גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לעו"ד מותר לטעות: "יוצא ידי חובתו עם שיקול דעת סביר"

בית המשפט המחוזי בתל-אביב חוזר ומזכיר, כי לעורכי הדין מותר לטעות: "עו"ד אינו נדרש לחשב את כלל האפשרויות בכל תרחיש עובדתי"

עורך הדין אינו קוסם, אפילו אינו חברת ביטוח. הוא לעולם לא יוכל להבטיח ללקוחו זכייה בהליך משפטי כזה או אחר. כך, גם כאשר הסיכויים לכך נראים גבוהים במיוחד. הדברים אינם תלויים רק בעורך הדין. לעתים קרובות, יבצע עורך הדין את מלאכתו בצורה מעולה, ובכל זאת, לא יעלה בידו להביא ללקוח ניצחון.

דומה שדברים בסיסיים ומובנים מאליהם אלה נשכחים, לעתים קרובות, מלבם של לקוחות, שאינם מרוצים מכך שיצאו מן ההליך המשפטי וידיהם על התחתונה. אלה ממהרים להאשים את השליח. לפעמים הם גם מגישים נגדו תביעה, בה הם מייחסים לו רשלנות מקצועית בייצוגם. אלמלא רשלנותו, כך הם טוענים, הם היו זוכים.

בשנת 1998 קיבל על עצמו עו"ד יואב סלומון את ייצוגו של סוכן הביטוח אהרון קפלן, בתביעה שהוגשה נגדו, 5 שנים קודם לכן, על-ידי חברת ביטוח בשם "רותם". עד להעברת הייצוג לידיו, יוצג קפלן בידי עורכי-דין אחרים. קפלן לא שיגר, במסגרת התביעה, הודעה לצד שלישי כלשהו. זמן קצר לאחר קבלת הייצוג, הכין סלומון, והגיש מטעמו של קפלן, תצהירי עדות ראשית של קפלן-עצמו ושל עד נוסף. במהלך ישיבת ההוכחות, התברר לו, כי העד היחיד מטעם "רותם" לא טיפל, באופן אישי, בעניין, נשוא התביעה. בעקבות זאת, עלה במוחו של סלומון הרעיון למשוך את התצהירים, שהוגשו מטעמו של קפלן, בנימוק ש"רותם" לא הוכיחה כדבעי את תביעתה.

תביעת רשלנות מקצועית

השופט שדן בתיק סירב לדחות את הדיון, על-מנת שיהא סיפק בידו של סלומון לנתח את עדותו של העד האמור ולקבל החלטה מושכלת, ללא לחץ של זמן. הוא הכריז על הפסקה קצרה, אשר במהלכה היה על סלומון ועל מרשו להחליט כיצד בדעתם לנהוג. לאחר היוועצות עם לקוחו, החליט סלומון למשוך את התצהירים.

פסק הדין הוכיח, כי רעיונו של עו"ד סלומון היה מוצלח. בית המשפט דחה את תביעתה של "רותם", לאור זאת שהיא לא הוכיחה שהסכום הנתבע אכן לא שולם לה. אלא שערעורה של "רותם", לבית המשפט המחוזי, התקבל. הבסיס לכך הייתה טענה, שלא הועלתה בפני בית-משפט השלום, ושלפיה הנטל להוכחת פירעון החוב, שכמוה כטענת "פרעתי", רבץ על כתפיו של קפלן דווקא. קפלן חויב לשלם ל"רותם" כחצי מיליון שקלים.

ומי אשם? כמובן, עורך הדין. קפלן מיהר והגיש נגדו תביעת רשלנות מקצועית, במלוא הסכום, בו חויב. הוא טען שהרשלנות התבטאה הן בכך, שסלומון לא שיגר הודעה לצד שלישי לגורמים רלבנטיים, והן בכך שהוא משך את תצהירי העדות הראשית.

זמן קצר לפני שמונה לבית המשפט המחוזי, דחה שופט בית-משפט השלום בתל-אביב, חגי ברנר, את התביעה. הוא קבע, כי סביר להניח שבקשה לשיגור הודעה לצד שלישי, כחמש שנים לאחר הגשת התביעה, הייתה נדחית. הוא גם האמין לסלומון, שטען כי קפלן הודיע לו, שאין טעם בשיגור הודעה לצד שלישי, מאחר שממילא "כבר אין ממי לגבות". ברנר גם הצדיק את החלטתו של סלומון למשוך את התצהירים. לדידו, בנסיבות שנוצרו במהלך המשפט, ומאחר שהוא כבר נוכח, כי קפלן הוא "עד גרוע", שעדותו בהליך קודם הוגדרה "אסון משפטי", נכון עשה סלומון כשמשך את תצהירו. מאחר שלתצהיר העד הנוסף "הוחלקו" דברים בלתי נוחים, שהיו עלולים להזיק לקפלן במשפט, ראה ברנר שגם במשיכתו היה טעם.

התנהלות זהירה

ברנר לא התרשם מן החוכמה בדיעבד, היינו, מכך שבסופו של דבר "רותם" זכתה בערעור וקפלן חויב לשלם לה את סכום התביעה. הוא הסתפק בכך, שסלומון הפעיל שיקול-דעת סביר, כחובתו של עורך-דין בייצוג הלקוח.

קפלן לא הסכין עם דחיית תביעתו נגד סלומון וערער עליה, באמצעות עו"ד שמואל ילינק. ערעורו נדחה עתה על-ידי הרכב שופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ישעיהו שנלר, קובי ורדי ורות לבהר-שרון (שכתבה את פסק הדין).

"אין ספק כי לעורך דין חובת זהירות כלפי לקוחו בקשר עם הטיפול המשפטי שהוא מעניק ללקוחו", פתחה לבהר-שרון במושכלות יסוד, עליהן לא חלק אף בא-כוחו של סלומון, עו"ד יוסף שלף. את החובה האמורה היא מצאה, בין היתר, בהסכם מכללא, הנכרת בין עורך הדין והלקוח מעצם הפקדתו בידיו של הייצוג. "הבנה והתנאה מכללא בכל הסכם כזה היא כי לעורך הדין המקבל על עצמו את ייצוג הלקוח, המידה הנדרשת של ידע, מאומנות ומיומנות הנדרשים במקצוע עריכת הדין, וכי מתחייב הוא להפעיל כישורים אלה לטובת עניינו של הלקוח", אזכרה.

לבהר-שרון צידדה בשופט ברנר, שקבע כי לא היה טעם להגיש בקשה לשיגור הודעה לצד שלישי באיחור כה רב. לדידה, בכך חסך סלומון מקפלן חיוב אפשרי בהוצאות משפט. גם בנוגע למשיכת התצהירים הייתה דעתה כדעתו של ברנר.

"עצם התנהלותו של המשיב (עו"ד סלומון - א'ט') כפי שנקבע עובדתית על ידי בימ"ש קמא, מלמדת כשלעצמה על התנהלות זהירה ומחושבת", קבעה. היא העלתה על נס את זאת, שסלומון ביקש ארכה לשם קבלת החלטה מושכלת, את זאת שהוא נועץ בקפלן-עצמו והסביר לו את משמעות משיכת התצהירים, ואת זאת שקפלן אישר את הדבר. "אומנם ככלל, האחריות לקבלת החלטות מקצועיות רובצת על שכמו של בעל המקצוע, והעובדה שהוא נועץ במרשו אינה יכולה לפטור אותו מאחריות. ואולם, מרגע שהצביע בפני הלקוח את כל הסיכונים, שונה המצב, ויש לבחון אם ההחלטה היתה סבירה בנסיבות העניין", הטעימה לבהר-שרון.

את ההחלטה למשוך מהתיק את תצהירו של קפלן - "העד הגרוע" - היא הגדירה "החלטה סבירה בהחלט". גם העדתו של המצהיר הנוסף "לא היתה נטולת סיכון", המשיכה. שהרי בתצהירו נכללו גם דברים, שהיו עלולים להזיק לעניינו של קפלן במשפט.

שיקולים לגיטימיים

"בנסיבות אלו, נראה כי שיקוליו של המשיב לא חרגו ממתחם הסבירות", סיכמה לבהר-שרון. "השיקולים ששקל היו ענייניים ולגיטימיים, והוא קיבל החלטה מושכלת בזמן אמת על בסיס הנתונים שהיו בפניו, הגם שבדיעבד יתכן שזו לא היתה בהכרח המסקנה הטובה ביותר, עדיין אינני סבורה שהתנהלותו היתה רשלנית".

בכך שבית-משפט השלום דחה, תחילה, את התביעה נגד קפלן, מצאה לבהר-שרון חיזוק למסקנה, שלפיה שיקולו של סלומון לא היה מוטעה. בכך שהתוצאה התהפכה, מאוחר יותר, בערעור, היא לא ראתה יותר מאשר "חוכמה בדיעבד".

היא ראתה לשוב ולהדגיש, כי גם לו היה נקבע, כי בהחלטתו של סלומון נפל דופי וכי בנסיבות העניין, שיקול דעתו לא היה מיטבי, עדיין לא היה בכך כדי ללמד על כך, שהוא התנהל ברשלנות. "טעות בהתנהלותו של עו"ד מקום בו הופעל שיקול דעת אינה עולה לכדי רשלנות מקצועית", הבהירה.

"לא כל טעות מהווה מעשה של רשלנות. בכלל זה שיקול דעת אשר בסיכומו של יום יתברר כשגוי לא מקים חזקה לרשלנות. עו"ד אינו נדרש לחשב את כלל האפשרויות בכל תרחיש עובדתי והוא יוצא ידי חובתו כאשר הוא מפעיל שיקול דעת סביר, גם אם בדיעבד היה מוטעה", הוסיפה.

לקראת סיום, ראתה לבהר-שרון לאזכר את זאת ש"גם עורך-דין סביר ונבון ומלומד יכול ויטעה בשיקול-דעתו: אם לשופט בשר ודם מותר לטעות, לעורך-דין לא-כל שכן" (ע"א 2278/09).

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי