גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' זליכה מציג: הפתרונות ל"אי-השוויון ולעוני האדיר"

"ישראל - המדינה הענייה ביותר במערב" ■ לב הבעיה: חוסר התחרותיות של הענפים הפיתרון: דה-קונסטרוקציה ענפית - או 80% מס ■ "כמו שרוה"מ ידע לאשר מיזוגים יש לו מנדט לכפות עכשיו פיצול"

"שיטת ההפרטה הנוכחית גרמה לאי שוויון אדיר ולעוני ולא תרמה ליעילות ולצמיחה.... אנחנו המדינה הענייה ביותר במערב ומחלקים את ההכנסות בצורה הכי לא שוויונית", אמר פרופ' ירון זליכה שהתייחס אתמול בערב (ג') בהרחבה לפתרונות הקונקרטיים שיש לנקוט לשיפור מצבו של מעמד הביניים בישראל. לדבריו "לב הבעיה היא חוסר התחרותיות של הענפים שבמסגרתם משקי הבית צורכים 500 מיליארד שירותים ומוצרים כל שנה". זליכה הציע 6 סעיפים אשר יכולים להוביל לפיתרון ולסיום העיוות הנוכחי במשק הישראלי.

האירוע התקיים בקריה האקדמית אונו בהשתתפות מאות אנשים, זאת לאחר אינסוף פניות מצד סטודנטים ופעילים חברתית שביקשו מהחשב הכללי באוצר לשעבר להציע פתרונות יישומיים למצב הכלכלי חברתי בישראל.

דבריו של פרופ' זליכה היוו המשך להרצאה שנשא לפני שנתיים ובה חזה את הבעיה שכיום מתמודד איתה מעמד הביניים. ההרצאה הועלתה ליוטיוב וזכתה ללמעלה מ-80 אלף צפיות. ההרצאה הפכה לחביבה במיוחד על אנשי המחאה החברתית שפרצה בישראל לאחרונה במיוחד כשהוא אומר "המדיניות הכלכלית כולה שגויה מזה שנים רבות. אף אחד לא יכול להתחמק מאחריות".

העוגן של השינוי

"מצבו של המשק הישראלי הוא כזה שאנחנו המדינה הענייה ביותר במערב. שיעור האנשים שחיים מתחת לקו העוני בישראל הוא פי 3 מהממוצע המערבי (24.7%). 1 מכל 4 ישראלים חי מתחת לקו העוני. אנחנו עם ההכנסה הכי נמוכה ומחלקים אותה בצורה הכי לא שוויונית".

לגבי מעמד הביניים אמר זליכה: "מי הגאון שמסוגל לקנות בית, לממן נסיעות לעבודה ולגדל ילדים בפחות מ-5,000 שקל? מספר מקומות העבודה בישראל הוא הנמוך במערב והממשלות מנופפות במספרים שהם לא נכונים. אנחנו עם ההכנסה הממוצעת לנפש מהנמוכות במערב אבל סל ההוצאות הוא הכי יקר. לא רק שהתחלנו עם עוגה מאד קטנה ומחלקים לכל אחד פרוסה קטנה, אנחנו מגלים שהיא גם מאד יקרה.

"יותר זול בישראל לשתות סימילק מלשתות חלב. לאורך 20 השנים הבאות הזוגות הצעירים לא יהיו מנוע צמיחה. רק בישראל בני 35 צריכים להיתמך ע"י ההורים כדי לגמור את החודש, זה אומר שגם ההורים צריכים להגדיל את חסכונותיהם. זוהי הסיבה שהזוגות הצעירים והוריהם לא יכולים להגדיל את הצריכה שלהם והמשק קופא. ההכנסה לנפש בישראל ביחס להכנסה לנפש במערב זהה למה שהייתה בשנות ה-60, יש פה 40 שנים של אי צמיחה. איך הציבור מוכן לספוג את זה?

זירת התקציב היא הזירה הלא נכונה

"כיום מתקיים דו שיח בין אנשי המחאה לממשלה בזירה הלא נכונה - בזירה של התקציב. תקציב הממשלה מצומצם כיוון שהמשק מצומצם. התקציב כבר משוריין לביטחון, לרכב וכו'. היכולת של הממשלה לקחת מאחד ולתת לשני היא מוגבלת ולכן היא לא הפתרון. התקציב הוא התוצאה של הבעיה ולא מקורה.

"אנשי המחאה מחוסר ידע מנווטים לויכוח על התקציב ולממשלה זה נוח להעביר את הדיון לזירה התקציבית כי אין יותר מדי מה לעשות שם ולכן הממשלה לא אשמה. אבל זו בכלל לא הבעיה. לב הבעיה היא חוסר התחרותיות של הענפים שבמסגרתם משקי הבית צורכים 500 מיליארד שירותים ומוצרים כל שנה.

"אם יש לנו 6 יצרני קוטג', כל יצרן צריך מאות עובדים ובדרך לא דרך אנחנו מתחילים להתמזג. הממשלות מאשרות את המיזוגים ונשארו שניים. ואז כל גוף עסקי שנשאר רוצה למקסם את הרווחים שלו. איך מרוויחים? מזה שמעלים את המחירים. זה נעשה רק אם מקטינים את הייצור ומייצרים מצב שהביקושים במחסור כדי לנצל את אלה שיכולים לשלם קצת יותר. אם מייצרים פחות אז צריך גם לשחרר 30% מהעובדים. בנוסף גם השכר שמשלמים לעובדים יורד. זה גורם לזה ששכר העובדים ירד אבל רמת ההוצאות שלהם עלתה.

"ככל שהכנסת האדם גבוהה יותר, הנטייה השולית שלו לצרוך נמוכה יותר והעסקים הקטנים מתמוטטים ומי שנשאר זה הגדולים. זו הסיבה המרכזית לכך שאין יותר חנויות מכולת, רק סופרים וקניונים. ודווקא העסקים הקטנים הם אלה שמייצרים משרות.

אם התקציב הוא לא הפתרון אז מה הפתרון?

זליכה הזכיר בהרצאתו את אדם סמית שאמר "אם תתנו לכל השחקנים להתחרות בתחרות חופשית ללא התערבות הממשלה, תגיעו למקסימום רווחה ומינימום עוני ובלבד שכל השחקנים שווים בכוחם. ומי תפקידו למנוע מצב שיש שחקנים חזקים יותר? הממשלה. כך גם תפקידה לדאוג לכך שייחלשו! כמו שהממשלה יודעת לאפשר מיזוגים היא צריכה לדעת לאפשר פיצולים. לא שחקנים חדשים שיכנסו! תחרות עושים מזה שלוקחים עשרה שחקנים והופכים אותם לחמישה.

"כל בנק לא יכול להיות יותר מ-7%-10% משוק הפנסיה. יש לך 20% אז תמכור 10%. ואז חברות הביטוח היו קונות לא את כל גוף הפנסיה אלא חצי ממנו ויצטרכו להתחרות על האיכות. כרטיס האשראי הוא לא כרטיס אשראי אלא כרטיס חיוב. חברות כרטיסי האשראי לוקחות 13%, החוק למעשה לא חל עליהן. הן לא נותנות אשראי ולכן לא מתחרות בבנקים כי הבנקים הם בעצם הבעלים שלהן ומקור התחרות המרכזי על האשראי הזול שאנחנו צריכים פשוט מנוטרל בגלל זה. הפתרון הוא להכריח את הבנקים למכור 70% מפעילות האשראי לחברות ביטוח.

"הפתרונות מבחינה מקצועית לא מורכבים וניתנים ליישום בטווח הקרוב. כמו שרוה"מ ידע לאשר מיזוגים יש לו מנדט לכפות עכשיו פיצול. זה תפקיד הממשלה לעשות בסופרים, בתחנות דלק וכן הלאה.

6 פיתרונות קונקרטיים שמציע זליכה:

■ דה קונסטרוקציה ענפית. מזהים את המונופול וקובעים מקסימום אחוזי שליטה בענף ומפצלים. אם לא - 80% מס. אחריות הציבור היא לוודא שיצליחו.

■ פיקוח על מחירים. על בזק פיקחנו עשרות שנים. אם השחקנים לא שווים בכוחם נגיע למקסימום עוני - והגענו לזה!

■ שינוי תמהיל המיסוי העקיף. ברגע שנשבור את המונופולים, המחירים ירדו, נצרוך יותר ויגדלו הכנסות הממשלה ממיסים עקיפים.

■ שינוי מדיניות ההפרטה. יש לממשלה 70 אלף נכסים בדיור הציבורי, קרקעות לקיבוצים ולמושבים - נתנו. עכשיו הממשלה צריכה לחלק לשאר.

■ חיזוק הרגולציה. למשל ברשות ההגבלים העסקיים לא יכול להיות שיהיו רק תריסר אנשים.

■ לא לעשות שטויות מקרו-כלכליות. הריבית השלילית היא זו שגרמה לעליית מחירי הדיור. יש נזקים שלא ניתן לתקן.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה