גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפרה הממוווחשבת": איך מנהלים רפתות באופן ממוחשב?

אס.סי.אר (SCR) שמפתחת מערכות לניהול רפתות נולדה בעקבות תלונות של רפתן על הכאב שנגרם לפרות ■ החברה מנטרת נתונים של 8 מיליון פרות ומגלגלת 50 מיליון דולר

החרם על הקוטג' הפנה את הזרקורים לשוק החלב. זהבית כהן, עפרה שטראוס ומוזי ורטהיים לא הבינו למה לציבור נמאס לשלם שמונה שקלים עבור גביע בודד של גבינה. הממשלה הקימה ועדה בין-משרדית, בראשות מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, כדי לתקן את המצב.

הוועדה המליצה להוריד את מחיר החלב הגולמי שמספקים הרפתנים למחלבות ולחשוף את השוק בארץ לייבוא. הפגיעה הזו ברפתנים מטרידה גם את ראשי חברת אס.סי.אר (SCR), שמשווקת מערכות לניהול רפתות.

"אנחנו מכירים טוב את מצב הרפתות בארץ ובעולם", אומר אורי ענבר, סמנכ"ל השיווק של SCR. "הרפת הישראלית הרבה יותר יעילה מהרפת הממוצעת בכל מקום אחר בעולם. מישהו פשוט חיפש את המטבע מתחת לפנס. עשו להם עוול".

לשפוך את החלב

SCR, שמשרדיה ממוקמים באזור התעשייה פולג, עוסקת כבר יותר מ-30 שנה בפיתוח וייצור מערכות לניהול רפתות. החברה מוטת ייצוא - 93% מהמוצרים שלה נמכרים ברחבי העולם ומכירותיה ב-2010 הסתכמו בכ-35 מיליון דולר. את השנה הנוכחית מקווים אנשי החברה לסיים עם מכירות של יותר מ-50 מיליון דולר.

למרות שישראל אחראית לפחות מ-7% ממכירות החברה, אנשי SCR מפגינים לויאליות למאבק הרפתנים. "הרפורמות בשוק החלב הישראלי", אומר הסמנכ"ל ענבר, "לא משפיעות עלינו בטווח הקצר, כי את רוב העסקאות אנחנו עושים בחו"ל והשוק הישראלי קטן. עם זאת, במקרה שמשק החלב בארץ ייפגע ויהיה אזוטרי, לא יהיה לנו איך להשוויץ בפני לקוחות בחו"ל. אני חושש שיהיה קשה להוביל חברה ששוק הבית שלה מצומצם מאוד".

החששות של רפתני ישראל כבר משפיעים על הביזנס של SCR. "יש לנו כמה עסקאות בתהליכי עבודה שונים וחלק מהרפתנים כבר מבקשים להקפיא אותן. הם חוששים מהשקעה על רקע הכוונה לחתוך להם שיעורים ניכרים ממחיר החלב.

"מעבר לענף חלב מפואר ומתקדם שפועל כאן", הוא מוסיף, "צמחה תעשייה טכנולוגית שלמה. כמונו יש חברות נוספות שעוסקות בתחום הרפת. היקף הייצוא הכולל של החברות בענף צפוי להסתכם בכ-100 מיליון דולר ב-2011. לא חבל לשפוך את המים עם התינוק?"

המוצרים של SCR משולבים בכ-300 מתוך אלף רפתות בישראל. מדובר בתג שמוצמד לצווארן של הפרות ומשדר, בזמן אמת, נתונים אל המחשב של הרפתן. התג יכול לספק מידע על מצבה הבריאותי של כל פרה, היכולת שלה להניב תוצרת ועוד.

"ענף ייצור החלב הפך בשנים האחרונות לענף תעשייתי וגדול", אומר מאיר רבינוביץ', מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה. "אם בעבר היה די בתצפית ישירה של רפתן על פרה כדי להסיק אם היא אכלה ומסוגלת להניב, הרי שברפתות גדולות המעקבים האישיים האלה הרבה יותר סבוכים ומורכבים. אי אפשר לעקוב אחרי כל פרה. התגים מאפשרים לקלוט את הנתונים אודות כל פרה שנושאת אותם ולשדר את המידע הנחוץ אל הרפתן, 24 שעות ביממה".

הפרות סבלו

את SCR הקימו ארבעה בני מושבים מאזור השרון, רבינוביץ', אייל ברייר, דני כהן ואבי מור. רבינוביץ', שגדל במושב הדר-עם, נזכר בשיחה עם רפתן מכפר ידידיה שהשפיעה על חייו. הרפתן התלונן שאמצעי החליבה של אותם ימים ייסרו את הפרות וגרמו להן לדלקות תכופות ובצקות בעטינים.

"הרפתן התלונן", משחזר רבינוביץ', "שהמשאבות ממשיכות לעבוד גם כשהעטינים מתרוקנים מחלב. בשוק היה אז מוצר גרמני שמבוסס על אלקטרודות, אך כשהאלקטרודות נרטבו מחלב, הן הפסיקו לתפקד. נוצר מצב שבו עטיני הפרה התרוקנו מחלב, אך המשאבות המשיכו ללחוץ עליהם והפרות סבלו", סיפר.

הצורך הזה הפך לאתגר של רבינוביץ' ושותפיו. הרפתן ההוא כבר הלך לעולמו, אך הבעיה שהציג תרמה לגיבוש החזון של SCR. מערכת החליבה של החברה בימיה הראשונים התבססה על חיישנים אטומים שעקבו אחרי קצב זרימת החלב אל כד הקיבול. כאשר העטינים זיהו שזרימת החלב פוסקת, הם הפסיקו את החליבה.

מערכות החליבה של SCR נוסו בהצלחה ומאז הן משווקות ברפתות תבל על ידי הענקית השוודית "דלבל", שחתמה עם החברה הישראלית על הסכם הפצה בלעדי ועל-ידי מפיצים נוספים. הייצור, אגב, נשאר בישראל. "עד השנים האחרונות הרגשנו שאנחנו די מסודרים: פיתחנו מוצר, השוודים משווקים אותו והכל בסדר", אומר רבינוביץ'. "אבל תמיד הציקה לנו תחושת ההחמצה. שאלנו את עצמנו 'זהו? זה הדבר היחיד שיש לנו להציע לעולם?' החלטנו שאנחנו לא רוצים להיות חברה של מוצר אחד שמשווק בידי שוודים".

אנשי החברה החליטו להקצות חלק מהרווחים לטובת תקציב מו"פ, שיסייע להמציא סל מוצרים עדכני. 200 העובדים של החברה ערכו את רוב הניסויים שלהם ברפת שיתופית גדולה בכפר ויתקין, שם פותחו התגים.

הרבה חלב זרם מאז וכיום התגים שמייצרת החברה מלווים כ-8 מיליון פרות ברחבי העולם. רבינוביץ' מספר בהתלהבות ש"25% מהפרות בבריטניה ו-20% מהפרות בדנמרק נושאות את התגים שלנו ואנחנו משווקים אותם גם לדרום קוריאה, ליפן, לסין, לארה"ב, לניו זילנד ולרוסיה. מה שיפה בכל הסיפור הזה, הוא שאנחנו רחוקים מאוד ממיצוי מלוא הפוטנציאל בעולם".

- מה התוכניות שלכם לעתיד?

"הדבר הגדול הבא מבחינתנו יהיה חיישן שיאפשר העברת נתונים אודות מצבים שונים שבהם נמצאת הפרה החולבת. הנתונים יועברו מהתג שנושאת הפרה, הישר אל הטלפון הנייד של הרפתן באמצעות הודעת אס.אם.אס".

פרה

עוד כתבות

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

משרדי EY / צילום: Shutterstock

15 שנה אחרי קריסת אגרקסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו מפרקי החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרקסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש שהדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

כותרות העיתונים בעולם

העסקה הסודית של איראן ורוסיה: טילים נגד מטוסים ב-500 מיליון דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר