גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדינה בונה, מדינה הורסת

למרות הרפורמה של כחלון בסלולר, משרדי הפנים והמשפטים מגלים קשיות עורף

1. בשבוע שעבר נפגשו מנכ"ל משרד התקשורת עדן בר טל, ויהודה סבן, רפרנט התקשורת באגף התקציבים, עם מנכ"ל משרד הפנים, עמרם קלעג'י.

בר טל וסבן ניסו לשכנע את קלעג'י להקל על מפעילי הסלולר החדשים, במסגרת רצונם לממש את זכייתם במכרז הסלולר ולבנות רשת. מנכ"ל משרד הפנים סירב.

ביד אחת מדינת ישראל יוצרת תחרות בסלולר ובוחרת זוכים שמוכנים להשקיע מאות מיליוני שקלים, וביד השנייה עושה הכול על-מנת להרוס את התחרות שהיא מנסה ליצור. איוולת תוצרת כחול-לבן.

מצד אחד, גורף משרד התקשורת כותרות על הגברת התחרות, ומצד שני כשבוחנים לעומק את הקמת הרשתות החדשות, מגלים קשיות עורף וחוסר נכונות משוועים מצד משרד הפנים בראשות השר אלי ישי ובעיקר מצד משרד המשפטים, בראשות השר פרופ' יעקב נאמן ובאמצעות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שרית דנה, שאחראית על הנושא.

נראה, כי שני המשרדים אינם מתעניינים בתחרות בסלולר ומעכבים הקמת אנטנות סלולריות, שאמורות להקטין את הקרינה. חוסר הרצון של שני המשרדים הללו להביט על התמונה בכללותה, ולהבין שללא הסדרת נושא האנטנות לא תיווצר תחרות, מעלה מחשבות נוגות על אוזלת ידה של המדינה ועל הביורוקרטיה במגזר הציבורי.

במוקדם או במאוחר תביא המדינה לכך שהמפעילים שזכו במכרז, מירס וגולן טלקום, לא יוכלו לעמוד בתנאים שהוצבו להם. וזה עוד לפני שדיברנו על המשמעות של איסור בניית אנטנות סלולריות לגבי המפעילים הוותיקים. לכאורה, חושבים שהם סיימו לבנות את הרשתות שלהם, אבל לא מבינים שבעיית הקרינה ואיכות השירות חמורה אצלם הרבה יותר, משום שלכל חברה יש כ-3 מיליון מנויים שצורכים עוד-ועוד שירותי תקשורת, שמחייבים תוספת אנטנות - או לחלופין תגבור עוצמות הקרינה מכל אתר.

המצב הקיים פוגע בציבור, אבל למשרדי הפנים והמשפטים יש זמן. באחרונה ביקשו המשרדים מבית המשפט העליון לדחות את הגשת נייר העמדה של הממשלה להסדרת נושא האנטנות לנובמבר. זו חוצפה שמראה עד כמה הפקידות במדינת ישראל מנותקת מהמציאות.

העמדה של משרדי הממשלה מנוגדת לחזון של NEC היפנית בנוגע לעתיד של עולם הסלולר. NEC סבורה שאין מנוס מלעבור למשדרים סלולריים קטנים, בעלי צריכת חשמל נמוכה, שניתן יהיה להתקינם בקלות במקומות כמו עמודי תאורה, תחנות אוטובוס ושיפולי בניינים. גם אלקטל-לוסנט תומכים בעמדה זו. האנטנות החדשות יחזירו את ההשקעה בהן במהירות, משום שהן מגדילות את קיבולת הרשת במהירות ויחסית בזול, ושומרות על היכולת של המפעילים והצרכנים ליהנות מרשת שתעמוד בביקושים, שכידוע כבר קשה לאמוד אותם.

שהארם נירי, ראש חטיבת הדור הרביעי ב-NEC, מעריך שניתן להתגבר על בעיית הקיבולת על-ידי תוספת תדרים.

זה נכון שתוספת תדרים למפעילים תקל עליהם, אבל זה לא יפתור את הבעיה משום שתדרים הם משאב מוגבל בכל העולם, ובכל מקרה, השימוש ביותר תדרים מחייב ניצול יעיל יותר שלהם, ואת זה ניתן לעשות רק על-ידי הקטנת האתרים ובניית רשת צפופה.

לדברי נירי, גם אם מפעיל מכפיל את כמות התדרים שלו, הבעיה לא תיפתר, משום שהביקושים לאינטרנט סלולרי יותר מאשר יכפילו עצמם תוך כמה שנים.

כאן המקום לשאול אם למפקח הישראלי ולממשלת ישראל יש מדיניות כלשהי שתאפשר למפעילים לעמוד בביקושים, ומה הם דורשים מהם לשם כך. על פניו, נראה שאין מדיניות כזאת.

נירי מציין גם שגם שיטות אפנון וקידוד מתקדמות יותר טכנולוגית לא יפתרו את הבעיה, כי אנו מתקרבים לנקודת קצה, שבה הטכנולוגיה לא תוכל למצות יותר ביטים פר-תדר. רק מבנה רשת חדש, שיכלול הרבה תאים קטנים, יוכל להתמודד עם התפוצצות התעבורה שמתרגשת עלינו. זה האתגר הרגולטורי הבא, ולמרבה הצער קשה לראות מישהו במטה משרד התקשורת שנותן על כך את הדעת. ממשרדי הפנים והמשפטים לא נמסרו תגובות עד לסגירת הגיליון.

2. באחרונה, בעקבות תלונות צרכנים, עלתה מחדש שאלת מדיניות משרד התקשורת לעניין ניתוק הזיקה שמאפשרת לצרכנים להגר עם המכשיר הסלולרי לכל מפעיל, ולקבל ממנו את אותן הטבות כאילו המכשיר נרכש ממנו.

כפי שנחשף ב"גלובס", הסיכוי שמדיניות ניתוק הזיקה תעבוד קלושה, והראיה שהיא לא נוחלת הצלחה, בין היתר משום שמשרד התקשורת לא יצא בקמפיין רחב היקף על-מנת ליידע את הציבור על כך. לא ירחק היום והמשרד יהיה חייב להחליט כיצד להתמודד עם כשל השוק הישראלי שייחודי בכול העולם, ולפיו המפעילים בארץ מוכרים את ציוד הקצה.

בכל העולם, מרבית הטלפונים הסלולריים נמכרים בשוק הפרטי; רק בישראל, את הרוב המוחלט של הטלפונים מוכרים המפעילים. נדרשת התערבות נוספת מצד משרד התקשורת כדי לשנות את התנהגות הצרכנים. ראוי לחשוב על מנגנון שיחייב את המפעילים לרדת בנתח השוק שלהם במכירת מכשירים. זה לא צריך להיות מסובך מדי: קובעים גרייס שבתוך 3 שנים המפעילים לא ימכרו יותר מ-50% מהמכשירים הסלולריים, ואת השאר יעשה השוק החופשי. אפשר לחייב מפעילים לפרסם בנקודות המכירה שלהם שהצרכן לא חייב לרכוש את המכשיר מהם, והוא יכול לרכוש אותו בשוק החופשי. בקיצור, יש דרכים לחולל שינוי. אין שום סיבה שהצרכנים ימשיכו לסבול ממגוון דל של מכשירים וממחירים מופקעים.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל