גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לנתק ילדים מהמחשב ולעבור לצעצועים מוחשיים?

איך גורמים לילדים לעבור מהמחשב לצעצועים "אמיתיים"? ■ היצרנים מקבלים רוח גבית מהדמויות בטלוויזיה, מעודדים רכישת הרבה משחקים קטנים ורבים על המותג של אנגרי בירדס

שוק הצעצועים הקלאסי מתמודד בשנים האחרונות עם אתגר טכנולוגי. החדירה המהירה והעקבית של מוצרי הניו-מדיה, לרבות משחקי מסך במגוון פורמטים אלקטרוניים, הייתה אמורה לצמצם את רכישות הצעצועים הפיזיים. בפועל זה לא קרה - הילדים מבלים שעות רבות מול מסכים שונים, אבל שוק עדיין נהנים מצעצועים מוחשיים. חברת NPD, שמסקרת את שוק הצעצועים הבינלאומי, מצאה שהענף צמח ב-6% בין השנים 2008 ל-2010 וכיום הוא מגלגל 82 מיליארד דולר.

שוק הצעצועים והמשחקים בישראל מגלגל כ-950 מיליון שקל לשנה, במונחי מחיר לצרכן שכוללים מע"מ. מאחר שבישראל חיים כ-1.5 מיליון ילדים בני 0-14, מדובר בהוצאה שנתית ממוצעת של 650 שקל לילד.

בשוק הזה פעילות כ-600 חנויות שעוסקות בשיווק קמעונאי של צעצועים, אשר 40% מתוכן הן חנויות פרטיות. ההערכות הן כי 80% מההכנסות של הענף נרשמות ברשתות המשחקים הגדולות. השחקנית הגדולה ביותר בתחום היא טויס אר אס, שחולשת על כרבע מהשוק.

הילדים של היום, אומרת הקלישאה, הם לא הילדים של פעם. בועז דקל, יו"ר PMI שמשווקת מוצרי פנאי ממותגים לילדים, מאשש את הטענה הזו. "הגיל שבו ילדים מתנתקים ממשחקים פיזיים ועוברים לשחק במשחקים דיגיטליים", אומר דקל, "יורד משמעותית עם השנים". מגמה דומה נרשמת גם בעולם: לפי נתוני NPD, ב-2005, רק כ-15% מהילדים בני ה-10 פנו גם למשחקים דיגיטליים (אינטרנט, סלולר, קונסולות) לעומת 95% מבני ה-10 כיום.

איך מצליחים לחבר בין העולם הדיגיטלי לבין העולם המוחשי? על ידי שילוב בין שני העולמות - דמויות טלוויזיוניות ואפילו דמויות שמופיעות במשחקי מחשב הופכות לצעצועים קלאסיים. אחת הדוגמאות לכך בתקופה האחרונה היא המשחק אנגרי בירדס. יצרני המרצ'נדייז עומדים בתור על מנת לקבל את הזכות לייצר מוצר רשמי של הציפורים העצבניות, שמופיעות בכל מקום: חולצות, בובות פרווה, מדבקות, קעקועים ובקרוב גם גרסה של גוגוס.

הציפורים הזועמות הצליחו לדלג על מכשול נוסף וכעת הן מככבות במוצרים שנרכשים לקראת שנת הלימודים. "הפוטנציאל של המוצרים הנלווים ללהיט הזה עדיין לא מומש", אומר דקל, "150 מיליון בני אדם בעולם מחוברים לאפליקציה בתשלום וזה מתורגם להררים של מוצרים נלווים".

האנגרי בירדס מתיישבות על המשבצת שנכבשה לראשונה על ידי ה-webkinz. מדובר בובות פרווה חביבות שהילדים טיפלו בהן באתר אינטרנט ייעודי. המשווקים של וובקינז לא ממהרים לפנות את הבמה והם מתכוונים לנסות לשמר את המותג בישראל. בראש השנה יופצו דמויות חדשות, תמורת כ-65 שקל לבובה, במקביל להוספת פיצ'רים לאתר.

מדינת צעצועים

מה מצבה של ישראל בתחום הצעצועים ביחס לעולם? עומרי דיאמנט, סמנכ"ל שיווק ומכירות בדיאמנט צעצועים, קובע שארץהקודש היא "מדינת צעצועים". דיטמנט מסביר: "בעוד שבארצות מערביות כמחצית מקניית הצעצועים מתבצעת בסמוך לחג המולד, אצלנו מתבצעות רכישות צעצועים לאורך כל ימות השנה, בנוסף ל'פיקים' סביב חגים.

ענף הצעצועים מאתגר את השחקנים, מאחר שהוא מתאפיין בטרנדים קצרי מועד. "המותגים בענף הזה ניחנים באורך חיים קצר המאופיין בשיא", אומר דקל, "הם נכנסים מהר לשוק, אבל רובם דועכים מהר. החברות נדרשות לזהות טרנדים ולזמן תגובה מהיר".

הדברים של דקל מוכרים לכל הורה לילדים בגילאים הרלוונטיים. מוצרים כמו בייבלייד, גורמיטי ונינג'גו, שנתמכו בתוכניות טלוויזיה, מעלים כיום אבק בתחתית ארגז הצעצועים. יש מוצרים מעטים שמצליחים, לצד קלאסיקות כמו פו הדוב ומיקי מאוס, לזכות בסיבוב שני. הבקוגן, למשל, הצליח לשרוד כבר שלוש עונות והעונה הרביעית בדרך. מכירות המוצר אמנם מתכווצות בכ-10% מדי שנה, אך לא מעט ילדים עדיים מחבבים צעצועי המגנט הקרביים, שמחירם מתחיל ב-50 שקל ליחידה.

היכולת של בקוגן להישאר רלוונטי מבוססת בין השאר על כך שהדמויות עברו אבולוציה. הדמויות החדשות יודעות לקפוץ, אחרות גדולות יותר ביחס למקור ונוספה גם האופציה להרכיב כמה בקוגנים לייצור אחד. הבקוגן מיועד לבנים ובשוק מנסים ליצור מקבילה שתתאים לבנות. מדובר בדמויות ה"זובלס", שאינן מגובות בסדרת טלוויזיה ולכן צפויות להניב באז מינורי יותר. חידוש נוסף שצפוי על המדפים הם ה-redakai, קלפי משחק משוכללים, מבוססים על תוכנית טלוויזיה, שנחשבים ללהיט התורן בארה"ב.

למרות הסינרגיה בין הצלחת צעצועים לבין תוכניות הטלוויזיה, לא כל מוצר שמבוסס על סדרה פופולרית יהפוך בהכרח לצעצוע נחשק. הסדרה אווטאר, שזוכה לאהדה בקרב ילדים, כלל לא גובתה בצעצועים ובדמויות. הפאואר ריינג'רס, שחזרה למסך, לא זכתה לחיבה יתרה בקרב הקהל הצעיר, למרות נתוני רייטינג מרשימים בארה"ב.

היחסים בין הצעצועים לטלוויזיה אינם חד סטריים. ביום ראשון הקרוב תושק בארצות הברית הסדרה In my pocket, שמבוססת על מיניאטורות קלאסיות של כלבים וחתולים קטנטנים. "במקרה הזה", מציין דקל, "הסיפור הוא הפוך - המרצ'נדייז יצר טלוויזיה. הדמויות נוצרו לפני שלוש שנים וכעת הן מקבלות גיבוי טלוויזיוני". המוצרים, שמיועדים בעיקר לבנות בגילאי 5-7, נמכרים באריזות שמחירן 10, 30 ו-60 שקל.

אוספים פיגורינות

שוק הצעצועים לילדים מושפע באופן בולט מהיכולת של ההורים לשלם עבור המצרכים. "המשבר הכלכלי ב-2008", מספר דקל, "יצר אצל היצרנים והמפיצים צורך לחפש תחליפים לצעצועים הגדולים והיקרים. הצורך הוליד את ה'פיגורינות'". מדובר בסדרות של דמויות קטנות, שהן לרוב חלק מאוסף שמיועד לבנות. הבנים לא יוותרו מקופחים וגם להם מתוכננות פיגורינות: דמויות של דינוזאורים, ששמם "דינופרוז".

הפיגורינות מגיעות באריזה שכוללת אלמנט של הפתעה. באריזה שמחירה עד 10 שקל ליחידה בודדת, ניתן למצוא בין דמות אחת לשלוש דמויות. "במקום להעניק לילד מתנה אחת מדי פעם", אומר דקל, "ההורים יכולים להגביר את התדירות שבה יקבלו נשיקת תודה מהילד, עבור 10 שקל".

הפיגורינות, שנמכרות גם בחנויות מכולות וקיוסקים, מבוססות על המודל של קלפי האיסוף שמפציעים מספר פעמים בשנה. אלמנט האיסוף מעודד את הילדים לרכוש יותר ויותר פריטים. התוצאה: במקום לשלם 100 שקל בבת אחת, ההורים מוציאים את אותו סכום, לפחות, אבל ב"תשלומים".

הורים לילדים חובבי כדורגל שמנסים לתכנן את ההוצאות, מוזמנים לחסוך כסף לאוקטובר, אז תושק מהדורת חדשה של סופרגול. המותג בן ה-15 מקבל אדפטציה לעולם הדיגיטל עם אפליקציה לאייפון שמופעלת באמצעות קלף אלקטרוני, לצד קטעי וידיאו של שחקנים. כל חפיסת קלפים תעלה כ-5 שקלים.

היצרנים, שמודעים לכך שצעצועי האספנות הם עונתיים והעניין שהילדים מגבלים בהם מוגבל בזמן, משתמשים בכותרות מפתות כמו "פריטים נדירים" או "מהדורה מוגבלת" כדי לשאוב בכל פעם "רק כמה שקלים", שעשויים להצטבר לעשרות ואף מאות שקלים בחודש.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים