גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תראו מה קורה בלונדון

הבירה הבריטית מציגה חדשנות בתחום הקניות. על קופות אוטומטיות בסופר שמעתם?

שעת צהריים בשוק התוסס של קובנט גארדן בלונדון, אלפי אנשים ממלאים את הכיכרות, הרחובות הצדדים וכמובן את המסעדות. צהרי יום בהיר כ-22 מעלות צלזיוס ביום קיץ נדיר, שעל-פי זקני לונדון יש רק 10 ימים כאלה בשנה. ואכן נראה כי כל מי שנמצא עתה בלונדון יצא מביתו ומקום העבודה שלו ומשוטט ברחובותיה ההומים מרוב אדם ובפארקים המוריקים.

הרעב מתחיל להציק לי, התורים למסעדות ארוכים ולא ידידותיים, ואני מגלה את ברירת המחדל האולטימטיבית - סופרמרקט עירוני בעל ממדים צנועים של הרשת המובילה טסקו. בהיסוס רב אני צועד לעבר החנות, חושש שמא התורים באזור הקופות בסופרמרקט יהיו ארוכים מאלה שבפתחי המסעדות, אבל מעז ונכנס. קונה כמה מוצרים בסיסיים, כמו גבינת אמנטל המקבילה הטעימה יותר של טל העמק הישראלית, שתי לחמניות וכמה פירות. אני מעיף מבט לאזור הקופות, ולא מאמין למראה עיניי, אין תור למרות מספר הקונים הרב בחנות.

ואכן, בחנות סופרמרקט בגודל דומה לאלה העירוניות של הרשתות המובילות בישראל, כלומר כאלה שניתן במבט אחד להקיף את כל פינות החנות, יש 12 קופות מאוישות ו-18 קופות לשימוש עצמי. כמובן שהלכתי לעבר המאתגרות יותר. דיילת חדת עין שזיהתה את קשיי ההתחברות שלי לקופה העצמית, ניגשת אלי ומנחה אותי - את המוצרים מניחים על גבי הסורק, ועל גבי המסך מתגלה המחיר וכך עוברים במהירות ממוצר למוצר. מכניסים את כרטיס האשראי, ובתוך שניות יוצאת החשבונית. מניחים את המוצרים בשקית ויוצאים. אגב, מחיר 200 גרם של גבינת אמנטל בטסקו הוא 7 שקלים, כאשר המחיר של המקבילה הישראלית הנחותה, טל העמק, במשקל זהה כ-12 שקל. מחיר של אמנטל מיובאת במשקל זהה מגיע בארץ לרמות של 20-25 שקל. אבל אלה כבר חדשות ישנות.

אין תור בקופות

הקופות לשימוש עצמי מייצגות את שירות הלקוחות שאליו מייחלים קונים במדינות פחות מתקדמות, כמו בישראל לדוגמא, הממתינים לעתים עד בוש בתורים לקופות המאוישות. מחקרים מראים כי החיסרון היחסי של הסופרמרקטים הפוגע קשות ביכולת לייצר חוויית קנייה הוא התור באזור הקופות. כל השקעה בנראות של הסופרמרקט בניסיון לייצר חוויית קנייה נשחקת במידה רבה, כאשר עין אחת של הקונה מחפשת אחר המוצרים, והאחרת בוחנת בדאגה את הצטברות התורים בקופות. אין זה סוד כי לא מעט קונים אשר ביצעו את החלק הארי של קנייתם השבועית, מוותרים על מספר פריטים ברשימה שטרם ניקנו, והם אצים עם העגלה אל קופה חדשה שזה עתה נפתחה, או אל תור קצר במיוחד. ואכן, צמצום התורים ליד הקופות מגדיל את המכירות ואת שביעות הרצון של הלקוחות.

אך מה שנראה בעין הישראלית כמחירי מזון זולים אינו כך בעיניהם של הבריטים. שכן, רק לפני כשבועיים התפרסם כי נוצרה מגמה ברורה של עליית מחירי המזון שם והתחזית היא להמשך המגמה. חברת המחקרים Kantar Worldpanel הציגה נתונים לפיהם עלו מכירות המכולת במונחי כסף ב-4 השבועות שהסתיימו ב-10 ליולי השנה ב-3.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כאשר ב-4 השבועות שהסתיימו ב-15 למאי השנה, עלו מכירות המכולת ב-2.5% לעומת אותה תקופה בשנת 2010. הגידול במכירות הוא תוצאה ישירה של עליה ב-5% של מחירי מוצרי המזון, והמשמעות היא כי בשלב זה מוכן ציבור הצרכנים הבריטי לספוג את עליות המחיר בלי לוותר על מוצרי המזון המועדפים עליו.

מרטין וויליאמס, מנכ"ל סיטונאי המזון לנדמארק אומר כי בשנים האחרונות חלו בבריטניה שינויים מהותיים בגישה האסטרטגית של יצרני המזון. בעוד שבעבר נהגו לשלוח למרכזים הלוגיסטיים של רשתות המזון כמויות שהוזמנו מראש על-פי תוכנית סדורה, הרי שבשנים האחרונות היצרנים פיתחו שיטות לזיהוי וניתוח ההתנהגות הצרכנית של המשתמשים הסופיים, במטרה לסייע לרשתות המזון להגדיל את מכירותיהם.

מחקר שנערך על-ידי חברת HIM מראה כי נוצרו יחסי אמון בין הקמעונאים ליצרנים או סיטונאים שיודעים עתה לנתח את נתוני המכירות ולהציג תחזיות מעודכנות אונליין. מעורבות היצרנים ברשתות המזון הולכת ומעמיקה ונוצרת מערכת יחסים של שיתוף-פעולה מלא. תופעה די נפוצה היא שהיצרנים מייעצים לקמעונאים בנושאים כמו תכנון פיזי של החנויות, ניהול קטגוריות, תמחור ושיווק. לעתים, הייעוץ של היצרנים הוא גם ביקורתי, כפי שהציג זאת ג'ון קייל, מנהל המכירות האימפולסיביות בענק המזון פפסיקו, שאמר כי כאשר החנויות אינן מסודרות ורמת הניקיון בהן היא נמוכה, סובלים מכך הקמעונאים כמו גם הסיטונאים.

רשת Morrisons היא כיום הבולטת ביותר בין רשתות הסופרמרקט בבריטניה, למרות שהיא רק הרביעית בגודלה, לאחר טסקו, ASDA, וסיינסבורי. הרשת הדינמית, קובע המגזין המקוון KANTAR, עומדת עתה במקום הראשון בקצב הצמיחה שלה. הרשת שהיקף המכירות שלה השנה הגיע ל-16 מיליארד ליש"ט החלה לאחרונה להשתמש בתוכנת Profitect המבוססת על אלגוריתם המזהה בזמן אמיתי הזדמנויות להגדלת הרווחיות.

פיטר הייסט, בכיר במחלקת הכספים אומר כי רשת המזון הציבה יעדי רווחיות שאפתניים על-פי תחזיות של מומחי Profitect, ואם אכן הן יושגו במהלך 6 החודשים של הפיילוט, הוא מניח כי יהיה גידול משמעותי ברווחיות העתידית של Morrisons.

התוכנה מסוגלת לגלות כמעט בזמן אמיתי מוצרים שהתמחור שלהם היה נמוך מדי בהשוואה לביקושים ולהציג בפני הרשת את התמחור האופטימלי כדי למקסם את הרווחים והמכירות. התוכנה גם יודעת להציע סדרי עדיפויות לסידור מדפים של המוצרים המבטיחים רווחיות גבוהה.

אופנת מעצבים בסופר

אחת התופעות המאפיינות כיום את ענף הסופרמרקטים בבריטניה, ולא רק שם, היא התחרות עם רשתות האופנה. בעוד שבעבר, היו מוקדשים ברשתות מספר מדפים לבגדים שהמכנה המשותף להם היה מחיר נמוך ואיכות בינונית מינוס, הרי שעתה, ברשתות כמו טסקו, מרקס אנד ספנסר ו-ASDA האופנה היא עדכנית, מבוססת על עבודתם של מעצבים ידועים ויחד עם זאת מחיריה זולים להפליא. שוטטתי באחד הסופרמרקטים של רשת של מרקס אנד ספנסר, וקשה היה שלא להבחין באגף האופנה, בעיקר לגילאי 2-12. העיצובים מאד עדכניים ומותגים כמו 'הלו קיטי' המיועדות לילדות בגילאי 8-12 בלטו בעיצובים הנאים שלהם.

לפני מספר שבועות הודיעה רשת הסופרמרקטים Waitrose היוקרתית כי בסתיו הקרוב היא תפתח מחלקת אופנה בחנות הדגל שלה בלונדון. החנות, הממוקמת ב-Canary היא בת 3 קומות ובמתכונת החדשה יהיו בה מחלקות של מזון, מוצרים לבית, ואופנה. בשלב זה מוגדר מהלך זה כמאמץ להתחרות בטסקו, ASDA וסיינסבורי, אשר כאמור מציעים מזה כמה שנים אופנה ברמת עיצוב גבוהה יחסית. אך ברור, כי האופנה הנמכרת עתה בסופרמרקטים בבריטניה מגבירה את התחרות עם רשתות האופנה המסורתיות, ובמיוחד עם אלה המוגדרות כדיסקאונט כמו פריימארק ו-H&M. מעריכים כי קטגוריית האופנה ב-Waitrose תהיה בפורמט של שדרת מעצבים ולא מותג פרטי.

מי משלם את המחיר? החנויות העצמאיות

לונדון היא עיר של רחובות קניות, אך מתברר כי הרשתות הגדולות והקניונים שוחקים את מעמדן של החנויות העצמאיות. מאמר שהתפרסם בעיתון ה"גרדיאן" לפני כחודשיים מציג תמונה עגומה של רחובות הקניות בלונדון אשר העסקים הקטנים שבהם, ובעיקר חנויות האופנה, נופלים קורבן למהלכי האופנה האגרסיביים של רשתות הסופרמרקט והאופנה.

מחקר שנערך על-ידי חברת MINTEL מראה כי במהלך השנתיים האחרונות ירד מספרן של חנויות האופנה ברחוב הקניות האופייני, ב-5%. על-פי דוחות אחרים צופים כי השנה ייסגרו כ-10,000 חנויות, כשישית מכלל החנויות ברחובות הקניות. מרי פורטאס מומחית קמעונאות שיצרה את סדרת הטלוויזיה Queen of Shops ואשר השכילה להעלות על הפסים חנויות בדעיכה עסקית, התמנתה לפני כ-3 חודשים על-ידי ממשלת בריטניה לבדוק את המצב המידרדר ברחובות הקניות, ולהמליץ על מהלכים שיחזירו את כוח המשיכה של רחובות אלה.

הצרכן הבריטי מתוחכם יותר מעמיתו הישראלי, ומגיב מיידית על כל העלאת מחיר שאינה נראית לו כמוצדקת. בסוף השבוע התפרסמה יוזמה של צרכנים הקוראת לציבור הבריטי לעבור לספקי גז שלא העלו את המחירים שלהם. במקביל פנו הצרכנים לרגולטור (OFGEM) ודרשו ממנו לבדוק מיידית מדוע עולים מחירי הגז ב-18.1%.

הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

הדמייה  פרויקט east&. תחרות קשה / צילום: ויו פוינט

כמעט חצי שנה אחרי טופס 4, רוכשי דירות במגדל בתל אביב עדיין לא מצליחים להביא את הכסף

יזמי פרויקט &East מכרו 271 דירות, אבל מסרו רק 251 מפתחות מאז אישור האכלוס לפני כמעט חצי שנה, בגלל קושי של קונים להשלים את העסקה ● במקביל, אחת מכל חמש דירות בפרויקט עדיין לא מוצאת רוכש ● עוד דוגמה למצבו העגום של שוק הדיור

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

עץ האשוח בכיכר המעיין בנצרת / צילום: יזיד חמיס

מסעדת שף, יקב משפחתי ועץ אשוח: היישוב בגליל שמציע חוויית כריסמס שלמה

שוק לילה במלון מיתולוגי, מאפייה מטריפה, ארוחה אותנטית בבית אבן עתיק, מסעדת שף וגם יקב ● ביקרנו בשלושה יישובים נוצריים בגליל שיציינו בשבוע הבא את חג המולד ● חגית אברון תופרת יום

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"

זום גלובלי / צילום: Shutterstock

המכסים החדשים על סין, והבלונים שגרמו למצב חירום

ברקע האיומים של טראמפ להטיל מכסים על מקסיקו, האחרונה נוקטת צעדים נגד סין ● בליטא הכריזו על מצב חירום. הסיבה: בלונים ● ואיך פרסומת אחת עוררה זעם בהולנד - עד שנאלצה לרדת מהמסך? ● זום גלובלי, מדור חדש 

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

5 שנים מההנפקה, צים במרכז סערה - והשבועות הבאים יקבעו מי ינווט את ענקית הספנות

ברקע הצעות לרכישת צים, מתחמם המאבק בין בעלי מניות המבקשים למנות דירקטורים מטעמם, לבין דירקטוריון החברה ● בתווך נמצאים המנכ"ל אלי גליקמן, שהוביל את מסע ההתאוששות של ענקית הספנות וכעת מבקש לרכוש אותה; ועובדי החברה, שחוששים ממשתלט זר ואף פנו לשרת התחבורה כדי לפעול לסיכול המהלך

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

בתעשיות הביטחוניות כבר מודאגים: האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על הרכבים הסיניים?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

בנק ישראל נגד חוק הגיוס: "לוקה בחסר ולא יביא לגיוס החרדים הנדרש"

הבנק המרכזי מזהיר כי הנוסח הנוכחי של חוק הגיוס "לוקה בחסר", וזאת משום שהיעדים שקבעה הצעת החוק הם נמוכים, והתמריצים הכלכליים בעלי אפקטיביות נמוכה ● "העברת החוק במתכונתו הנוכחית עלולה לא להביא לשינוי משמעותי בהיקף הגיוס, ובכך לשמר את הנטל הכלכלי האישי והמשקי הנובע מהשימוש הנרחב באנשי מילואים"

קובי אלכסנדר / איור: גיל ג'יבלי

הסבלנות השתלמה: קובי אלכסנדר מממש רווח גדול באי.בי.אי

קובי אלכסנדר מכר אתמול 240 אלף ממניות בית ההשקעות אי.בי.אי, בסכום כולל של 66 מיליון שקל ● מניית בית ההשקעות זינקה ב-450% בתוך חמש שנים ● לאחר המימוש ממשיך להחזיק אלכסנדר ב-15.8% ממניות אי.בי.אי

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

25 שנה אחרי האיפוס, מס רכוש חוזר לחוק ההסדרים. איך זה יראה?

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

הקרקע החקלאית הוחזרה למדינה: הסעיף שהפך את העסקאות לחסרות ערך

פסק דין חושף כיצד מצגים מפתים על "הפשרה קרובה" התגלו כעסקה נטולת ערך - בגלל סעיף אחד שהוסתר מהרוכשים

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

מימין: יובל כספית, עומר לוי ונועה טקה / צילום: צילום מסך יוטיוב

20 המשפיעניות המצליחות ביותר בישראל, ולמה אין ברשימה גברים

שוק המשפיענים מגלגל בארץ כמעט 400 מיליון שקל בשנה, ולצד טיפוח ואופנה מתחזק בקטגוריות כמו פיננסים ובריאות, בעוד מותגי הרכב והגיימינג עדיין חלשים בתחום ● בחברת יומנז, המתמחה בכלכלת יוצרים, מצביעים גם על היציאה מהסושיאל לעבר שילוט חוצות וטלוויזיה

שלמה קרעי, הליכוד הוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת, 08.12.25 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

הרפורמה בתקשורת של קרעי: מה העובדות שמאחורי השינויים?

בשבועות האחרונים שמענו שלל טענות בעד ונגד הרפורמה בתקשורת שמוביל השר קרעי ● האם לגוף החדש שיקום באמת יש זיקה פוליטית, מה תהיה מעורבות הממשלה ברייטינג, ואיך תושפע מזה עצמאות גופי החדשות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

ענף הפיננסים משתלט על הפסקת הפרסומות: דיסקונט הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה

הפרסומת של דיסקונט היא הזכורה ביותר זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה● ביטוח 9 מחזירים לאוויר פרסומת ישנה לרגל סוף השנה ● וחברת התקשורת פרטנר מתברגת גבוה כבר בשבוע הראשון באוויר

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ידועה בציבור תבעה את ילדי בן זוגה לאחר שהוא התאבד. כך זה נגמר

ידועה בציבור תבעה את ילדי בן זוגה לאחר אירוע טרגי, בטענה כי הובטח לה מימון עד לסיום חייה ● השאלה המרכזית שעמדה בפני בית המשפט היא האם הצוואה נועדה להחליף את הסכם החיים המשותפים ● מילה אחת שונה בין ההסכמים הכריעה את הכף

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"