גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תראו מה קורה בלונדון

הבירה הבריטית מציגה חדשנות בתחום הקניות. על קופות אוטומטיות בסופר שמעתם?

שעת צהריים בשוק התוסס של קובנט גארדן בלונדון, אלפי אנשים ממלאים את הכיכרות, הרחובות הצדדים וכמובן את המסעדות. צהרי יום בהיר כ-22 מעלות צלזיוס ביום קיץ נדיר, שעל-פי זקני לונדון יש רק 10 ימים כאלה בשנה. ואכן נראה כי כל מי שנמצא עתה בלונדון יצא מביתו ומקום העבודה שלו ומשוטט ברחובותיה ההומים מרוב אדם ובפארקים המוריקים.

הרעב מתחיל להציק לי, התורים למסעדות ארוכים ולא ידידותיים, ואני מגלה את ברירת המחדל האולטימטיבית - סופרמרקט עירוני בעל ממדים צנועים של הרשת המובילה טסקו. בהיסוס רב אני צועד לעבר החנות, חושש שמא התורים באזור הקופות בסופרמרקט יהיו ארוכים מאלה שבפתחי המסעדות, אבל מעז ונכנס. קונה כמה מוצרים בסיסיים, כמו גבינת אמנטל המקבילה הטעימה יותר של טל העמק הישראלית, שתי לחמניות וכמה פירות. אני מעיף מבט לאזור הקופות, ולא מאמין למראה עיניי, אין תור למרות מספר הקונים הרב בחנות.

ואכן, בחנות סופרמרקט בגודל דומה לאלה העירוניות של הרשתות המובילות בישראל, כלומר כאלה שניתן במבט אחד להקיף את כל פינות החנות, יש 12 קופות מאוישות ו-18 קופות לשימוש עצמי. כמובן שהלכתי לעבר המאתגרות יותר. דיילת חדת עין שזיהתה את קשיי ההתחברות שלי לקופה העצמית, ניגשת אלי ומנחה אותי - את המוצרים מניחים על גבי הסורק, ועל גבי המסך מתגלה המחיר וכך עוברים במהירות ממוצר למוצר. מכניסים את כרטיס האשראי, ובתוך שניות יוצאת החשבונית. מניחים את המוצרים בשקית ויוצאים. אגב, מחיר 200 גרם של גבינת אמנטל בטסקו הוא 7 שקלים, כאשר המחיר של המקבילה הישראלית הנחותה, טל העמק, במשקל זהה כ-12 שקל. מחיר של אמנטל מיובאת במשקל זהה מגיע בארץ לרמות של 20-25 שקל. אבל אלה כבר חדשות ישנות.

אין תור בקופות

הקופות לשימוש עצמי מייצגות את שירות הלקוחות שאליו מייחלים קונים במדינות פחות מתקדמות, כמו בישראל לדוגמא, הממתינים לעתים עד בוש בתורים לקופות המאוישות. מחקרים מראים כי החיסרון היחסי של הסופרמרקטים הפוגע קשות ביכולת לייצר חוויית קנייה הוא התור באזור הקופות. כל השקעה בנראות של הסופרמרקט בניסיון לייצר חוויית קנייה נשחקת במידה רבה, כאשר עין אחת של הקונה מחפשת אחר המוצרים, והאחרת בוחנת בדאגה את הצטברות התורים בקופות. אין זה סוד כי לא מעט קונים אשר ביצעו את החלק הארי של קנייתם השבועית, מוותרים על מספר פריטים ברשימה שטרם ניקנו, והם אצים עם העגלה אל קופה חדשה שזה עתה נפתחה, או אל תור קצר במיוחד. ואכן, צמצום התורים ליד הקופות מגדיל את המכירות ואת שביעות הרצון של הלקוחות.

אך מה שנראה בעין הישראלית כמחירי מזון זולים אינו כך בעיניהם של הבריטים. שכן, רק לפני כשבועיים התפרסם כי נוצרה מגמה ברורה של עליית מחירי המזון שם והתחזית היא להמשך המגמה. חברת המחקרים Kantar Worldpanel הציגה נתונים לפיהם עלו מכירות המכולת במונחי כסף ב-4 השבועות שהסתיימו ב-10 ליולי השנה ב-3.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כאשר ב-4 השבועות שהסתיימו ב-15 למאי השנה, עלו מכירות המכולת ב-2.5% לעומת אותה תקופה בשנת 2010. הגידול במכירות הוא תוצאה ישירה של עליה ב-5% של מחירי מוצרי המזון, והמשמעות היא כי בשלב זה מוכן ציבור הצרכנים הבריטי לספוג את עליות המחיר בלי לוותר על מוצרי המזון המועדפים עליו.

מרטין וויליאמס, מנכ"ל סיטונאי המזון לנדמארק אומר כי בשנים האחרונות חלו בבריטניה שינויים מהותיים בגישה האסטרטגית של יצרני המזון. בעוד שבעבר נהגו לשלוח למרכזים הלוגיסטיים של רשתות המזון כמויות שהוזמנו מראש על-פי תוכנית סדורה, הרי שבשנים האחרונות היצרנים פיתחו שיטות לזיהוי וניתוח ההתנהגות הצרכנית של המשתמשים הסופיים, במטרה לסייע לרשתות המזון להגדיל את מכירותיהם.

מחקר שנערך על-ידי חברת HIM מראה כי נוצרו יחסי אמון בין הקמעונאים ליצרנים או סיטונאים שיודעים עתה לנתח את נתוני המכירות ולהציג תחזיות מעודכנות אונליין. מעורבות היצרנים ברשתות המזון הולכת ומעמיקה ונוצרת מערכת יחסים של שיתוף-פעולה מלא. תופעה די נפוצה היא שהיצרנים מייעצים לקמעונאים בנושאים כמו תכנון פיזי של החנויות, ניהול קטגוריות, תמחור ושיווק. לעתים, הייעוץ של היצרנים הוא גם ביקורתי, כפי שהציג זאת ג'ון קייל, מנהל המכירות האימפולסיביות בענק המזון פפסיקו, שאמר כי כאשר החנויות אינן מסודרות ורמת הניקיון בהן היא נמוכה, סובלים מכך הקמעונאים כמו גם הסיטונאים.

רשת Morrisons היא כיום הבולטת ביותר בין רשתות הסופרמרקט בבריטניה, למרות שהיא רק הרביעית בגודלה, לאחר טסקו, ASDA, וסיינסבורי. הרשת הדינמית, קובע המגזין המקוון KANTAR, עומדת עתה במקום הראשון בקצב הצמיחה שלה. הרשת שהיקף המכירות שלה השנה הגיע ל-16 מיליארד ליש"ט החלה לאחרונה להשתמש בתוכנת Profitect המבוססת על אלגוריתם המזהה בזמן אמיתי הזדמנויות להגדלת הרווחיות.

פיטר הייסט, בכיר במחלקת הכספים אומר כי רשת המזון הציבה יעדי רווחיות שאפתניים על-פי תחזיות של מומחי Profitect, ואם אכן הן יושגו במהלך 6 החודשים של הפיילוט, הוא מניח כי יהיה גידול משמעותי ברווחיות העתידית של Morrisons.

התוכנה מסוגלת לגלות כמעט בזמן אמיתי מוצרים שהתמחור שלהם היה נמוך מדי בהשוואה לביקושים ולהציג בפני הרשת את התמחור האופטימלי כדי למקסם את הרווחים והמכירות. התוכנה גם יודעת להציע סדרי עדיפויות לסידור מדפים של המוצרים המבטיחים רווחיות גבוהה.

אופנת מעצבים בסופר

אחת התופעות המאפיינות כיום את ענף הסופרמרקטים בבריטניה, ולא רק שם, היא התחרות עם רשתות האופנה. בעוד שבעבר, היו מוקדשים ברשתות מספר מדפים לבגדים שהמכנה המשותף להם היה מחיר נמוך ואיכות בינונית מינוס, הרי שעתה, ברשתות כמו טסקו, מרקס אנד ספנסר ו-ASDA האופנה היא עדכנית, מבוססת על עבודתם של מעצבים ידועים ויחד עם זאת מחיריה זולים להפליא. שוטטתי באחד הסופרמרקטים של רשת של מרקס אנד ספנסר, וקשה היה שלא להבחין באגף האופנה, בעיקר לגילאי 2-12. העיצובים מאד עדכניים ומותגים כמו 'הלו קיטי' המיועדות לילדות בגילאי 8-12 בלטו בעיצובים הנאים שלהם.

לפני מספר שבועות הודיעה רשת הסופרמרקטים Waitrose היוקרתית כי בסתיו הקרוב היא תפתח מחלקת אופנה בחנות הדגל שלה בלונדון. החנות, הממוקמת ב-Canary היא בת 3 קומות ובמתכונת החדשה יהיו בה מחלקות של מזון, מוצרים לבית, ואופנה. בשלב זה מוגדר מהלך זה כמאמץ להתחרות בטסקו, ASDA וסיינסבורי, אשר כאמור מציעים מזה כמה שנים אופנה ברמת עיצוב גבוהה יחסית. אך ברור, כי האופנה הנמכרת עתה בסופרמרקטים בבריטניה מגבירה את התחרות עם רשתות האופנה המסורתיות, ובמיוחד עם אלה המוגדרות כדיסקאונט כמו פריימארק ו-H&M. מעריכים כי קטגוריית האופנה ב-Waitrose תהיה בפורמט של שדרת מעצבים ולא מותג פרטי.

מי משלם את המחיר? החנויות העצמאיות

לונדון היא עיר של רחובות קניות, אך מתברר כי הרשתות הגדולות והקניונים שוחקים את מעמדן של החנויות העצמאיות. מאמר שהתפרסם בעיתון ה"גרדיאן" לפני כחודשיים מציג תמונה עגומה של רחובות הקניות בלונדון אשר העסקים הקטנים שבהם, ובעיקר חנויות האופנה, נופלים קורבן למהלכי האופנה האגרסיביים של רשתות הסופרמרקט והאופנה.

מחקר שנערך על-ידי חברת MINTEL מראה כי במהלך השנתיים האחרונות ירד מספרן של חנויות האופנה ברחוב הקניות האופייני, ב-5%. על-פי דוחות אחרים צופים כי השנה ייסגרו כ-10,000 חנויות, כשישית מכלל החנויות ברחובות הקניות. מרי פורטאס מומחית קמעונאות שיצרה את סדרת הטלוויזיה Queen of Shops ואשר השכילה להעלות על הפסים חנויות בדעיכה עסקית, התמנתה לפני כ-3 חודשים על-ידי ממשלת בריטניה לבדוק את המצב המידרדר ברחובות הקניות, ולהמליץ על מהלכים שיחזירו את כוח המשיכה של רחובות אלה.

הצרכן הבריטי מתוחכם יותר מעמיתו הישראלי, ומגיב מיידית על כל העלאת מחיר שאינה נראית לו כמוצדקת. בסוף השבוע התפרסמה יוזמה של צרכנים הקוראת לציבור הבריטי לעבור לספקי גז שלא העלו את המחירים שלהם. במקביל פנו הצרכנים לרגולטור (OFGEM) ודרשו ממנו לבדוק מיידית מדוע עולים מחירי הגז ב-18.1%.

הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

אוהד יאסין / צילום: Netanel tobias

הקידום המפתיע של הישראלי הבכיר במיקרוסופט העולמי

אוהד יאסין, המשמש כיום כסגן נשיא וחבר הנהלת מרכז הפיתוח במיקרוסופט ישראל, ינהל מאות עובדים בישראל וברחבי העולם, ויוביל פעילות אסטרטגית מול ממשלות וארגונים ריבוניים ● את התפקיד קיבל הבכיר הישראלי בין השאר על רקע התפקיד המרכזי שממלא מרכז הפיתוח בישראל בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית, ענן וסייבר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"תמחור לא נכון": בכמה נמכר פנטהאוז עם נוף בירושלים לאחר 8 חודשים על המדף?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

זינוק של 700% בטראפיק: המהלך שעשו נשים שלא מצאו עבודה בלינקדאין

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

אילוסטרציה: Shutterstock

המספרים הסופיים הגיעו: מה עשו החסכונות שלכם ב-2025?

כלל ומנורה מבטחים חולקות ביניהן את המקומות הראשון והשני במסלולים הכלליים והמנייתיים, עם תשואה שנתית של יותר מ-16% כל אחת בכללי וכמעט 28% במנייתי ● התשואה לחוסכים בשנת 2025 היא הטובה ביותר מאז שנת 2009 ● בתחתית נמצאים אלטשולר שחם וילין לפידות, כשבדצמבר אלטשולר שחם כמעט לא הניב תשואה לחוסכים

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

סופית: השקעת הענק של שותפויות הגז בהרחבת פיתוח לוויתן ב-2.4 מיליארד דולר

שותפויות מאגר לוויתן, שברון, ניו-מד ורציו, החליטו סופית להשקיע בהגדלת ההפקה במאגר לקדוח שלוש בארות נוספות, במטרה להגיע ליכולת הפקה של עד 21 BCM בשנה במחצית השנייה של 2029 ● ההחלטה התקבלה לאחר הסכם יצוא הגז הענק למצרים בהיקף של כ-12% מעתודות הגז של ישראל ובהיקף כספי של 35 מיליארד דולר

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

כמה מדינות חולקות גבול יבשתי עם איראן? / צילום: Shutterstock

לקסי זהרה ג'ונס היא בתו של זמר ידוע. מיהו?

על שם מי קרויה פרדס חנה, מהו פירושה העברי של הקללה הקבלית פולסא דנורא, ואיזה נחלים עוברים בתוך העיר מודיעין? ● הטריוויה השבועית

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

אולם התצוגה של Walk on plan. תוכנית של הבית בגודל אמיתי / צילום: WOP

לא קונים על עיוור: הטכנולוגיה שמשנה את הדרך שבה אנחנו קונים בתים

הסוף לחוברות מהקבלן ולדירות הדוגמה? פיתוחים טכנולוגיים שמאפשרים לדמות דירות עוד בטרם נבנו, מעניקים לקונים יכולת לראות את סביבת המגורים שלהם - הרבה לפני שהיא נבנתה ● בדקנו שלושה מהם