומן מקבל 900 שקלים בחודש, ושמיכות ומזרנים, הן זועקות, ואנחנו לא מקבלות כלום. רחל אלגזיאל, חולת סרטן ונכה ב-100%, היא בת 46 והציעו לה לקבל דיור מוגן בבית אבות. זה לא הבית אבות שאתה רואה בטלוויזיה, היא אומרת לי, שם כולם סיעודיים. למה שאני אלך לשם, תקברו אותי וזהו. אותה רצו לשלוח, אבל לאביה בן ה-80, שיושב גם הוא במאהל, לא אישרו. הוא קם, עצבני. בריאותיו יותר משישים שנה של סיגריות זולות ובפיו קללות שהיו גורמות לשטן להסמיק.

זיוה עבאדי מספרת שמת לה עובר בחודש השמיני. אחרי כמה זמן הגיעה מהמדינה המחאה על עוגמת הנפש. הסכום היה 20 שקלים. יפית מספרת שכשבא תורם עם כמה חבילות חיתולים או מטרנה יש פה מלחמה של ממש. לשם הם הביאו אותנו, היא אומרת. וזה לא רק שלא שווה להן לעבוד, או לכל הפחות לעבוד בשחור. כשהילדים מגיעים לגיל 21 עולה אוטומטית שכר הדירה, רווקות מקבלות יותר כסף מגרושות, על מנת להמשיך לקבל קצבה צריך להמשיך ולהוליד ילדים שיצטרפו גם הם למעגל הרווחה. כולן פה דור שני לרווחה, והדור השלישי כבר מתרוצץ על הדשא. הילדים פה, הן אומרות, כולם חולים. אסתמה, קשב וריכוז, מוגדרים כילדים בסיכון. אני מזהה השמנת יתר, תוצאה של תזונה לקויה. מדי פעם אני מסב את מבטי, שלא להמשיך להסתכל בכאב הזה. תקשורת הגיעה הנה, אני שואל. כלום. בדיוק אז מזמזם הטלפון. מסרון: אייל שני וצוות אברקסס צפון יגיעו לבשל במאהל ברוטשילד.

יפית שמש מוציאה את הטלפון שלה ומראה לי סרטון של הבית שלה. זה נראה כל-כך מזעזע שאני בטוח שזה לא יכול להיות אמיתי. איפה זה, אני שואל. פה, מעבר לכביש, בכפר שלם. ממתי זה, אני שואל. מעכשיו. בואי ניסע לשם, אני מבקש.

קשה לנשום מהריח

באוטו מספרת שמש שהיא עובדת כטבחית בבית ספר, מרוויחה 3,700 שקלים. יש לה ארבעה ילדים. רק התרופות שלהם זה משהו כמו אלף. איך אפשר ככה, אני שואל. שמש בוכה. היא שולחת את הילד שלה לבית הספר בלי סנדוויץ', שיגיד ששכח. היא מנסה לקחת מהמטבח שבו היא עובדת מה שאפשר. זה הכול מהיד לפה, היא אומרת. אל תבכי, אני מבקש, לא התכוונתי לצער אותך. זה לא אתה, נשמה, היא אומרת, זו המועקה של היומיום.

אנחנו מגיעים לכפר שלם, הולכים בין הסמטאות הקטנות והמטונפות ומגיעים לבית של משפחת שמש. זה מהבתים האלה שקוראים עליהם בעיתונים, פינוי-בינוי. זה מהבתים האלה שבחורף מוצפים במים, ואלה המים שגורמים לפטריות הענק שמכסות את התקרות ואת הקירות. ועכשיו זה קיץ, המצב עוד טוב, היא אומרת. בחורף הרבה יותר גרוע.

הבית של יפית שמש רקוב, טחוב. קשה לנשום מהריח של הפטריות. בקירות חורים והתקרה שוקעת, חלקים ממנה נפלו. הם נפלו עליי, אומר לי הבן שלה ומראה לי חבורה על גבו. מכאן, הוא מצביע על חור בקיר, נכנסים הג'וקים. הרבה, אני שואל. הרבה, הוא אומר, והם גדולים. הילד סובל, זה ברור, מסוג של הפרעת קשב. כשהיא יוצאת לעבוד היא חייבת להשאיר אותו עם הסבתא, אבל הוא בורח לה, ואחר כך מתקשרים מהרווחה שהילד ברחוב. היא ניסתה לקחת אותו איתה לעבודה, אבל זה לא ממש עבד. בערב, היא אומרת, כולם מתבצרים בבית מפחד הסודנים שפלשו לבתים ממול.

נכנסת הילדה שלה, צולעת ממסמר שנכנס לה ברגל. שיחקה יחפה. אנחנו יושבים בסלון. יש אחלה טלוויזיית פלזמה. בכל פעם שהעניים זועקים מישהו דואג לספור להם את הטלפונים הסלולריים ואת הטלוויזיה. אבל גם אם תמכור יפית שמש את הטלוויזיה זה לא ייקח אותה לשום מקום. אני חושב על המשפחה יושבת ורואה פרסומות למוצרים שלעולם לא יהיו להם מתחת לתקרה המתפוררת. אולי הם גם שולחים אס.אם.אסים ל"כוכב נולד".

הדור הבא של הרווחה חוזר לשחק ברחוב, ואני חוזר למאהל בגן התקווה. הלב שלי כבד כמו התקרה של יפית שמש, עוד מעט הוא שוקע אל תוך הקירות של עצמו.

הסכנה הקיומית היא לא איראן

במאהל השני אני פוגש את איציק אמסלם. זה המאהל של המשפחות. יש פה המון ילדים. לכל אחד פה, אומר אמסלם, ארבעה, חמישה ושישה ילדים. לו יש שישה ילדים, הוא בן 43, לא עובד. לפני שלושה חודשים הרסו לו את הבית, מאז הוא ברחוב. עם הילדים. אשתו דנה באה לומר שלום. עכשיו הוא מקדיש את עצמו למחאה הזאת. אין לו קול, תוצאה של שלושה שבועות של דיבורים שלא עוזרים בכלום.

באין גרון הוא משתמש בעיניים. והלהט בעיניו של אמסלם יכול היה להתיך עופרת. כשהכול התחיל הלך עם חבר לרוטשילד, הקימו אוהל. אחרי כמה ימים הבין שזה לא בשבילו, וגם התגעגע לילדים. הם שם ברוטשילד, הוא אומר, גבה לבם. הם לא מגיעים הנה בלי אוזניות אלחוטיות וצוות של ערוץ 2. הם לא מבינים אותנו שם, אומרים לי בתקווה, עשר דקות מרוטשילד, הם לא יודעים מה זאת מצוקה. התקשורת מתעלמת מהם, אף אחד לא בא.

עשן מיתמר מעל המנגל. אנחנו אוכלים פה צלעות כבש בנוסח הדרום, אומר אמסלם: כנפי עוף. במאהל המשפחות, כשמישהו רוצה לדבר איתך הוא פשוט תופס לך את הסנטר ומפנה אותך לכיוונו. הבעיה היא שכולם עושים את זה. לשלושה שבועות באוהלים יש האפקט שלהם. העצבים מתוחים, מרוטים, והכול מרגיש כל הזמן על סף פיצוץ. אם הדבר הזה ייכשל, אומר אמסלם, תהיה פה מהפכה. הסכנה הקיומית היא לא איראן, הוא אומר. לא אכפת לי שתיפול פצצה ואני אמות ברגע, מעניין אותי איך אני אחיה עד אז. אם הדבר הזה לא יצליח, בורא עולם לא יציל אותנו, אומר אמסלם.

מצבי השתפר, הוא מתלוצץ בכאב. עכשיו אין לי שכר דירה לשלם. איך הרגשת בהפגנה הגדולה במוצ"ש, אני שואל. אמסלם מספר על אחת היוזמות הכי מרגשות במאבק הזה: תושבי התקווה ותושבי יפו החליטו לצעוד יחד, תחת דגל משותף. הסכימו להתעלם מסוגיות לאומיות ולאומניות. דבר גדול כשלעצמו. במילא עשו אותנו ערבים, אומר אמסלם. זה הלך טוב מאוד, עד שבסוף היה פיצוץ. עוד נחזור לפיצוץ הזה.

המדינה חייבת לעזור לנו, הוא אומר, די לשכוח את החלשים. גם פה, בתקווה, משתמש אמסלם באותה טרמינולוגיה ניו-אייג'ית-היפית כמו שינוי תודעה ומהפכה מחשבתית. ממש כמו ברוטשילד. התודעה תעשה את ההצלחה, אומר אמסלם. צריך לעבור ל"ואהבת לרעך כמוך", הוא אומר, צריך להיות יותר רגישים לאחר. אני לא יכול לראות אדם סובל, אומר אמסלם, איך אלה שם למעלה - טייקונים ופוליטיקאים, מסוגלים? איך, הוא שואל. אולי כי הם לא רואים אותך סובל, אני אומר לו.

ובכל זאת, למרות הניכור והביקורת כלפי רוטשילד, יש פה הערכה גדולה כלפי הילדים האלה. אם לא הם, אומר אמסלם, אף אחד לא היה סופר אותנו בכל מקרה. קשה לי איתם, הוא אומר, אבל אני גם אוהב אותם.

יש ועדות, אבל אין להן סמכות

אני מסתובב עוד קצת בגן התקווה. יש חניכים של הנוער העובד והלומד. הם עלא כיפק, אומר אמסלם, ונעלם במסתוריות מאחורי האנדרטה. אבל עם הילדים האלה, כמה שאני מחבב אותם, אין לי הרבה על מה לדבר. אני כבר יודע מה הם הולכים לומר לי.

אני עוזב את המאהל בשכונת התקווה ואני לא יודע במה לעזאזל יכול לעזור הביקור שלי. לא אני צריך להיות פה. מי שצריך להיות פה אלה סתיו שפיר ודפני ליף. הן יכולות לומר משהו כמו: מי שרוצה לראיין אותי, היום אפשר רק בשכונת התקווה. מחר רק בקריית גת. בעוד יומיים אני בקריית שמונה. רוטשילד הוא הלב, זה נכון, אבל יש עוד איברים בגוף הזה, והם מוזנחים.

אני מצפין מעט, עניין של ארבע דקות, למאהל בגינת לווינסקי. זה כרגע המאהל הכי קול בתל אביב. זה האוף-רוטשילד. רוטשילד למתקדמים. יש פה להקות והרצאות ופעילויות, והמיקום, בין כל האפריקאים והאסייתים, נותן גם הוא ארומה איכותית, אף שהמצוקה אמיתית. אני מגיע במהלך מיני מרתון של להקות פאנק. אני שותה בירה, מדבר עם פעילים על מה עושים עם התקציב ואיך אפשר להביא לפה מרצים איכותיים ואיך אפשר לפתור את יוקר המחיה. האמת היא שקצת עייפתי מכל השיחות הזהות האלה. אני מספר להם מאיפה באתי וממליץ להם לעשות את הטיול הזה מזרחה אל התקווה.

די שקט ביפו. אנשים יושבים במעגלים ודנים בשיטה. הפעיל החברתי ד"ר הני זובידה מגיע גם הוא יחד עם להב זוהר. זוהר הוא פעיל חברתי וותיק בלילות, כי בימים הוא שיפוצניק. זוהר נמצא בכל מקום שבו סוערות הרוחות, הלב שלו רחב מספיק בשביל למצוא פתרונות דיור לפועלי כל העולם, והאנרגיה שלו יכולה להעיף טילים לחלל. זה איש שאני אוהב בכל לבי.

מעגל גדול יותר מתארגן. מישהי עוברת עם קפה. אנחנו מקבלים עדכון מנציגת המאהל באסיפה הארצית של המאהלים. אני מתרשם מהסרבול הבלתי אפשרי והמקסים בדרכו של הארגון הזה. יש ועדות, אבל אין להן סמכות להחליט. יש צוותי עבודה, אבל לך תגיע להסכמה בין מאהל יפו למאהל קיסריה. יש דבר כזה. יהודית, הנציגה היהודייה (יש גם פלסטינית. היא לא פה), מספרת על התסכול הגדול של מאהלי השכונות. למעשה, סוגיית הדיור הציבורי, שעמדה בלב העניין, נדחקה הצדה והיא עכשיו תת-סעיף בדרישות של המוחים ל"צדק חברתי". גם פה החלשים נדפקים. מה חדש. העדכון שלה מתסכל, מעצבן. המחאה הפכה למחאתו הבלעדית של מעמד הביניים. זה רע. אסור לשכוח את החלשים.

שקט פה, ביפו, אבל הרוחות סוערות ממה שקרה אתמול בצעדה. שיתוף הפעולה המרגש עם שכונת התקווה הופרע, שלא לומר התקלקל קשות, אחרי שאחד מיפו הניף דגל פלסטין למרות ההחלטה. מי שעשה את זה היה, אולי לא מפתיע, יהודי. אודי אלוני שמו, הבן של שולמית. גם הוא מגיע ומתיישב, מקשיב לדברי הביקורת החריפים שמוטחים בו. הרסת לנו, הם אומרים, עד שהיה לנו שיתוף פעולה עם היהודים, בשביל מה זה היה טוב.

יותר שמאלני משמאלני

רשות הדיבור, כמקובל, עוברת מאחד לאחר. ערבים, שמחתי לגלות, יודעים לחפור ממש כמו יהודים. לכל אחד יש מה לומר, ובאריכות. אלוני מקבל את רשות הדיבור, אבל בדיוק כשהוא מתחיל להגן על עצמו מגיעה שיירה עליזה של רוכבי אופניים מרוטשילד בקריאות "יפו, רוטשילד - אותה מהפכה". זה מרגש, האמת. יש חיבוקים ונשיקות ואהלן וסהלן. לוקח לכל העניין איזה עשרים דקות להירגע.

אלוני אומר שהסולידריות בין יפו לתקווה אסור לה שתעלים את הסולידריות בין יפו לרמאללה. הוא מתנצל על שהפר את הסיכום, אבל עומד על דעתו בתוקף. אנחנו לא מתביישים בפלסטיניות שלנו, אומרים לו הפלסטינאים-יפואים, אבל זה לא קשור עכשיו. זה מאבק משותף. היום שבו נניף יחד את דגלי ישראל ופלסטין עוד יבוא, הם מקווים, אבל לא עכשיו, זה לא קשור. זה זמן של יחד.

אלוני מבטיח לא לעשות את זה יותר. מעכשיו, אם ירצה להניף את דגל פלסטין יעשה את זה במקום אחר. אלוני הוא מהשמאלנים האלה, ואני מכיר אותם ודי אוהב אותם בדרך כלל, שתמיד דחוף להם להוכיח שהם יותר שמאלנים מכולם. זה כמו הדתיים של ילדותי שעושים תחרות סמויה מי מתנדנד הכי לולבי בבית הכנסת. אף פעם לא אהבתי את זה.

עוד מעט מתחילה פה הופעה של להקת סיסטם עלי, המורכבת מיהודים ומערבים. אני מוזמן להישאר, אבל מועקת גן התקווה עדיין לא עזבה אותי. אני לוקח מונית בחזרה העירה ועובר במאהל ברוטשילד. יש שם להקות וסרטים והרצאות. הכהניסטים חזרו, אז יש גם ויכוחים לוהטים. מישהו מעדכן אותי שהמאהל החליט לגנות אותם באופן רשמי. וואלה יופי, אני חושב לעצמי.

מרוטשילד אני כבר הולך הביתה ברגל, וכל הדרך אני מנסה לנער את מראות הבית של יפית שמש. נדמה שהפטרייה מהתקרה שלה התפשטה גם בתוכי.

מחאת הדיור / צלם: לימור אדרי

מחאת הדיור / צלם: לימור אדרי

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי