גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם המאבק החברתי ישפר גם את תנאי העסקת העובדים?

"השורה התחתונה תמשיך לנצח כל רגישות חברתית" ■ "המעסיקים יתביישו לפגוע בזכויות העובדים" ■ "המוחים פספסו בגדול - הם היו צריכים לזעוק 'רוצים תוספת יוקר'"

במאבק החברתי הנוכחי כל החיצים הופנו אל ההון והשלטון. בתחילת הדרך היו אלה הטייקונים (כמו זהבית כהן ועופרה שטראוס) שספגו את הריקושטים, ובהמשך כוונו התותחים הכבדים אל בנימין נתניהו וממשלתו, כשנושאי המחאה נעו והתרחבו לסוגיות שונות (כמו דיור, חינוך, רפואה, דלק, יוקר מחיה וכו').

האם בתוך הדינמיקה הזו יכולים גם המעסיקים למצוא את עצמם תחת אש? האם חוויית הכוח של ה"מדוכאים" תתגלגל גם לכדי התאגדויות עובדים חזקות, שיתבעו ממעסיקיהם זכויות שקופחו, התכווצו ונשחקו בשנים האחרונות?

מנכ"ל אחד סיפר לי באחרונה, אוף דה רקורד, שהוא מודאג וכבר היום הוא נותן את הדעת על הבאות. "אין ספק", הוא אמר, "שהמחאה נחלה ניצחון לפחות במישור של יצירת תודעה חברתית. היום כל אחד שסבור כי יש לו זכות מקופחת, מרגיש שיש לו כלים, שיטות וכוחות כדי להיאבק עליה. לפיכך, גם מעסיקים יימצאו את עצמם בשנים הקרובות בפוזיציה לא נוחה של מגננה, שתיאלץ אותם להרחיב את התבוננות הצרה משורת הרווח ולהתעסק יותר עם ההון האנושי על כל תביעותיו.

"גם אם המושג 'רגישות חברתית' יהיה אצל אותם מעסיקים מלאכותי לחלוטין, עדיין אותם מנהלים ובעלי עסקים יחששו להצטייר באופן פומבי כאטומים, כחסרי רגישות אנושית וכבלתי מתחשבים בעובדים. כך למשל, אין לי ספק שהולך להיות להם קשה יותר לפני שהם יינקטו בצעדי פיטורים, בקיצוצי שכר רוחביים או בניצול עובדים".

האם אנחנו באמת הולכים לקראת עולם אוטופי כזה? האם שנת 2011 על מחאותיה תיצרב בדפי ההיסטוריה כשנה שחוללה גם מהפך בזכויות העובדים? יעקב אלוש, עורך המדריך השלם ליחסי עבודה ומנכ"ל ועדים; ד"ר לינדה עפרוני, מומחית לכלכלת עבודה; וצלי גרינברג, ראש התאחדות תעשיות העלית בישראל - משיבים.

ד"ר לינדה עפרוני, מומחית לכלכלת עבודה:
"המוחים היו צריכים לזעוק: לאן נעלמה תוספת היוקר?"

ד
"מדהים, שהשאלה הזו לא
הוצפה ע"י המוחים. תביעה כזו
הייתה עשויה להתבטא כבר
מחר בבוקר בתלוש המשכורת,
והיא לבטח הייתה מלחיצה מאוד
את המעסיקים. עצם העובדה
שהיא לא עלתה בכלל לדיון
מובילה למסקנה שלא יחול שינוי
מהותי בזכויות העובדים"

"אני כבר לא תמימה כדי לחשוב שלמחאה החברתית הזאת יש איזשהו אימפקט על זכויות עובדים. ראשית, השיח של המוחים היום מבולבל מאוד, לא ממוקד, לא בכדי תפסו עליו טרמפ כל מיני בעלי עניין. יש למחאה הזאת גם הצלחה מסוימת, לפחות ברמת המודעות בנושאים חברתיים, וגם הצלחות נקודתיות חלקיות כמו הירידה ברמת המכירות של תנובה ושטראוס, מה שאולי יגרום לטייקונים להביא בחשבון שהצרכן הישראלי כבר לא שבוי וטיפש כפי שהיה בעבר. האם זה ישפיע פנימה על יחסי עבודה בתוך הארגון? אני ממש לא סבורה שזה יקרה. אחרי הכול אילו סנקציות עומדות לרשות העובד מול מעסיקו?"

ו- בכל זאת, יש היום, לפחות ברמת האווירה, שיח אחר. האם משהו מכך לא ידבק במעסיקים ויתורגם לשיפור זכויות עובדים?

"לא. הדיון כרגע נסוב סביב הציר של יוקר המחיה, ובתוך כל השיח של המחאה החברתית לא עלתה שאלה שהייתה צריכה להזדעק ולהישאל בגדול: לאן נעלמה תוספת היוקר ומדוע היא לא נאכפת על המעסיקים? מדהים בעיניי, שהשאלה הזו לא הוצפה על-ידי המוחים ומארגני המחאה, מכיוון שבעשור האחרון מדד המחירים לצרכן עלה ב-25%.

"התביעה הזו לקבל תוספת השכר הייתה עשויה להתבטא כבר מחר בבוקר בתלוש המשכורת של העובדים, והיא לבטח הייתה מלחיצה מאוד את המעסיקים - לו היו מתחשבנים איתם על כל העשור האחרון. עצם העובדה שהשאלה הזו לא עלתה בכלל לדיון מולידה את המסקנה שלא יחול אימפקט או שינוי מהותי על זכויות העובדים, שאין למעסיקים סיבות לדאגה בהקשר הזה, ושהם ימשיכו להפר באופן אינטרסנטי חוקי עבודה ברגל גסה.

"אגב, בעניין הזה גם למדינה יש יד. כמות המפקחים שהיא מציבה על אכיפת חוקי עבודה דלילה מאוד, לעומת מספר המפקחים על גביית מסים, למשל, ולא בכדי. המדינה מעודדת ומתעדפת ביודעין את הפיקוח על מה שמשרת את האינטרסים שלה. ובשורה התחתונה, דיבורים על רגישות חברתית זה יופי, אבל המעסיק אינו פילנתרופ והוא רוצה רק דבר אחד: למקסם את הרווח שלו, כך שהכוח של המעסיקים מול העובדים ימשיך להישאר חזק מאוד בשנים הקרובות - גם אם המחאה החברתית תצליח בחזיתות אחרות".

יעקב אלוש, מנכ"ל ועדים ועורך המדריך ליחסי עבודה בישראל:
"ה'בושה' תחזור, מעסיקים יתביישו לפגוע ברגל גסה בזכויות עובדים"

יעקב אלוש, מנכ
"היד של המעסיק תהיה
הרבה יותר כבדה על הדק
הפיטורים. כמו-כן, הוא
יידרש לתרגילים יצירתיים
כמו לעודד פרישה מרצון,
להעניק פיצויים מוגדלים,
אולי אפילו להביא יועצים
חיצוניים שימצאו למפוטרים
מקומות עבודה חלופיים"

"דור העובדים הצעיר, דור Y, התחיל להבין את המשמעות הקריטית של כוח ההתארגנות, ולא בכדי נוצרו היום ועדי עובדים והתאגדויות גם בענפים מקצועיים שעובדים על טהרת החוזים האישיים כמו היי-טק. כמו-כן, נולדים גופים שמהווים תחרות להסתדרות (כוח לעובדים), והמופע הזה של יותר ויותר התאגדויות עובדים ילך ויתעצם בשנים הקרובות, על אחת כמה וכמה כשהיום עובדים יכולים בנקל לתעל רשתות חברתיות ולנהל את השיח ה'מרדני' שלהם מעל ראשי המעסיקים".

- האם יהיו למעסיקים "חיים קשים" יותר מול העובדים בשנים הקרובות?

"יהיו להם התמודדויות אחרות, אם כי זה לא יקרה באופן מידי אלא בהדרגה. הצלחת המחאה תגרום לכך שה'בושה' תחזור. אם בשנים האחרונות מעסיקים לא התביישו לפגוע ברגל גסה בזכויות עובדים, מתוקף האווירה הזו שישראל היא מדינה קפיטליסטית שרואה בחוקים הדרוויניסטים ערך לגיטימי, הרי שהאווירה היום השתנתה. כך למשל, אני סבור שיכולתם של מעסיקים להעסיק עובדים על בסיס שעתי וללא זכויות תיפגע באופן משמעותי".

- מה יקרה ליכולתו של המעסיק להוביל גלי פיטורים בלי למצמץ?

"אם עד היום המעסיק יכול היה להכריז באופן חד-צדדי על גלי פיטורים וזה היה עובר לו בלי התנגדות, הרי שבחמש השנים הקרובות הוא עלול למצוא את עצמו נתקל בהתארגנויות עובדים שייאלצו אותו לעשות את התהליך באופן אחר: היד שלו תהיה הרבה יותר כבדה על הדק הפיטורים, והם יהיו יותר נקודתיים ופחות ב'גלים'.

"כמו-כן, המעסיק יידרש לתרגילים יצירתיים אחרים בהקשר זה, למשל, לעודד פרישה מרצון, להתחיל לנהל מו"מ עם העובדים שבכוונתו לפטר, להעניק להם פיצויים מוגדלים, מענקי הסתגלות, אולי אפילו להביא לארגון יועצים חיצוניים שימצאו למפוטרים מקומות עבודה חלופיים".

- ומה יהיה הדין בנושא של העלאות שכר? האם גם שם המעסיק יחוש לחיץ?

"בחמש השנים האחרונות לא היה כמעט לאף עובד שיפור בשכר, למרות שיוקר המחיה עלה. גם בעתיד הנראה לעין אני לא חושב שנראה כאן העלאות שכר, כיוון שהן מצריכות מהמעסיקים משאבים שלא תמיד קיימים. כשאין למעסיק ממה לתת - גם שביתה, מחאה או התארגנות עובדים לא תעזור.

"הדבר הכי משמעותי שיקרה בהקשר של זכויות עובדים הוא שסף הפחד עלה. עובדים ביום שאחרי המחאה החברתית פחות יפחדו לבוא אל המעסיק ולתבוע זכויות, והם לא יהיו מוכנים לעבור על ניסיונות ניצול בשתיקה. סף הפחד נחצה, בין השאר, מכיוון הצלחת המחאה החברתית לימדה את האזרחים שהם לא לבד, שרבים כמותם סובלים ומרגישים דפוקים, ולכן אני סבור שנראה יותר התאגדויות קטנות, שינסו לתת הגנה לעובד במקום עבודתו".

צלי גרינברג, ראש התאחדות תעשיות העלית בישראל:
"בסופו של דבר, השורה התחתונה תמשיך לנצח כל רגישות חברתית"

צלי גרינברג, ראש התאחדות תעשיות העלית בישראל / צילום: עינת לברון
"הכול ימשיך להיות בדיוק אותו
דבר. עושק שעות נוספות של
עובדים, תחת האמירה 'אתה
עובד על חוזה גלובלי', כבר
התקבע והפך לנורמה בארץ.
בסופו של דבר, המנכ"לים
חושבים רק על הבונוס
שלהם ובדרך אליו נמצאים
התייעלות ופיטורי עובדים"

"אני לא מאמין שכתוצאה מהשיח על זכויות, צדק, ערבות הדדית, קיפוח ופערים חברתיים, מעסיקים יחלו לחוש מאוימים על-ידי התאגדויות עובדים. בתוך כל הרעש של המחאה החברתית לא שמענו אף גורם שהעלה על סדר היום את הנושא של זכויות העובדים, ולמעשה כל הסוגיה החשובה הזו רק נדחקה הצידה - חרף העובדה שהרבה מאוד עובדים מקופחים מהווים את שכבת הביניים באוכלוסייה, קרי את אותו חתך דמוגרפי שיזם את המחאה מלכתחילה".

- האם הרוח החדשה שהביאו איתם מובילי המחאה לא תייצר תחושת כוח אצל עובדים שזכויותיהם נפגעו?

"אין ספק שהסולידריות שהפגינו מובילי המחאה עשויה לחלחל גם לעובדים ולהוביל אותם למחשבות על התאגדות. האם למהלך כזה יש אימפקט על המעסיקים? האם זה יעשה שינוי? אני ממש לא בטוח. הבעיה, אגב, לא מונחת במישור הכמותי, כלומר בהיווצרות מסה קריטית של עובדים מאוגדים, כי מספיק שעשרה עובדים יתאגדו ויעמדו ללא מורא מול המעסיק; אבל, בינינו, לתרחיש כזה יש סיכויים קלושים".

- למה?

"כי יש הבדל מהותי בין הפגנות מחאה שנערכות מול טייקונים ו/או ראש ממשלה - שלא משלמים לך את משכורת; לבין מרי המופנה כלפי המעסיק שלך, שבכוחו לפגוע מחר במטה לחמך. יתר-על-כן, גם עתיד המחאה עצמה והאימפקט שלה לוט בערפל. כרגע המוקד של המוחים מופנה ליוקר המחיה, לחלוקה שונה של המשאבים, למחירים הוגנים למוצרים; אבל ברגע שתימצא נוסחה או פתרון שישקיט את ההתאגדות הענקית הזו - כל הדי המחאה החברתית ייעלמו והיא תתפוגג, עוד לפני שהיא תספיק להגיע אל זירת יחסי העבודה וזכויות עובדים".

- מה צריך לקרות כדי שהמחאה תאיים על שלוותם של מעסיקים לא הוגנים?

"רק ההסתדרות יכולה להרים מהלך כזה, אבל אני לא רואה את התרחיש הזה קורה כיוון שההסתדרות מייצגת רק ועדים חזקים מאוד, אין שם תמיד מוטיבציה אמיתית לעשות שינוי, משחק שם מערך כוחות אחר שאינו תמיד ענייני, שהרי אפילו מארגני המחאה סברו שההסתדרות רק ניסתה לתפוס עליהם טרמפ פרסומי ויחצני".

- האם על רקע חידוד המודעות מעסיקים לא יחששו מיחסי ציבור שליליים?

"מה פתאום. זה יהיה בדיוק אותו דבר. עושק שעות נוספות של עובדים, תחת האמירה 'אתה עובד על חוזה גלובלי', כבר התקבע והפך לנורמה בארץ. בסופו של דבר, המנכ"לים חושבים רק על הבונוס שלהם ובדרך אליו נמצאים התייעלות ופיטורי עובדים. בפועל, מה שנקרא בז'רגון המקצועי 'השורה התחתונה' מנצח וימשיך לנצח כל רגישות חברתית. במקרה הטוב, כדי להתהדר ביח"צ של 'רגיש חברתית', המנכ"ל יקים קרן, יפריש ממנה אחוז מסכן מכל הרווחים שהוא עשה על גבם של עובדיו בצורה לא הוגנת, וירוץ ליחצן את 'העשייה החברתית' של ארגונו.

"במילים אחרות, המעסיקים הפכו בשנים האחרונות הרבה יותר מתוחכמים והציניות שם חוגגת. האם הם יפטרו פחות עובדים? האם הם ינסו לרצות עובדים? האם ידם תהיה כבדה יותר על ההדק כשהם יערכו קיצוצי שכר רוחביים? מה פתאום. במקרה הטוב הם יבררו לעצמם טוב יותר לפני תהליך הפיטורים ממי כדאי להם להיפטר (אחד כזה שלא ירוץ לתקשורת).

"במחשבה שנייה, אני אפילו לא בטוח שמוראה של התקשורת כבר עושה עליהם רושם: במשבר הכלכלי האחרון, בעיצומה של הסערה התקשורתית, כשעובדים איבדו את כל עולמם, משפחות נותרו ללא פרנסה, הפכו חדלות פירעון ואיבדו את ביתם, מה עשו בקומברס? פיטרו עוד מאה עובדים והכניסו, בלי למצמץ, עוד מאה משפחות למעגל הנורא הזה. כלומר, גם אם המחאה החברתית תקצור הישגים, בשנים הקרובות עדיין נמשיך להיות עולם (דרוויניסטי) של מעסיקים".

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר