גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלנים בכירים: "המחאה היא אזעקה, בדקה ה-90 ממש"

כלכלנים בכירים נרתמים לטובת מחאת האוהלים ומסבירים כי שיקום השירות הציבורי לא חייב לפגוע בצמיחה ■ "המחאה היא אזעקה, בדקה ה-90 ממש"

יוזמי מחאת האוהלים מקבלים חיזוק מקבוצת כלכלנים בכירים בישראל. אתמול (ג') נפגשו מובילי המחאה עם כמה כלכלנים, וביניהם פרופ' יוסי זעירא מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית, והבוקר התפרסם בתקשורת גילוי דעת בחתימת כלכלנים וחוקרי חברה הטוען כי יש במחאה "צדק רב".

החותמים מבקשים לענות למתנגדי המחאה הטוענים כי שיקום השירותים הציבוריים יחליש את מעמדה הכלכלי של ישראלי. בגילוי הדעת נטען כי שיקום שירותים אלה יכול להיעשות על-ידי העלאת המסים הישירים, בעיקר על בעלי הכנסות גבוהות, הגדלת מס החברות והמס על רווחי הון. "מדיניות זו אינה פוגעת בצמיחה הכלכלית כפי שעולה הן מן הניסיון הישראלי והן מניסיונן של ארצות אחרות", נכתב.

המטרה של גילוי הדעת, שיזם פרופ' יוסי זעירא מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית (לשעבר מנהל מכון פאלק היוקרתי לחקר הכלכלה), ברורה: לתת "קונטרה" לטענות ה"ציניות" כלשון המודעה, ולפיהן דרישות המוחים הן חסרות אחריות.

"שאלה ערכית, לא כלכלית"

חלק מהחותמים כיהנו בתפקידי מפתח במשרדים הכלכליים בירושלים, כגון פרופ' אבי בן-בסט, לשעבר מנכ"ל האוצר ומנהל מחלקת המחקר של בנק ישראל, אשר סירב לפני יומיים להצעתו של פרופ' מנואל טרכטנברג להשתתף בצוות שהקים נתניהו. התירוץ הרשמי של בן-בסט לסירובו היה עומס עבודה רב, אך גורמים המקורבים לוועדה טוענים כי הוא אדם טוטאלי והיה צפוי שהוא יעדיף לתקוף מבחוץ.

לצד זעירא ובן-בסט חתומים על גילוי הדעת גם פרופ' אביה ספיבק, לשעבר המשנה לנגיד, ד"ר מומי דהן, לשעבר כלכלן ראשי של בנק ישראל, ופרופ' לאה אחדות, לשעבר מנהלת מחלקת מחקר ותכנון של המוסד לביטוח לאומי, ופרופ' אריה ארנון, שהיה חבר בוועדת בן שחר (1993) ובוועדה לבחינת שכר המינימום (2000).

"לפני שנתיים עמדתי בראש צוות בכנס קיסריה, שדן בשאלה מה צריכה להיות מידת מעורבות הממשלה במשק", מספר יוזם העצומה, פרופ' זעירא. "המסקנות היו שזו אינה שאלה מקצועית כלכלית, אלא שאלה ערכית-פוליטית-חברתית. בעבר הציגה הממשלה את הקטנת ההוצאה הממשלתית כחלק מהתוצר, לא כאידיאולוגיה אלא ככורח כלכלי. הדוח שלנו הראה כי זה אינו כורח אלא בחירה. לכן יש מקום להתנגד לבחירה זו ולהציג אלטרנטיבה, שוויונית יותר, צודקת יותר.

"המסר העיקרי הוא כי גיבוש המדיניות החברתית-כלכלית אינו עניין לכלכלנים בלבד. אלו יכולים לסייע בצדדים הטכניים יותר, אך המגמות העיקריות חייבות להיות נדונות בדיון ציבורי רחב ופתוח. אם הציבור רוצה להגדיל את מעורבות הממשלה ואת השירותים החברתיים שהיא מספקת, ומוכן לממן זאת על ידי מסים גבוהים יותר, זו חובתו להחליט על כך".

יש דרישה כללית לצדק חברתי, אומר פרופ' אירה ארנון, החתום על גילוי הדעת, אך רבים שואלים: כמה זה עולה? "המתנגדים החלו לטעון כי הדרישות בשמים, שיש משבר בעולם, שהדרישות יפגעו בצמיחה וכל מיני טענות מהסוג הזה", הוא אומר, "אנו, כאנשי מאקרו וככלכלנים, באים ואומרים בפשטות: יש דרך מעשית ולא מסוכנת מבחינה פיסקאלית לעשות את הדבר הזה שנקרא מדינת רווחה".

לדבריו, "מדינת רווחה, מדינה שבה הציבור מממן את רוב השירותים הציבוריים שלה, היא מדינה שמתפקדת כמו שצריך ולא נחותה מהמודל האחר". ארנון טוען כי ההחלטה לחזק את מדינת הרווחה היא העדפה פוליטית וערכית. "ברור שמישהו ייפגע - אלו שמשלמים היום מסים נמוכים מאוד, אלו שדאגו להם ונהנים מכל מיני הטבות וזיכויים".

לדברי ארנון, "ישנם גורמים שלוקחים את האידיאולוגיה של השוק החופשי ומנסים לשים לה תחפושת של מדע. אך אין שום ביסוס אמפירי לטענות הללו.

ארנון מזהיר מפני הניסיונות האחרונים של פקידים ממשלתיים להסביר כי חידוש המיתון העולמי אינו מאפשר שינוי. "הם מנצלים את האירועים האחרונים כדי להסביר שרק השוק יכול ושרק מיסוי נמוך יכול להוציא את העולם מהמשבר, בעוד ההיפך הוא הנכון: המשבר כלכלי הוא תוצאה במידה לא קטנה של הדה רגולציה בשווקים והניאו-ליברליזם".

פרופ' אבי בן בסט מסביר את ההבדל בין תפיסת עולם לסוגיה כלכלית. "גודל הממשלה הוא סוגיה של תפיסת עולם, לעומת גירעון, שזו בהחלט סוגיה כלכלית", הוא אומר. "כאשר אתה מקבל שירותים ציבוריים מאוד נמוכים, ניתן להגדיל את ההוצאה, וכמובן להגדיל את המיסוי בהתאם, לרבות מיסוי של העשירים, ואז אתה מונע גירעון. "יתרה מזאת, הטענה שלפיה הגדלת ההוצאה, בד בבד עם הגדלת המיסוי, פוגעת בתהליך הצמיחה, איננה נכונה עובדתית".

"חייבים חברה שוויונית יותר"

פתחיה בר שביט, מבכירי הכלכלנים בארץ, שחתם אף הוא על גילוי הדעת, אומר כי שינוי תמהיל המסים זה אמצעי. המטרה היא ליצור חברה שוויונית יותר ואנו חייבים חברה יותר שוויונית, ולא, הדברים יכולים להידרדר ויקבלו ביטוי באי-שקט כלכלי וחברתי. מה שאנו רואים כעת זו אזעקה, בדקה ה-90 ממש".

בר שביט מתנגד לגישת ה"חלחול כלפי מטה", המזוהה עם נתניהו. "לפי גישה זו, אם תשפוך הרבה למעלה, זה יחלחל למטה", הוא מסביר. "אדם פשוט כמוני שואל: מדוע לא להעלות את התמורה ישירות למטה? כדי שלא נגיע למחוזות גרועים יותר, רצוי שנתעשת".

גילוי הדעת שפרסמו כלכלנים

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם