גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי מסתתר מאחורי המסכה

אלבום הבכורה של Sbtrkt מסמן מי עומד להיות אחד ממנהיגי הפופ של השנים הבאות

מי מסתתר מאחורי המסכה? לא ברור, אבל הוא יצר את אחד האלבומים המשובחים של השנה.

Sbtrkt, כמו הרבה אלקטרונאים לפניו, נאמן לאתוס של מינימום חשיפה אישית ומקסימום אנונימיות. אפשר למצוא ביטוי לזה גם בכך שפרט לקולו שלו, נשמעים באלבומו הראשון ארבעה זמרים נוספים. ולמרבה השמחה הבריחה מפולחן אישיות של מי שכנראה נולד באנגליה בשם ארון ג'רום, הפוכה לאופי, ליופי ולעושר במוזיקה שלו.

הוא כבר הספיק לעשות רמיקסים לאמנים כמו מ.י.ה, מרק רונסון והבייסמנט ג'אקס, וקנה לעצמו שם בחוגי המוזיקה החדשנית של לונדון. אבל את האמנות סרבנית הקטגוריות שלו, שכבר כונתה כחלק מתת הסוגה "פוסט דאבסטפ", ניתן להשוות במידה סבירה של היגיון לאלו של שניים נוספים שהוציאו אלבומי בכורה השנה: ג'יימס בלייק המופלא וג'יימי וון.

נכון שיש כאן משהו דומה בגישה, ושהקולות הקטועים ב-Sanctuary מזכירים במשהו את המלנכוליה המהפנטת של בלייק. אבל Sbtrkt פחות מתנהג כ"יוצר אישי אלקטרוני" ויותר כמו כותב ומפיק פופ קלאסי.

רבים מהשירים כאן, לו הופקו בקצבים מהירים יותר, היו הופכים ללהיטי דיסקו ענקיים, בזכות הלחנים המצוינים שלהם. אבל הוא מעדיף את השעות הקטנות של סוף הלילה מאשר את הפסגו ת של שיא המסיבה. ולכן שיר פופ מעולה כמו Hold on נשמע יותר כמו קינה לילית מרגשת מאשר כהמנון למחצית הגוף שמהאגן ומטה.

יש פה קטעים כליים מצוינים, והגשות לא פחות יפות של יוקומי נגאנו סולנית ליטל דראגון ובעיקר של זמרת מופלאה בשם סאמפה. האחרונה משרתת נהדר את הסול האלקטרוני הסמיך והעשיר של מי שללא ספק עומד להיות אחד ממנהיגי הפופ של השנים הבאות.

לא מפסיק לשיר

הוא אחד הגיטריסטים החשובים בתולדות הפופ, למרות שלמרבה הצער בעוד מיליונים מכירים את הצליל והתרומה שלו, נדמה שרק מוזיקאים מקצועיים יזהו את דמותו. קרופר בן ה-70 היה חבר בלהקת הסול-פופ המעורבת גזעית הראשונה בתולדות ארה"ב. הוא היה חצי מהחצי הלבן ב"בוקר טי והאם.ג'יז", ואת גיטרת הסול-פאנק המושלמת והמלכותית שלו אפשר לשמוע בשלל להיטים של ה"אם.ג'יז", סם ודייב, ווילסון פיקט ורבים אחרים.

קרופר ניגן כמעט עם כל המי ומי בסול וברוק האמריקניים, ובאלבומו החדש נבחרת של אמנים הגיעה לתת כתף. בין הזמרים כאן נמצאים אריות ותיקים כמו בי.בי. קינג וסטיב ווינווד, בת דור הביניים כמו לוסינדה וויליאמס, ומדור הרטרו-סול הצעיר שרון ג'ונס.

כולם באו כדי לסייע לקרופר במחווה לאחד האנשים שהשפיעו עליו יותר מכל. לוומאן פאולינג היה בשנות ה-50 וה-60 מנהיג ה"פייב רויאלס", ששילבו בין דו-וואפ, גוספל, סול, פופ וריתם'נ'בלוז. היו להם המון להיטים וכאן קרופר, להקתו ושלל אורחיהם מבצעים אותם נהדר. השיר הכי מוכר כאן הוא הלהיט הענק Dedicated to the one I love ששרה יפה לוסינדה וויליאמס. אבל השיא הרגשי מגיע בבלדה אחרת, "מישהו יצר אותך בשבילי" ששר דן פן. אלא שמרבית האלבום אינה בלדות כלל וכלל, אלא מעין מסיבת סיקסטיז. אפשר לדמיין את כל המשתתפים בערב ארוך על בימת מועדון ג'אז או בלוז מסדר גודל בינוני, כשמשהו בין 500 ל-1,500 אנשים נהנים מאספקה בלתי פוסקת של נגינה, שירה ומצב רוח. לא בטוח שהעושר הזה יחדור לצעירים שכן התאהבו ברטרו-סול נוסח איימי ווינהאוס ז"ל או שרון ג'ונס. אבל לכל מי שאהבו את סול שנות ה-60 בזמן אמיתי או מעט לאחריו, זה אלבום קייצ י נפלא.

בוא הביתה

זאק קונדון, עדיין רק בן 25, נחשב כבר ארבע שנים לאחד היוצרים הכי מוכשרים ברוק האלטרנטיבי האמריקני וקנה לעצמו לא מעט אוהדים קנאים.

אני מודה שעד לאריך הנגן הטרי והשלישי שלו, לא נמניתי עימם. משהו בקול המאנפף שלו ייצר אצלי אלרגיה שמיסכה את שיריו ומנעה ממני להתענג על החוזקות המובהקות שלו. קונדון, לצד סופיאן סטיבנס, הוא גדול המתזמרים של דורו ברוק העכשווי.

באלבומים הקודמים הציג תערובות של רוק ופופ עם השפעות מזרח אירופאיות, בלקניות בעיקר, ג'אז ושאנסונים. הוא הקפיד בהם על התכת שורשיו האמריקניים בהשפעות מוזיקליות מאירופה: בראשון בעיקר ממזרחה, ובשני יותר ממערבה.

אחד משני השירים היותר קליטים באלבום החדש, סנטה פה, קרוי על שם עיר הולדתו של קונדון, האיש שהוא ביירות.

ונקודת הציון הביתית אינה מקרית: האלבום החדש הוא בעצם העבודה הכי "אמריקאית " שלו עד היום. יש בו עדיין תזמורי כלי נשיפה מבריקים ומרטיטים, למשל ב-Payne's bay, אבל אלו נשמעים יותר כמו תזמורות צעידה מניו אורלינס או להקות מאריאצ'י מקסיקניות מאשר כהשראות מהיבשת הישנה. אני מודה שעדיין קשה לי עם הנוכחות הקולית של קונדון, אבל ויתרתי על הרתיעה בזכות שירים כה יפים, במיוחד "גושן" והלחן המעולה של "ואגאבונד".

שוחרי רוק אלטרנטיבי ממש לא זקוקים להמלצה משום שסביר שגילו אותו באלבומים הקודמים, אבל למי שמחפש עשייה עכשווית ולא ממוסחרת שלגמרי משמרת ערכים עתיקים עד למאד בפופ האמריקני, כזה שלגמרי נטול גיטרות חשמליות או ביטים אלקטרוניים, שווה לחנוך באלבום הטרי את הרומן ארוך הטווח עם קונדון.

עוד כתבות

המומחה שמעריך: "סיכון מוגבר למלחמה עם איראן דווקא בימים הקרובים"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: התרחישים האפשריים בחזית האיראנית, שלב ב' בעזה תלוי בפירוז חמאס וזה לא יהיה פשוט, ולמה ישראל מחזרת אחרי הימין הקיצוני באירופה? • כותרות העיתונים בעולם

חסן שייח' מחמוד, נשיא סומליה / צילום: Reuters, Presidency of Somalia

טורקיה שולחת F-16, וסומליה סוגרת מרחב אווירי: המאבק בקרן אפריקה מתעצם

סומליה מעכבת את אישור מעבר מטוסי ארקיע בשמיה ● הרקע: ההכרה הישראלית בסומלילנד וביקור שר החוץ במדינה ● החשש: סגירת המרחב עלולה להאריך את הנתיבים למזרח הרחוק ולהגדיל את העלויות

דיון בבג''ץ

בג"ץ קבע בדיון נוסף כי מינוי נציב שירות המדינה אינו מחייב הליך תחרותי

ההחלטה היא בניגוד לפסק הדין המקורי בו נקבע כי הליך המינוי מחייב הליך תחרותי בין מועמדים ● דעת המיעוט יוצגה ע"י  נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטת דפנה ברק-ארז ● התנועה לאיכות השלטון: "נסיגה משמעותית מעקרונות המנהל התקין"

היועמשית לכנסת, עו''ד שגית אפיק יו''ר הוועדה, אופיר כץ בוועדת הכנסת על פיצולי חוקים מחוק ההסדרים, היום (ג') / צילום: ערוץ הכנסת

הדיונים על חוק ההסדרים: אלו החוקים שפוצלו ממנו

יועמ"שית הכנסת, שגית אפיק, קראה לשנות את נהלי הכנסת שיחייבו בפועל צמצום דרמטי של היקף הרפורמות המובאות בחוק כתוצאה מהחוק הגדול שהונח הפעם ● בין הרפורמות שפוצלו: חוק דיוור דיגיטלי וחוק להגבלת שכר טרחה בתביעות סיעוד ● ומה נשאר בפנים?

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

תתחרה בפולימרקט? החברה הישראלית שמזנקת לשווי שיא של 13.5 מיליארד שקל

הפלטפורמה הפיננסית Plus500 דיווחה על התרחבות לשוק החיזוי עבור לקוחות ריטייל: "באזוורד משוגע בארה"ב"

קמפוס וויקס בגלילות. ''העובדים יגיעו ברכב'' / צילום: איל יצהר

החזרה למשרד והמספרים שמאחוריה: כך נראית וויקס בתחילת 2026

לצד החזרה לשבוע עבודה מלא במשרד, נתוני חברת אתוסיה חושפים זינוק בשיעור העובדים הבוחנים חלופות בחוץ ● במקביל, מספר המשרות הפתוחות נחתך בחצי

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

בבוקר מכרה נדל"ן, בצהריים את השליטה: היום העמוס של יצרנית הנייר

יותר מ-35 אחרי שייסדו את החברה בני הזוג אברהם ואילנה ברנט מוכרים את השליטה בחברת שניב לידי קרן ההשקעות מנור אוורגרין לפי שווי של עד 485 מיליון שקל ● מוקדם יותר היום הודיעה שניב על מכירת מחצית מפעילות הנדל"ן שבבעלותה לקרן הריט מניבים תמורת כ-58 מיליון שקל

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

הסכסוך בבנק הפועלים מסלים: הוועד טוען כי ההנהלה כופה עליו "מכסות" לסימון עובדים

ועד עובדי בנק הפועלים פנה יחד עם ההסתדרות באופן תקדימי לבית הדין לעבודה נגד הנהלת הבנק ● בוועד טוענים כי המנהלים נדרשים לסמן 5% מהעובדים בתור כאלה שנדרשים לשיפור, זאת כחלק משיחות המשוב התקופתיות המתבצעות הבנק

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

יועמ"שית הכנסת נגד התנהלות האוצר: “הליך החקיקה פוגע בכנסת”

בדיון בפיצולי החוקים מחוק ההסדרים, עו"ד שגית אפיק טענה כי הליך החקיקה פוגע ביכולת הכנסת לפקח על הרפורמות, וקראה לצמצום דרמטי של היקף החוק ● באוצר טוענים: זהו ה"ניו נורמל" של התקציב שאחרי המלחמה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; הביטקוין נפל לשפל של מעל שנה; למה מניות התוכנה נפלו?

בבלומברג פורסמה היום כתבה המתארת רעידת אדמה בסקטור התוכנה, הכותרת: "Get Me Out", בין הישראליות וויקס נפלה ב-8%, מאנדיי בכ-10% ● היסטוריה: וולמארט הפכה לרשת הקמעונאות המסורתית הראשונה בעולם שמגיעה לשווי שוק של טריליון דולר ● מניית פלנטיר זינקה בעקבות הדוחות ● פייפאל מחליפה מנכ"ל על רקע דוחות חלשים ● מחירי המתכות היקרות התאוששו, הזהב בזינוק היומי הגבוה אי פעם

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

המשרד לאיכות הסביבה, האוצר ועיריית רמת גן סיכמו על העתקת הספארי אך שכחו את רמ"י

השרה עידית סילמן חתמה עם ראש העיר רמת גן על הסכם עקרונות להעתקת הספארי לפארק אריאל שרון, אך נציגי רמ"י ומינהל התכנון טרם אישרו את התוכנית ● "ההסכם נועד בעיקר למצלמות", התבטא בחריפות סגן ראש העיר, "תועלת לא תצמח לתושבי הערים הסובבות את הפארק המטרופוליני"

סניף ארקפה / צילום: איל יצהר

"הרווחיות הכי טובה בתפריט": מה עומד מאחורי מחיר כוס הקפה

בשבוע החולף העלו הרשתות ארומה וארקפה מחירים, ובענף לא שוללים שרשתות נוספות יצטרפו אליהן ● "פעם גילמנו רווח של 22% בבתי קפה, היום אנחנו ב–8%–9%", מסביר רונן נמני, בעלי קפה קפה, בעוד אחרים מפנים את האצבע גם לעלויות כוח האדם

יפעת תומר-ירושלמי, הפצ''רית לשעבר / צילום: דובר צה''ל

המשטרה עם סיום חקירת הפצ"רית: בהרב-מיארה לא מעורבת

היועץ המשפטי של משטרת ישראל מסר את הדברים ליועצת המשפטית של משרד המשפטים, ובו ביקש ממנה לבחון מחדש את קביעתה כי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה מצויה בניגוד עניינים בחקירת פרשת הפצ"רית יפעת תומר-ירושלמי ● בכך הוא רומז כי יש מקום לאפשר את ליווי החקירה ע"י בהרב-מיארה

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

חוות דעת חדשה תאפשר אישור זכויות משלימות להתחדשות עירונית

המשנה ליועמ"שית, תאפשר אישור זכויות משלימות להתחדשות עירונית, כך פורסם בחוות דעת חדשה ● ההחלטה נובעת בעקבות פניית עיריית ראשון לציון, המקדמת תוכנית כלל־עירונית להתחדשות בניינית בשיתוף עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית כחלופה לתמ״א 38

מנכ''ל מִנהל התכנון רפי אלמליח ויו''ר מטה התכנון הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

מינהל התכנון: "רווחיות עודפת של יזמים אינה עילה לצמצום נפח הבנייה"

בעקבות עדכון התקן השמאי שהגדיר רווח מזערי לפרויקטים של פינוי־בינוי, מדגישים גופי התכנון כי מבחן הרווח הוא רק "שלב מסייע", אחרי פרמטרים כמו "צפיפות ראויה, איכות עירונית ועוד"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אנבידיה ירדה, סנדיסק זינקה בכ-16%

הנאסד"ק עולה בכ-0.8% ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם הודו ● אורקל הודיעה כי תגייס עד 50 מיליארד דולר כדי להרחיב את תשתיות הענן שלה ● אנבידיה נחלשה, לאחר שדווח כי תוכנית ההשקעה שלה בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ב־OpenAI הוקפאה ● מחיר הזהב ירד, מחיר הכסף נע בתנודתיות ● מחירי הנפט צונחים

כך הקפיץ המעבר למסחר ביום שישי את המחזורים בת''א / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"בהתחלה היה חשש": חודש למעבר למסחר ביום שישי - מה קרה למחזורי הבורסה?

חודש אחרי שהושק, המהלך לשינוי ימי המסחר בבורסה המקומית נותן את אותותיו ● עם מעורבות גוברת של משקיעים זרים ואימוץ הדרגתי של השינוי מצד משקיעי הריטייל המקומיים, נדמה שבבורסה כבר יכולים לחייך: "לא מדובר בקוריוז, המהלך עשה טוב לשוק המקומי"

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

שביתת הרפתנים הוקפאה; ועדת הכנסת דנה ברפורמת החלב

התאחדות יצרני החלב הודיעה כי העיצומים באספקת החלב יוקפאו באופן זמני "על מנת לאפשר מיצוי הליכים" ● במקביל, בכנסת החלו הדיונים על רפורמת החלב: "זה בכי לדורות", אמר מנכ"ל משרד החקלאות ● מוקדם יותר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הצהיר כי יחתום בקרוב על צו לביטול מכסים בשוק החלב לפרק זמן ממושך

תחליפי חלב / צילום: דרור מרמור

שביתת הרפתנים מזניקה את רכישות תחליפי החלב בעשרות אחוזים ויותר

ברשתות השיווק מדווחים על עלייה בצריכת מוצרי חלב אלטרנטיביים על רקע השיבושים באספקת החלב, ואף צופים גידול של 100% בהמשך השבוע ● כיום, שוק התחליפים מגלגל בישראל כ־600 מיליון שקל בשנה ● האם מדובר בפתרון זמני למשבר האספקה, או בשינוי הרגלים

מכוניות חדשות בנמל אשדוד. הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי ה-PHEV / צילום: תמר מצפי

שנת הפלאג-אין הייבריד? הטרנד החם ברכב לא מתאים לכולם

הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי הפלאג-אין הייבריד (PHEV), שעשויים כבר השנה לתפוס כשליש מכלל המכירות ● אבל קיימים לא מעט סימני שאלה לגבי עלויות התחזוקה בטווח הארוך, שמירת הערך והיכולת שלהם לחסוך דלק בתנאי השימוש הישראליים הנפוצים