גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי מסתתר מאחורי המסכה

אלבום הבכורה של Sbtrkt מסמן מי עומד להיות אחד ממנהיגי הפופ של השנים הבאות

מי מסתתר מאחורי המסכה? לא ברור, אבל הוא יצר את אחד האלבומים המשובחים של השנה.

Sbtrkt, כמו הרבה אלקטרונאים לפניו, נאמן לאתוס של מינימום חשיפה אישית ומקסימום אנונימיות. אפשר למצוא ביטוי לזה גם בכך שפרט לקולו שלו, נשמעים באלבומו הראשון ארבעה זמרים נוספים. ולמרבה השמחה הבריחה מפולחן אישיות של מי שכנראה נולד באנגליה בשם ארון ג'רום, הפוכה לאופי, ליופי ולעושר במוזיקה שלו.

הוא כבר הספיק לעשות רמיקסים לאמנים כמו מ.י.ה, מרק רונסון והבייסמנט ג'אקס, וקנה לעצמו שם בחוגי המוזיקה החדשנית של לונדון. אבל את האמנות סרבנית הקטגוריות שלו, שכבר כונתה כחלק מתת הסוגה "פוסט דאבסטפ", ניתן להשוות במידה סבירה של היגיון לאלו של שניים נוספים שהוציאו אלבומי בכורה השנה: ג'יימס בלייק המופלא וג'יימי וון.

נכון שיש כאן משהו דומה בגישה, ושהקולות הקטועים ב-Sanctuary מזכירים במשהו את המלנכוליה המהפנטת של בלייק. אבל Sbtrkt פחות מתנהג כ"יוצר אישי אלקטרוני" ויותר כמו כותב ומפיק פופ קלאסי.

רבים מהשירים כאן, לו הופקו בקצבים מהירים יותר, היו הופכים ללהיטי דיסקו ענקיים, בזכות הלחנים המצוינים שלהם. אבל הוא מעדיף את השעות הקטנות של סוף הלילה מאשר את הפסגו ת של שיא המסיבה. ולכן שיר פופ מעולה כמו Hold on נשמע יותר כמו קינה לילית מרגשת מאשר כהמנון למחצית הגוף שמהאגן ומטה.

יש פה קטעים כליים מצוינים, והגשות לא פחות יפות של יוקומי נגאנו סולנית ליטל דראגון ובעיקר של זמרת מופלאה בשם סאמפה. האחרונה משרתת נהדר את הסול האלקטרוני הסמיך והעשיר של מי שללא ספק עומד להיות אחד ממנהיגי הפופ של השנים הבאות.

לא מפסיק לשיר

הוא אחד הגיטריסטים החשובים בתולדות הפופ, למרות שלמרבה הצער בעוד מיליונים מכירים את הצליל והתרומה שלו, נדמה שרק מוזיקאים מקצועיים יזהו את דמותו. קרופר בן ה-70 היה חבר בלהקת הסול-פופ המעורבת גזעית הראשונה בתולדות ארה"ב. הוא היה חצי מהחצי הלבן ב"בוקר טי והאם.ג'יז", ואת גיטרת הסול-פאנק המושלמת והמלכותית שלו אפשר לשמוע בשלל להיטים של ה"אם.ג'יז", סם ודייב, ווילסון פיקט ורבים אחרים.

קרופר ניגן כמעט עם כל המי ומי בסול וברוק האמריקניים, ובאלבומו החדש נבחרת של אמנים הגיעה לתת כתף. בין הזמרים כאן נמצאים אריות ותיקים כמו בי.בי. קינג וסטיב ווינווד, בת דור הביניים כמו לוסינדה וויליאמס, ומדור הרטרו-סול הצעיר שרון ג'ונס.

כולם באו כדי לסייע לקרופר במחווה לאחד האנשים שהשפיעו עליו יותר מכל. לוומאן פאולינג היה בשנות ה-50 וה-60 מנהיג ה"פייב רויאלס", ששילבו בין דו-וואפ, גוספל, סול, פופ וריתם'נ'בלוז. היו להם המון להיטים וכאן קרופר, להקתו ושלל אורחיהם מבצעים אותם נהדר. השיר הכי מוכר כאן הוא הלהיט הענק Dedicated to the one I love ששרה יפה לוסינדה וויליאמס. אבל השיא הרגשי מגיע בבלדה אחרת, "מישהו יצר אותך בשבילי" ששר דן פן. אלא שמרבית האלבום אינה בלדות כלל וכלל, אלא מעין מסיבת סיקסטיז. אפשר לדמיין את כל המשתתפים בערב ארוך על בימת מועדון ג'אז או בלוז מסדר גודל בינוני, כשמשהו בין 500 ל-1,500 אנשים נהנים מאספקה בלתי פוסקת של נגינה, שירה ומצב רוח. לא בטוח שהעושר הזה יחדור לצעירים שכן התאהבו ברטרו-סול נוסח איימי ווינהאוס ז"ל או שרון ג'ונס. אבל לכל מי שאהבו את סול שנות ה-60 בזמן אמיתי או מעט לאחריו, זה אלבום קייצ י נפלא.

בוא הביתה

זאק קונדון, עדיין רק בן 25, נחשב כבר ארבע שנים לאחד היוצרים הכי מוכשרים ברוק האלטרנטיבי האמריקני וקנה לעצמו לא מעט אוהדים קנאים.

אני מודה שעד לאריך הנגן הטרי והשלישי שלו, לא נמניתי עימם. משהו בקול המאנפף שלו ייצר אצלי אלרגיה שמיסכה את שיריו ומנעה ממני להתענג על החוזקות המובהקות שלו. קונדון, לצד סופיאן סטיבנס, הוא גדול המתזמרים של דורו ברוק העכשווי.

באלבומים הקודמים הציג תערובות של רוק ופופ עם השפעות מזרח אירופאיות, בלקניות בעיקר, ג'אז ושאנסונים. הוא הקפיד בהם על התכת שורשיו האמריקניים בהשפעות מוזיקליות מאירופה: בראשון בעיקר ממזרחה, ובשני יותר ממערבה.

אחד משני השירים היותר קליטים באלבום החדש, סנטה פה, קרוי על שם עיר הולדתו של קונדון, האיש שהוא ביירות.

ונקודת הציון הביתית אינה מקרית: האלבום החדש הוא בעצם העבודה הכי "אמריקאית " שלו עד היום. יש בו עדיין תזמורי כלי נשיפה מבריקים ומרטיטים, למשל ב-Payne's bay, אבל אלו נשמעים יותר כמו תזמורות צעידה מניו אורלינס או להקות מאריאצ'י מקסיקניות מאשר כהשראות מהיבשת הישנה. אני מודה שעדיין קשה לי עם הנוכחות הקולית של קונדון, אבל ויתרתי על הרתיעה בזכות שירים כה יפים, במיוחד "גושן" והלחן המעולה של "ואגאבונד".

שוחרי רוק אלטרנטיבי ממש לא זקוקים להמלצה משום שסביר שגילו אותו באלבומים הקודמים, אבל למי שמחפש עשייה עכשווית ולא ממוסחרת שלגמרי משמרת ערכים עתיקים עד למאד בפופ האמריקני, כזה שלגמרי נטול גיטרות חשמליות או ביטים אלקטרוניים, שווה לחנוך באלבום הטרי את הרומן ארוך הטווח עם קונדון.

עוד כתבות

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט