גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובד עליון

בתעסוקה אין "צדק חברתי", לעולם יהיה זה שכולם מקנאים בו בשל קרבתו להנהלה ולבוס

חתירה ל"צדק חברתי" - צמד המילים הדבור ביותר בימים אלה - מאפיינת גם את שוק העבודה, שהרי העובדים אמורים להימדד רק על סמך ביצועיהם, אך בפועל, כיאה לטבע האנושי, בכל ארגון שיש בו יותר משני אנשים, יש סכנה להעדפה של עובד על פני אחרים.

בעולם של תגמולים אין צדק חברתי

בעבודה, "צדק חברתי" הוא מונח מתעתע. הרי אי אפשר להתייחס לכולם אותו הדבר, ומקובל וידוע לכל שעובדים שמתפקדים היטב גם מתוגמלים על כך. גם ברמה הבינ-אישית (שכן בכל זאת מדובר על יחסים בין בני אנוש), אך הגיוני שעובדים ומנהלים החולקים זה עם זה אינטרסים משותפים, תחומי עניין חוץ-מקצועיים זהים או מבני אישיות דומים, יתקשרו ביניהם טוב יותר. יתרה מזו, יחסים טובים בין מנהל לעובדיו הם ברכה.

אולם במקרים רבים זה עובר את גבול הטעם הטוב - במיוחד בחברות טכנולוגיות ובחברות סטארט-אפ, המאופיינות בתרבות ארגונית דינאמית, זריזה, פתוחה ושיתופית. בארגונים כאלה יש סיכוי רב שיתפתח קשר קרוב בין המנהל לעובד, והבעיה מתחילה כשיתר העובדים תופסים עובד זה כמי שמקבל יחס מועדף על חשבונם, או במקרה גרוע מכך - כאשר המנהל באמת מספק יחס מועדף לעובד אחד על חשבון האחרים, מבלי שהוא ראוי לכך לתפיסתם.

תפיסת ההעדפה חזקה מעצם קיומה

מנהל סיפר לי על יחסיו הטובים עם אחד מעובדיו. הם היו יושבים זה לצד זה בישיבות, מרבים להיפגש, לצאת לארוחות צהריים ביחד, מדברים בגובה העיניים. תחילה, שמח על שזכה לקרבה ולמעין שותפות עם "אחד מהשטח", שחי את הארגון ואת עובדיו, ואף קיווה שזה יהיה בעבורו ערוץ ישיר לקשר עם שאר העובדים.

אולם עם הזמן, גילה שעובדיו מקנאים בקשר הזה, וסבורים שהוא מעדיף את אותו עובד ומתגמלו בהתאם, על חשבון יחסיו עמם. "העובד המועדף" הצטייר בעיניהם כיד ימינו, על-אף שזה לא היה תפקידו הרשמי, והם חשו מאוימים מנוכחותו הכביכול ניהולית.

כשבדקנו זאת יחד לעומק, מצאנו שבפועל עובד זה כלל לא מתוגמל יותר מהאחרים. המנהל אף הודה כי בין חבריו לצוות, יש כמה עובדים טובים מקצועית פי כמה ממנו, וכשקידום יעלה על הפרק - יעדיף לקדמם לפני שיקדם אותו.

ולמרות זאת, עובדיו כבר הסיקו מיחסיו עמו שהוא מעדיף אותו על פניהם, והחלו להפגין סימנים של תסכול, טינה כלפי העובד המועדף, וירידה במוטיבציה ובתפוקה. הוא חש כיצד התרבות הארגונית השיתופית והפתוחה, שהתאמץ כל-כך ליצור, נהרסת לנגד עיניו, והבין ששגה.

המועדפים, השקופים והנטושים

פסיכולוגים תעסוקתיים יודעים היום שעניין ההעדפה בעבודה הוא סובייקטיבי ונתון לתפיסות העובדים, הרבה יותר מהמציאות עצמה. אחת ההשערות היא שתחושת ההעדפה של עובדים תלויה בחוויות עבר - מילדותם או מעברם התעסוקתי. הלא אנשים שונים קיבלו יחס שונה במהלך חייהם, והרגלים אלה נוטים להשתמר גם בעבודתם הנוכחית.

ולכל מקרה יש שכר וגם מחיר. למשל, למי שהורגלו להיות מועדפים, יש סיכוי רב לחוש מועדפים גם בעבודה וליהנות מביטחון עצמי גבוה. הם אמנם נוטים להתמודד כראוי עם מכשולים ואתגרים, ומיטיבים לשווק את עצמם בדרגים הגבוהים, אך מאחר שהם מצפים לתגמול יותר מאחרים, הם צפויים להתאכזב בקלות ולעתים קרובות. בנוסף לזה, אם הם אכן נתפסים כמועדפים, הם עשויים לסבול מיחס מתנכר מצד העובדים האחרים.

בשונה מ"המועדפים", מי שהורגלו שמתעלמים מהם הם עובדים שמבצעים את עבודתם בלי לעשות "באזז". לרוב הם שקטים, ואף בטוחים בקשר שלהם עם מנהליהם, בלי להזדקק לפידבק בכל צעד ושעל.

הבעיה היא שבימינו, לא די בביצועים טובים ושקטים. פעמים רבות אלה הם באמת העובדים שנשארים מאחור, משום שלא מכירים בהם. אנשים כאלה יועילו לעצמם אם ילמדו איך לקחת לעצמם קרדיט, ויתקשרו מעט יותר עם הממונים.

לבסוף, כצפוי, "הבלתי מועדפים" הם דמויות שכולנו מכירים: עובדים ממורמרים, שממהרים לחוש נטושים. גם כשאין בארגון העדפה ברורה, הם הראשונים שיסיקו שמנהלם מעדיף אחרים על פניהם. עובדים כאלה לא מרוויחים מכך, ובעיקר משלמים מחיר של היתקעות במקום וחוסר שביעות רצון. הם ירוויחו אם ילמדו לקדם את עצמם בארגון, מקצועית ובינאישית, ויפחיתו את תחושות המרמור והפגנתן כלפי חוץ.

המנהיג יכול למזער תחושות אי-צדק

יותר משצדק חברתי קיים או לא, מכריע האופן שבו תופסים זאת העובדים. לכן, ייטב אם מנהלים יפנימו שלא די בהתנהלות שטבעית להם. עליהם לקדם ערכים שוויוניים בחיי היומיום של הארגון. למשל, להעניק יחס שווה ככל האפשר לכולם (ואם אפשר, להימנע מיחסי משפחה בעבודה), ולהטמיע בחזקה עקרונות של תגמול מבוסס ביצועים, בטקס קבוע. בשגרה, יועיל אם ינסו להיכנס לנעלי עובדיהם, ולבחון באובייקטיביות האם מעשיהם נתפסים כביטוי להעדפת עובד אחד על חשבון אחרים. וחשוב מכל - עליהם ליישם את עיקרון הפתיחות גם בהקשרים שליליים - לפתוח את הדלת, ולעודד את העובדים לדבר בחופשיות על עוולות וטעויות.

כדי לעודד שיתוף מצד העובדים אפשר לערוך סקרים אנונימיים תקופתיים, לבצע הערכות עובדים במינון מאוזן, לנהל תקשורת פתוחה באשר למדדי הקידום בארגון, ולהשתמש בתבונה בפוליטיקה ארגונית כדי להתוודע לרכילויות בארגון.

- האם אצלכם בארגון יש עובדים "מועדפים"? איך היחס המועדף בא לכדי ביטוי ומה השלכותיו?

- אילו מקרים של אי צדק נוספים מוכרים לכם ממקום עבודתכם?

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. תוכן מאמריה מבוסס על הניסיון והידע שרכשה באינספור תהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני היי-טק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להסתמך עליהם ככאלה. יודגש כי פרטי הסיפורים האישיים במאמרים טושטשו לצורך שמירת פרטיות מושאיהם.

פניות ליעל מהודר לקבלת ייעוץ אישי יש לשלוח לדוא"ל: Yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר ליצור עמה קשר גם בפייסבוק.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות