גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לעו"ד מותר לטעות: "יוצא ידי חובתו עם שיקול דעת סביר"

בית המשפט המחוזי בתל-אביב חוזר ומזכיר, כי לעורכי הדין מותר לטעות: "עו"ד אינו נדרש לחשב את כלל האפשרויות בכל תרחיש עובדתי"

עורך הדין אינו קוסם, אפילו אינו חברת ביטוח. הוא לעולם לא יוכל להבטיח ללקוחו זכייה בהליך משפטי כזה או אחר. כך, גם כאשר הסיכויים לכך נראים גבוהים במיוחד. הדברים אינם תלויים רק בעורך הדין. לעתים קרובות, יבצע עורך הדין את מלאכתו בצורה מעולה, ובכל זאת, לא יעלה בידו להביא ללקוח ניצחון.

דומה שדברים בסיסיים ומובנים מאליהם אלה נשכחים, לעתים קרובות, מלבם של לקוחות, שאינם מרוצים מכך שיצאו מן ההליך המשפטי וידיהם על התחתונה. אלה ממהרים להאשים את השליח. לפעמים הם גם מגישים נגדו תביעה, בה הם מייחסים לו רשלנות מקצועית בייצוגם. אלמלא רשלנותו, כך הם טוענים, הם היו זוכים.

בשנת 1998 קיבל על עצמו עו"ד יואב סלומון את ייצוגו של סוכן הביטוח אהרון קפלן, בתביעה שהוגשה נגדו, 5 שנים קודם לכן, על-ידי חברת ביטוח בשם "רותם". עד להעברת הייצוג לידיו, יוצג קפלן בידי עורכי-דין אחרים. קפלן לא שיגר, במסגרת התביעה, הודעה לצד שלישי כלשהו. זמן קצר לאחר קבלת הייצוג, הכין סלומון, והגיש מטעמו של קפלן, תצהירי עדות ראשית של קפלן-עצמו ושל עד נוסף. במהלך ישיבת ההוכחות, התברר לו, כי העד היחיד מטעם "רותם" לא טיפל, באופן אישי, בעניין, נשוא התביעה. בעקבות זאת, עלה במוחו של סלומון הרעיון למשוך את התצהירים, שהוגשו מטעמו של קפלן, בנימוק ש"רותם" לא הוכיחה כדבעי את תביעתה.

תביעת רשלנות מקצועית

השופט שדן בתיק סירב לדחות את הדיון, על-מנת שיהא סיפק בידו של סלומון לנתח את עדותו של העד האמור ולקבל החלטה מושכלת, ללא לחץ של זמן. הוא הכריז על הפסקה קצרה, אשר במהלכה היה על סלומון ועל מרשו להחליט כיצד בדעתם לנהוג. לאחר היוועצות עם לקוחו, החליט סלומון למשוך את התצהירים.

פסק הדין הוכיח, כי רעיונו של עו"ד סלומון היה מוצלח. בית המשפט דחה את תביעתה של "רותם", לאור זאת שהיא לא הוכיחה שהסכום הנתבע אכן לא שולם לה. אלא שערעורה של "רותם", לבית המשפט המחוזי, התקבל. הבסיס לכך הייתה טענה, שלא הועלתה בפני בית-משפט השלום, ושלפיה הנטל להוכחת פירעון החוב, שכמוה כטענת "פרעתי", רבץ על כתפיו של קפלן דווקא. קפלן חויב לשלם ל"רותם" כחצי מיליון שקלים.

ומי אשם? כמובן, עורך הדין. קפלן מיהר והגיש נגדו תביעת רשלנות מקצועית, במלוא הסכום, בו חויב. הוא טען שהרשלנות התבטאה הן בכך, שסלומון לא שיגר הודעה לצד שלישי לגורמים רלבנטיים, והן בכך שהוא משך את תצהירי העדות הראשית.

זמן קצר לפני שמונה לבית המשפט המחוזי, דחה שופט בית-משפט השלום בתל-אביב, חגי ברנר, את התביעה. הוא קבע, כי סביר להניח שבקשה לשיגור הודעה לצד שלישי, כחמש שנים לאחר הגשת התביעה, הייתה נדחית. הוא גם האמין לסלומון, שטען כי קפלן הודיע לו, שאין טעם בשיגור הודעה לצד שלישי, מאחר שממילא "כבר אין ממי לגבות". ברנר גם הצדיק את החלטתו של סלומון למשוך את התצהירים. לדידו, בנסיבות שנוצרו במהלך המשפט, ומאחר שהוא כבר נוכח, כי קפלן הוא "עד גרוע", שעדותו בהליך קודם הוגדרה "אסון משפטי", נכון עשה סלומון כשמשך את תצהירו. מאחר שלתצהיר העד הנוסף "הוחלקו" דברים בלתי נוחים, שהיו עלולים להזיק לקפלן במשפט, ראה ברנר שגם במשיכתו היה טעם.

התנהלות זהירה

ברנר לא התרשם מן החוכמה בדיעבד, היינו, מכך שבסופו של דבר "רותם" זכתה בערעור וקפלן חויב לשלם לה את סכום התביעה. הוא הסתפק בכך, שסלומון הפעיל שיקול-דעת סביר, כחובתו של עורך-דין בייצוג הלקוח.

קפלן לא הסכין עם דחיית תביעתו נגד סלומון וערער עליה, באמצעות עו"ד שמואל ילינק. ערעורו נדחה עתה על-ידי הרכב שופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ישעיהו שנלר, קובי ורדי ורות לבהר-שרון (שכתבה את פסק הדין).

"אין ספק כי לעורך דין חובת זהירות כלפי לקוחו בקשר עם הטיפול המשפטי שהוא מעניק ללקוחו", פתחה לבהר-שרון במושכלות יסוד, עליהן לא חלק אף בא-כוחו של סלומון, עו"ד יוסף שלף. את החובה האמורה היא מצאה, בין היתר, בהסכם מכללא, הנכרת בין עורך הדין והלקוח מעצם הפקדתו בידיו של הייצוג. "הבנה והתנאה מכללא בכל הסכם כזה היא כי לעורך הדין המקבל על עצמו את ייצוג הלקוח, המידה הנדרשת של ידע, מאומנות ומיומנות הנדרשים במקצוע עריכת הדין, וכי מתחייב הוא להפעיל כישורים אלה לטובת עניינו של הלקוח", אזכרה.

לבהר-שרון צידדה בשופט ברנר, שקבע כי לא היה טעם להגיש בקשה לשיגור הודעה לצד שלישי באיחור כה רב. לדידה, בכך חסך סלומון מקפלן חיוב אפשרי בהוצאות משפט. גם בנוגע למשיכת התצהירים הייתה דעתה כדעתו של ברנר.

"עצם התנהלותו של המשיב (עו"ד סלומון - א'ט') כפי שנקבע עובדתית על ידי בימ"ש קמא, מלמדת כשלעצמה על התנהלות זהירה ומחושבת", קבעה. היא העלתה על נס את זאת, שסלומון ביקש ארכה לשם קבלת החלטה מושכלת, את זאת שהוא נועץ בקפלן-עצמו והסביר לו את משמעות משיכת התצהירים, ואת זאת שקפלן אישר את הדבר. "אומנם ככלל, האחריות לקבלת החלטות מקצועיות רובצת על שכמו של בעל המקצוע, והעובדה שהוא נועץ במרשו אינה יכולה לפטור אותו מאחריות. ואולם, מרגע שהצביע בפני הלקוח את כל הסיכונים, שונה המצב, ויש לבחון אם ההחלטה היתה סבירה בנסיבות העניין", הטעימה לבהר-שרון.

את ההחלטה למשוך מהתיק את תצהירו של קפלן - "העד הגרוע" - היא הגדירה "החלטה סבירה בהחלט". גם העדתו של המצהיר הנוסף "לא היתה נטולת סיכון", המשיכה. שהרי בתצהירו נכללו גם דברים, שהיו עלולים להזיק לעניינו של קפלן במשפט.

שיקולים לגיטימיים

"בנסיבות אלו, נראה כי שיקוליו של המשיב לא חרגו ממתחם הסבירות", סיכמה לבהר-שרון. "השיקולים ששקל היו ענייניים ולגיטימיים, והוא קיבל החלטה מושכלת בזמן אמת על בסיס הנתונים שהיו בפניו, הגם שבדיעבד יתכן שזו לא היתה בהכרח המסקנה הטובה ביותר, עדיין אינני סבורה שהתנהלותו היתה רשלנית".

בכך שבית-משפט השלום דחה, תחילה, את התביעה נגד קפלן, מצאה לבהר-שרון חיזוק למסקנה, שלפיה שיקולו של סלומון לא היה מוטעה. בכך שהתוצאה התהפכה, מאוחר יותר, בערעור, היא לא ראתה יותר מאשר "חוכמה בדיעבד".

היא ראתה לשוב ולהדגיש, כי גם לו היה נקבע, כי בהחלטתו של סלומון נפל דופי וכי בנסיבות העניין, שיקול דעתו לא היה מיטבי, עדיין לא היה בכך כדי ללמד על כך, שהוא התנהל ברשלנות. "טעות בהתנהלותו של עו"ד מקום בו הופעל שיקול דעת אינה עולה לכדי רשלנות מקצועית", הבהירה.

"לא כל טעות מהווה מעשה של רשלנות. בכלל זה שיקול דעת אשר בסיכומו של יום יתברר כשגוי לא מקים חזקה לרשלנות. עו"ד אינו נדרש לחשב את כלל האפשרויות בכל תרחיש עובדתי והוא יוצא ידי חובתו כאשר הוא מפעיל שיקול דעת סביר, גם אם בדיעבד היה מוטעה", הוסיפה.

לקראת סיום, ראתה לבהר-שרון לאזכר את זאת ש"גם עורך-דין סביר ונבון ומלומד יכול ויטעה בשיקול-דעתו: אם לשופט בשר ודם מותר לטעות, לעורך-דין לא-כל שכן" (ע"א 2278/09).

עוד כתבות

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

לאחר נפילת המניה: בנק ההשקעות שחותך את מחיר היעד של מאנדיי ב-70%

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"