גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נא להכיר: העיתונאים שנמצאים במרכז סיקור המחאה

חייהם של העיתונאים שנמצאים במרכז סיקור המחאה החברתית רוויים בשמחה גדולה על מה שמתרחש, לצד דילמות הקשורות במידת האתיקה העיתונאית

חייהם של העיתונאים שנמצאים במרכז סיקור המחאה רוויים בשמחה גדולה על מה שמתרחש, לצד דילמות הקשורות במידת האתיקה העיתונאית. בעבור חלקם הנושא החברתי הוא בראש סדר יומם כבר שנים. כתבים אחרים היו בעולמות תוכן שונים אבל ידעו לנצל מומנטום ולהשתלב בהלך הרוח הכללי.

נדב איל: "התפקיד שלי היה לנסות ולנסח את המודעות"

לפני שנדב איל הפך לאיש חדשות חוץ, עיקר עיסוקו היה התחום המדיני והפוליטי. חברתי הוא לא היה. עד שיצא לשנתיים של לימודים בבריטניה, ועם שובו לישראל הלך לקניות בסופר.

"ראיתי שהחלב עולה יותר והשמן עולה יותר. ושם, בבריטניה, מרוויחים הרבה יותר מאיתנו, ואין להם עץ זית אחד ולא את הפרות המניבות ביותר", הוא מספר. "הסתובבתי במשך חצי שנה כועס, כי מאז שחזרתי מלימודים באנגליה הבנתי שמתבצע פה עושק מאורגן.

"הסתובבתי עם הדימוי בראש של אנשים שחושבים שהם קונים מוצרי צריכה רגילים ושהם קונים בעולם של משק חופשי, כשזה בעצם הפוך לחלוטין. נהייתה בי ההכרה שכל הוויכוח הישראלי בין סוציאל דמוקרטיה לשוק חופשי הוא מזויף לחלוטין. אין שוק חופשי אמיתי - ומאידך גם אין מדינה סוציאלית".

איל רצה שהדבר ייכתב, אבל הבין שזה לא התחום שלו. "ניסיתי לעניין בזה עיתונאים אחרים שיכתבו על זה, דיברתי גם עם חברים שלי שנמצאים בתחומים הציבוריים. לא חשבתי שזה תפקידי, הטור שלי מתמקד במציאות הגלובלית".

עד שלבסוף הוא נתן לדבר לצאת ושחרר במשך חודש בין פברואר למארס 2011 שלושה מאמרים שגררו אלפי תגובות. "המאמרים עסקו במצבו של מעמד הביניים, ביוקר המחיה ובמערכת הפוליטית. זה השתמע בצורה ברורה מדברי במאמר 'לשבור, לזכור ולחיות' - שהציע לשבור את המטריקס. הוא קבע כי המצב של מעמד הביניים בישראל איננו יציב עוד, שהוא לא בר-קיימא ושהוא חייב להסתיים בצורה של שינוי מאוד גדול. האנשים החלו להגיע לתודעה".

- ובכל זאת, בכל מה שקורה עכשיו, למרות שהצתת את הנושא, אתה לא עושה שימוש במדיום אחר שאתה עובד בו, ערוץ 10.

"אני חי עם זה בשלום. התפקיד שלי הוא עורך חדשות החוץ בערוץ 10, ב'מעריב' אני כותב טור במוסף שבת, ובכך אני ממשיך. זו הפרדה בריאה".

- אולי אתה נדרש, עם הידע ויכולת הניסוח שלך את המציאות, בצד של הנהגת המחאה?

"זה בכלל לא עלה על דעתי. אני מאוד רחוק מזה. אחרי המאמרים שלי אנשים שאלו מה צריך לעשות עכשיו, והתשובה שלי הייתה: 'דבר ראשון להגיע למודעות'. התפקיד שלי היה לנסות ולנסח את המודעות. ניסיתי לתרום מה שאני יכול למודעות, ואני מקווה שזה תרם".

קרן מרציאנו: "אמרתי לפני כל שידור, תזכרי שאת צריכה גם לדווח"

מאז החלה מחאת הדיור ששוטפת את הציבור, "תוכנית חיסכון" בהגשתה של קרן מרציאנו נולדה מחדש. הרבה יותר שטח, הרבה יותר דיונים משמעותיים באולפן - וגם הרבה יותר זמן והרבה יותר רייטינג. התוכנית, שנחשבה לצרכנית בעיקרה, זינקה בנתוני הצפייה שלה.

"אני הרבה יותר אוהבת את 'תוכנית חיסכון' בחודש האחרון, זה לגעת בעצבים הכי חשופים בחברה הישראלית", אומרת מרציאנו.

היא מרגישה שלתוכנית הכלכלית שלה ולאחרות יש חלק משמעותי במתרחש ברחוב. "פתאום כל מהדורות החדשות נהיו 'תוכנית חיסכון'. בין כל הגורמים להתעוררות המופלאה שקוראת ברחוב, אפשר לומר גם שהנפח המאוד גדול שתופסת התקשורת הכלכלית היווה טריגר לכל ההתעוררות הזה. אנחנו אחד הגורמים. דיברנו הרבה על יוקר המחיה והמיסוי ועוולות צרכניות, ובסוף אתה רואה שהדברים התנקזו לכדי זה".

- ובכל זאת, את הקפדת לא לבחור בתמיכה גלויה במתרחש.

"כן. אני חושבת שצריך להביא את שני הצדדים של המטבע - עמדת הממשלה והמפגינים. אמרתי שעצם המחאה מאוד מוצדקת. יש משהו מאוד מרענן שאנשים יוצאים לרחובות, הם יוצאים מכל הסיבות הנכונות.

"מצד שני, זיהיתי, בעיקר בראשית המחאה, חוסר מיקוד מאוד ברור לדרישות המפגינים. זו סיבה נוספת לאובייקטיביות, זיהיתי שיש חוסר מיקוד ולא רציתי ללכת באופן עיוור אחר המאבק מבלי ציין את נקודות התורפה.

"זיהיתי גם קולות רדיקאליים בשולי המאבק, ואני בתפיסתי הכלכלית לא תומכת בזה. אני חושבת שיש מקום לשינוי - אבל בתפיסה ובמסגרת הקיימת של קפיטליזם ושוק חופשי. לא לשנות לגמרי את השיטה".

- וכשמשדרים מתוך ההפגנה, זה לא קשה יותר?

"ללא ספק השידורים הקשים ביותר היו השידורים מההפגנות במוצאי השבתות. באמת היה חשמל באוויר ומשהו מאוד סוחף ברוח הצעירה. הרגשת שאתה עד לתהליך דרמטי חברתית ודמוקרטית. יש בזה משהו מאוד שובה לב, אבל אמרתי לפני כל שידור, תזכרי שאת צריכה גם לדווח".

שרון גל: "מי שרואה ושומע, יודע שאנחנו מזדהים עם זה"

הטמפרמנט של שרון גל ושל תוכניתו הלילית בערוץ 10 התאימו בדיוק להתרחשויות ברחוב הישראלי. גל, שרק מחפש על מי להתנפל, זיהה את ההתפתחויות, ותוכניתו "לילה כלכלי" נשלחה על-ידי הערוץ מלכתחילה אל הקו הקדמי של רחוב רוטשילד.

"התחושה הייתה כבר למעלה משנה שיש מתחת לפני השטח מעמד ביניים סוער, כואב ומתקשה, וזה בא לידי ביטוי כמעט בכל סיפור שנגענו בו, הרבה לפני המחאות", אומר גל. "ראית את זה הרבה בפייסבוק, ואני חושב שהצלחנו לזהות את זה מוקדם. יומיים אחרי שהוקם המאהל, היה נכון לעשות משם שידור".

- אתה בחרת צד באופן די ברור.

"לא הייתי אומר שלקחתי צד, אבל אני בא עם הרבה אמפטיה והבנה למה אנשים מתכוונים. אבל גם זה משתנה כל הזמן, אם אתה מסתכל על חלק המהלכים, והם לא במקום טוב היום.

"המילה אג'נדה היא גדולה, אבל ההחלטות מתקבלות על בסיס תחושת בטן שיש כאן זעם ותסכול. אז אתה מגדיל דברים מסוימים. אנחנו לא מהדורת חדשות, ויש הרבה עצמאות, ויש לנו גם קו שאני לא מסתיר. מי שרואה ושומע, יודע שאנחנו מזדהים עם זה".

- מה אתה אומר על הטענה שהתקשורת מפנקת מדי את המחאה הזו?

"יש שכבה גדולה של אנשים שבאים לזה מתוך הרבה אמפטיה, אבל יש גם הרבה הפרזות פה ושם, במיוחד במספרי האנשים בעצרות. אתה רואה טיפול אמפטי באופן כולל באווירה הכללית. אבל שוב, זה משהו שהתחיל כל-כך מוקדם, כמה חודשים לפני הגל הגדול. לא האמנתי שאנשים יעברו מהפייסבוק לשטח. אני בתחושה שאנחנו אחרי הגל הגדול. היום יש אתנחתא".

- עד עתה נדמה שתוכניות הכלכלה שיקפו בדיוק את ההפך מהסוציאליזם שדורשים המוחים.

"התוכנית הזו הייתה מזוהה עם רוח העם מההתחלה. אבל בתפיסה שלנו תמיד הייתה הכוונה לייצר אייטמים שימושיים על הקופות או הקרנות והטיפול בפריפריה. נכון, אנחנו לא תוכנית רווחה, ולא כל יום עוני וקושי, אבל התוכנית מאוד מחוברת לרוח העם".

אורלי וילנאי: "אני רק רוצה לתת למה שקורה פה רוח גבית"

לאורלי וילנאי וגיא מרוז יש קילומטרז' ארוך בתחום החברתי. הם נגחו בביורוקרטיה שוב ושוב בהזדמנויות שונות במהלך הקריירה, וקמפיין התמיכה שלהם בניצולי השואה עורר שינוי משמעותי. כששידרו מהפגנת ה-300 אלף, מרוז לא הסתפק בדיווח, אלא עמד על הבמה של ערוץ 10 ועודד את הקהל בידיים מונפות.

"כבר 4 שבועות אני מסתובבת עם דמעות בעיניים וחזה מנופח מגאווה", אומרת וילנאי ל"גלובס". "אני יכולה לומר שנורא משמח שהמחאה מובילה את עצמה ושכל העיתונאים והמומחים והיועצים טעו לגביה. אני כל-כך גאה לראות את זה קורה, אחרי שנים שדיברנו בשפה הזו ולפרקים נשמענו הזויים. פתאום זה השיח. נושאים כמו 'ערבות הדדית', מי דיבר על זה?".

- את מאמינה שזה יישא פרי, או שזה טרנד חולף?

"זו כבר הצלחה שבאה לידי ביטוי בחלחול למטה. עכשיו לוקחים ילדים לראות דיונים בשדרה, וכשזה עולם המושגים של ילדים, הם יגדלו להיות משהו אחר. זה לא רגעי. אני רואה כבר הרבה זמן אנשים שמסתובבים ומחפשים רועה. אנחנו מלמדים את הילדים לקדש את ערך החיים. לחיות למען ארצנו ולא למות".

- התמיכה הברורה שלכם לא עמדה בעיניך בספק תוך כדי הסיקור?

"אף פעם לא הסתרתי את דעתי, לטובת מי שקולם לא נשמע. בהתחלה לא צעדנו לזה, השקפנו מהצד. בשלב מסוים כעיתונאים שעובדים בכמה כלי תקשורת התחלנו לסקר ולכתוב.

"אני לא רואה טעם להסתיר את דעתי, אני רק רוצה לתת למה שקורה פה רוח גבית. כשחשפנו את פרשת המיליונר שתרם להפגנה ידעתי שזה יכעיס את ראשי המחאה, אבל עשיתי את עבודתי העיתונאית".

קרן נויבך ועודד שחר: נחשבים לסוציאליסטים של רשות השידור

קרן נויבך ועודד שחר נחשבים לסוציאליסטים הגדולים של רשות השידור. נויבך, כמגישת תוכנית הבוקר האלטרנטיבית-חברתית המצליחה, הציבה באדיקות בראש הליין-אפ שלה נושאים חברתיים. שחר קרא לממשל במשך שנים לפקוח עיניים לצדק החברתי, ועם פרוץ המחאה היכה על חטא שלא עשה די.

ברשות השידור אסרו על השניים להתראיין בנושא ל"גלובס", זאת "עד שדברים יתבהרו", נמסר מהרשות מבלי לפרט.

רינו צרור: תומך מובהק במחאה

כל אחד מימיו של רינו צרור בימי הקיץ הזה, כך נראה, הוא יום של חג. צרור מביע בכל הזדמנות שניתנת לו את תמיכתו במחאה ובאנשיה, בעיקר בשידורים אותם הוא מוביל בגלי צה"ל במקומו של רזי ברקאי.

במהלך השנים נחשב מרור לאחד העיתונאים הפעילים בתחום החברתי, בין היתר בזכות סרטים כמו "בית-שאן סיפור מלחמה", כשהסיסמה "צדק חברתי" כבר שגורה שנים בפיו.

צרור ביקש לא להתייחס לנושא.

עוד כתבות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס