גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זהירות: כך פולשות פרטנר ואופטיקנה לפרטיות שלנו

הסעיפים הבעייתיים ברישיון השימוש באתרי שירות, הכורח למסור פרטים מזהים גם בקנייה במזומן והצעות מסחריות שצצות בעת אשפוז בבי"ח - כך אנו נופלים במלכודת האותיות הקטנות

בעידן הפייסבוק, פרטיות היא כבר מזמן לא דבר מובן מאליו. אבל בעוד אנו מוותרים עליה ביודעין (גם אם לא תמיד תוך הכרה מלאה של ההשלכות) בנבכי הרשת החברתית, קיימות לא מעט מלכודות אחרות בהן נתונה הפרטיות שלנו בסכנה כפולה ומכופלת: הן של שימוש בפרטינו לשימוש מסחרי ושיווקי, והן של שימוש במידע השייך לנו ופגיעה בזכויות הקניין הרוחני שלנו.

ההתקשרות עם עסקים שונים דורשת פעמים רבות חתימה על תקנון מרובה תנאים ומלל, שבו מוצנעים לא אחת מספר רב של תנאים שלהם פוטנציאל פגיעה מאוד משמעותי בצרכנים.

"משפטית", מסבירים במועצה לצרכנות, "אותם תקנונים מהווים הסכם אחיד המסדיר את הזכויות והחובות של הצדדים: המשמעות היא שבית המשפט או בית הדין לחוזים אחידים מוסמכים לבטל או לשנות בו תנאים שימצאו מקפחים את הלקוחות".

כשמדובר באתרי אינטרנט הממוקמים על שרתים מחוץ לישראל, החוק אינו בהכרח תקף לגביהם.

קשב יוצא דופן נדרש מאיתנו, הצרכנים, בניסיון לשים לב מה בדיוק נאמר לנו באותיות או איזה מידע "דגים" מאיתנו על הדרך; האותיות הקטנות שמפילות אותנו במלכודת מתחבאות במקומות שונים - ממיטת האשפוז בבית-החולים ועד שימוש תמים באתר שירות אינטרנט. הנה כמה מקומות בהם עשויים לארוב לנו ולפרטיות שלנו.

מועדוני לקוחות: עושים עלינו כסף

הווריאציה הידועה יותר לבעיה היא זו של הצטרפות למועדוני לקוחות - מהלך המשרת באישורנו, בחסות התקנון הסבוך עליו אנחנו חותמים בהינף-יד (לפעמים ממש על הדרך, תוך כדי קניות), מאגרי מידע מסחריים שיעשו בו מידע מקיף בהמשך הדרך.

באופן דומה, בתקנונים של כרטיסי אשראי, במיוחד הכרטיסים החוץ-בנקאיים, מוחתם לרוב הלקוח על סעיף בחוזה שבו נאמר כי הוא מסכים להעברת המידע על הקניות שהוא עורך לגורמים נוספים.

כך יכולות חברות האשראי למכור את המידע לגופים המעוניינים לשלוח לנו פרסום ספציפי המתאים לדפוס הקניות שלנו - ולהרוויח לא מעט כסף, בלשון המעטה, מאותו פרסום ממוקד.

במועצה לצרכנות ממליצים, למרות הנטייה להירשם "על הדרך" או לדפדף במהירות את ערימת הניירת, לקרוא בשבע עיניים את התקנון ואו החוזה להחליט האם אנו מסכימים לתקנון והאם נחוצה לנו ההצטרפות למועדון.

חנויות ובתי עסק: אפילו בקנייה במזומן

גם ללא הצטרפות למועדון לקוחות, קיימים עסקים בהם נדרש הלקוח לספק פרטים אישיים שונים, ממספר תעודת זהות ועד תאריך לידה או טלפון, על מנת לבצע את העסקה. חלקם שומרים את פרטי כרטיס האשראי בצירוף פרטים מזהים אלה, ולעתים גם מידע נוסף העשוי לשרת את החברה שיווקית.

תלונות שונות בנושא מגיעות למועצה לצרכנות: כך, למשל, קובלת צ' על הדרישה לחשוף את פרטיה האישיים בעת רכישה פשוטה במזומן ברשת אופטיקנה. "המוכרת ביקשה ממני את פרטיי האישיים, כולל שם מלא ומספר תעודת זהות, כשלטענתה בלי הפרטים האלה לא תוכל לפתוח לי 'תיק לקוח' ולבצע את העסקה. לטעמי, בקשה כזו היא חדירה לפרטיות ומגלמת בתוכה מניעים לא טהורים של איסוף מידע צרכני מדויק על כל לקוח, גם כזה שלא הביע הסכמתו להצטרפות למועדון לקוחות כלשהו".

באופטיקנה מאשרים כי "לא ניתן לבצע רכישה בלי לתת את פרטי ההזדהות. הסיבה לכך היא שאופטיקנה היא רשת הכוללת למעלה מ-80 סניפים ברחבי הארץ. על מנת לתת שירות בצורה מהירה ויעילה ללקוחותינו בכל עת ומכל סניף, אנו מחזיקים במאגר ידע המכיל פרטי זיהוי אמינים ספציפיים, אשר שיאפשרו לנו לאתר בקלות את הלקוח ולהעלות את היסטורית הרכישות המדויקת שלו".

הפרטים הנדרשים לצורך העניין הם שם, כתובת, דואר אלקטרוני, טלפון, פרטי כרטיס אשראי ותעודת זהות: " הדפים הללו מאובטחים ברמה הכי גבוהה שיש", מדגישים ברשת, "ופרט לאנשים ספציפיים שמטפלים בהזמנה, אין נגישות לכל הפרטים האלה".

אתרי שירות: התנאי לשימוש

כשע', מנוי אורנג', ביקש לצפות בחשבוניות באמצעות אתר האינטרנט של החברה - צד את עינו סעיף 2, אותו הוא חייב לאשר כחלק מהתקנון לפני כל שימוש באתר: "אתה מאשר כי הנך מודע לך שפרטנר עשויה לפרסם או להפיץ חומר שתשלח ואו להשתמש בו או ברעיונות המתוארים בו במוצרינו או בשירותינו ללא כל חבות, ואתה מסכים שלא לנקוט בצעדים כנגדנו בהקשר זה".

מדוע דורשת החברה לחתום על ויתור שכזה על זכויות בעת פעולה פשוטה של שימוש באתר? בחברה מסבירים: "אורנג' מתחיבת לשמור על פרטיות לקוחותיה. הסעיף המצוין אינו נוגע לפרטיות לקוחותינו אלא למידע המתקבל מקהל הגולשים הרחב לכתובת הכללית של החברה, למשל באמצעות טופס משוב באתר לשיפורים או הצעות למוצרים או שירותים חדשים".

ע', כך או כך, נותר חשדן והחליט לפי שעה להימנע מחתימה על הסעיף הנדרש.

"הבעיה העיקרית שיש עם תניות כאלה", מסבירים במועצה לצרכנות, "היא שבשל מבנה אותן הוראות, ריבוי המלל, האפשרות לעשות שימוש לעתים ללא צורך בכניסה אל שדה התקנון - הצרכן מחויב בתנאים הפוגעים בזכויותיו, מבלי שהוא בכלל מודע לקיומן, בלי שהוא נותן הסכמה מודעת להם ולעתים מבלי שהתכוון להם.

"לעמדת המועצה, התנאי המאשר כי המשתמש באתר מסכים או מודע לכך שהאתר יעשה שימוש או יפיץ את התכנים או המידע השייכים למשתמש, מהווה ויתור גורף על זכות האדם לפרטיותו ועל זכויות אחרות כגון זכויות יוצרים וכדומה.

"ויתור המשתמש על פרטיותו או על זכויות יוצרים בנסיבות בהן אין כל ודאות לכך שהוויתור נעשה במודע, ספק אם הוא בר-תוקף. בכל מקרה, תנאי הוויתור מהסוג האמור מקפחים, משום שיש בהם משום ויתור על זכויות בסיסיות של המשתמש.

"להערכתנו, בית המשפט או בית הדין לחוזים אחידים היה מבטל אותם, לבקשת כל נפגע מהם, אם הנושא היה מובא להכרעתו".

בתי-חולים: המרדף אחרי המאושפזים

מתלונות שונות שהתקבלו בעבר במועצה לצרכנות, מסתמנת תמונה בעייתית לפיה מבתי-חולים שונים דולף מידע פרטי לעסקים - כגון חולי לב שזכו לפנייה, בסמוך לאשפוזם, מאת חברות לחצני מצוקה.

את המצב הזה מכירות ודאי יולדות המקבלות אף הן בסמוך ללידה הצעות שיווקיות הקשורות במוצרי תינוקות: בלא מעט מקרים, מקורו של המידע הזה הוא במסירת פרטיהן האישיים בעת קבלה של מוצרים ניסיוניים לבדיקה.

נציגי חברות מסחריות רבות מסתובבים כיום בבתי-החולים, ובמחיר מארזי התנסות - מחיתולים ועד תחבושות היגייניות או תרכובות מזון לתינוקות, הן מספקות אישור למשלוח פרסומים ושימוש בפרטיהן בעתיד. עד כמה הן חושבות על ההשלכות בסיטואציה שבה הן נמצאות? לא ברור.

זה אולי המקום להזכיר את הצעת חוק של ח"כ דני דנון מהליכוד, שעלתה לכותרות לאחרונה תחת הכינוי "חוק ההנקה", המבקשת לאסור בראש ובראשונה על חברות מסחריות לספק את מוצריהן בחינם לבתי-החולים או לספק ליולדות דוגמיות מזון ושוברי הנחה - בין השאר מהסיבות האלה.

איך להגן בכל זאת על הפרטיות?

במועצה הישראלית לצרכנות מזכירים:

1. חשדנות בסיסית: השמירה על פרטיותכם תלויה בראש וראשונה בכם - הימנעו ממסירת מידע אישי לגופים מסחריים, ככל שניתן, במיוחד לגופים המבקשים את המידע כתנאי לקבלת מידע על תנאי העסקה.

2. קריאה מדוקדקת: בטרם ההרשמה למועדוני לקוחות וכרטיסי אשראי, קראו את התקנון ו/או החוזה, והחליטו האם אתם מבינים את כל ההשלכות של מסירת המידע, לעניין הפרטיות, והאם אתם מסכימים להם. אם אינכם מבינים - תבררו, ואם לא ניתן - תשקלו לוותר על העסקה או ההצטרפות למועדון.

3. הגבלה בכתב: במקרים בהם אתם מתבקשים למסור מידע לצורך התקשרות עם בית העסק, בדקו מהו השימוש שהעוסק רשאי לעשות במידע על-פי ההסכם, ובמקרים בהם השימוש הוא רחב - הגבילו זאת בכתב על ההסכם.

4. גוף שלישי אסור: בכל מקרה של מסירת מידע - אסרו על העברתו לגוף שלישי שאינו העסק - כשיש סעיף המבקש את הסכמתכם במודע תשללו את האפשרות להעביר את המידע, ובמקרים אחרים רשמו על המסמך את האיסור.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד